Щастя. Як його досягти?


Скачати 57.92 Kb.
Назва Щастя. Як його досягти?
Дата 25.03.2013
Розмір 57.92 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Біологія > Вопрос
Щастя. Як його досягти

Тема: Щастя. Як його досягти?

Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить від їхніх особистих зусиль; виховати людяність та працьовитість.

Хід роботи

І. Організаційний частина

ІІ. Вступна частина

Нашу годину спілкування я хотів би почати віршем « Щастя»

ЩАСТЯ

Щастя – це вічна дорога земна,

Щастя – це літо, зима і весна,

Щастя – це сонце, злива і сніг,

Щастя – це пісню ділити на всіх,

Щастя – це віра в добро і любов,

Щастя – це музика вільних дібров,

Щастя – це друзі і рідний твій дім.

Щастя – це світ, подарований всім.

Сьогодні ми проведемо диспут на тему: «Щастя. Як ми його розуміємо?». Чому я обрала саме таку тему? Насамперед тому, що, мабуть, немає такої людини серед нас, яка б не хотіла бути щасливою. Але чи всі знають, як цього досягти. Тож спробуємо з’ясувати що таке щастя, висловимо свої думки, а також дізнаємося, що потрібно для того, щоб бути щасливим.

ІІІ. Основна частина

Як часто нам хочеться, щоб життя нагадувало відео кліп, кінофільм, улюблену книгу, де на долю героїв випадає удача й кохання, багатство.

Як ви думаєте, як виникло слово щастя? Розібратися у цьому питанні нам допоможе мовознавець…

Як зауважує мовознавець Галина Яворська, значення слова «щастя» вторинне. Це слово праслов’янське, воно зберігається зараз у східнослов’янських та західнослов’янських мовах. Наука свідчить, що спочатку у слова щастя був префікс сь, який колись, вірогідно, мав значення « хороший, гарний», і корінь част, той самий, що в словах частина, частка, частувати. Отже, щастя – це « хороша частина».

Частина від чого? Мабуть, від спільного добра – майна, їжі, тобто того, що забезпечує саме існування людини. Вважається, що таке «щастя», залежить від дії непідвладних людині сил, від того яка в неї доля. До речі, доля – це теж частина, результат розподілу (доля пов’язана з словом ділити). А вже потім це слово почало вживатися і в значенні сили, що визначає перебіг людського життя. Загалом доля за народними уявленнями – це вже щось незмінне, таке, що надається кожній людині при народженні, а щастя – це вже більшою мірою справа випадку. Про це свідчать такі вислови, як « Щасливому – щастя», « Кому щастя, тому й доля» або: « Кому щастя, тому й півень несеться».

В тому, як вживається щастя, відбивається уявлення про те, що добробут та успіх часом залежать від сил мінливих та примхливих. У давніх римлян схожі уявлення були персоніфіковані в образі богині долі – Фортуни. У слов’ян таке мінливе щастя не уособлювалося, але схоже поняття існувало. « Щастя, мов трясця, кого схоче, того й нападе».

«Година вам щаслива! Щоб ви бачили сонце, світ і діти перед собою!»

Такі побажання, так само, як звичні побажання щастя й здоров’я, виконують магічну функцію: сказані слова мають реалізуватися. Звичайно, давні ритуали в сучасному житті, особливо міському, втратили свою цілісність, але навіть, що лишилося, і передусім словесні формули-побажання, зберігають свою основну функцію – сприяти ладові проти безладдя, гармонії та щастю в усіх розуміннях проти хаосу та розпаду.

А як же пояснюють слово щастя словники?…

Щастя – це стан цілковитого задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; успіх, удача. ( Тлумачний словник української мови).

Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою й осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення. ( Український педагогічний словник ).

Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення взагалі, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її. ( Словник Даля ).

Ви, мабуть, чули про «гормони щастя». Що ж це таке?

иступ учениці з повідомленням:

Тож давайте почнемо нашу виховну годину із збільшення «гормонів щастя» в нашому організмі – з’їмо шоколадну цукерочку.

Але всі, без винятку, хочуть бути щасливими. А що говорять про щастя повір'я? Інколи бачимо, що люди дарують один одному різні сувеніри-талісмани на щастя. А ще кажуть, хто знайде підкову, той буде щасливим. Підкова на щастя. Звідки ж походить цей вислів? Чому знайдена підкова приносить щастя?

Вислови учнів:

Підковувати коней почали ще до нової ери і робили це спочатку заради краси: були підкови із золота або срібла. Під час бігу коні легко губили «взуванку», і підкова дійсно була дорогою знахідкою. Тим більше, що привілейовані знатні люди (аристок¬рати) вважали принизливим піднімати підкову з шляху. Розповідають, що англійський дипломат XVII століття лорд Кастлей, вихваляючись своєю заможністю, наказав прикріплювати до копит власних коней підкови із срібла на «живу нитку», аби вони швидше губилися. Серед слуг лорда був коваль, який швидко набивав нову підкову, щоб невдовзі кінь загубив і її.

Як витлумачено поняття «щастя» в прислів’ях та приказках?

Щастя без розуму - торбина дірява.

Кому щастя, тому й доля.

Кому щастя, тому й півень несеться.

Не родись багатий та вродливий, а родись при долі та щасливий.

Аби щастя, а розум буде.

В щасті не без ворога.

З щастям по гриби ходити, з щастям рибу бродити, а без щастя нігде, ані за поріг.

На чуже щастя не впасти.

А тепер послухаємо, що сказали про щастя видатні люди:

Щастя – це трикутник, а в нім три сторони: віра, надія, любов.

Богдан-Ігор Антонич

В житті існує тільки одне щастя – кохати і бути коханою.

Жорж Санд

…до щастя дорога веде через річку – та річка із крові та трішки із сліз, але ти не бійся. Не втопишся. Лізь.

Василь Симоненко

Шукаємо щастя по країнах, століттях, а воно скрізь і завжди з нами; як риба в воді, так ми у ньому, і воно біля нас шукає нас самих.

Григорій Сковорода

Не ганяйся за щастям: воно завжди в тобі самому.

Піфагор

Насолоджуватися щастям – велике благо, мати можливість давати його іншим – благо ще більше.

Френсіс Бекон

В погоні за щастям іноді потрібно просто зупинитися і бути щасливим.

Дейл Карнегі

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома.

Лев Толстой

Щастя дається тому, хто багато працює.

Леонардо да Вінчі

Дбаючи про щастя інших, ми знаходимо своє власне.

Платон

Найпрекрасніші і водночас найщасливіші люди ті, хто прожив своє життя, піклуючись про щастя інших.

В.Сухомлинський

Людина, яка думає тільки про себе і шукає в усьому свою вигоду, не може бути щасливою.

ІV. Підбиття підсумків

Але я думаю, що ви дійшли переконання, що щастя не існує незалежно від нас, а передумови задоволення і щастя лежать у вас самих, у ваших зусиллях. Зрозумівши, що без власних зусиль ви не зможете досягти ні успіхів, ні задоволення та щастя,, ви зробите перший крок до здійснення ваших прагнень. Той, хто не зрозумів цього, все життя чекатиме хвилини, коли доля подарує йому щастя, замість того, щоб зосередити всі зусилля на досягненні якоїсь мети і досягти її. Ви ніколи не станете гарними перекладачами, якщо не присвятите багато годин щоденним заняттям з анг. мови. Аналізуйте свої успіхи і невдачі, з’ясуйте, що вам вдалося добре, а що ні. Шукайте свої помилки, щоб уникнути їх в майбутньому. Люди майже щодня думають про неприємні речі, турботи, тривоги і рідко, згадують про те, що їм вдалося, що хорошого приніс їм цей день. Де вже там думати про щастя. Поміркуйте про це.

Мабуть, варто щодня хоча б кілька хвилин думати про те, що все добре, ви і ваша сім’я здорові, ви вчитеся, що сьогодні вам вдалося зробити якісь справи і , можливо, ви одержали якусь насолоду. Психологи стверджують: якщо ви відчуваєте щось приємне або думаєте про нього, то думки про неприємне відійдуть на другий план. Найнещасніший з усіх людей той, хто постійно думає про свої кривди, нещастя. Перевірте себе, чи не властива вам це помилка. Чи не тягнете ви за собою сумне минуле замість того, щоб жити сьогоднішнім днем і радіти навіть дрібницям?

Я бажаю вам досягти справжнього людського щастя. Хай кожному з вас воно усміхнеться. Будьте щасливі!

Схожі:

Тема: Щастя. Як його досягти? 
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
«Щастя. Як його досягти?» Мета
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
Тема. ДЕ ХОВАЄТЬСЯ ЩАСТЯ?
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», знайти справжні життєві цінності; довести, що дійсне щастя...
Як часто протягом дня ми згадуємо про щастя?
Мета: розкрити глибину розуміння поняття щастя кожного з учасників, допомогти учителям глибше засвоїти поняття «щастя» та сприяти...
Урок №36 7 клас Тема. Богдан Лепкий. «Цвіт щастя». Прагнення кожної людини бути щасливою Мета
«Легендою про щастя», формувати світогляд, кругозір, висловлювати власні роздуми про щастя людини; розвивати творчу уяву учнів, прищеплювати...
Моя Україно, колиско-калино, пізнати тебе мені щастя дано!
Тому дарую вам цього метелика і бджілку. Нехай вони стануть вашими талісманами. Бажаю, щоб навчання вам давалося так легко, як літає...
Він кохав її Вона, мабуть, також Вони гуляли, сміялися, жартували. Здавалося, щастя
На останнiй день вона побачила його з другою,ъъ усмiшка була веселою,а в його очах палав вогонь нашоъ розлуки
Звучить пісня «Родино, родино до батька й до сина »
Подивилась на себе людина – руки, ноги є, голова теж на плечах – замислилась. «А дай мені щастя» каже. Замислився Бог, багато чого...
Тема: Краса і сила кохання як матеріал художнього осмислення. Узагальнений...

Звучить дуже гучно і пафосно. Таке враження, що це щось таке надзвичайне,...
Ро сенс мого життя, я б сказала одне слово – Щастя. Я так готова була відповісти колись, і зараз моя думка не змінилась. Але колись...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка