Уменьшаете шрифт до 5 и распечатываете. Вмещается на 1 стр А4 и читаемо = успехов!


Скачати 83.67 Kb.
Назва Уменьшаете шрифт до 5 и распечатываете. Вмещается на 1 стр А4 и читаемо = успехов!
Дата 19.04.2013
Розмір 83.67 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Філософія > Документи
Уменьшаете шрифт до 5 и распечатываете. Вмещается на 1 стр А4 и читаемо =) успехов!


Історичні пісні:

1) Про боротьбу з турецько-татарськими нападниками «Зажурилась Україна, бо нічим прожити»

2) Про боротьбу польсько -шляхтицькими загарбниками « Розлилися круті бережки», «Чи не то то хміль»-Б.Хмельницький, «Гей, не дивуйтесь добрі люди»

«Слово про похід Ігорів»

5 разделов. Жанр – пісня, повість. Постійни епітети. Порівняння.

Григорій Сковорода - родоначальник байки. вірш-пісня "Всякому місту - звичай і права"

(соціальна несправедливість існуючої системи, що принижчує людську гідність. – громадянська лірика, дактиль, суміжне, антитеза; останній рядок кожної строфи, крім завершальної є рефреном)

Байка "Бджола та Шершень"

(Кожна людина повина працювати за своїми здібностями)

Бджола - це мудра людина, "що у своєму ділі працює". Шершень- це уособлення паразитів. Бджола: «Нам незрівнянно більша втіха збирати мед, аніж споживати його.До цього ми народжені»

Іван вишенський(1538-1550) Специфічна риса- творення неологізмів

"Послання до всіх, в Людській землі живущих"

Занепад моралі.

"Послання до єпископів" - єдиний твір надрукований за життя автора, кращий зразок української полемічної літератури. (Берестенська Унія 1596 р.)

Іван Котляревський.(1769-1838)«Енеїда»(почав 1795р.30 років) ліро-епос

жанр –бурлескнотравестійна поема. (Еней, його батько Анхіз і мати Венера, друзі-троянці Низ та Евріал, верховний бог Зевс, бог-покровитель торгівлі Меркурій, бог вітрів Еол, бог моря Нептун,богиня шлюбу Юнона, цариця Дідона, пророчиця Сивілла, цариця Цирцея, цар Латин, його дружина Амата й дочка Лавінія, цар ритульців Турн)

«Наталка Полтавка» (1819) (перший драматичний твір нової української літ.)

) - соціально- побутова драма кохання бідної укр. Дівчини. Конфлікт, коли Наталки відмовляється одружуватися з Возним. Тематика – показ соціальної нерівності, життя селян, бурлаків та чиновників. Сіл. Звичаї. Мотив – розлука з коханим-бідняком та одруження з багатим. Ремарки. (Наталка, Петро, Микола (далекий родич), стара вдова Горпина Терпилиха (мати Наталки), Возний Тетерваковський, Виборний Макогоненко)

Основний конфлікт: станова і майнова нерівність в суспільстві.( М.Лисинко поклав твір на музику

Баладні пісні "Ой оддала мене мати за нелюба заміж","Брала дівка льон","Лимерівна")

ГригорійКвітка-Основ’яненко. (1778-1843) зачинатель і перший класик худ.прози «батько української прози»

«Маруся» (1834р) сентиментально- реалістичний(епос). тема – життя простого народу, його праці, побут і звичаї. Сюжет – кохання дівчини-селянки, дочки заможних батьків, до хлопця-намита, сироти. Щоб відкупитись від солдатчини хлопець йде на заробітки, повернувшись знаходить кохану мертву. Маруся застуджує і помирає. Із горя хлопець йде у монастир, де помирає від туги за коханою. (Маруся,- Василь, багач Наум Дрот та його дружина Настя) Маруся опис « Та що то за дівка була! Висока, прямесенька,як стрілочка, чорнявенька, очиці, як тернові ягідки,брівоньки, як на шнурочку, личком червона, як панська рожа, що у саду цвіте» На все село була і красива, і розумна, і багата, звичайна та ще ж к тому тиха, і смирна, і усякому покорна.

Т. Шевченко назвав його батько, але невдовзі критично відізвався про нього «Покійний Основяненко дуже добре приглядався на народ, та не прислухався до язика,бо, може не чув його в колисці від матері»

І. Франко «творець людової повісті, один з перших того роду творців у європейських письменствах»

Тарас Шевченко.(1814-1861) («Любити Україну-любити Шевченка. Любити Шевченка- любити Україну» Версаль)

«Катерина» ліро-епічна соціально- побутова поема з народного життя. тема – (вона народила від МОСКАЛЯ дитину і люди цураються її і дитини)( Катерина, її батько й мати, син Івась, москаль Іван)

"До Основ'яненко" лірика громадянська, послання. Тема - героїчного минулого України.

«Гайдамаки» - ліро-епічна поема (повстання 1768. Коліївщина, Правобережна Україна, )

2 вступи, 10 розділів,епілог, відсутність розвязки

Дві лінії сюжету: перша, основна – змалювання підготовки та ходу повстання «Коліївщини; друга – історія кохання Яреми та Оксани (Іван Гонта, Залізняк, Ярема, Волох, кобзар, запорожець)

«Сон» («У всякого своя доля») поема. Образ оповідача.

«Кавказ» (період трьох літ) сатирична поема з елементами лірики й героїки. Присвячена другові Якову де Бальмену. Не має сюжету, героїв. (Образ Промітея – безсмертя народу.)

«І мертвим, і живим...» період трьох літ. Жанр: патріотичне(громадянське) послання.

«Заповіт» (період трьох літ)

"Мені однаково" -твір-маніфест про прометеївську самопожертву в ім'я невмирущності укр.нації,щастя народу.

Пантелеймон Куліш(1819-1897) «Чорна Рада» (1663р) історичний роман. Сюжет – події 60років 17ст. боротьба за гет. булаву між Якимом Самком та Ів. Брюховецьким і П. Тетерею. (Яким Самко, Ів. Брюховецький, Полковник Шрам, Кирило Тур, Петро Шраменко і Леся Череванівна, Пугач, Старець-кобзар,)

Марко Вовчок. (Марія Олександрівна Вілінська)(1835-1907)«Інститутка». (1860) перша в українській літературі соціальна повість.Твір присвячений Шевченко (Кріпаки: Прокіп, Назар, Устина, Катря, Бабуся-кріпачка, Інститутка, Пан-ліберал) Тематика : реалістичний показ нестерпного становища селян, викликаного жорстокістю кріпосників.

ІванНечуй-Левицький. (1838-1918)«Кайдашевасім’я»(1879)- реалістична соціально-побутова повість. Повсякденне життя селянства, вдача укр. народу, його індивідуалізм, прагнення жити окремим народом. Основний конфлікт – соціальний. Головна думка – показ буденних ситуацій, у яких відбувається смаління людської душі, зумовлене постійною залежністю селянства від матеріальних нестатків.Стиль – кращий гумористично-сатиричний твір. (Омелько, Маруся, - Кайдаши; суворий Карпо й лагідний Лаврін, вередлива Мотря та тиха Мелашка, (мелашка – лаврін)) кульмінація-сварка.

ПанасМирний. Панас Якович Рудченко(1849-1920) «будинок з багатьма прибудовами» Білецький Іван Вареник. роман «Хібаревуть воли, як яслаповні?». воли-символічний образ уярмленого селянства- не ревли б, якби було що їсти й пити" (Чіпка, Грицько Чупруненко, Максим Гудзь, Мотря Жуківна(Чіпчина матір))Чіпка- селянин-бунтарь.

Іван Карпенко-Карий (Тобілевич) (1845-1907) («Сто тисяч»(1889), «Наймичка», «Сава Чалий») комедія («зла сатира»).Соціально-сатирична комедія «Хазяїн» (1900) –ідея: це зла сатира на чоловічу любов до стяжання без жодної іншої мети. Тема: показ людської любові, пристрасті до збагачення, без жодної іншої мети. Драматичний конфлікт: суперечність між безмежною жадобою наживи мільйонера-землевласника і тим, що за влучним висловом одного з персонажів, «не може все разом ковтнути». Проблематика: добро і зло, честь і совість, кохання, батьки і діти, освіта, культура, духовність. (Терентій Гаврилович Пузир – великий укр. Землевласник, який вийшов із середняків. Феноген, Ліхтаренко, - зменьшана копія свого господаря, Зеленський, вівцевод Куртц; Петро Петрович Золотницький – інтелігентний пан; дочка Соня і вчитель Калинович,)

Іван Якович Франко. (1856-1916)Знав багато мов (німецьку, польську) поема«Мойсей» (1905) – філософська поема (пролог і 20 пісень) (народ – головний герой, Авірон і Датан,)

"Гімн"-поезія хорей суміжне

«Чого являєшся мені у сні?»-ямб «зів’яле листя»

Ольга Кобилянська. (1863-1942) перша представниця модернізму. «Людина» - перша повість письменниці укр. Мовою. Тема твору: зображення життя освіченої бідної жінки в глухому провінційному містечку. Ідея: створити такі умови, щоб кожна людина,особливо жінка, змога відчути себе справді людиною, знайти своє місце у житті.

(Олена Ляуфлер, Стефан Лієвич, Фельс – лісник, Маргарета(вчителька)) багато порівнянь.

Леся Українка (1871-1913) Лариса Петрівна Косач-Квітка. Драма-феєрія «Лісова пісня»

(дитина лісу Мавка і сіл. Парубок Лукаш. – закохується, Сюжет – історія кохання їх. Килина (протиставлення Мавки), Дядько Лев – люд .) (Мавка, Лісовик, Русалка Польова, Перелесник – позитивні образи, Куць, Потерчата Злидні та ін.. – негативні)

"І все таки до тебе думка лине..." ямб кільцеве патріот

«Contra spem spero» - лір.вірш, особиста(філ.)ан пест, перехресне антитези.

Михайло Коцюбинський (1864-1913) новела «Intermezzo» (1908), епічний твір.

"перепочинок",пауза. повість «Тіні забутих предків» (1911) параджанов Тема: зображення життя гуцулів, їхніх звичаів, побуту,фольклору Конфлікт: між родами (Палійчуки-Гутенюки)Іван- кохання-Марічка ( Іван Палійчук і Марічка Гутенюк, Палагна та Юра) імпресіоністична структура повісті.

Василь Семенович Стефаник (1871-1936) оповідання(новела) «Кам’яний хрест» еміграція – один із виходів для селян з нестерпного становища, пошук кращої долі. (Іван Дідух (Переламаний)).

Павло Григорович Тичина (1891-1967) «Арфами, Арфами..» (пейзажна )образ-символ молодої весни.«Ви знаєте, як липа шелестить». (1911) (інтимна лірика) ямб.

Володимир Сосюра (1898-1965) «Так ніхто не кохав» (1922), - інтимна анапест «Любіть Україну!» (1944) - патріотична амфібрахій

Юрій Яновський. (1902-1954) роман у новелах «Вершники»(1935) (новела «Подвійне коло») «Тому роду нема переводу…» братовбивство, сини Мусія Половця вбивали один одного. (денікінець Андрій, петлюрівець Оверко, махновець Панас. (вбиті) живи Іван, 14й Сашко та батьки (батько Мусій)

Микола Хвильовий. М.Г. Фітільов (1893-1933) новела «Я (Романтика (Доктор Тагабат, Андрюша, Я, мати ) Твір торкається теми роздвоєності людської особливості ліричний зачин «цвітові яблуні»

Микола Куліш. (1892-1937) трагікомедія «Мина Мазайло». (тем міщанства і українізації, політ. конфлікт) (Тітка Мотя, дядько Тарас, Лина і Рина, син Мокій)

Остап Вишня. (Павло Михайлович Губенко) (1889-1956) «Мисливські усмішки». («як варити суп..» присвячено Рильському)

Олександр Довженко. (1894-1956) «Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм» кінопоість «Зачарована Десна», - автобіографічний твір. Відсутність чіткого сюжету, кіноповість «Україна в огні». (Купріян Хуторний, Лаврін Запорожець, Максим Заброда,)

Андрій Малишко. – пісняр (1912-1970) «Пісня про рушник». – анапест перехресне

Василь Симоненко. (1935-1963) «Лебеді материнства» - колискова хорей суміжне, «Ти знаєш, що ти - людина?». – філ.

Ліна Костенко. (нар. 1930) королева укр. поезії. Роман у віршах «Маруся Чурай». (Маруся, Гриць Бобренко, Галя Вишняківна, Іван Іскра)

Іван Драч (нар. 1936). «Балада про соняшник». верлібр ліро епос «смерть шевченка».

Дмитро Павличко. (нар. 1929) «Два кольори». ямб перехресне

Василь Стус. (1938-1985) «На колимськім морозі калина» «Сто років, як сконала Січ».

Григір Тютюнник. (1931-1980) новела «Три зозулі з поклоном» (автобіографічний підтекст) (Марфа і Софія, Карпо Ярковий, )

Іван Багряний. Іван Павлович Лозовягін (1906-1963)пригодницький роман «Тигролови». Григорій Многогрішний та сім'я Сірків, (сталінські репресії) "Сміливі завжди мають щастя"

Василь Барка - "Жовтий князь" уособлення зла, голоду, й самого диявола.

Улас Самчук роман-хроніка «Марія» хроніка одного життя (Марія, Гнат, Корній)

Євген Маланюк "Шевченко" "Сучасники" рильський тичина»
Л.Косач-Леся Українка

П.Рудненко-Панас Мирний

В.Очерет-Василь Барка

О.Білозерська-Г.Барвінок

О.Кандиба-О.Олесь

М.Фітільов-Хвильовий

У.Лозов'яга-Багряний

У.Тобілевич-І.Карпенко-Карий

М.Віллінська-Марко-Вовчок

О.Косач-Пчілка

П.Тобілевич- Саксаганський

Т.Губенко- О.Вишня

М.Тобилевич- Садовський

О.Кандиба-О.Ольжич
"Празька школа" - Ю.Дараган, Є.Маланюк, О.Ольжич, Л.Мосендз, О.Теліга, Н.Лівичька-Холодна , О.Стефанович,О.Лятуринська.

"Шістдесятники"-. Л.Костенко,В.Симоненко,Д.Павличко,І.Драч,

Б.Олійник,Г.Тютюник, Є.Гуцало, В.Дрозд,В.Стус ,М.Вінграновський

Харківська школа романтиків (1830-40)-В. Зобіла, М.Петренко

Руська трійця (30 р. 19ст)- М. Шашкевич, Я. Головацький,І.Вашлевич

Київська школла- В.Голобродько, М.Воробьйов, В.Кордун

ВАПЛІТЕ- (1926-28) Хвильовий, Тичина, Яновський, М. Куліш, Бажан, Довженко.

Плуг – Пилипенко, Забіла, Усеко, Панч, Гжицький, Дикий

МУР- голова У.самчук, і.багряний,є.маланюк,т.осьмачка, м.орест

Нью-йоркська група поетів-б.бойчук,б.рубчак, ю.тарнавський, е.андрієнко, п.килина, віра вовк

Неокласики- м.драй-хмара, п.филипович, ю.клен, рильський, Зеров,

Розстріляне відродження-є.плужник

Покутсяка трійця-в.стефаник,м.черемшин,л.мартович

Театр корифеїв- м.кропивницький,м садовська барілотті, м.старицький, м.садовський, м.заньковецька, брати тобілевичи, п.саксоганський

Гарт (1923-1925): В. Еллан-Блакитний (лідер), В. Сосюра, О. Копиленко, П. Тичина, В. Поліщук, М. Йогансен, М. Хвильовий.
"Марія" Уласа Самчука родина Гната Кухарчука

"Україна в огні" Олександра Довженка родина Запорожців

"Тигролови" Івана Багряного родина Сірків

"Жовтий князь" Василя Барки родина Катранників

Схожі:

Уменьшаете шрифт до 5 и распечатываете. Вмещается на 1 стр А4 и читаемо = успехов!

“ The Importance of Welding ” стр. 3- 4
Тема: “ Welding definitions “ (continued) – стр. 28- 29 лаб работа 5 – стр. 16- 19
Лекція: Оформлення тексту. Шрифт: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Шрифт. Звернена увага на можливості установки розрядки і ущільнення тексту, у тому числі з використанням кернінгу. Показані можливості...
Питання теоритичної роботи
Наведіть психологічну характеристику кольорів: червоного, зеленого, жовтого, блакитного. (стр. 103)
“Образование”- Урок 1, стр. 16-19
Поняття, що використовуються : ОБ- отримані бали- сума балів, що іх студент реально отримав за поточний період
Вимоги до заліку з дисципліни “Перекладацький аналіз газетно-публіцистичного...
Пiнська О. В. Читаемо пресу англiйською мовою (навчальний посiбник). К.:”Знание”, КОО, 1998
Вимоги до заліку з дисципліни “Перекладацький аналіз газетно-публіцистичного...
Пiнська О. В. Читаемо пресу англiйською мовою (навчальний посiбник). К.:”Знание”, КОО, 1998
«Портрет професіонала» стр. 3-12
КДНЗ №23 (ясла-садок) загального типу гуманітарно-естетичного спрямування управління освіти виконавчого комітету Орджонікідзевської...
Правила оформлення головної сторінки курсу
При оформленні тексту повинен використовуватися шрифт за замовчанням «Trebuchet»
Вимоги до оформлення тез
Обсяг 1 сторінка формату А4, шрифт: Times New Roman, кегель 14, інтервал 1 Формат Microsoft Word (файл doc). Всі поля – 20 мм
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка