НАГАДАЙТЕ ШКОЛЯРИКУ! ЙДУЧИ ДО ШКОЛИ


Скачати 57.34 Kb.
Назва НАГАДАЙТЕ ШКОЛЯРИКУ! ЙДУЧИ ДО ШКОЛИ
Дата 06.04.2013
Розмір 57.34 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
НАГАДАЙТЕ ШКОЛЯРИКУ!
ЙДУЧИ ДО ШКОЛИ

Звичайно, найкраще, якби всі бать­ки мали можливість щодня відводити дитину до школи і забирати назад. Та оскільки це далеко не так, треба нав­чити своє маля правильно поводитися на вулиці. Аби дитина прислухалася до порад і нічого не наплутала, треба спокійно і розсудливо пояснити, чим саме небезпечна та чи інша ситуація, яких наслідків від неї можна очікувати.

Почати варто просто із дверей влас­ного помешкання: поясніть дитині, що виходити з дому, не перевіривши си­туацію за дверима, досить не розсуд­ливо. Поставте у передпокої стілець, за допомогою якого можна дістати до вічка (наявність стороннього предме­та біля дверей буде ще й нагадуван­ням), аби перевірити, чи ніхто сто­ронній не стовбичить під дверима. Статистика свідчить, що нерідко зло­чинні дії проти неповнолітніх були скоєні сусідами, тому не забудьте звернути увагу дитини, що сусіди теж входять до категорії сторонніх людей, за винятком хіба що тих, кому ви осо­бисто довіряєте на 100 відсотків.
ЛІФТ

Якщо ви мешкаєте у багатопо­верхівці, то вашому малюкові дове­деться користуватися цим досягнен­ням інженерної думки. Можна заспо­коїти батьків - із технічної точки зору сучасні ліфти фактично повністю без­печні. Навчіть дитину правильно пово­дитись у кабіні, поясніть, як викликати диспетчера у випадку, якщо ліфт за­стрягне між поверхами. Розкажіть, які дії пасажирів можуть спричинити технічну зупинку і наскільки довго до­ведеться чекати допомоги, щоб у особливо енергійних дітей не виника­ло бажання робити гімнастичні вправи у затишній кабіні ліфта.

Також дитина має чітко знати: коли у під'їзді пахне горілим, ліфтом користу­ватися категорично заборонено, адже під час пожежі нерідко автоматично відключається електропостачання. Щоб врятувати застряглих пасажирів, потрібно багато часу і не відомо, чи буде достатньо повітря у тісній задуш­ливій кабінці. Очевидно, ліфт винайш­ли для ледачих, хворих та літніх лю­дей. І якщо у вашому будинку світлі сходи, не відокремлені від загального простору під'їзду, і на майданчиках не збираються компанії, безпечніше для життя і корисніше для здоров'я не користуватися ліфтом взагалі.
НЕЗНАЙОМЦІ

Дуже важливо пояснити дитині, що заходити в ліфт можна тільки з добре знайомими людьми. Якщо біля ліфта з'явився незнайомець, нехай малюк пропустить його вперед, а сам зали­шається на сходах. На будь-які пропо­зиції увійти до кабіни, треба відповісти ввічливо, однак впевнено: "ні". Можна пояснити це очікуванням бабусі чи то­вариша. Якщо під час спуску ліфт зу­пинився і до кабіни зайшов сторонній чоловік, дитина повинна негайно вий­ти. Якщо малюк соромиться, може сказати про забуту вдома річ.

Спілкування з незнайомими людьми не тільки у закритому просторі ліфта може мати негативні наслідки. Нерідко самі батьки наражають дітей на небезпеку, наполягаючи на безу­мовній ввічливості. Однак практика свідчить, що саме тихі, гарно виховані діти найчастіше стають жертвами зло­чинців. Адже батьки навчили говорити їх тільки правду, поважати та в усьому слухатися дорослих.

Ні, звичайно, не треба вчити дитину грубіянити всім і кожному. Треба пояс­нити малечі, що, на жаль, не всі люди мають добру вдачу і цілком можуть завдати шкоди. Тому ніколи, ні за яких умов не можна розмовляти з незнайомими людьми. Ні в якому разі не мож­на у них нічого брати, нікуди з ними хо­дити і ніколи не сідати до чужих людей у машину! "Нічого не брати" включає в себе цукерки, іграшки, "те, що треба передати мамі чи тату" - якою б зваб­ливою не видавалася пропозиція. Ко­ли пропонують кудись піти, то маля має сказати, що потрібно повідомити батьків. Нерідко у таких випадках зло­вмисник провокуватиме дитину на кшталт: "Ти виглядаєш дорослим, а ще й досі питаєшся у мами..." Підготуйте дитину до переконливої відповіді сло­вом та ділом. Насамперед, навчіть тримати дистанцію під час будь-яких контактів. Поясніть, що тікати не со­ромно, а навпаки - дуже правильно. Хай краще втече від випадкового лю­бителя потеревенити, аніж не спробує рятуватися від злодія.

Якщо маля вже схопили за руку і ку­дись тягнуть, то тут вже допустимі АБСОЛЮТНО ВСІ засоби самозахисту. Можна і навіть треба кричати, відбиватися, кусатися, дряпатися. До речі, треба не просто кликати на допомогу, а кричати, що цей чоловік не є бать­ком, просити повідомити додому те­лефоном або, принаймні, кричати власне ім'я та прізвище. Тож, якщо у свідків не вистачить духу чи сили до­помогти, хоча б подзвонять у міліцію і повідомлять, кого викрали і як вигля­дали злодії.

Частіше нагадуйте дитині, що ви ніколи не попросите когось незнайо­мого забрати її зі школи, адже діти дуже швидко забувають все, що ми їм говоримо. Скажіть, що коли плану­ватимете щось подібне, то обов'яз­ково попередите про це вранці і повідомте, хто саме прийде - ніхто інший не повинен викликати у вашо­го малюка довіри.
У ШКОЛІ

Хоча ви і довіряєте викладачам, слід зважити на те, що у них досить багато вихованців і простежити абсолютно за всім вони не у змозі. Тому на власні очі огляньте шкільне подвір'я на наявність небезпечних предметів та ситуацій. Подивіться, як дорогою зі школи зручніше перейти вулицю, де небез­печні люки, звідки може зненацька ви­скочити машина. Огляньте шкільний двір на наявність шкідливих рослин, зверніть увагу на принадливі для ігор закутки: горища, підвали та будівельні майданчики. Важливо не просто забо­ронити дитині ходити туди, а спокійно у доступній формі пояснити, чому са­ме це небезпечно.

Звісно, на шкільному подвір'ї є май­данчик для розваг, гойдалки, турніки тощо. На жаль, не тільки дошколята отримують травми під час гри, адже гойдалки мають немалу рушійну силу і можуть завдати серйозних травм. На­гадайте дитині, що сідати і вставати з гойдалок можна тільки тоді, коли вони зупинилися чи знаходяться у найниж­чому положенні. Обходити гойдалку і спереду, і ззаду треба на такій відстані, яка хоча б на кілька метрів пе­ревищувала місце, куди долітають но­ги того, хто гойдається. Хоч подібні поради і виглядають банальними, але так не здається, коли переглядаєш за­писи травматологічних відділень дитя­чих лікарень.
РОСЛИНИ І ТВАРИНИ

Серед рослин, які оточують нас у по­всякденні, нерідко зустрічаються і шкідливі для здоров'я. Так, популярна нині кліщовина (часто росте навіть на шкільному подвір'ї, її ще називають пальмою) має дуже отруйне насіння. 2-3 насінини буде досить, щоб маля потрапило до лікарні. Інші рослини можуть викликати сильну алергію чи просто спричинити розлад травлення. Щоб випадково, граючись, дитина не скуштувала чогось зайвого, поясніть, що їсти навіть дуже симпатичні на ви­гляд плоди та трави не можна.

Звісно, треба вчити дітей любити тварин, та це не означає, що до них можна ставитись нерозважливо. Тва­рина - не іграшка, а жива істота, тому прояви ніжності, які супроводжуються різкими рухами чи підвищеним голо­сом, може сприйняти як загрозу, а значить - захищатиметься. Малень­кий собака також здатен сильно поку­сати дитину. Великий - такого ж розміру небезпека!

Дитина повинна знати, що від агресивної тварини можна тікати, коли поблизу є порятунок - приміщення, дерево чи дорослі люди. Коли тікати нікуди - треба впасти на землю, при­тиснути голову до грудей, закрити об­личчя руками і не ворушитись. Якщо є можливість - кликати на допомогу, не відкриваючи обличчя. Зазвичай, спра­ва закінчується обнюхуванням чи гав­канням. Тільки вкрай розлючена твари­на або потенційно агресивна (до таких належать бійцівські породи - бультер'єр та пітбуль) гризтиме на смерть.
"ДРІБНИЦІ"

Шановні батьки, інколи ви самі нара­жаєте своїх дітей на небезпеку, навіть не підозрюючи про це. Коли відряд­жаєте своє чадо до школи, ще раз по­гляньте, чи не надто дорогі сережки у вухах вашої красуні? А мобільний на поясі юного підкорювача дівчачих сер­дець! Окрім успіху у однолітків, такі речі викликають ще і нездорову цікавість у дорослих злочинців.

Ще одна типова проблема - ключі від квартири. Якщо ви даєте їх дитині, не вішайте на шию, щоб не загуби­лись. Це перша ознака, що дитина вдома сама, а відповідно - стимул для злочинця. Кладіть їх у спеціально при­шиту таємну кишеню, про яку дитина не повинна нікому казати, навіть своїм друзям.

Звичайно, щоб дитина послухала ваших порад, вона повинна відчува­ти, що ви не просто черговий раз її "виховуєте", а щиро турбуєтесь про її безпеку. Не останнім виховним мо­ментом є і власний приклад. Адже як­що мама сама перебігає вулицю на червоне світло і ніколи не зазирає у вічко перш ніж відчинити двері, дити­на її не послухає.

Пам'ятайте, що безпека вашої дитини значною мірою залежить від вас самих. Адже саме ви маєте підготувати маля до можливих небезпечних ситуацій.

Схожі:

Урок позакласного читання в 2 класі Тема: ДО НАС КАЗКА ПРИЙШЛА Вчитель: Маринич Л. П
У руці у мене телеграми. Вранці, йдучи до школи, я зустріла листоношу, який віддав мені їх. Ці телеграми надіслані вам. Зараз треба...
ПОЛОЖЕННЯ ПРО БАТЬКІВСЬКИЙ КОМІТЕТ середньої загальноосвітньої школи...
Батьківський комітет школи керується у своїй роботі Положенням про батьківський комітет загальноосвітньої школи, планом роботи школи,...
«Прощальний вечір, вечір випускний…»
Класний керівник виводить одинадцятикласників зі школи на подвір’я школи. Усі стають на сходах біля школи
Програма виховання дітей дошкільного віку Затверджено
Міністерства освіти України рекомендувала в 1991 р. Протягом восьми років її успішно втілювали в дошкільних закладах нашої держави....
Чи готова дитина до школи ?
Чи готова дитина до школи? (Комплекс методик для індивідуального обстеження рівня підготовленості дітей до школи). Укладачі: Волошенко...
Мотиваційна готовність дітей до школи
Дитина скоро піде до школи Як зробити так, щоб навчання дитини було не просто відвідуванням дошкільного закладу, а дійсно продуктивною...
Завідувачка лабораторії «Культурно-виховуюче середовище сучасної...
О. М. Коберника. В центрі уваги Авторської школи О. А. Захаренка завжди знаходилася дитина з її проблемами, інтересами, прагненнями....
Л. А. Задворська, заступник директора школи з виховної роботи Христинівської...

Правила поведінки на уроках Учні зобов’язані приходити до школи за...
Одяг учнів має бути чистим і охайним та відповідати вимогам, викладеним у Статуті школи
ВИКЛАДАННЯ ФІЗИКИ У НОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ
В умовах диференціації старшої школи суттєво підвищується роль основної школи, яка забезпечує базу для подальшого розвитку загальної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка