ЗАТВЕРДЖУЮ


Скачати 82.4 Kb.
Назва ЗАТВЕРДЖУЮ
Дата 21.04.2013
Розмір 82.4 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи



(назва установи, організації)




ЗАТВЕРДЖУЮ

(уповноважена особа)



(ПІБ, підпис)




"01" січня 2012р.








ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА

I. Загальні положення

  1. Головний бухгалтер належить до професійної групи "Керівники".

  2. Призначення на посаду головного бухгалтера та звільнення з неї здійснюється наказом керівника банку з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України та чинного законодавства про працю.

  3. Головний бухгалтер безпосередньо підпорядковується керівнику банку.

  4. Головний бухгалтер здійснює керівництво працівниками бухгалтерії банку.

II Завдання та обов'язки.

Головний бухгалтер:

  1. Забезпечує ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись єдиних методологічних засад, встановлених Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", з урахуванням особливостей діяльності банку і технології оброблення облікових даних.

  2. Організує роботу бухгалтерської служби, контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх операцій.

  3. Вимагає від підрозділів, служб та працівників забезпечення неухильного дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

  4. Вживає всіх необхідних заходів для запобігання несанкціонованому та непомітному виправленню записів у первинних документах і регістрах бухгалтерського обліку та збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну.

  5. Забезпечує складання на основі даних бухгалтерського обліку фінансової звітності банку, підписання її та подання в установлені строки користувачам.

  6. Здійснює заходи щодо надання повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів банку.

  7. Бере участь у підготовці та поданні інших видів періодичної звітності, які передбачають підпис головного бухгалтера, до органів вищого рівня у відповідності з нормативними актами, затвердженими формами та інструкціями.

  8. За погодженням з керівником банку забезпечує перерахування податків та зборів, передбачених законодавством, проводить розрахунки з іншими кредиторами відповідно до договірних зобов'язань.

  9. Здійснює контроль за веденням касових операцій, раціональним та ефективним використанням матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

  10. Забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах.

  11. Організує роботу з підготовки пропозицій для керівника банку щодо:

    • визначення облікової політики банку, внесення змін до обраної облікової політики, вибору форми бухгалтерського обліку з урахуванням діяльності банку і технології оброблення облікових даних;

    • розроблення системи і форм внутрішньогосподарського (управлінського) обліку та правил документообігу, додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності і контролю господарських операцій;

    • визначення прав працівників на підписання первинних та зведених облікових документів;

    • вибору оптимальної структури бухгалтерської служби та чисельності її працівників, підвищення професійного рівня бухгалтерів, забезпечення їх довідковими матеріалами;

    • поліпшення системи інформаційного забезпечення управління та шляхів проходження обробленої інформації до виконавців;

    • впровадження автоматизованої системи оброблення даних бухгалтерського обліку з урахуванням особливостей діяльності банку чи удосконалення діючої;

    • забезпечення збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення;

    • виділення на окремий баланс філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів банку та включення їх показників до фінансової звітності банку.

  12. Керує працівниками бухгалтерського обліку банку та розподіляє між ними посадові завдання та обов'язки.

  13. Знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності, а також із змінами в чинному законодавстві.

III. Права

Головний бухгалтер має право:

  1. Діяти від імені бухгалтерії банку, представляти інтереси банку у взаємовідносинах зі структурними підрозділами та іншими організаціями з господарсько-фінансових та інших питань.

  2. В межах своєї компетенції підписувати та візувати документи.

  3. Самостійно вести листування зі структурними підрозділами банку, а також з іншими організаціями з питань, які належать до компетенції бухгалтерії та не вимагають рішення керівника банку.

  4. Вносити на розгляд керівника банку пропозиції по вдосконаленню роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.

  5. Вносити пропозиції керівнику банку: про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності посадових осіб за результатами перевірок; про заохочення працівників, що відзначилися.

  6. В межах своєї компетенції повідомляти керівнику банку про всі виявлені недоліки в діяльності банку та вносити пропозиції щодо їх усунення.

  7. Вимагати та отримувати у керівників структурних підрозділів та фахівців інформацію та документи, необхідні для виконання його посадових обов'язків.

  8. Залучати фахівців усіх структурних підрозділів до виконання покладених на нього завдань.

  9. Вимагати від керівника банку (інших керівників) сприяння у виконанні обов'язків і реалізації прав, що передбачені цією посадовою інструкцією.

IV. Відповідальність

Головний бухгалтер несе відповідальність:

  1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  3. За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

V. Головний бухгалтер повинен знати:

  1. Закони України, Укази Президента України, постанови, розпорядження, рішення Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Державної податкової адміністрації України з питань правових засад регулювання діяльності банку.

  2. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку та інші нормативно-правові акти Міністерства фінансів України щодо порядку ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, а також методичні документи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо галузевих особливостей застосування положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

  3. Основи технології виробництва продукції, порядок оформлення операцій і організацію документообігу за розділами обліку, форми і порядок розрахунків, порядок приймання, зарахування на баланс, зберігання і витрат коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей.

  4. Правила проведення інвентаризацій активів та зобов'язань.

  5. Економіку, організацію виробництва, праці і управління.

  6. Податкову справу, основи цивільного права.

  7. Трудове, фінансове та господарське законодавство.

  8. Правила та норми охорони праці.

VI. Кваліфікаційні вимоги

  1. Головний бухгалтер. Начальник (завідувач) відділу (управління) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж бухгалтерської роботи за професіями керівників нижчого рівня: для магістра - не менше 2 років, спеціаліста - не менше 3 років.

  2. Завідувач сектору (бюро) у відділі (управлінні) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж бухгалтерської роботи: для магістра - не менше 2 років, спеціаліста - не менше 3 років.

VII. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою

  1. За відсутності головного бухгалтера його обов'язки виконує заступник (за відсутності останнього - особа, призначена у відповідному порядку), який набуває відповідних прав і несе відповідальність за належне виконання покладених на нього обов'язків.

  2. Для виконання обов'язків та реалізації прав головний бухгалтер взаємодіє:

2.1 З керівниками всіх структурних підрозділів підприємства з питань фінансово-господарської діяльності підприємства.

2.2. З начальником відділу кадрів - з питань підбору, прийняття на роботу, звільнення, переміщення матеріально відповідальних осіб та працівників бухгалтерії підприємства.

2.3. З начальником планово-економічного відділу з питань:

2.3.1. Отримання:

- планів виробництва продукції;

- проектів оптових та роздрібних цін на продукцію;

- звітів про виконання планів структурними підрозділами і підприємством в цілому;
2.3.2. Надання:

- даних, необхідних для економічного планування, прогнозування та аналізу;
- балансу та оперативних звітів про доходи та видатки, про використання бюджету;
- розрахунків заробітної плати;

2.4. З начальником відділу технічного контролю з питань:
2.4.1. Отримання:

- актів відбракування продукції;

- висновків про винність відповідальних осіб;

- висновків щодо прийнятих рекламацій;

2.4.2. Надання:

- відомостей про результати обліку втрат від браку;

- відомостей про стягнення з винних осіб;

2.5. З начальником відділу збуту (маркетингу) з питань:

2.5.1. Отримання:

- товарно-супроводжувальної документації;

- звітів про відвантажену продукцію;

- відомостей про стан залишків продукції на складах;

- рахунків, виставлених контрагентам за відвантажену продукцію;

- копій претензій та рекламацій, пред'явлених підприємству;

2.5.2. Надання:

- відомостей про рух продукції;

- норм запасів продукції на складах;

- підсумків інвентаризації продукції;




Керівник
структурного підрозділу:

________
(підпис)

______________________
(ПІБ)

.

"01" січння 2012р.







Начальник
юридичного відділу:

________
(підпис)

______________________
(ПІБ)

.

"01" січння 2012р..

.




З інструкцією ознайомлений:

________
(підпис)

______________________
(ПІБ)




"01" січння 2012р..






Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка