ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС ЯК ЗАСІБ ПОДОЛАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ


Скачати 117.81 Kb.
Назва ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС ЯК ЗАСІБ ПОДОЛАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ
Дата 18.05.2013
Розмір 117.81 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
ІІ91

ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС ЯК ЗАСІБ ПОДОЛАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ
У дослідженні виявлено зв'язок між інноваціями та кризовими явищами в економіці країни і обґрунтовано вибір інвестиційно-інноваційної моделі розвитку. Проведено регресійний аналіз взаємозв’язку обсягів державного фінансування наукової та науково-технічної діяльності і валового внутрішнього продукту.

Ключові слова: інновації, регресійний аналіз, депресія, рецесія, цикл Кондратьєва

The correlation between innovations and crisis effects in the context of the cyclical economy of Ukraine and there is the justification of the choice of investment and innovation development model. Regression analysis of the relationship the scope of government funding of scientific and technological activities, as well as gross domestic product was made by the author.

Keywords: innovation, regression analysis, depression, recession, Kondratiev cycle
«Інновації долають депресію»

Г. Менш
Вступ

Економічна криза 2008 року стала великим тягарем в економіці країн всього світу і особливо вплинула на соціально-економічне становище в Україні. Країни з високими темпами розвитку втратили свої колишні позиції. Щоб їх повернути собі, країни повинні обрати стратегічні напрями подальшого розвитку. Для України одним із пріоритетних напрямів є інвестиційно-інноваційний тип подальшого розвитку.

У працях науковців Амоші О.І., Гейця В.М., Данилишина Б.М., Семиноженка В., Чухна А. [1-4] стверджується, що відродити економіку України допоможуть тільки інновації. Проф. Скрипник А.В. [5] у своїй науковій статті «Інноваційні перспективи України» розглядає проект створення в Україні інноваційної економіки, що не повторює західні зразки, а також питання щодо його фінансування.

Автори книги "Інноваційна перспектива України", Геєць В.М. та Семиноженко В.П., зазначають, що впровадження інноваційного шляху розвитку повинно бути директивним: "Доктрина має визначити вектор нової економічної політики та окреслити сутність всебічних реформ у суспільстві на найближчі 5 років, котрі дозволять побудувати суспільство знань, суспільство, де домінують високотехнологічні галузі та інтелектуальні послуги, а формування прибутків відбудеться, перш за все, за рахунок освіти, науки та інновацій".1

Борейко В.І. [6] у своєму дослідженні «Інновації як основа економічного зростання» проаналізував інвестиційно-інноваційну політику України за період незалежності, обґрунтував, що фінансування фундаментальних і прикладних досліджень, створення сприятливого клімату для залучення інвестицій у наукову сферу потребують більшої уваги з боку держави.

Кузнєц С. [7] наголошує, що «епохальна інновація, яка характеризує нинішню економічну епоху, полягає у розширеному застосуванні науки для розв'язання проблем економічного виробництва». На думку Амоші О.І., «Інноваційна модель технологічного розвитку — це майбутнє України».2
Проте така одностайність у поглядах провідних економістів не зумовила втілення їхніх думок в Україні на практиці. Узагальнивши різноманітні думки науковців стосовно інновацій, автор вважає, що недостатньо проаналізованим є питання взаємозв’язку інновацій та кризових явищ. Тому дана проблема у сучасних умовах господарювання є досить актуальною і потребує подальшого дослідження.

Метою дослідження є виявлення зв'язку між інноваціями та кризовими явищами в економіці країни і обґрунтування вибору інвестиційно-інноваційної моделі розвитку.

Основна частина

Економічна криза 2008 року в Україні стала наслідком світової фінансової кризи, ускладнюючись при цьому кризою споживчого кредитування, а також політичною кризою. Одним із головних показників соціально-економічного розвитку будь-якої країни є валовий внутрішній продукт (ВВП). Проаналізуємо його динаміку з 1991 року по 2010 рік (рисунок 1). До 2000 року цей показник мав від’ємне значення, а потім почав зростати, що відобразилося на добробуті населення і держави. Але у 2008 році світова фінансова криза вплинула на показники основних галузей промисловості. У листопаді 2008 року ВВП України в порівнянні з листопадом попереднього року скоротився на 14,4 %. У 2009 році, за прогнозом Всесвітнього банку, ВВП знизився на 15%. У 2010 році ріст ВВП становив 4,2%.

У зв'язку з такими умовами стану української економіки найбільш актуальним є питання необхідності імплементації інноваційно-інвестиційної політики України.


Рис. 1. Реальний темп зростання ВВП України з 1991 по 20103 рр. [8]
Історичний досвід світового економічного розвитку показав, що розвиток йде не по прямій, що поступово та еволюційно набирає висоту. Економічний розвиток країн за останні двісті років показав, що макроекономічна рівновага постійно порушується і що сам процес економічного розвитку є зміною періодів спаду періодами підйому і навпаки. Таке чергування спаду і підйому в економіці викликає її циклічність [9, с. 21].

Розрізняють 3 види економічних циклів:

  • Короткі цикли, тривалістю близько 4 років, пов'язаних з рухом товарно-матеріальних запасів.

  • Середні цикли або промислові, такі, що мають тривалість 8-12 років.

  • Довгі цикли (цикли Кондратьєва), закономірність яких була обґрунтована російським економістом Миколою Кондратьєвим. Кондратьєв передбачив, що науково-технічний прогрес є ендогенним (внутрішнім) чинником цієї довготривалої циклічності. Основна причина цих циклів лежить в механізмі накопичення капіталу, а це забезпечується технічним прогресом і структурними змінами. Тривалість кожного такого циклу - 40-50 років [9, с. 23].

Економіка України, як і економіка будь-якої іншої держави, розвивається циклічно. У 2008 році рецесія і депресія в середньому циклі розвитку економіки України збіглися з рецесією і депресією в світовій економіці (Фінансово-економічна криза 2008), що більш посилило рецесійно-депресійний стан економіки України. У зв'язку з таким станом української економіки, питання знаходження можливостей для подолання та запобігання кризових явищ залишається відкритим.

Одним із можливих варіантів виходу України з кризи є саме інноваційний процес. Впровадження інновацій в таких умовах може дати великий ефект, тому що саме в періоди депресії економіка найбільш сприйнятлива до інновацій. Депресія примушує шукати можливості для подальшої експансії, а інноваційний процес може їх надати. Цей факт в 1979 році встановив німецький дослідник Менш Г. і назвав його «тригерним ефектом депресії», маючи на увазі, що депресія запускає інноваційний процес.

Виділяють такі типи інновацій:

  • виробництво нового товару або послуги або створення нової якості товару;

  • впровадження нової технології при виробництві товару;

  • здобуття нового джерела сировини або напівфабрикатів;

  • організаційно-управлінські нововведення та реорганізація підприємства [10].

Відомий економіст XX століття Шумпетер Й. стверджував, що інновації викликають до життя довгі цикли ділової активності. Таким чином, інноваційний процес можна описувати циклом Кондратьєва (рисунок 2), а стадію пожвавлення циклу Кондратьєва повністю синхронізувати з рецесією в економіці (рисунок 3).



Рис. 2. Схематичне зображення циклів Кондратьєва


Рис. 3. Інновації четвертого та п'ятого циклу Кондратьєва [10]
На рисунку 3 показані четвертий і п'ятий цикли Кондратьєва. Основними інноваціями четвертого циклу стали епохальні досягнення науково - технічної революції ХХ століття: атомна енергетика; квантова електроніка і лазерні технології; супутниковий зв'язок і телебачення. Разом з цим в той же період відбувався бурхливий розвиток автомобіле - й авіабудування. Четвертий технологічний устрій привів до рекордних за всю історію людства темпів світового економічного зростання 4,9% в період з 1950 по 1973 рр. Фаза депресії четвертого циклу зайняла період з 1973 по 1982 рр. Потім почалося пожвавлення, і стартував нинішній п'ятий цикл Кондратьєва. При переході від четвертого до п'ятого циклу обсяг світового виробництва впав майже на 11%. Ядром п'ятого технологічного устрою стали мікроелектроніка, персональні комп'ютери, інформатика і біотехнологія. Ефективність п'ятого технологічного устрою, заснованого на епохальних інноваціях попереднього циклу, природно, виявилася нижчою: середньорічні темпи приросту ВВП по світу в 1983-2001 роках знизилися і склали 3,1%. Вельми авторитетний знавець наукової спадщини Кондратьєва Н. Д., російський учений Яковець Ю. В. вважає, що економічна криза 2001-2002 рр. ознаменувала перехід від експансії до рецесії циклу Кондратьєва, прогнозуючи нові кризи і депресію [10].

Щоб не допустити краху української економіки, держава Законом України «Про наукову та науково – технічну діяльність» №1977– XII від 13.12.1991 року встановила відрахування засобів на науку (інновації) не менше 1,7% від ВВП. За всі роки незалежності України, частка відрахованих в рік засобів на освіту та науку в Україні не перевищувала навіть 0,5% (рисунок 4). Найменший обсяг державних видатків спостерігався у 1999 році – 0,34% ВВП, далі він поступово зростав, проте ніколи не перевищував 0,5 % від ВВП.

Проаналізуємо за допомогою економетричних методів інноваційний процес в Україні. Згідно з моделлю інноваційно орієнтованого економічного розвитку науковців Денисюка В. та Маркова А., на економічний розвиток та підвищення якості життя населення впливають безліч факторів. Автор пропонує розглянути динаміку фінансування тільки наукових та науково-технічних робіт в Україні відносно ВВП за допомогою регресійного аналізу.


Рис. 4. Питома вага витрат держави на фінансування науки у ВВП, % [12]
Суть регресійного аналізу полягає у визначенні параметрів рівняння лінійної регресії , де x – це ВВП, млн. грн., а y – відрахування на науку, млн. грн. Для визначення параметрів (a та b) скористаймося загальнопоширеним методом найменших квадратів (МНК) - обчислення параметрів за допомогою відхилень середніх арифметичних (вихідні дані цієї моделі наведені у таблиці 1). Скориставшись цим методом, отримаємо:

; ;

(1)
Отримане вираження 1 є рівнянням тренду вихідних даних. Використаємо цей вираз для прогнозування нових значень параметру y.
Таблиця 1

Фінансування наукових та науково-технічних робіт з держбюджету та ВВП [8], (у фактичних цінах; млн. грн.)

Роки

Відрахування на науку, y

ВВП, x

2000

614,5

170070,00

2001

751,6

204190,00

2002

733,3

225810,00

2003

1070,7

267344,00

2004

1449,5

345113,00

2005

1711,2

441452,00

2006

2017,4

544153,00

2007

2815,4

720731,00

2008

4300,04

949864,00

2009

4289,055

912563,00


Автор також пропонує припустити, що відрахування на інновації буде щорічно зростати на 5% відносно минулого року. При такій тенденції, а також за інших різних умов, Україна досягне та перевищить необхідне мінімальне значення фінансування науки лише у 2073 році. Якщо відрахування щорічно будуть зростати на 100%, 50%, 25%, то досягнення та перевищення 1,7% «бар’єру» буде у 2013, 2019 та 2015 роках відповідно. Щоб досягти необхідне мінімальне значення фінансування науки вже у 2011 році, необхідно збільшити відрахування на 139,5% відносно їхнього значення у 2010 році.

Доповнимо рівняння 1 лінійним коефіцієнтом парної кореляції rxy. Розрахуємо лінійний коефіцієнт парної кореляції та коефіцієнт детермінації:

; .

Близькість rxy до 1 говорить про щільний лінійний зв’язок між показниками. Коефіцієнт детермінації показує, що рівняння лінійної регресії пояснює тільки 89,3% дисперсії результативного показника (y), а на долю інших факторів приходиться 10,7%.

Визначимо середню помилку апроксимації, щоб мати загальне судження про якість моделі. Середня помилка апроксимації не повинна перевищувати 10%.

(2)

В даному випадку середня помилка дорівнює 7,85%, тобто можемо стверджувати, що модель є досить вірною, тобто розрахункові значення відхиляються від фактичних в середньому на 8%.

Розрахуємо коефіцієнт еластичності:

(3)

Значення цього коефіцієнта слід тлумачити так: при збільшенні ВВП на 1% фінансування науки та науково-дослідницьких робіт гранично зросте на 1,144%.

Таким чином, автором було проведено регресійний аналіз фінансування науки та науково-дослідницьких робіт в Україні. В результаті, було отримано рівняння лінійного тренду, була підрахована можлива похибка при вирахуванні, а також коефіцієнт еластичності.

Висновки

Таким чином, на підставі проведених досліджень можна зробити наступні висновки:

  1. відсутність цілеспрямованої державної політики з підтримки наукових установ і підприємств, які впроваджують інноваційні програми та недостатнє фінансування державою науки спричинила значне зниження технічного рівня та конкурентоспроможності промислової продукції;

  2. зміна негативних тенденцій щодо технічного рівня вітчизняної промислової продукції вимагає збільшення державних витрат на фінансування науки до 1,7% ВВП;

  3. ініціювати розробку та впровадження державних цільових наукових та інноваційних програм;

  4. розширення економічних стимулів для учасників технологічних парків і підприємств, які впроваджують інновації.

Належна увага до інноваційного процесу повинна приділятися не лише за часів кризи як до можливості подолання кризисних явищ, але і під час експансії економіки як до невід'ємної частини розвитку країни і як до фундаментальної основи для поліпшення рівня життя населення.

Обираючи інвестиційно-інноваційний тип розвитку, український уряд повинен враховувати розраховані вище дані, щоб досягти необхідного темпу розвитку та стабілізації економіки, що може наблизити Україну в напрямі Європейської інтеграції.

Таким чином, скориставшись знаменитим девізом Менша Г. «Інновації долають депресію», Україна має шанс вийти зі світової фінансово-економічної кризи та стати високо інноваційною країною з міцною економікою.

Література

  1. Амоша О.І. Виступ на засіданні НАН України / О.І. Амоша // Вісник НАН України. - 2005.- №7. – с. 77-83.

  2. Геєць В.М. Інноваційні перспективи України / В.М. Геєць, В.П. Семиноженко. - Харків: Константа. - 2006. – 272 с.

  3. Данилишин Б. Інтелектуальні ресурси в економічному зростанні: шляхи поліпшення їх використання / Б. Данилишин, В. Куценко // Економіка України. - 2006. - №1. – с.71-79.

  4. Чухно А. Актуальні проблеми стратегії економічного і соціального розвитку на сучасному етапі / А. Чухно // Економіка України. - 2004. - №4. - с.15-23.

  5. Скрипник А.В. Інноваційні перспективи України / А.В. Скрипник // Фінанси України. – 2008. - №5. – с.102-114.

  6. Борейко В.І. Інновації як основа економічного зростання / В.І. Борейко // Актуальні проблеми економіки. - 2008. - №9. – с. 42-48.

  7. Kuznets S. Modern Economic Growth: Rate, Structure and Spread / S. Kuznets. – New Heaven. – 1966.

  8. Офіційний сайт Держкомстату України [електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.

  9. Яллай В.А. Макроекономика / В.А. Яллай. - Псков, ПГПИ. - 2003. – 104 с.

  10. Акаев А. Современный финансово-экономический кризис [електронний ресурс] – Режим доступу:

http://cliodynamics.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=1. – Назва з екрану.

  1. Рост ВВП Украины в 2010 году составил 4,2% [електронний ресурс] – Режим доступу: http://mycityua.com/news/country/2011/02/15/172611. - Назва з екрану.

  2. Джерела фінансування наукової та науково–технічної діяльності в Україні [електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.icp-ua.com/ru/dzherela-fіnansuvannya-naukovoї-ta-naukovo–tekhnіchnoї-dіyalnostі-v-ukraїnі. – Назва з екрану.

1 Геєць В.М., Семиноженко В.П. Інноваційна перспектива України. - Харків: Константа, 2006. - 272 с. - Стор. 7.

2 Амоша О.І. Виступ на засіданні НАН України // Вісник НАН України.- 2005.- №7.- Стор.77.

3 Згідно з даними «Газети по-київськи» [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://mycityua.com/news/country/2011/02/15/172611.

2009 рік – згідно з прогнозом Європейського Банку Реконструкції та Розвитку

4 Згідно з даними Офіційного представництва Президента України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pda.president.gov.ua/ru/news/11264.

5 Відносно до [11]


Схожі:

№20. Причини гальмування реформ у сучасному суспільстві. Ідеологічне...
Тема №20. Причини гальмування реформ у сучасному суспільстві. Ідеологічне та політичне протистояння в Україні, шляхи подолання кризових...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять з особовим складом 2-го караулу...
Тема 20. Причини гальмування реформ у сучасному суспільстві. Ідеологічне та політичне протистояння в Україні, шляхи подолання кризових...
ОЛІМПІАДНІ ЗАВДАННЯ ЗІ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Загальна назва кризових явищ кінця ХІХ – початку ХХ ст., що характеризувалася настроями безнадії, розчарування, відчуттям занепаду...
3. Інноваційний процес
Одним з основних понять інноватики та інноваційного менеджменту є поняття інноваційного процесу
In the state of the South Caroline, in the town of Greensboro, there...
Взаєморозуміння і бажання робити добро іншим як засіб подолання життєвих негараздів
АНКЕТА ДЛЯ УЧНІВ «Молодь і протиправна поведінка»
Шановні учні! Ми запрошуємо Вас до участі у проведенні моніторингу з проблем агресивної поведінки, жорстокості, злочинності. Основна...
Тема Сутність, розвиток та основні поняття інноваційного менеджменту...
Нноваційний менеджмент як сукупність принципів, методів і форм управління інноваційними процесами та інноваційною діяльністю. Інноваційний...
Інформація до слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань...
«Промислова власність в інноваційній економіці України: ефективність застосування законодавства та державного регулювання»
2. Становлення теорії інноваційного розвитку
Розвиток як філософська категорія — це процес самопросування від нижчого (простого) до вищого (складного), що розкриває і реалізує...
Урок 53 Тема уроку
Предметом вивчення статистики є вивчення кількісної сторони цих явищ. Статистика вчить, як проаналізувати інформацію, виявити та...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка