«Щастя. Як його досягти?» Мета


Скачати 138.85 Kb.
Назва «Щастя. Як його досягти?» Мета
Дата 10.04.2013
Розмір 138.85 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Година спілкування на тему: «Щастя. Як його досягти?»
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить від їхніх особистих зусиль, виховати людяність, працьовитість.
ХІД ЗАХОДУ
І. Вступна частина
Вчитель: Нашу годину спілкування я хотів би почати віршем «Щастя»
ЩАСТЯ

Щастя – це вічна дорога земна,

Щастя – це літо, зима і весна,

Щастя – це сонце, злива і сніг,

Щастя – це пісню ділити на всіх,

Щастя – це віра в добро і любов,

Щастя – це музика вільних дібров,

Щастя – це друзі і рідний твій дім.

Щастя – це світ, подарований всім.
Сьогодні ми проведемо диспут на тему: «Щастя. Як ми його розуміємо?». Чому я обрав саме таку тему? Насамперед тому, що, мабуть, немає такої людини серед нас, яка б не хотіла бути щасливою. Але чи всі знають, як цього досягти. Тож спробуємо з’ясувати що таке щастя, висловимо свої думки, а також дізнаємося, що потрібно для того, щоб бути щасливим.

Як часто нам хочеться, щоб життя нагадувало відео кліп, кінофільм, улюблену книгу, де на долю героїв випадає удача й кохання, багатство.
ІІ. Основна частина
Як ви думаєте, як виникло слово щастя? Розібратися у цьому питанні нам допоможе мовознавець…
Учень. Як зауважує мовознавець Галина Яворська, значення слова «щастя» вторинне. Це слово праслов’янське, воно зберігається зараз у східнослов’янських та західнослов’янських мовах. Наука свідчить, що спочатку у слова щастя був префікс сь, який колись, вірогідно, мав значення « хороший, гарний», і корінь част, той самий, що в словах частина, частка, частувати. Отже, щастя – це « хороша частина».

Частина від чого? Мабуть, від спільного добра – майна, їжі, тобто того, що забезпечує саме існування людини. Вважається, що таке « щастя», залежить від дії непідвладних людині сил, від того яка в неї доля. До речі, доля – це теж частина, результат розподілу ( доля пов’язана з словом ділити). А вже потім це слово почало вживатися і в значенні сили, що визначає перебіг людського життя. Загалом доля за народними уявленнями – це вже щось незмінне, таке, що надається кожній людині при народженні, а щастя – це вже більшою мірою справа випадку. Про це свідчать такі вислови, як « Щасливому – щастя», « Кому щастя, тому й доля» або: « Кому щастя, тому й півень несеться».

В тому, як вживається щастя, відбивається уявлення про те, що добробут та успіх часом залежать від сил мінливих та примхливих. У давніх римлян схожі уявлення були персоніфіковані в образі богині долі – Фортуни. У слов’ян таке мінливе щастя не уособлювалося, але схоже поняття існувало. « Щастя, мов трясця, кого схоче, того й нападе».

« Година вам щаслива! Щоб ви бачили сонце, світ і діти перед собою!»

Такі побажання, так само, як звичні побажання щастя й здоров’я, виконують магічну функцію: сказані слова мають реалізуватися. Звичайно, давні ритуали в сучасному житті, особливо міському, втратили свою цілісність, але навіть, що лишилося, і передусім словесні формули-побажання, зберігають свою основну функцію – сприяти ладові проти безладдя, гармонії та щастю в усіх розуміннях проти хаосу та розпаду.
А як же пояснюють слово щастя словники?…
Щастя – це стан цілковитого задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; успіх, удача. (Тлумачний словник української мови).

Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою й осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення. (Український педагогічний словник).

Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення взагалі, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її. (Словник Даля).
Ви, мабуть, чули про «гормони щастя». Що ж це таке?
Учениця. У нашому головному мозку виробляються ендорфіни – «гормони щастя». Ендорфіни з’єднуються з оплатними рецепторами, що є в нашому організмі і полегшують проведення нервового імпульсу, який «біжить» в «центр задоволення». Збудження цього нервового центру дає нам відчуття легкості, радості і бадьорості. Допитливі учені, що займалися дослідженням «гормонів щастя» в 70-их роках, покладали величезні надії на їх штучні аналоги. Але всі досліди виявилися невдалими: річ у тому, що звикання до цих речовин виникало набагато швидше, ніж, наприклад, до героїну. Тому небезпечні дослідження були припинені. Проте наука визнає набагато більш нешкідливі способи «ощасливлення» людства. Всі вони ґрунтуються не на введення ендорфінів ззовні, а на посиленні їх синтезу в нашому організмі. Найпростішим способом підвищення концентрації ендорфінів є поїдання шоколаду. Шоколад – це відмінний антидепресант. Він стимулює викид ендорфінів, які покращують настрій і підтримують тонус організму. За даними істориків, видана заміж за Людовика ХІІІ, дочка іспанського короля Ганна Австрійська використовувала привезений з батьківщини шоколад як рятівний засіб від самотності і ностальгії.
Тож давайте почнемо нашу виховну годину із збільшення «гормонів щастя» в нашому організмі – з’їмо шоколадну цукерочку.
Але всі, без винятку, хочуть бути щасливими. А що говорять про щастя повір'я? Інколи бачимо, що люди дарують один одному різні сувеніри-талісмани на щастя. А ще кажуть, хто знайде підкову, той буде щасливим. Підкова на щастя. Звідки ж походить цей вислів? Чому знайдена підкова приносить щастя?
Учень. Підковувати коней почали ще до нової ери і робили це спочатку заради краси: були підкови із золота або срібла. Під час бігу коні легко губили «взуванку», і підкова дійсно була дорогою знахідкою. Тим більше, що привілейовані знатні люди (аристок¬рати) вважали принизливим піднімати підкову з шляху.
Учень. Розповідають, що англійський дипломат XVII століття лорд Кастлей, вихваляючись своєю за¬можністю, наказав прикріплювати до копит власних коней підкови із срібла на «живу нитку», аби вони швидше губилися. Серед слуг лорда був коваль, який швидко набивав нову підкову, щоб невдовзі кінь за¬губив і її.
Як витлумачено поняття «щастя» в прислів’ях та приказках?
Щастя без розуму - торбина дірява.

Кому щастя, тому й доля.

Кому щастя, тому й півень несеться.

Не родись багатий та вродливий, а родись при долі та щасливий.

Аби щастя, а розум буде.

В щасті не без ворога.

З щастям по гриби ходити, з щастям рибу бродити, а без щастя нігде, ані за поріг.

На чуже щастя не впасти.
А тепер послухаємо, що сказали про щастя видатні люди:
Щастя – це трикутник, а в нім три сторони: віра, надія, любов.

Богдан-Ігор Антонич

В житті існує тільки одне щастя – кохати і бути коханою.

Жорж Санд

До щастя дорога веде через річку – та річка із крові та трішки із сліз, але ти не бійся. Не втопишся. Лізь.

Василь Симоненко

Шукаємо щастя по країнах, століттях, а воно скрізь і завжди з нами; як риба в воді, так ми у ньому, і воно біля нас шукає нас самих.

Григорій Сковорода

Не ганяйся за щастям: воно завжди в тобі самому.

Піфагор

Насолоджуватися щастям – велике благо, мати можливість давати його іншим – благо ще більше.

Френсіс Бекон

В погоні за щастям іноді потрібно просто зупинитися і бути щасливим.

Дейл Карнегі

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома.

Лев Толстой

Щастя дається тому, хто багато працює.

Леонардо да Вінчі

Дбаючи про щастя інших, ми знаходимо своє власне.

Платон

Найпрекрасніші і водночас найщасливіші люди ті, хто прожив своє життя, піклуючись про щастя інших.

В.Сухомлинський

Людина, яка думає тільки про себе і шукає в усьому свою вигоду, не може бути щасливою.

Сенека

Щасливий, кому вдалося знайти щасливе життя, але щасливіший, хто вміє користуватися ним.

Григорій Сковорода

Щастя – не слово, не гроші – все це минає,

Щастя – це друзі хороші, шана людська.

О. Підсуха

Щастя особистості поза суспільством неможливе, як неможливе життя рослини, висмикнутої з ґрунту й кинутої в неродючий пісок.

О.Толстой

Щастя – як здоров’я: якщо його не помічаєш, значить воно є.

Іван Тургенєв

Як мені даровано багато, скільки в мене щастя, чорт візьми! – на землі сміятись і страждати, жити і любить поміж людьми!

В.Симоненко

Є два бажання, здійснення яких може скласти істинне щастя людини – бути корисним і мати спокійну совість. Л.Толстой
Джерело щастя – сім’я.

А. Макаренко
А як розумієте щастя ви? Чи згодні ви з тим, про що говорять Сенека, Платон, Сковорода, Сухомлинський та інші?
Учні висловлюють свої думки про щастя…
Кожен уявляє своє щастя по-різному:

Для одних – це почесті, хвала,

А для інших щастя – у багатстві,

Бідність для таких людей – біда.

Хворим щастя бачиться в здоров’ї.

Кожен, хто згубив його, жалкує.

Мати за одужанням дитини

Власного життя не пошкодує.

В’язень мріє про жадану волю.

Одинокого гнітить біль самоти.

Важко, мабуть, на усій планеті

Повністю щасливого знайти.

Під загальний заголовок «щастя»

Безліч можна віднести речей.

І, можливо, стільки його видів,

Скільки на Землі живе людей.
У кожної людини своє поняття, що таке щастя, що потрібно для того, щоб бути щасливим. Більшість виділяють три складові щастя: багатство ( гроші, достаток), здоров’я ( своє та рідних) і кохання.
Зараз ми дізнаємося про пріоритети нашого класу. На попередній виховній годині ми провели анкетування «Для мене щастя це…». Вам потрібно було визначитися, що для вашого щастя є на першому місці, що – на другому і третьому.

На І місці – сімейний добробут,

на ІІ місці – здоров’я,

на ІІІ місці – духовне багатство.

Джерело щастя – сім’я.

А.Макаренко
Чи погоджуєтесь ви з цією думкою?

( Найкращою підтримкою є хороша атмосфера у сім’ї, добрі стосунки з друзями. Підтримка близьких допомагає долати труднощі, що, можливо, не під силу для самотньої людини. Присутність близьких нам людей посилює відчуття задоволення. Прекрасні хвилини, пережиті разом з близькою нам людиною, вдвічі прекрасніші чи щасливіші.)
Чи згодні ви з думкою Жорж Санд: « У житті існує тільки одне щастя – кохати і бути коханою»?
Чи можна розуміти цей вислів так: поки не зустрів кохання – ти нещасна людина?
А якщо людина кохає без взаємності, її теж можна вважати щасливою?




( Кохання змінює людину на краще, дарує їй нові чудові відчуття, мрії. У коханні споріднюються душі двох людей. І навіть нерозділене кохання прекрасне вже тим, що людина відкриває для себе красу іншої особистості.)
Чи можна бути щасливою людиною, у якої є абсолютно все, про що тільки можна мріяти, але немає любові і добра в душі?
Давайте поміркуємо над словами Леонардо да Вінчі : «Щастя дається тому, хто багато працює».
Чи може праця зробити людину щасливою?

( Щасливою людину робить зовсім не престижна або творча робота як така, а перед усім та, в яку людина вкладає свою душу, від якої отримує задоволення.)
Якщо людина не любить свою роботу – вона нещаслива?
Тільки від нас залежить, як використати можливості, що надає нам життя. Крилата мудрість учить: « Щасливий випадок допоможе тільки тому, хто добре підготовлений до нього».

Як можна зрозуміти ці слова?
Уявімо собі двох юнаків з однаковою освітою і кваліфікацією, які прийшли працювати на підприємство. Один з них багато років вивчав іноземні мови, а другий вважав це зайвим. Коли на підприємство приїжджали закордонні замовники, керівництво використовувало добре знання мов першого з юнаків, запрошувало його на переговори. І коли одного дня виникла потреба послати фахівця із знанням іноземних мов на тимчасову роботу за кордон, перший , незважаючи на молодий вік, був обраний.
Чи міг другий вважати, що його колезі пощастило, а йому ні? Адже цією доброю нагодою міг скористатися тільки той, хто був до неї готовий.
Постійна робота над самим собою може принести щастя. Перемога над власними недоліками – найсолодша, адже людина таким чином відчуває себе вільною і сильною морально. Отже, робота над самим собою, відчуття власної значимості – в цих факторах теж міститься щастя.
Рекомендації щодо розширення можливостей відчути щастя містяться у творах філософа і логіка Бертрана Рассела. «Той, кому подобається спостерігати футбольний матч, має щось більше, ніж, той, кому футбол нічого не говорить. Тому, хто любить читати, краще, ніж тому, хто не читає, і тут різниця ще більша, бо в житті значно більше можливостей читати, ніж дивитися футбол. Чим більше речей цікавить людину, тим більше в неї можливостей для щастя, і тим менше вважає іграшкою в руках долі. Бо коли в неї не виходить якась справа, вона може взятися за іншу. Життя занадто коротке, щоб людина могла займатися занадто багатьма речами, аби змістовно заповнити його».
Як ви думаєте, кому ця порада принесе користь?
( Мабуть, ця думка принесе користь тому, хто часто нудьгує і кому здається, що люди навколо нього більш задоволені життям, ніж він. Хай у вас буде багато інтересів і життя даватиме вам насолоду. І якщо настане момент, коли ваші зусилля в певній справі не приведуть до успіху, інші захоплення не дадуть вам відчути себе нещасними.)
Спробуйте спростувати або підтвердити висловлювання:

Щастя – не слово, не гроші – все це минає,

Щастя – це друзі хороші, шана людська. О.Підсуха
Чи може людина бути щасливою без грошей і нещасною з купою грошей?

Жити в постійному стресі за своє багатство: згорить, вкрадуть, згниє…

Хіба цей страх може бути сумісним із щастям?

У Сомерсета Моєма є вислів: «Гроші – це шосте відчуття, без якого людина не може в достатній мірі скористатись рештою п’ятьма».

Отже, гроші – найнеобхідніша для щастя річ. Так, гроші у житті дуже важливі, але зробити людину щасливою вони не можуть.
«Щастя і нещастя приходять з нашої вини», - вважав китайський філософ Мен Цзи.
Чи вірить у це твердження хтось із нас?

( Воно у більшості випадків справедливе. Хоча ми називаємо щастям приємні, а горем – неприємні події людського життя, та в дійсності людина сама є творцем свого щастя. Каліцтво, викликане необережною їздою на мотоциклі чи автомобілі, - це нещастя, в якому винна сама людина.)
Чи завжди здійснене бажання приносить людині справжнє щастя?
Як ви думаєте, що необхідно для вашого щастя? Здійснення яких бажань принесе вам радість і щастя?
А тепер давайте подумаємо над тим, хто може бути щасливим:

1.Той, хто любить людей, хто дбає про них.

2.Той, хто має мету і домагається її.

3.Хто вірить у щастя.

4.Хто займається улюбленою справою.
Чи можете ви стати творцями свого щастя? Що для цього треба?
Щоб стати щасливими ми маємо:

1. По-доброму ставитись до інших, завжди бути готовим допомогти людині, яка потребує твого співчуття, поради або допомоги.

2. Будь-яку працю перетворювати на творчість.

3. Пам’ятати, що гроші важлива складова твого життя, але не головна..

4. Дарувати щастя людині, яку любиш і цінувати її щире ставлення до тебе.

5. Постійно працювати над вдосконаленням власної особистості.

6. Сприймати життя оптимістично.
Перегляд презентації «Мистецтво бути щасливим»
Яким символом-малюнком можна передати уявлення про щастя?
( Кожна група захищає свій малюнок, за допомогою приказки, вірша, пісні)
Вчитель. І я думаю вам цікаво було б почути дані Київського міжнародного інституту соціології, який досліджував питання «Хто щасливий в Україні?»

Учениця.

Щастя по-українськи: родина, дім, кохання…

Половина жителів України вважають себе щасливими. А найщасливіші в країні – молоді одружені чоловіки з середньою освітою.

Якщо вірити даним Київського міжнародного інституту соціології, який досліджував питання: « Хто щасливий в Україні», то портрет українського щасливця має бути таким:

« Молодий ( до 30 років) міський житель, у якого за плечима середня освіта. Він працює, має середній рівень матеріальних статків. Зазвичай це одружена людина».

Дослідження КМІСУ засвідчило, що 23% наших співгромадян упевнено назвали себе щасливими людьми. А ще 29% - радше щасливими, ніж ні. До слова, 2001 року таких людей було лише 38%. Однак навіть у найближчих сусідів України щастя більше. У Польщі та Туреччині цей показник перевищує 80% ( згідно з даними міжнародного дослідження «World Values Survey» за аналогічний період). Вищий, ніж в Україні, він і в Угорщині, і навіть у Грузії. Щоправда. Більш нещасливі люди в Молдові.

Соціологи стверджують, що найважливіші складові щастя по-українськи – родина й особисте та – увага! - інтимне життя. Далі – здоров’я та рівень матеріальної забезпеченості. Проте, як із подивом відзначають у КМІСІ, в Україні, на відміну від інших країн, робота немає великого впливу на рівень щастя – це всього - на - всього дев’яте місце за пріоритетністю. Можливо, припускають дослідники, винагорода за роботу в нашій країні не відповідає вкладеним в неї зусиллям та рівню соціальних потреб. Тому й на умови праці та зарплатню українці не надто зважають, коли оцінюють себе у цьому бутті.

2000 року британський учений Адріан Уайт з університету Лестера спробував визначити найбільш щасливі і нещасливі країни у світі. Проаналізувавши відповіді 80 тисяч осіб з 178 країн і сотні досліджень міжнародних організацій, зокрема ООН та Всесвітньої організації охорони здоров’я, Уайт створив Всесвітню карту щастя. Отож, найщасливішими країнами є Данія, Швейцарія, Австрія, Ісландія та Багамські острови. Найбільш нещасливими – Бурунді, Зімбабве та Конго. А в останній п’ятірці серед найменш щасливих, крім країн Африки, виявилися Молдова ( 175 місце) та … Україна (174-те).
ІІІ. Заключна частина
Вчитель. Кожен з вас має право на своє уявлення про щастя.

Але я думаю, що ви дійшли переконання, що щастя не існує незалежно від нас, а передумови задоволення і щастя лежать у вас самих, у ваших зусиллях. Зрозумівши, що без власних зусиль ви не зможете досягти ні успіхів, ні задоволення та щастя,, ви зробите перший крок до здійснення ваших прагнень. Той, хто не зрозумів цього, все життя чекатиме хвилини, коли доля подарує йому щастя, замість того, щоб зосередити всі зусилля на досягненні якоїсь мети і досягти її. Ви ніколи не станете гарними перекладачами, якщо не присвятите багато годин щоденним заняттям з анг. мови. Аналізуйте свої успіхи і невдачі, з’ясуйте, що вам вдалося добре, а що ні. Шукайте свої помилки, щоб уникнути їх в майбутньому. Люди майже щодня думають про неприємні речі, турботи, тривоги і рідко, згадують про те, що їм вдалося, що хорошого приніс їм цей день. Де вже там думати про щастя. Поміркуйте про це.

Мабуть, варто щодня хоча б кілька хвилин думати про те, що все добре, ви і ваша сім’я здорові, ви вчитеся, що сьогодні вам вдалося зробити якісь справи і , можливо, ви одержали якусь насолоду. Психологи стверджують: якщо ви відчуваєте щось приємне або думаєте про нього, то думки про неприємне відійдуть на другий план. Найнещасніший з усіх людей той, хто постійно думає про свої кривди, нещастя. Перевірте себе, чи не властива вам це помилка. Чи не тягнете ви за собою сумне минуле замість того, щоб жити сьогоднішнім днем і радіти навіть дрібницям?

Я бажаю вам досягти справжнього людського щастя. Хай кожному з вас воно усміхнеться. Будьте щасливі!

Як сонце з-за хмар виглядає,

Так щастя в житті нам сіяє.

Як птах в височінь свої крила здіймає,

Душі так політ до небес аж сягає.

Як квітка пелюстки свої розкриває,

У щасті людина себе почуває.

Як древо життя, розростається щастя,

В цей час забуває людина нещастя.

Де річка життя пропливає далеко,

Вісником щастя стануть лелеки.

Тепер будемо довго те щастя шукати,

В лісах, болотах і на луках блукати.

Але ж озирнемось навкруги, по колу,

Згадаймо, що щастя завжди є довкола.

Забудемо про горе, про лихо, образи,

І щастя в душі прокинеться зразу.

Схожі:

Щастя. Як його досягти?
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
Тема: Щастя. Як його досягти? 
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
Тема. ДЕ ХОВАЄТЬСЯ ЩАСТЯ?
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», знайти справжні життєві цінності; довести, що дійсне щастя...
Як часто протягом дня ми згадуємо про щастя?
Мета: розкрити глибину розуміння поняття щастя кожного з учасників, допомогти учителям глибше засвоїти поняття «щастя» та сприяти...
Урок №36 7 клас Тема. Богдан Лепкий. «Цвіт щастя». Прагнення кожної людини бути щасливою Мета
«Легендою про щастя», формувати світогляд, кругозір, висловлювати власні роздуми про щастя людини; розвивати творчу уяву учнів, прищеплювати...
Моя Україно, колиско-калино, пізнати тебе мені щастя дано!
Тому дарую вам цього метелика і бджілку. Нехай вони стануть вашими талісманами. Бажаю, щоб навчання вам давалося так легко, як літає...
Він кохав її Вона, мабуть, також Вони гуляли, сміялися, жартували. Здавалося, щастя
На останнiй день вона побачила його з другою,ъъ усмiшка була веселою,а в його очах палав вогонь нашоъ розлуки
Звучить пісня «Родино, родино до батька й до сина »
Подивилась на себе людина – руки, ноги є, голова теж на плечах – замислилась. «А дай мені щастя» каже. Замислився Бог, багато чого...
Тема. Роль І. Франка у розвитку драматургії і театру. «Украдене щастя»–...
Алізу твору підвести учнів до розуміння авторської думки про моральну відповідальність людини за право на щастя; допомогти осмислити...
Урок позакласного читання 7 клас За творчістю Б. Лепкого. Новела «Цвіт щастя»
Мета уроку: проаналізувати зміст новели «Цвіт щастя», розкрити образ маленького хлопчика, головного героя новели, показати внутрішній...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка