Виховна година


Скачати 76.17 Kb.
Назва Виховна година
Дата 26.10.2013
Розмір 76.17 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи

Виховна година:

"Геть паління! Ми-здорове покоління".


Сікач Лариса Володимирівна – вчитель біології Червонополянської загальноосвітньої школи І –ІІІступенів Горностаївського району Херсонської області, ( І категорія)

Виховна година: "Геть паління! Ми-здорове покоління".

Мета: навчальна—поглибити знання учнів про негативний вплив тютюнопаління на здоров’я людини, ознайомити з можливими шляхами попередження та боротьби з цією шкідливою звичкою.

Виховна - формування у підлітків якостей сильно їособистості та здатності протистояти тютюновій індустрії.

Профілактична—попередження паління серед підлітків та учнівської молоді.

Обладнання:плакати, фотознімки та малюнки антитютюнового спрямування.


Хід заняття

Виступ учня: Знайомство з історичною довідкою.12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, яку очолював Христофор Колумб, припливла до невідомого острову, який вони вважали східним берегом Індії. Коли матроси висадилися на сушу, їх зустріли місцеві жителі.Європейців вразив вигляд аборигенів, які випускали з рота дим, після того як втягував його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці називали «сигаро». Куріння було невід'ємною частиною релігійних церемоній аборигенів. Вони вдихалидим і випускалийого через ніздрі до тих пір, поки з ними не починав спілкуватися «Великий Дух».Коли експедиція повернулась додому, то серед багатьох дивовижних подарунків, привезених з Нового Світу,було і листя тютюну. Родріго де Херес — Перший європейський курець, матрос з команди Джеймса Кука, був заарештований за підозрою в одержимості дияволом, оскільки співвітчизники вирішили, що дим, що валив з рота Родріго — явна ознака одержимості дияволом. Хереса посадили у в'язницю, де він пробув цілих сім років, поки його не випустили у зв'язку з тим, що куріння тютюну легалізували на всій території Іспанії Європа в різний час по-різному ставилася до тютюну і куріння. Спочатку цій рослин іприписували дивовижні цілющі властивості. Наприклад, французький посол Жан Ніко (від його імені походить слово «нікотин») рекомендував нюхання тютюну французькій королеві, як засіб від головного болю. В Англії, під час епідемії чуми, тютюн змушували курити для профілактики . У 1571 році іспанський лікар Ніколас Мондарес написав книгу про цілющі властивості тютюну, в якій описав 36 хвороб, від яких лікує тютюн. Через 17 років, житель Вірджинії Томас Харрієт почав пропагуватищоденнепаління тютюну як шлях до загального оздоровлення організму. Проте він сам помер від раку.Проте йшов час, і люди стали помічати негативну дію тютюну, особливо те, що він викликає залежність. У різних країнах почалися заборони на куріння. Наприклад, у 1680 році король Франції Людовик XIV видав наказ, згідно з яким торгівля тютюном дозволялася виключно аптекарям. В цьому ж році в Туреччин івийшов закон султана Мурада IV про смертну кару за куріння. Там за цей злочин саджали на кілок.В Англії в XVI столітті курцям відрубували голови і виставляли їх на площі з люльками в роті. У Персії — виривали ніздрі.В Італії вживання тютюну вважалося диявольською звичкою і курців відлучали від Церкви. А одного разу був випадок, коли п'ятьох монахів, яких звинуватили у курінні, замурували живцем у стіну як урок для нащадків. У царській Росії до тютюнопаління ставилися також негативно. Особливо після того, як у 1634 році, внаслідок паління, згоріла дерев'яна Москва. Цар Олексій Романов наказав катувати тих, у кого буде знайдений тютюн, бити батогом на «козі» до тих пір, поки не скажуть, де взяли бісівське зілля.

В інший період історії курцям відрізали носи і відсилали на каторгу до Сибіру.Амністію для тютюну ввівцар Петро I після поїздки до Голландії. Відтоді справа вирощування тютюну стала державною і оскарженню не підлягала.В Україні до тютюну ставлення було також лояльне. Лише згадайте слова з пісні: «А тютюн та

люлька козаку в дорозі знадобиться». Навряд чи користь від тютюну в поході або на війні булла великою, але життя не одного козака він загубив. «Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ» Оноре де Бальзак
Через 100 років після Бальзака в XX столітті Адольф Гітлер, пояснював своїм підлеглим принципи о купаційної діяльності на Сході: «Для них, для слов'ян, жодних щеплень, жодної гігієни. Лише горілка і тютюн.
Учениця Ось яка передісторія тютюнопаління. А тепер подивимось,яка ж зараз ситуація склалася в світі(демонстрація слайду)


Країни світу за споживанням сигарет на душу населення (тільки дорослі, дані по населенню за 2007 рік)


  • На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей

  • За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 цигарок

  • Куріння викликає 6 % смертей в усьому світі

  • Щорічно від паління вмирає 3 мільйони людей

  • Загальна масса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн

Тепер я хочу,щоб ми переглянули відео.(через ресурс інтернет,переглядаємо відео)
http://www.youtube.com/watch?v=50PpruH82Kk&feature=em-share_video_user

(натискаєте Ctrlі можна переглядати відео)

Вчитель: «Тютюнова» статистика України

В Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок; серед молоді курить 45 % юнаків і 35 % дівчат 68 % курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26 % вже є колишніми курцями;Понад 90 % населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях; Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення — 70 %; 31 % вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань;Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни; Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;

Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років; Україна є другою країною у світі (післяЧилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат; Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно; Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно;
За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік. Поширеність щоденного куріння за останні 5 років в Україні суттєво зменшилась. Так, у 2005 році щоденно палили 62 % чоловіків (від 15 років і старше), а в 2010 вже 45 %. Кількість жінок-курців скоротилася майже вдвічі — з 17 % до 9 %. За даними ВООЗ та МОЗ України Дослідження показує: якщо молодь віком 12-17 років віку палить, то ймовірність вживання ними героїну у 12 разів, а кокаїну у 51 раз вища, ніж у тих, хто не палить. Якщо молодь 12-17-літнього віку випалює більше пачки цигарок, то ймовірність вживання ними героїну вища у 51 раз, а кокаїну у 106 разів.
Приголомшливий факт: молодь, яка ніколи не палила, майже ніколи не вживає героїн або кокаїн.
Чи згодні ви зі мною,що це просто шокуючі факти?І які ви запропонуєте рішення цієї проблеми?

Гра " Ми проти паління."


Я пропоную вам розділитися на з групи і придумати на ваш погляд дієві методи протидії палінню. На завдання маєте 7 хвилин.(Як приклад учні можуть написати що необхідно доносити до всіх нехай жорстоку, але правду про наслідки тютюнопаління, обмежити плив реклами тютюну,заборонити паління в усіх громадських місцях,особливо на території школи.)Проводиться презентація результатів роботи,підбиваються підсумки.

Зараз я хочу запропонувати вам розглянути фото які показують нам шкоду від куріння







А тепер давайте проведемо анкетування

Дайте відповіді на запитання анкети.

    1.Чи ви палите?

2. Коли ви запалили вашу першу сигарету ?

3. Чому ви почали палити ?

4. Як багато ви тоді палили ?

5. Чи багато ви палите зараз ?

6. Чи палить більшість ваших друзів ?

7.Як би ви оцінили вашу успішність ?

8. Чи ви намагалися кинути палити ?

9. Якщо так, то скільки разів?

10. Чи ви вважаєте паління небезпечним для здоров’я?

11.Чи хотіли б ви стати некурцем?

(результати анкетування обробляються вчителем і використовуютья на наступному тренінговому занятті)

Ви прослухали вже достатньо інформації, щоб можна було зробити правильні висновки. Давайте пограємо у гру «ЗА чи ПРОТИ?»

Як ви чули на початку уроку, мудра і достатньо сформована особистість перед тим, як приймати важливі для життя рішення, зважить усі «за» і «проти»,  потім робить висновки

Назвіть, будь ласка, основні причини, за яких причин молоді люди починають курити:

 Виступ учня:

1. Вплив друзів.

-Підніміть, будь ласка, руку, хто хоч раз у житті пробував курити? Дякую за відвертість. А тепер скажіть, кому дуже сподобалась перша спроба?

- Що ви відчували?(Запаморочення, нудоту, серцебиття, головний біль, кашель).

-Все, що ви назвали є ознаками отруєння організму.

Ви «отруїли» свій організм - йому не сподобалось.

         Уявіть одну цікаву ситуацію. Вас пригостили цукеркою, вона вам дуже не сподобалась, але ви як вихована людина зробили на обличчі щось схоже на посмішку і подякували. Людина, яка вас пригощала, подумала, що вам однієї цукерки буде мало, і пропонує

ще одну. Ви будете її їсти? -  Не думаю.

Постає питання: якщо перша сигарета майже нікому не приносить задоволення, то чому люди знову закурюють?

Є таке поняття, як «престиж». Страх бути «не як усі». А якщо у компанії друзів майже усі курять, то небажання бути «білою вороною» змушує закурити, або ще гірше - друзі можуть назвати тебе «слабаком» або «непрогресивною».

2. Дорослість.

Нерідко причина початку куріння серед хлопців - прагнення показатися перед іншими, особливо дівчатами, таким собі «абсолютно дорослим» чоловіком, який не боїться нікого і нічого. Але якщо ти прагнеш бути дорослим, то ти маєш і вирішувати зовсім дорослі проблеми.

Зовнішня «красивість» процесу куріння - постава курця, недбала манера струшувати попіл, випускати дим кільцями  є одним із засобів самоствердження. Чому не у спорті, музиці, математиці, спілкуванні і допомозі іншим, а саме у палінні?

3. Цікавість.

Дуже часто називають саме таку причину. Нажаль молоді люди

нерідко спочатку ідуть за покликом бажань та почуттів, а вже потім

думають про наслідки, коли іноді буває вже досить пізно.

4. Приклад батьків.

Якщо батьки відкрито курять при дітях, то чи велика вірогідність, що діти теж будуть курити? Звичайно.

Якщо ви будете курити, то який приклад ви будете надавати своїм дітям? Ви хочете, щоб ваші майбутні діти курили? Навряд чи. 

А зараз ми всі проти куріння! Ми хочемо довго жити і мати здорових дітей.Яківагомі причини змусять нас взагалініколи не брати в руки сигарету?

1. РАК.

2. Скорочення тривалості життя.

3. Отруєння оточуючих.

4. Погане здоров'я майбутніх дітей.

Так, дуже вагомі причини. 

Тепер підіб’ємо підсумки .Враження від почутого пропоную вам викласти у власному творі. Це і буде вашим домашнім завданням.

Схожі:

Виховна година на тему
Мета: Довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини
Виховна година «Доброта»
Світлани Копилової «Притчи Кисточка в Божьих руках»1, репродукція фрески Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря»2
21009, м. Вінниця вул. Червоноармійська, 5 Виховна година
Мета: підвищити рівень інформованості учнів щодо проблем, пов’язаних з наркотиками
Виховна година на тему
Мета: виховувати в учнів негативне ставлення до брехні, обману. Під час роздумів, аналізу підвести дітей до висновків: 
Що таке толерантність” Виховна година Мета
Обладнання: картонні картки у формі кола зеленого і жовтого кольорів, два схожі листочки з одного дерева
Виховна година На тему
В Україні 17 листопада стали відзначати як «День студента» з 1999 року згідно з Указом Президента від 16. 06. 1999 №659/99
Виховна година “Шкідливі звички” Мета
На вашу думку, чи можна жити у своє задоволення, не порушуючи норм моралі? Як ви вважаєте, чи варто вносити моральні норми в кримінальний...
Тема. Відкрита виховна година. Ігровий марафон „Шукачі пригод”
Мета: розширити інформаційні здібності дітей; зміцнити увагу, пам’ять, логічне мислення; підвищити інтерес до занять спортом
ВИХОВНА ГОДИНА
Молодий єпископ Валентин, бачачи страждання закоханих, вінчав їх таємно. Про порушення імператорського наказу довідалися законники....
ВИХОВНА ГОДИНА «Зелена аптека Донбасу» Підготувала: кл керівник 6...
Обладнання: малюнки учнів,фотографії лікарських рослин Донбасу, мультимедійна дошка та проектор
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка