Тренінг «Стать і статеві стосунки»


Скачати 71.2 Kb.
Назва Тренінг «Стать і статеві стосунки»
Дата 04.01.2014
Розмір 71.2 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Тренінг «Стать і статеві стосунки»
Мета: підвищити рівень знань підлітків про особливості статі, статеві стосунки, сформувати у підлітків коректне ставлення до цих питань під час спілкування з однолітками на означені теми.

Поняття для засвоєння підлітками: дружба, кохання, стать.

Цільова група тренінгу: підлітки 12-14 років.

Тип тренінгу: просвітницький.
Хід тренінгу

  1. Гра-розминка «побажання»

Мета: сформувати емоційно сприятливий клімат у колективі.

Учасники сідають у коло, тренер пропонує послідовно обмінятися побажаннями. Наприклад: «Я бажаю, щоб усі твої бажання здійснилися»
2. Вправа «Незакінчене речення»

Мета: підготувати учасників до інформаційного повідомлення «Дружба і кохання у нашому житті»

Тренер роздає кожному учаснику чистий аркуш паперу і пропонує написати на ньому 2 фрази: «Дружба – це…», «Кохання – це…». Потім тренер просить учасників дописати ці фрази. Після того, як усі закінчать писати свої визначення, написане послідовно зачитується. Спочатку зачитуються фрази про дружбу, потім – про кохання. Бажано основні думки записувати на ватмані або на дошці.

Запитання для обговорення:

  • Що таке дружба?

  • Що таке кохання?

Спираючись на висловлювання учасників, записані на ватмані, необхідно акцентувати увагу підлітків на тому, що кожна людина вкладає свій зміст у ці поняття, тобто всі висловлювання мають право на існування. Тренер у цій вправі не дає визначень дружби і кохання.
3. Інформаційне повідомлення «Дружба і кохання у нашому житті»

Усе життя людей побудоване на взаємовідносинах. Стосунки між жінками і чоловіками – найскладніші у людській природі. За своїм змістом вони можуть бути різними(ділові, дружні, статеві) і проявляються у таких формах, як дружба, закоханість, кохання. Ці поняття досить близькі, але кожне з них має свої особливості.

З розвитком особистості стрімко збагачується внутрішній світ людини, виникає бажання поділитися з кимсь своїми відкриттями. Думками, сумнівами, відчути спорідненість душ. Взаємопроникнення у внутрішній світ одне одного дає змогу розкрити та вдосконалити себе. Глибина таких стосунків і визначає вічні поняття: кохання, закоханість, дружба,

Багатовікові спроби дати вичерпне визначення коханню тривають і досі, але чіткого визначення так і не існує. Найчастіше кожен сам визначає для себе, що таке кохання. До загальної картини кохання, глибокого інтимного почуття, спрямованого на конкретну людину. Вплітаються еротичні та сексуальні мотиви. Кохання передбачає наявність лише одного обранця і гармонійне злиття трьох потягів – душі, розуму й тіла. Але буває й так, що одна людина викликає лише статевий потяг, а інша – прагнення до духовної близькості.

Окрім кохання, існує таке поняття, як закоханість. Дехто вважає закоханість неглибоким короткочасним почуттям, що не завжди справедливо. Адже закоханість – це перший крок до кохання. Інша річ – чи будуть за першим подальші кроки і чи переросте закоханість у кохання. Але спочатку відрізнити закоханість і кохання неможливо. Найобєктивнішим суддею тут є час: закоханість або проходить, або переростає у кохання. Так і дружба – починається із симпатії і лише потім, з розвитком стосунків, перевіряється на міцність і утверджується, власне, як дружба.

У коханні одним з вирішальних моментів є освідчення у своїх почуттях. Зробити цей крок, який веде до винагороди у вигляді взаємності, чи до краху всіх сподівань, не так просто. Іноді страх не знайти розуміння, отримати відмову та приректи кохання на вмирання спонукає приховувати свої почуття чи виявляти їх несміливо і не завжди відкрито. Але і в разі відмови не слід впадати у відчай: може бути, що ваші почуття видалися коханій людині не зовсім серйозними чи у сказаних словах вона почула вимогу. А може, людина просто вас не зрозуміла, бо на той момент думала про свої проблеми чи була не в настрої.

Якщо виникла ситуація, коли важко пережити невдачу і знайти правильне рішення, слід поговорити з близькими людьми, які все зрозуміють і допоможуть, або з психологом, який теж може допомогти.

Варто пам’ятати, що кохання, хай і не розділене – це вже щастя. Адже кохання вважається вищим ступенем людських стосунків і дається воно не просто і не кожному. Це – свого роду іспит. І чи зуміє людина скласти його з честю. Залежить тільки від неї. А ще – це щоденна робота, і чим більше людина віддає, тим більше отримує.

Формула кохання проста – мені добре через те, що радісно тобі.
4. Вправа «Особливості статі»

Мета: надати можливість учасникам обговорити сильні та слабкі сторони статей.

Група розподіляється на 2 підгрупи – одна складається лише з хлопців, інша – лише з дівчат. Кожній групі дається аркуш паперу, на якому намальоване коло, розділене навпіл. Одна частина кола містить позначку «+», інша – «-«. Під кожною позначкою слід написати відповідно сильні і слабкі якості жіночої статі (для хлопців), і чоловічої (для дівчат).

Запитання для обговорення:

  • Які сильні якості притаманні хлопцям?

  • Які дівчатам?

  • Які слабі якості притаманні хлопцям?

  • Які дівчатам?

  • Як ви гадаєте, чи є дівчата з якостями, що притаманні хлопцям і навпаки?

У результаті обговорення учасники мають зрозуміти, що між чоловіками та жінками існують розбіжності. Але уявлення про те, що жінки – слабка стать, а чоловіки – сильна, є стереотипом, прийнятим у суспільстві. Необхідно також підкреслити, що юнаки і дівчата рівною мірою здатні самі приймати рішення й самі нести відповідальність за своє здоров’я.

5. Інформаційне повідомлення «Сексуальність і ставлення до неї»

Ми розмовляли про дружбу та кохання, і висловили дуже цікаві думки з цього приводу. Важливою складовою людських стосунків є також і сексуальність.

Часто ми чуємо: сексуальність, сексуальний чоловік, сексуальна жінка тощо. Але що це таке, мало хто розуміє.

Напевно, кожен з вас замислювався над тим, що таке сексуальність, кохання, статеві стосунки, намагаючись дістати відповіді на ці запитання. Дуже часто те, що відбувається з вами, - зміна тіла, поява нових відчуттів, настрою, емоцій і стосунків з іншими, - не завжди вам зрозуміла. Але саме це і є статевим дозріванням і формуванням сексуальності.

Сексуальність – це сукупність внутрішніх і зовнішніх ознак, які роблять одну людину привабливою для іншої. Це – найскладніший природний феномен, властивий лише людям. Людина може нічого не знати про сексуальність або вважати, що її в неї немає. Але насправді сексуальність є в кожного.

Навряд чи існують стосунки між людьми, які не містять елемента сексуальності – природної і здорової складової існування людини, яка є вродженою функцією організму.

Сексуальність і її різноманітні поведінкові прояви (пестощі, поцілунки, обійми тощо) є наслідком поділу людей на статі – чоловічу і жіночу. Належність до певної статі визначається відповідними статевими ознаками.

Розрізняють первинні і вторинні статеві ознаки, які формуються в процесі життя людини.

Розвиток організму починається ще з моменту запліднення. Пік фізичного розвитку та статевого дозрівання (стан організму, здатного до репродукції(відтворення)) припадає на підлітковий вік, приблизно з 10-12 років і триває до 18 років і далі. Але в кожної людини термін початку та закінчення цього періоду різний. Крім того, дівчата розвиваються значно швидше, ніж хлопці.

У підлітковому віці в організмі відбуваються зміни, внаслідок яких настає статева, фізична та психічна зрілість людини.

Ознаками початку статевого дозрівання можна вважати появу вторинних статевих ознак. У хлопців помітно пришвидшується темп росту та розміри статевого члена і яєчок, починають вироблятися особливі статеві клітини – сперматозоїди, з’являється волосся на лобку, під пахвами, а вже пізніше – на обличчі, відбувається мутація голосу, в багатьох юнаків у цей період відмічається нагрібання та підвищення чутливості грудних залоз. Активізується діяльність потових і сальних залоз, що часто спричиняє виникнення юнацьких вугрів.

Ознакою статевого дозрівання в юнаків є полюції – мимовільне виверження сім я зі статевого члена, що відбувається під час еротичних снів, котрі можуть супроводжуватися приємними відчуттями. Слід зауважити, що полюції – нормальне фізіологічне явище. Частота їх має індивідуальний характер.

Важливим фізіологічним проявом статевого дозрівання в юнаків є також самовільна ерекція (збільшення статевого члена в розмірі та його напруження), що виникає без будь-якої сексуальної стимуляції. Такі ерекції називають ще спонтанними. Вони можуть виникнути в транспорті від вібрації, після ранкового пробудження. Це нормальне, закономірне явище в підлітковому віці. Якщо ви опинилися в подібній ситуації, не слід хвилюватися. Краще зосередитися на чомусь сторонньому.

Статеве напруження, якщо воно виникає часто, потребує розрядження. Одним із способів зняття сексуального напруження є мастурбація – штучне подразнення статевих органів з метою отримання сексуального задоволення. Необхідно знати, що мастурбація не є чимось ненормальним або проявом якоїсь хвороби. Це – тимчасове явище, яке зникає у старшому віці або після початку статевого життя. Та все таки не слід надмірно захоплюватися нею.

У дівчат у процесі статевого дозрівання відбувається активний ріст кісток тазу й округлення стегон, збільшуються молочні залози, починається ріст волосся на лобку і під пахвами.

Процес статевого дозрівання в дівчат особливо помітним стає тоді, коли збільшуються груди та заявляється менструація, яка свідчить, що в організмі людини вже почала розвиватись яйцеклітина і така дівчина може завагітніти.

Багато підлітків нерідко хвилюються з приводу того, що в них , як їм здається, негарне тіло чи неприваблива зовнішність.

Річ у тім, що частини тіла людини ростуть з неоднаковою швидкістю: швидше ростуть кінцівки – ноги, руки, а вже потім – тулуб. Тому така «неідеальна» фігура – тимчасове явище. Насправді ідеальної фігури не існує. Існують лише стереотипи, нав’язані фільмами, газетами, журналами, рекламою. Головне – знайти гармонію між зовнішністю і внутрішнім світом. Адже скільки людей, стільки й думок.

У міру того, як вміст статевих гормонів в організмі збільшується і дозрівають статеві органи, людина поступово починає зазнавати нових для неї відчуттів. Спочатку це посилений інтерес до свого тіла, який з часом переростає у потяг до протилежної статі, що приводить до виникнення певних стосунків між людьми, закоханості, кохання.
6. Підсумки заняття

Тренер пропонує учасникам обговорити (без оцінювання!) всі види діяльності. Можливі варіанти обговорення – учасникам відповісти на запитання : «Що сподобалось?», «Які почуття виникали впродовж заняття?», «Що викликало труднощі?». Відповідати на запитання можна в письмовій формі анонімно. За наявності негативних варіантів потрібно сказати, що обговорювались досить тяжкі, чутливі для підлітків питання. І це – цілком нормальна реакція.

Схожі:

Урок тренінг. Тема уроку: Сонце. Сонячна система
...
І НФОРМАЦ І ЙНИЙБЮЛЕТЕН Ь
«стать», від лат genus — «рід»  — соціально-біологічна характеристика, через яку визначаються поняття «чоловік» і «жінка», психосоціальні,...
Вікторія Оліферчук Біоетичні погляди на проблеми гендерної політики в Україні
Гендер – це соціокультурна категорія та колективні уявлення, завдяки яким біологічні відмінності статей переводяться на мову соціальної...
АНКЕТА-ЗАЯВКА НА ТРЕНІНГ «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ В ПОЛІТИЦІ ЧЕРЕЗ ЗМІ»

Історія держави та права зарубіжних країн”(ч. 1)
Процес в Стародавньому Римі: досудові стосунки сторін, формалізм. Поділ процесу на дві стадії
Робота з батьками
Родинні стосунки та вплив на соціальне формування особистості підлітка. Виховання підлітка як майбутнього батька або матері
Тренінг підвищення самооцінки та успіху у житті
Програма кожного дня: методи групової тренінгової роботи та доцільність їх використання
Тренінг: «Формування творчої особистості шляхом реалізації комунікативної компетентності учнів»
Учитель-методист української мови та літератури Донецького ліцею №48 Степанець І. М
«УСВІДОМЛЕНЕ І ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО» Тренінг для опікунів Мета
Мета: сприяння усвідомленню учасниками важливості відповідального ставлення до батьківства
НАУКОВА РОБОТА ТРЕНІНГ У СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІЙ РОБОТІ З НЕПОВНОЛІТНІМИ ЗАСУДЖЕНИМИ ЗМІСТ
РОЗДІЛ Особливості соціально-педагогічної роботи в пенітенціарній системі
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка