Операції банків із обслуговування платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками ”, яку провів к е. н., в о. доцента кафедри фінансів суб’єктів господарювання Олейнюк Р.Є. Відкрите лекційне заняття було проведено за допомогою мультимедійних засобів


Скачати 287.95 Kb.
Назва Операції банків із обслуговування платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками ”, яку провів к е. н., в о. доцента кафедри фінансів суб’єктів господарювання Олейнюк Р.Є. Відкрите лекційне заняття було проведено за допомогою мультимедійних засобів
Сторінка 1/2
Дата 19.04.2013
Розмір 287.95 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Банк > Документи
  1   2






























ВСТУП
8 грудня 2011 року в групах ОА-307, ОА-308 (ауд.509) відбулася відкрита лекція з навчальної дисципліни “Банківські операції” на тему: “ Операції банків із обслуговування платіжного обороту. Операції банків з готівкою. Операції банків з пластиковими картками ”, яку провів к.е.н., в.о.доцента кафедри фінансів суб’єктів господарювання Олейнюк Р.Є. Відкрите лекційне заняття було проведено за допомогою мультимедійних засобів.

У відкритій лекції брали участь не лише студенти обліково-економічного факультету, а й викладачі кафедри фінансів суб’єктів господарювання (завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання, д.е.н., професор Васьківська К.В., заступник завідувача кафедри фінансів суб’єктів господарювання з навчально-методичної роботи, к.е.н., доцент Ясіновська І.Ф.), методист навчально-методичного відділу Пастушенко О.І. та усі бажаючі.

З усіма перевагами, особливостями, недоліками та зауваженнями щодо методики проведення даної лекції можна ознайомитися у Витязі з протоколу засідання кафедри фінансів суб’єктів господарювання (№5 від 27.12.2011 р.)


ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ ІЗ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТІЖНОГО ОБОРОТУ. ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ З ГОТІВКОЮ.

ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ З ПЛАСТИКОВИМИ КАРТКАМИ”

1. СЕП НБУ її завдання та функції.

2. Система міжнародних платежів SWIFT.

3. Банківська пластикова картка - інструмент безготівкових розрахунків.

4. Засоби безпеки при безготівкових розрахунках.

Метою проведення лекції є:

  • ознайомлення із суттю системи СЕП НБУ;

  • розкриття технології пересилання коштів електронними засобами в Україні і в світі;

  • ознайомлення із картковими платіжними системами;

  • елементи захисту безготівкових платежів;

  • пошук шляхів підвищення ефективності функціонування безготівкових розрахунків.

У сфері міжпредметних зв’язків слід зазначити, що деякі розділи, можуть в майбутньому доповнюватись розділами навчальних дисциплін, до яких належать: основи ЗЕД, валютний ринок, валютні операції, фінансовий ринок, бюджетна система, та інші навчальні дисципліни, які викладаються в ЛДФА.

Це дає підстави підтвердити важливість, значущість та актуальність дослідження проблем безпечності і ефективності безготівкових розрахунків в Україні.

Мотивацією знань, отриманих студентами під час проведення лекції є:

  • всеохоплююче розуміння суті, потреби, обґрунтованої необхідності у вдосконаленні і зростанні безготівкових розрахунків;

  • отримані знання є основою для підвищення кваліфікованого росту студентів;

  • підвищення інтелектуального та фінансово-економічного рівня майбутнього спеціаліста за набутими знаннями у сфері передових технологій грошових розрахунків.



СПИСОК РЕКОМЕНДАЦІЇ ЛІТЕРАТУРИ:
1. Закон України "Про банки і банківську діяльність" № 2121-III від 07.12.00 (з урахуванням змін).

2. Закон України "Про Національний банк України" № 679 - XIV від 20.05.1999 (з урахуванням змін).

3. Закон України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" № 2664-ІІІ від 12.07.2001 (з урахуванням змін).

4. Постанова Правління НБУ № 368 від 28. 08. 2001 "Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні" (з урахуванням змін).

5. Постанова Правління НБУ № 118 від 26.03.1998 "Про затвердження Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях" (з урахуванням змін).

6.Банківський менеджмент. Навчальний посібник за редакцією О.А., Кириченка "Київ Знання – Прес" 2002р.

7. Банківська справа: Підручник / За ред. P.I. Тиркала. - Тернопіль: Карт-бланш, 2001.-316с.

8. Банківські операції; Підручник / A.M. Мороз, M.I. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; за ред. д-ра екон. наук, проф. А. М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2002.

9. Міжбанківські розрахунки через СЕП НБУ у 2006 році // Вісник НБУ. - 2007. - №3.

10. Савченко А. Івченко І., Михайлова В. Система електронних платежів нового покоління // Вісник НБУ.-2007. -№2.
ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ

  1. Офіційний сайт Національного банку України - http://nbu.gov.ua/

  2. Офіційний сайт Верховної Ради України - http://www.rada.gov.ua/

  3. Офіційний сайт Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг

  4. України - http;//www.dfp.gov, uа/

  5. Офіційний сайт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку - http ://www. ssmsc. gov. uа/

  6. Офіційний сайт Державної податкової адміністрації - http:www. sta.gov.ua

  7. Офіційний сайт Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України - http://www. me.gov. uа/

  8. Офіційний сайт Міністерства фінансів України - http://www.minfin. gov.ua/

  9. http://news.fmance.ua/




1.Завдання та функції СЕП НБУ

Нормальне функціонування економіки важко уявити без системи розрахунків між суб'єктами господарської діяльності, забезпечення надійності та своєчасності платежів. У розрахунках і платежах, які здійснюються установами банків, відображаються практично всі види економічних відносин у суспільстві І все це неможливо без розрахунків між банками. Для забезпечення міжбанківських розрахунків створюються спеціальні платіжні системи. Платіжні системи міжбанківських розрахунків різних країн організовані по-різному, і у світі не існує єдиної платіжної моделі, однак є загальні принципи і характеристики, які визначають функціонування національних платіжних систем.

Розлад у платіжній системі тієї чи іншої країни часто є одним із найперших і безпосередніх проявів зародження фінансової кризи. В Україні у 1992-1993 рр. розрахунки між банківськими установами проводилися за допомогою паперових платіжних документів протягом трьох тижнів, а в деяких випадках - місяця і більше. Кожний день відстрочки створення системи обертався значними збитками для підприємців внаслідок зростання темпів інфляції та фінансових втрат від розкрадань за підробленими платіжними документами. Розуміючи важливість цієї проблеми, НБУ в 1992 р. розробив Концепцію електронного грошового обігу в Україні, яка була розглянута банками і затверджена Правлінням НБУ.

Програмне забезпечення і засоби захисту інформації були розроблені фахівцями НБУ і вперше передані учасникам системи міжбанківських розрахунків в липні - вересні 1993 року. 5 серпня 1993 року розпочалася пробна експлуатація системи, учасниками якої були три комерційні банки Києва, а з жовтня 1993 року в усіх регіонах України розпочалося впровадження СЕП у промислову експлуатацію.

Впровадження СЕП дозволило з 1 січня 1994 року повністю відмовитися від використання поштових і телеграфних авізо і значно підвищити швидкість, якість і надійність проведення платежів, безпеку і конфіденційність банківської інформації. Система електронних платежів дозволила значно підвищити швидкість обігу грошей.

Систему високо оцінили її користувачі, а також зарубіжні фахівці, провідні міжнародні інститути. Аналогів СЕП немає не тільки в жодній країні колишнього СРСР, але і в більшості країн світу.



Рис. 1. Маршрутизація проходження платежів в СЕТІ.

1. Комерційний банк в регіоні А підготував початкові електронні документи для розрахунку з клієнтом банку в регіоні Б та з допомогою АРМ-НБУ формує и передає в РРП НБУ файл типу $А.

2. РРП НБУ, з допомогою АРМ-2, приймає отриманий файл типу $А, виконує його обробку та надсилає комерційному банку файл типу $Т про негативний або позитивний результат обробки. У випадку негативного результату обробки транзакція не приймається, а у випадку позитивного процес продовжується далі.

3.Після позитивного результату обробки АРМом-2 файлу типу $А в РРП
корегується технічний кореспондентський рахунок КБ та файлом типу $К надається інформація в банк про поточний стан коррахунку. В даному випадку коррахунок буде зменшуватись тобто дебетуватись.

4. РРП регіону А передає пакети платіжних документів, що адресовані в комерційні банки регіону Б, РРП регіону Б, як вхідні документи для АРМ-2 файлом типу $С.

5. РРП регіону Б, черговим сеансом обміну, передає на АРМ-2 РРП регіону А
повідомлення про результат прийняття пакетів електронних платіжних документів файлом типу SR.

6. АРМ-2 РРП регіону Б у випадку отримання файлу типу $В для свого
комерційного банку, кредитує його коррахунок на суму платежу та пересилає
електронний документ у банк для обробки на АРМ-НБУ.

7. АРМ-НБУ комерційного банку після оброблення отриманого файлу типу $В
надає РРП регіону Б файлом типу $S результат прийняття платіжного документа.

8. АРМ-2 РРП регіону Б після отримання файлу типу SS, про результат прийому файлу типу $В комерційним банком, передає файл типу $К про зміну стану технічного коррахунку КБ Саме ця процедура призведе до кінцевого квітування файлу типу $В.

9. АРМ-2 РРП регіону А передає на АРМ-1 ЦРП інформаційні повідомлення
(технологічні та службові) щодо функціонування АРМ-2 регіону А.

 10. АРМ-1 постійно контролює правильність та коректність роботи РРП регіону А щодо здійснення міжбанківських розрахунків.

11. АРМ-1 постійно виконує захист системи від несанкціонованого доступу в цілому та на регіональному рівні АРМ-2 регіону А.

12. АРМ-1 постійно контролює правильність та коректність роботи РРП регіону
Б щодо здійснення міжбанківських розрахунків.

13. АРМ-1 постійно виконує захист системи від несанкціонованого доступу в цілому та на регіональному рівні АРМ-2 регіону Б.

14. АРМ-2 РРП регіону Б передає на АРМ-1 ЦРП інформаційні повідомлення
(технологічні та службові) щодо функціонування АРМ-2 в регіоні Б.
2. Система міжнародних платежів SWIFT
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, англ. Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій; українською мовою вимовляється СВІФТ) - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. Засновано в 1973; співзасновниками виступили 240 банків з 15 країн.

SWIFT - кооперативне товариство, створене за бельгійським законодавством і належить його членам - 8300 учасників з 208 країн (на березень 2010). Головний офіс знаходиться у Брюсселі.

Кожен банк, який підключено до системи, має свій унікальний SWIFT код. Теоретично для здійснення платежу в Європі достатньо знати SWIFT код банку та IBAN код отримувача.

У день через SWIFT проходить більше мільйона транзакцій, що включають грошові перекази, міжбанківські платежі, цінні папери, дорожні чеки на загальну суму більше мільярда євро.

Становлення цивілізованої фінансової системи в Україні неможливе без швидкого, точного, безпечного і контрольованого обміну фінансовими документами. Системи, що традиційно використовуються для обміну фінансовими документами, мають ряд недоліків та не можуть у повній мірі задовольнити всі вимоги. У той же час наведене завдання у світовому масштабі вирішене компанією S.W.I.F.T.

Сьогодні S.W.I.F.T. є провідною міжнародною організацією у сфері фінансових телекомунікацій, що забезпечує оперативну, безпечну і абсолютно надійну передачу фінансових повідомлень по всьому світу.

S.W.I.F.T. отримав підтримку світового фінансового співтовариства, а запропоновані та реалізовані ним концепція, формати та правила передачі фінансової інформації набули статус стандарту де-факто.

S.W.I.F.T. Не тільки є найбільшою світовою мережею передачі інформації, але і надає спеціальне обладнання та програмне забезпечення для роботи у мережі.

Основні переваги S.W.I.F.T.

S.W.I.F.T. приймає на себе фінансову відповідальність за точну, повну та вчасну доставку повідомлень. Жодна інша організація, що надає мережу для передачі даних, не може цього гарантувати.

  • Комбінування фізичних та логічних заходів по безпеці, а також застосування різноманітних видів шифрування попереджає можливість зміни повідомлення у процесі його передачі по мережі S.W.I.F.T. Ніхто окрім відправника та одержувача повідомлення не може вважати його зміст.

  • Доставка повідомлень виробляється за декілька секунд, причому їхня перевірка та підтвердження справжності здійснюється цілком автоматично.

  • Стандарти та технологія S.W.I.F.T. Надають можливість створювати прикладні програми для автоматичної обробки повідомлень. Завдяки цьому збільшується продуктивність та зменшуються витрати на ручну обробку повідомлень.

Головною метою, що реалізує система, є забезпечення технологічного комунікаційного сервісу серед усіх фінансових структур через банки, що є учасниками системи, таким чином, щоб вигідно задовольнити потреби як самих банків так і їх клієнтів.

Основними функціями системи S.W.I.F.T. є:

  • Забезпечувати партнерське співробітництво з членами задля забезпечення конкурентоздатного фінансового комунікаційного сервісу найвищої якості та надійності з високим ступенем інтеграції.

  • Сприяти комерційному успіху учасників за допомогою безперервного транзакційного процесу з високим ступенем автоматизації, основаному на компетентності у встановленні фінансових стандартів та надсиланню повідомлень та на світовій комунікаційній мережі.

  • Отримувати прибуток з статусу міжнародного зразка.

  • Прагнути набути та підтримувати статус безперечного світового лідеру.
  1   2

Схожі:

Лекція № 8 Операції банків з пластиковими картками
На сьогодні на території України застосовуються платіжні картки, емітовані членами внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем...
РЕПО-ОПЕРАЦІЇ: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
Анотація: Фондовий ринок в Україні поступово росте й розвивається. Зокрема зростає ринок корпоративних та муніципальних облігацій....
Види банків і порядок їх створення в Україні
Банк – юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України (далі НБУ) здійснювати операції, що...
ТЕМА: «Касові операції. Авансовий звіт»
МЕТА: навчитися вводити інформацію про господарські операції за допомогою документів
ТЕМА: «Банківські операції. Оплата рахунків постачальникам»
МЕТА: навчитися вводити інформацію про господарські операції за допомогою документів
1. Види банків і порядок їх створення в Україні
НБУ здійснювати у сукупності операції щодо залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених...
Вступ
Ефективність роботи комерційних банків значною мірою залежить від наявності ресурсів, їх структури та розмірів. Тому проблема формування...
«Концепція розвитку системи контролю банків в Україні: теоретико-методологічні...
Університету банківської справи Національного банку України з обговорення питання, яке вперше за весь час існування кафедри стало...
Законами №5411-VI від 02. 10. 2012
Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами, а також регулюються відносини...
Методичні рекомендації з приводу відзначення 65-ї річниці операції...
«Вісла», внаслідок якої у комуністичній Польщі з рідних земель було депортовано 140 тисяч українців. Депортованих розпорошили у північних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка