Міністерство аграрної політики України Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України ДЕРЖАВНА ФІТОСАНІТАРНА ІНСПЕКЦІЯ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Скачати 101.3 Kb.
Назва Міністерство аграрної політики України Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України ДЕРЖАВНА ФІТОСАНІТАРНА ІНСПЕКЦІЯ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Дата 18.12.2013
Розмір 101.3 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Міністерство аграрної політики України

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України

ДЕРЖАВНА ФІТОСАНІТАРНА ІНСПЕКЦІЯ

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

м. Чернігів

2013 рік
Шляхи становлення
Ґрунтово-кліматичні умови України дають змогу одержувати найважливішу рослинницьку продукцію і такі врожаї та валові збори її, які повністю задовольняють потреби населення в продуктах харчування, тваринництва – у кормах, промисловості – в сировині. Крім того, наша країна має великі потенціальні можливості збільшити виробництво зерна пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшникової олії, цукру та іншої сільськогосподарської продукції для експорту на світовий ринок. Але для цього потрібно впровадити сучасні інтенсивні технології вирощування сільськогосподарських культур, складовою яких є інтегрована система захисту від шкідників, хвороб і бур’янів.

Одним із методів захисту рослин є карантин. Карантин рослин – це система державних заходів, спрямованих на захист рослинних багатств країни від завезення та проникнення із інших держав карантинних та інших особливо небезпечних шкідників, збудників хвороб і бур’янів, а у випадку проникнення карантинних об’єктів – на локалізацію та ліквідацію їх вогнищ.

Враховуючи велике значення карантинних заходів з попередження завезення та розповсюдження карантинних шкідливих організмів 5 червня 1931 року при Народному Комісаріаті землеробства СРСР було створено єдину Державну карантинну службу. Перша обласна карантинна інспекція в СРСР була створена в Ленінграді 1 листопада 1931 року.

9 лютого 1932 року Всеукраїнський центральний виконавчий комітет прийняв постанову „Про організацію обласних виконавчих комітетів на території УРСР”, а 15 жовтня 1932 року ВУЦВК з метою подальшого покращення оперативного керівництва областями прийняв рішення про утворення Чернігівської області. Чернігівська область того часу – складний і специфічний господарський комплекс. Провідною галуззю економіки області було сільське господарство. Область виробляла 70 відсотків махорки на Україні, майже половину конопель і льону. Понад 40 відсотків товарної картоплі. Наявність лісів і торфовищ дозволяла вести мову про розвиток деревообробної та лісохімічної промисловості.

За таких умов боротьба з карантинними шкідливими організмами набувала особливого значення і потребувала організації карантинної служби в області. Наприкінці 1932 року була створена обласна Державна інспекція по насіннєвому контролю і карантину сільськогосподарських рослин, яка працювала до окупації німцями Чернігівщини. Відновила свою діяльність після звільнення області від німецько-фашистських загарбників у 1943 році. Обласна Державна інспекція по карантину сільськогосподарських рослин була виділена в самостійну організацію в 1947 році і безпосередньо підпорядкована Республіканській Державній інспекції.

Карантинна служба того часу налічувала в своєму складі лише дві штатні одиниці: Іваненко Олексій Данилович, який працював начальником інспекції до грудня 1948 року та міжрайонний карантинний інспектор Мойсеєнко Лариса Федорівна. З кінця 1948 року по кінець 1949 року начальник держінспекції Шамаєв Михайло Іванович. Основним завданням інспекції при подоланні наслідків окупації було: перевірка карантинного стану сільськогосподарських рослин, виявлення всіх джерел захворювання та контроль за ввозом та вивозом насіннєвого матеріалу. В області велась робота по відновленню виноградних, плодових та лісових насаджень, а це потребувало посилення контролю за садивним матеріалом, який завозився з інших областей держави. Незважаючи на малу чисельність працівників в інспекції проводилась значна робота по вивченню карантинного стану Чернігівської області та знищенню виявлених карантинних об’єктів.

Значний внесок в розвиток карантинної служби Чернігівщини зробив Овчинніков Сергій Боніфатійович, який працював начальником інспекції з 1950 по 1967 рік. Для охорони території області від занесення і розповсюдження карантинних бур’янів в області проводилось суцільне обстеження посівів, неораних земель, присадибних ділянок, смуг відчуження залізничних колій і ґрунтових доріг на виявлення осередків карантинних бур’янів (повитиці, амброзії, берізки, пасльону колючого та інших). Велику загрозу на той час становила можливість занесення та розповсюдження колорадського жука. Для популяризації знань про цього шкідника карантинною службою проводилась значна робота серед населення. Випускались та розповсюджувались плакати, проводився показ короткометражних фільмів про колорадського жука, проводилась роз’яснювальна робота серед населення.

Золотими літерами в історію карантинної служби вписане ім’я Мельниченка Івана Григоровича, який працював начальником інспекції з 1970 по 1986 рік. Разом з колективом інспекції, до складу якого входили старші агрономи Косарєва Валентина Василівна, Кузьмін Володимир Васильович, головний бухгалтер Ткалич Алла Василівна, інспектори Шурига Дмитро Мефодійович, Мохно Олександр Іванович, Петренко Михайло Матвійович, Вересоцький Олексій Микитович, Газукіна Софія Іванівна, Ващенко Микола Васильович, Янко Аркадій Макарович, Коваль Ніна Миколаївна в області проводилась робота по виявленню карантинних об’єктів та боротьбі з ними. На території області виявлялись слідуючі карантинні організми: рак картоплі, золотиста картопляна нематода, колорадський жук, повитиця, амброзія полинолиста. Аналізи ґрунтових проб на виявлення цист золотистої картопляної нематоди проводились в трьох гельмінтологічних лабораторіях: в м. Чернігові, м. Сосниці та с. Верба Коропського району. Боротьба з картопляною нематодою здійснювалась як агротехнічними, так і хімічними методами. На заражені ділянки вносили сечовину.

В боротьбі з раком картоплі освоювалось вирощування ракостійких сортів картоплі. На той час в області в основному вирощувались сорти картоплі, які були нестійкі до цього захворювання. В результаті садіння ракостійких сортів проблема вирішувалась. Карантинні обмеження на вивіз насіннєвої і продовольчої картоплі були зняті.

В боротьбі з карантинними бур’янами основна увага приділялась очищенню насіння (в основному багаторічних трав). Чищення здійснювалось за допомогою електромагнітних насіннєочисних машин із застосуванням металевого порошку. Інспектори контролювали знищення відходів після чищення, а також викошували виявлені вогнища на полях.

З амброзією боротьба проводилась викошуванням рослин до цвітіння, контролю за ввезенням насіннєвого матеріалу та іншої продукції в область. На протязі декількох років були ліквідовані наявні вогнища амброзії полинолистої і знятий карантин по цьому бур’яну.

З 1986 по 1991 рік Державну інспекцію очолював Жук Микола Григорович, який, нажаль, в зв’язку з хворобою рано пішов з життя.

З червня 1991 року по вересень 2006 року керівником інспекції працював Ващенко Микола Васильович. Уся діяльність Миколи Васильовича була пов’язана з сільським господарством і карантином рослин. Він мав глибокі теоретичні знання та великий практичний досвід щодо карантину рослин, наполегливо й цілеспрямовано здійснював керівництво всіма підрозділами служби в області.

На той час штат інспекції збільшився з 19 до 88 чоловік, що дозволило розширити обсяги робіт. Спеціалістами інспекції здійснювались карантинні заходи щодо проведення обстежень районів області на виявлення таких карантинних об’єктів, як картопляна нематода, рак картоплі, американський білий метелик, каліфорнійська щитівка, східна плодожерка, картопляна міль, карантинних бур’янів та інше, визначався карантинний стан області й здійснювався контроль за дотриманням особливого карантинного режиму. Для оперативної ліквідації виявлених карантинних об’єктів в 1996 році при держінспекції з числа кваліфікованих працівників, які пройшли відповідну підготовку, було створено фумігаційну ланку, яка проводила знезараження карантинної продукції. В 2005 році ця структура була ліквідована.

Офіційною датою створення національної служби карантину рослин України вважається 30 червня 1993 року – день прийняття Закону України «Про карантин рослин».

Державна інспекція з карантину рослин по Чернігівській області включала такі підрозділи: 10 пунктів карантину рослин на державному кордоні, з них: 5 автомобільних ( Грем’ячський, Миколаївський, Ново-Яриловицький, Сеньківський, Славутицький), 3 залізничних (Горностаївський, Щорський, Семенівський), аеропорт „Чернігів”, річпорт „Десна”, 16 міжрайонних та районних пунктів: Ніжинський, Менський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Бахмацький, Корюківський, Чернігівський, по м. Чернігову, Борзнянський, Городнянський, Козелецький, Прилуцький, Куликівський та обласну карантинну лабораторію. Пункти карантину рослин на державному кордоні формують зовнішній карантин, а районні та міжрайонні пункти – внутрішній.

З 2006 року Держінспекцію очолив Заслужений працівник сільського господарства України Яременко Володимир Михайлович, який має досить достатній життєвий досвід керівної та організаторської роботи в галузі сільського господарства.

Під його керівництвом працівниками служби з карантину рослин Чернігівщини виконується великий обсяг робіт з охорони території області від занесення або самостійного проникнення з-за кордону чи з карантинних зон карантинних регульованих шкідливих організмів, впроваджуються нові методи своєчасного виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ карантинних організмів.

Нажаль, виявилось, що на той час існуюча структура служби в області не повністю відповідала сучасним вимогам. Не всі виробничі ділянки, місця зберігання підкарантинної продукції, транспортні засоби осіб, діяльність яких пов’язана з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, не повністю охоплюються належним фітосанітарним контролем. Тому, з ініціативи начальника держінспекції була проведена цілеспрямована реорганізація структурних підрозділів з метою найбільш ефективної віддачі з максимальним залученням людського фактору при здійсненні заходів фітосанітарного контролю.

На початку 2006 року була створена обласна карантинна лабораторія, яка є одним з головних підрозділів Державної інспекції з карантину рослин по Чернігівській області. 20 квітня 2006 року лабораторія була атестована Українським державним центром стандартизації і сертифікації з правом на проведення ентомологічної, мікологічної, гельмінтологічної та гербологічної експертизи зразків, що надходять від імпортної та вітчизняної підкарантинної продукції.

В 2012 році було освоєно метод проведення лабораторної експертизи на принципі імуно-ферментного аналізу. Відповідно пройшли атестацію на право проведення бактеріологічної та вірусологічної експертиз. Було придбане лабораторне обладнання для проведення експертиз методом полімеразно-ланцюгової реакції. Це дає можливість на високому технологічному рівні проводити експертизу таких об»єктів регулювання, як насіння сільськогосподарських культур, а також картоплі, що є актуально для області з традиційно великими площами під цією культурою.

На сьогоднішній день Державна установа «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» є окремою юридичною структурою.

Згідно Указу Президента України від 09.12.2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та на виконання постанови Кабінету Міністрі України від 22.02.2012 року «Про утворення територіальних органів Державної ветеринарної та фітосанітарної служби» шляхом злиття Державної інспекції з карантину рослин по Чернігівській області та Державної інспекції захисту рослин Чернігівської області почалось становлення Державної фітосанітарної інспекції Чернігівської області. Відповідно до наказу Головної державної інспекції з карантину рослин України від 04.10.2012 року було розпочато заходи щодо припинення діяльності Державної інспекції з карантину рослин по Чернігівській області.

З січні 2013 року структура Державної фітосанітарної інспекції Чернігівської області складається з :

- Управління карантину рослин:

Відділ фітосанітарних заходів на митному кордоні

Відділ моніторингу

- Управління державного нагляду

Відділ державного нагляду

Відділ дозвільної системи

- Управління методологічного прогнозування, біологічного захисту та роботи з пестицидами

Відділ методологічного прогнозування

Відділ біологічного захисту

Сектор інформаційно-методичний та технологічного забезпечення

- Загальний відділ

- Сектор бухгалтерського обліку та фінансової звітності

- Кадрова служба

- Юристконсульт

- Внутрішній аудитор

Загальна кількість працюючих 94 спеціаліста, з них 80 – державні службовці.

Основними завданнями Державної фітосанітарної інспекції Чернігівської області, що реалізує державну політику у сферах карантину та захисту рослин є:

- охорона території України від занесення регульованих шкідливих організмів;

- виявлення, локалізація і ліквідація регульованих шкідливих організмів;

- запобігання проникненню регульованих шкідливих організмів у зони, вільні від таких регульованих шкідливих організмів на території України;

- здійснення державного контролю за:

- дотриманням карантинного режиму і проведенням заходів з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, транспортуванні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні об'єктів регулювання;

- дотриманням регламентів застосування пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин), відповідністю вимогам сертифікатів якості засобів захисту рослин, які ввозяться на територію України, вмістом у сільськогосподарській продукції та сировині рослинного походження залишкової кількості пестицидів, агрохімікатів та важких металів;

- дотриманням регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;

- реєстрація осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов'язану з виробництвом та обігом об'єктів регулювання

- проведення підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов»язана із захистом рослин, систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень, рослинності закритого ґрунту, а також рослинного походження на заселеність та зараження їх шкідливими організмами;

- запобігання масовому розмноженню та поширенню шкідливих організмів;

- своєчасне здійснення рекомендованих заходів щодо захисту рослин, додержання підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами встановлених регламентів застосування засобів захисту рослин;

- своєчасне проведення профілактичних та винищувальних заходів щодо боротьби з шкідниками у місцях зберігання запасів продукції рослинного походження.

Завдяки злагодженій роботі кваліфікованих спеціалістів, впровадженню передового досвіду та нових сучасних технологій, Державна фітосанітарна інспекція Чернігівської області старанно та високопрофесійно виконує свої обов»язки, підвищуючи авторитет та імідж державної служби та України на міжнародному рівні.

Схожі:

ПРОГРАМА
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ
Державна санітарно-епідеміологічна служба
Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів направляє для виконання постанову Головного державного санітарного лікаря...
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА...
Протягом останніх 3 років на територію України було завезено 387 випадків малярії з 24 країн далекого зарубіжжя та з 5 країн СНД,...
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ КОТОВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ДЕРЖАВНА...
Котовська ОДПІ просить розмістити на Вашому веб-сайті у розділі “ВІСТІ З ПОДАТКОВОЇ” наступну інформацію (додається)
СПІЛЬНЕ ЗВЕРНЕННЯ
Міністерство надзвичайних ситуацій, Державна інспекція техногенної безпеки та Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України...
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ Головне управління...
Хмельницький, вул. Пилипчука, 55, тел./ факс: 72-07-07 (70-34-12), E-mail oblses
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ Державна санітарно-епідеміологічна...
Про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та ГРВІ в епідсезон 2009-2010 рр попередження заносу та розповсюдження пташиного...
Міністерство аграрної політики та продовольства України

Державний Герб України Міністерство аграрної політики України

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
Формування м'ясного балансу та споживання м'яса населенням України. Досвід розвитку свинарства за кордоном
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка