|
Скачати 120.32 Kb.
|
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Міністерство праці та соціальної політики України ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ Навчальна програмадля підготовки робітників з професії “Контролер-касир” 3 категорії Професія: 4211 Контролер-касир Дніпропетровськ 2012 Організація та технологія торговельних процесів Навчальна програмадля підготовки робітників з професії “Контролер-касир” 3 категорії Професія: 4211 Контролер-касир Укладач: Кузяхметова А.А, викладач II категорії Розглянуто та схваленоПротокол № ….. від …………………………………………..…….. рЗаступник директора з НМР ……………………… Пояснювальна запискаТрансформація економічної системи в Україні потребує докорінних змін і вдосконалення системи підготовки кадрів, здатних самостійно господарювати в умовах конкуренції. Важливе місце в системі підготовки фахівців, діяльність яких буде пов’язана з торгівлею, посідає дисципліна “Організація та технологія торговельних процесів”. Без належного її опанування неможливо створити сучасну систему торговельного обслуговування покупців, за якої споживач має стати головною фігурою ринку. Сфера торгівлі потребує фахівців, здатних ґрунтовно аналізувати будь-яке економічне завдання і знаходити найоптимальніші шляхи розв’язання таких завдань. Підготовці таких спеціалістів покликане сприяти широке застосування активних методів навчання, зокрема розв’язання комплексних ситуаційних задач, розбирання конкретних ситуацій з різних аспектів організації торгівлі, проведення ділових ігор, тестування. Мета вивчення дисципліни “Організація та технологія торговельних процесів”— здобути спеціальні теоретичні знання щодо організації і технології торговельної діяльності та набути навичок їх практичного застосування на підприємствах торгівлі в сучасних умовах господарювання. Предметом вивчення дисципліни є організація і технологія торговельної діяльності як науки та практичної діяльності. Основні завдання дисципліни:
Дисципліна “Організація та технологія торговельних процесів” тісно пов’язана з іншими спеціальними навчальними курсами і спрямована на підготовку майбутніх фахівців, від яких значною мірою залежать рівень задоволення попиту населення на товари і послуги, конкурентоспроможність окремого підприємства, його частка на ринку, а також рівень розвитку сфери торговельного обслуговування загалом. Навчально-тематичний план вивчення дисципліни «Організація та технологія торговельних процесів»
ЗМІСТ ПРОГРАМИ Вступ. Зміст, поняття, суть і завдання торговельного обслуговування населення Основи організації і технології торговельної діяльності. Поняття і сутність організації торгівлі. Поняття технології торгівлі. Зв’язок курсу “Організація і технологія торговельної діяльності” з дис циплінами “Менеджмент”, “Маркетинг”, “Економіка підприємства”,“Право” та ін. Поняття і сутність процесу товароруху. Фактори, що впливають на процес товароруху. Принципи та умови раціонального будівництва процесу товароруху. Вплив науково-технічного прогресу на розвиток торгівлі. Огляд передового вітчизняного та зарубіжного досвіду з питань організації і технології торговельної діяльності. Тема 1. Форми торгівлі в залежності від форм власності та організаційно-правових форм господарювання, їх особливості Основні сфери діяльності торговельного підприємства. Вибір організаційно-правових форм діяльності торговельного підприємства. Поняття торговельного підприємства. Індивідуальні, партнерські та корпоративні торговельні підприємства: поняття; організаційно-правові форми; характеристика переваг і недоліків. Етапи і фактори вибору організаційно-правової форми діяльності торговельного підприємства. Тема 2. Органи контролю в торгівлі Законодавча та нормативно-правова база щодо регулювання торговельної діяльності й забезпечення високоякісного обслуговування населення: порядок здійснення торговельної діяльності; правила торговельного обслуговування населення; правила обміну товарів у непродовольчих магазинах; правила продажу непродовольчих товарів у розстрочку; основні правила роздрібної торгівлі окремими видами товарів; порядок застосування реєстрів і виконання розрахункових операцій на підприємствах роздрібної торгівлі. Державний та громадський контроль за виконанням нормативних актів щодо забезпечення належного торговельного обслуговування населення. Тема3. Організація продажу товарів у магазинах Сутність та зміст торгово-технологічного процесу в магазині. Фактори, що впливають на зміст торгово-технологічного процесу в магазині. Принципи організації торгово-технологічного процесу в магазині. Організація приймання та зберігання товарів й тари. Організація процесу підготовки товарів до продажу, їх розміщення та викладки в торговому залі магазину. Організація продажу товарів за різними формами та методами. Методи активізації роздрібного продажу товарів. Торговельні послуги та їх види. Техніко-економічні показники ефективності використання торгової площі магазину. Практична робота №1. Вивчення норм та правил торговельного обслуговування покупців Тема 4. Підготовка робочого місця продавця, контролера-касира до роботи Сутність та особливості організації праці в торгівлі. Поняття організації праці в торгівлі. Фактори, що впливають на характер праці. Предмети та засоби праці. Організація праці в роздрібній торгівлі. Характеристика основних категорій працівників магазину. Організація робочого місця в магазині. Умови праці працівників та режим роботи магазину. Організація матеріальної відповідальності в торгівлі. Практична робота №2. Вивчення вимог, щодо організації робочого місця контролера-касира та основних вимог охорони праці при роботі на ЕККА. Тема 5. Організація торговельного обслуговування покупців Система торговельного обслуговування, її сутність, зміст та принципи організації. Характеристика складових системи торговельного обслуговування. Фактори, що впливають на рівень торговельного обслуговування. Культура торгівлі та показники її рівня. Зовнішні та внутрішні елементи, що впливають на якість торговельного обслуговування. Якість обслуговування та її оцінка. Психологічні аспекти торговельного обслуговування. Норми та правила торговельного обслуговування населення, їх зміст. Правила продажу продовольчих та непродовольчих товарів. Організація контролю у сфері торгівлі та побуту. Правові та організаційні засади захисту прав споживачів. Практична робота №3. Вирішення торговельних ситуацій, що розкривають сутність проблем та шляхів покращення якості обслуговування в магазинах. Практична робота №4. Вивчення ЗУ «Про захист прав споживачів». Розв'язання торговельних ситуацій. Тема 6. Організація товаропостачання роздрібної торговельної мережі Значення та завдання товаропостачання роздрібної торговельної мережі. Фактори, що впливають на організацію товаропостачання. Основні принципи та вимоги до організації товаропостачання роздрібної торговельної мережі. Форми та методи товаропостачання. Транзитна та складська форми товаропостачання, умови застосування. Централізований і децентралізований методи товаропостачання роздрібної торговельної мережі. Формування маршрутів і графіків завезення товарів. Використання тари-обладнання в організації товаропостачання роздрібної торговельної мережі. Управління товаропостачанням роздрібної торговельної мережі. Практична робота №5. Організація проведення претензійної роботи, вирішення конфліктних ситуацій при організації товаропостачання. Тема7. Управління товарним асортиментом Поняття “асортимент товарів”. Асортимент промисловий і торговий. Товарні групи та їх класифікація. Поняття виду товару. Асортимент укрупнений і розгорнутий. Поняття ширини і глибини асортименту. Частота попиту на товар. Стабільність і характер попиту на товари. Сутність поняття “формування асортименту”. Принципи формування товарного асортименту на підприємствах оптової торгівлі. Процес формування асортименту товарів. Асортиментний перелік. Фактори, що впливають на асортимент товарів на роздрібних торговельних підприємствах. Процес формування асортименту товарів у роздрібній торговельній мережі. Сутність понять “повнота” і “стабільність асортименту”. Коефіцієнти повноти і стабільності асортименту. ЛІТЕРАТУРА
|
Навчально-методичний посібник Механічна кулінарна обробка бульбоплодів... Рецензiя на навчально – методичний посібник «Організація роботи контролера-касира вторговельних підприємствах на ЕККА різних типів»... |
УЗГОДЖЕНО Конкурс професійної майстерності на кращого по професії проводиться з метою підвищення рівня професійної підготовки, розвитку творчої... |
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА Навчальний план розроблений на основі Типової базисної структури навчальних планів для підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних... |
Навчальна програма Навчальна програма з дисципліни “Статистика” призначена для студентів 3,4 курсу денної та заочної форм навчання галузі знань 0305... |
Касир ПОВІДОМЛЕННЯ Касир Киів-04060, вул. Подвойського 4, тел 440-80-83 р/р 26002619993494 в "Центральне відділення ПАТ Промінвестбанку по м. Києву та Київської... |
Конкурс проводиться з метою підвищення рівня професійної підготовки,... ... |
Конкурс проводиться з метою підвищення рівня професійної підготовки,... ... |
Автори: Лазебний А. М., ст викладач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Робоча навчальна програма курсу “Криміналістика” складена на основі ОПП для підготовки бакалаврів за напрямом підготовки 030402 «Правознавство»,... |
ПРОГРАМА ДЛЯ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ПІДГОТОВКИ МОЛОДШИХ СПЕЦІАЛІСТІВ спеціальності 03050901 Рецензент: Каленюк О. Я. – зав відділенням «Бухгалтерського обліку», спеціаліст вищої категорії |
Комплексне кваліфікаційне завдання №1 з професії 7242. 1 „Контролер... Ви працюєте контролером радіоелектронної апаратури і приладів III розряду. Вам пропонується |