Напрям політики та механізм процесів глобалізації світової економіки


Скачати 105.47 Kb.
Назва Напрям політики та механізм процесів глобалізації світової економіки
Дата 07.04.2013
Розмір 105.47 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи


Зміст

 

Введення

Концепція глобалізації

Напрям політики та механізм процесів глобалізації світової економіки

Наслідки глобалізації

Висновок

Посилання

 

Введення

 

Глобалізація є провідним тенденції в умовах сучасної економіки світу, тому що це відбувається навіть у тих країнах, де інші тенденції сучасної світової економіки, слабкі. Таким чином, найменш розвинених країнах, беруть участь в процеси транснаціоналізації, інтеграцію та postindustrializacii з-за його відсталість, поки значною мірою зосереджена на світовому ринку товарів, послуг, капіталу (в основному у вигляді допомоги), праці (в основному її експорт) і знання (в основному їх імпорт).

Концепція глобалізації

 

Глобалізація-це процес трансформації світової економіки в єдиного ринку товарів, послуг, капіталу, праці і знань.

Цей процес почав давно, навіть на кілька тисяч років тому, коли Світова економіка тільки почали приймати форму. Однак, це було лише в 19 і початку 20 c. глобалізація досяг такого масштабу, який був відчутний вплив економіки провідних країн світу: експорту квоти (товару) у розвинених країнах вже досягла майже 13% в 1913 році. Велика Британія (5% в 1850), в столиці початку 20 століття, інвестували більше за кордоном, ніж економіки в Росії приблизно одна третина акціонерного капіталу належить іноземців, і в Сполучених Штатах, більше половини робітники були іммігрантів. Глобалізація стрибок (хвиля) сталася з результатами міжнародний розподіл праці та Міжнародний рух фактори виробництва.

Це посилення глобалізації призвело на початку XIX-XX століть. формування світової економіки. Вже в той час економісти почали говорити про інтернаціоналізації-процес зміцнення участь країни у світову економіку. Однак, дві світові війни і криза в 1930 ' s. назад інтернаціоналізації. Він відновив тільки починаючи з середини 20 століття.

Але потім інтернаціоналізації не тільки досягла старі довоєнні рівнів, а також перевищили його в багато способів розміру експорту квоти в більшості країн світу стали набагато вище, Міжнародний рух економічних ресурсів, що відбувається з набагато більшою мірою, і головне – піти транснаціональних інтеграції і національних економік, що раніше не відчувала.

Як результат, це стало можливим говорити нового, вищого етап (етап), глобалізація або його друга хвиля. Але багато економісти вважають, що світ не був новий етап (фаза, приплив), глобалізації і загалом просто почав глобалізації економіки, в останні десятиліття, це набагато складніше, ніж навіть іноді з 19 -на початку 20-го століття.

Дійсно, глобалізація сучасного характеризується той факт, що для багатьох країн, межі між вітчизняних та суміжних ринків товарів і послуг були розмиті (особливо з інтеграції групи), потік економічних ресурсів ззовні порівняно з їх прибуття, всередині (капітал, робочої сили та знань), яка значною мірою сприяла діяльність іноземних і вітчизняних ТНК І і продовження лібералізації зовнішньоекономічної діяльності національних економік. Внаслідок глобалізації компанії, окремих осіб і уряди цих країн повсякденна реальність, що вони повинні постійно мати на увазі.

 

Напрям політики та механізм процесів глобалізації світової економіки

 

За перший час термін "глобалізація" ввів використання американський економіст т. Levita (1983) за явище злиття ринки починають активно проявити себе з початку 80-х років 20 століття. Пізніше Японська к Wea, Гарвардської школи бізнесу, у своїй книзі "світ без кордонів", опублікована в 1990 році, заявив: "..." економічного механізму окремих держав став безглуздим, як же сильні Актори на світовій арені є "глобальної" фірма".

Думка споживачів смаку і звички різних народів починають перетворення з певних глобальних стандартів. Хоча багато галузей, більше не зосередитися тільки на німецькою, американського або японський ринок, їх дій є глобальний ринок. Яскравих прикладів з багатьох. Ця глобальна стратегія "Кока-кола" та "Sony" Макдоналдса "Mac" і "Льюїс" та багато інших фірм, продукція яких вже зазвичай використовуються споживачів для більшості країн світу.

"Саме дивне явище глобалізації», згідно з ізраїльських j Ada, поширюється на ринок машини всю планету. Така ж тенденція на основі двох факторів:

1) усунення перешкод для вільного руху товарів, послуг, капіталу; Цей процес було особливо важко, що виникають після ДРУГОЇ світової війни;

2) швидкого розвитку засобів зв'язку, інформації та передачі технологій як вираз новий раунд STD.

В даний час переживає глибокі зміни до всієї системи міжнародних відносин. Нові основні функції-глобалізація. Ця концепція було витлумачено різними способами: за запанувала думка була що ніяких дій (економічного, соціального, правових, політичних, військових, т. д.), жоден процес в суспільстві, в нашому житті, незалежно від того, як великі або приватних, як може бути, не можуть бути обмежені тільки до себе. Зростає взаємозв'язку і взаємозалежності окремих акцій, явищ і процесів, які потребує визнання та оцінка зворотний ефект, всі ефекти, як закрити та більш далеких, в безпосередній близькості і на відстані.

Глобалізація, розуміли в розширенні цього, означає істотного збільшення прямого простору, поля, здійснення, ефекти вплив окремих акцій у різних сферах життя.

У зв'язку з питання розглядається в цьому просторі стають світової спільноти, всієї системи міжнародних відносин. На перший погляд, чисто правових міжнародних дій впливу економічних дій (політичні та соціальні) і ситуацій, такий підхід є важливим і часто вирішальний для їхнього розвитку. У сфері міжнародних відносин він все одно для інших країн, які там можна не враховані в його міркування, підготовки, здійснення, оцінка результатів і наслідків.

Це є значним і непередбачуваний наслідки розширення сфери окремі акції та процеси національного рівня (регіональний, Міжнародний) з міжнародних відносин, враховуючи Зростаюча взаємозалежність окремих країн в сучасному світі.

На прискорення процесу глобалізації по всьому світу радикальний вплив розробки комплексної системи зв'язку та інформації, формування якісно нових умовах міжнародної комунікації.

Глобалізація і спеціальні галузі міжнародних відносин в світі, світової економіки. Це означає, що комерційні операції в цій галузі обов'язково впливає вітчизняної економіки, Демографія, навколишнього середовища, суспільних відносин, закон, політики, т. д. з такого покриття варіюється від держави до держави, як же назад зв'язків. Такий підхід має на увазі, що простий і навіть складні, але тільки економічних оцінки таких операцій є недостатнім. На розгляд його наслідки по крайней мере в цих областях. Потім прийняти рішення про угоди потребує коректування і навіть може бути недоречними. Деякі балів заходи, прийняті. Це вимагає не лише традиційні кількісні показники, що є маленька використання в таких сферах, як мистецтво і культура, моралі і права, життєві цінності та ставлення, соціальні та політичні погляди.

Законний і обмежувальний тлумачення глобалізації, справу з взаємодії і назад впливу в межах певної області — у цьому випадку, економіка і охоплюють всі райони і секторів (внутрішні, зовнішні, r & d, виробництво, маркетинг, обігу, споживання), впливає на економічні відносини між країнами, світової економіки. Глобалізація світової економіки. І у вузькому сенсі глобалізації неоднозначно і відображається в поступове бігти, як у цій галузі всіх видів з Інвентаризації: зовнішньої торгівлі, рух капіталу, руху робочої сили та інші фактори виробництва, науково-технічних і технологічних, інженерії та інформації співпраці між країнами.

Глобалізація світової економіки загалом і, зокрема,-це об'єктивний процес, що виражає набір умов для розвитку сучасного глобального суспільства і, перш за все, науково-технічного і економічного прогресу. Це є неминучим кроком у сходження людства, нових горизонтів, які в кінцевому підсумку позитивні початку, але не позбавлена серйозні і широко поширених суперечка і, отже, не виключає негативних впливів. З огляду на вирішальне значення mnogofaktornosti глобалізації, подолання такого впливу є вкрай складним. Традиційні оцінки впливу індивідуальні фактори в контексті глобалізації було недостатньо, і загальний висновки є багато різних зв'язків і взаємозалежності, особливо динамічний. Дуже вільно всієї світової економіки, її окремі райони та секторів. Позиції в міжнародних регіонів, групи країн, так і в окремих країнах постійно змінюється, роль і місце у світовій економіці не надається один раз і для всіх, є не тільки і, найчастіше, не так багато на себе. Тим більше, це відноситься до окремих фірм і національних та транснаціональних.

Глобалізація світі явище економічних відносин multi рівня зачіпають окремі підприємства (мікрорівні); комерційних, фінансових та валютних ринках і ринках праці (Мезо); регіональної і національної економіки (установлено рівень). В умовах ринкових відносин, мікро є cross-linking глобалізації світових економічних відносин, тим, що окремих підприємств, фірм, підприємці, важливо акторів в міжнародних економічних відносин у всіх формах. Практичні великомасштабні світ економічних контактів мезо-рівень міжнародні ринки для товарів і послуг, капіталу, праці, фінансові та кредитні ресурси і валюти. Кратність факторів глобалізації, extreme складності під вплив останній економічних умов, відсутність чисто ринку саморегулювання в цій ситуації і особливо в планетарному масштабі робить особливу роль у цьому процесі, макро економічні рівня. З одного боку, важливо на цьому рівні повинні рішучих зусиль, щоб подолати, ослаблення і усунення перешкод і обмежень з Інвентаризації, з іншого боку, сприяння процеси глобалізації, впровадження прогресивних заходів координації, економічних і соціальних програм, концентрації ресурсів для глобального, особливо великих проблем, які зачіпають світової спільноти, група країн, регіонів.

Глобалізація, міжнародні відносини а в на обмежувальний почуття в області світових економічних відносин з Інвентаризації є відображені в поступове бігти як окремі типи: зовнішній, Міжнародний, світової торгівлі (товари і послуги, технології, інтелектуальної власності); Міжнародний рух фактори виробництва (праці, праці, капіталу, інформації); Міжнародні фінансові та кредитні операції (постійно фінансування і допомоги, кредитів та кредитів різних предметів з Інвентаризації, операції з цінними паперами; спеціальні фінансових механізмів та інструментів); операцій з іноземною валютою. Особливу роль приділяється продуктивним, науково-технічних і технологічних, inžiniringovomu та інформацію про міжнародної співпраці.

 

Наслідки глобалізації

 

Глобалізація має два основні наслідки. По-перше, це швидше економічного зростання активну участь країн. По-друге, це збільшилася залежність всіх учасників у світовій економіці з економіки.

Прискорити зростання активних учасників в умовах глобалізації, оскільки вони активно використовувати їх перевага в світових ринках товарів, послуг, капіталу, праці і знань. Це узгоджується з теорії порівняльні переваги (заохочує країни спеціалізуватися у виробництві товарів і послуг, які вони виробляють є кращим) і теорії відносини між фактори виробництва (точки бажаність країн експортувати рясні економічних ресурсів для їх та імпортувати відсутній). Відповідно до висновків дві теорії глобалізації більшість виграти найбільш відкритим економік світу.

Однак, останній є часто критикують, особливо на економісти стурбовані з країн, що розвиваються. Вони вказують, що, хоча ці країни використовують їх порівняльні переваги (багатими природними ресурсами, дешевої робочої сили) вигоду від участі в глобалізації, більше вигод вона приносить розвинених країн з їх порівняльні переваги (рясний знань, дешеві капіталу, великі бізнес ресурси), особливо в міру збільшення важливості факторів у світі, в першу чергу з їх. З зростання доходів, з усіх країн, але особливо розвинені і таким чином призведе до duševomu збільшення доходів більшості країн, що розвиваються, і в результаті світової економіки залишається складається з "центри", "маргіналізації" і "poluperiferiû".

Інший головним наслідком глобалізація є, що це посилює залежність від всіх учасників у світовій економіці з економіки. Це призводить до різних ефектів з точки зору національних економік можна умовно поділити на позитивних, негативних і неоднозначний.

Позитивні наслідки глобалізації повинні бути розширення доступу іноземних ринках і зовнішніх ресурсів. Настільки великий, ніж до наявності зовнішніх ринках допомогла країну, отримати vysokokonkurentosposobnym промисловості до ринків в багатьох інших країнах, про що свідчить Російська вуглеводнів, металів і зброї. Відсутність природних ресурсів, капіталу та знання в деяких країнах може бути пом'якшена щоденно Імпорт з інших країн, як Китай в останнє десятиліття.

Негативні ефекти повинні бути в першу чергу пояснюється зростанням відповідно до національних економік кон'юнктури світової економіки. Криз виникали в деяких країнах впливає на інші раніше слабо пов'язаних країн, як глобальна фінансова криза 1997-1999 року, в результаті чого Південно-Східної Азії в 1997 році, а в 1998 році. вразило, Росії та інших країн СНД і наступного року Аргентина, Бразилії та інших країнах Латинської Америки.

Ефекти, які складно класифікувати тільки позитивні чи негативні, слід віднести до посилення конкуренції на внутрішньому ринку зменшити можливості дерегулювання національних економік. Так неконкурентоспроможних підприємств у багатьох країнах складений під приплив товари з-за кордону (приклад того, що може бути легкої промисловості Росії) і хоча це теоретично штовхає країни, що спеціалізуються на те, що він робить краще (відповідно до теорії міжнародний розподіл праці з зовнішньої торгівлі), але процес супроводжується важких втрат виробництв і робочих місць у галузях, що старі і зменшується потенціал для сприяння розвитку дитячого промисловості через протекціонізму. Якщо країни дедалі більше залежатимуть від зовнішніх факторів, держава залишається менше впливу на економічний розвиток країни, як це відбувається в Росії, де 70-х років. 20-Го століття збільшилася впливу економічної динаміки експорту вуглеводнів.

 

Висновок

 

Другої половини 20-го століття характеризується подальше збільшення в економічній діяльності, посилення зв'язків між країнами, збільшення міжнародний розподіл праці. Країни, які не мають взаємодіє між собою економічно, не була включена в системі виробничих відносин і взаємозалежності. Зараз на весь світ арені взаємопов'язані економічної діяльності людей. В економічному літературі і в повсякденному мовлення є широко використовується концепція "світової економіки", "Міжнародні (глобальний) економіки". Це очевидно, що світ у його складність і суперечливість в економічному плані, є певні цілісності, єдності.

Глобалізація економічної діяльності в теорії досконала конкуренція, рівності умов має позитивний вплив на економіку окремі країни і в усьому світі. Є, що через цей процес досягається за рахунок економії на масштаби виробництва, більш ефективною є фактори виробництва у світі стають доступними науково -технологічних розробок. На практиці як досвід 80-90-х років ХХ століття, переваги бізнес mirovizacii інструмент які ТНК І, з огляду на провідних розвинених країнах. Не дивно, концепція глобалізації має чітко західних походження, amerikanocentristskoe у фокусі. Політично, це інструмент з провідних держав зміцнювати свої домінуючі позиції. Концепція глобалізації включено присутність тільки держави, здатної діяти глобально і глобальні інтереси в усіх важливих галузях.

Посилання

 

1.                Ломакін в. світової економіки: Підручник для середніх шкіл. -2-Ed. pererab. і додаткові послуги. -М.: Єдність Дана, 2002. -735 s.

2.                Антіпов н. п. економічної інтеграції у світову економіку і транснаціональних корпорацій/Антіпов Корольов а. е. н. п. / / Міжнародний. громадського та приватного права. -2001. -N 2. -C. 32-34.

3.                Arystanbekova а. глобалізації. Суворі логіку і нові виклики / / Міжнародний. життя. -2004. -N 4-5. -С. 54-65.

4.                Богомолов від світової економіки, в епоху глобалізації: Підручник. -М.: Економіка, 2006. -361s. -(Вищої освіти: економіки).

5.                Bolotin б. світової економіки на 100 років / / світ економіка та міжнародних. відносини. -2001. N-9. -С. 90-114.

Схожі:

Напрям політики та механізм процесів глобалізації світової економіки
Глобалізація-це процес трансформації світової економіки в єдиного ринку товарів, послуг, капіталу, праці і знань
Особливості розвитку світової економіки в умовах глобалізації
Досліджено процеси, які відбуваються у розвитку світової економіки. Визначено сутність глобалізаційних процесів, їхні позитивні та...
ZL91 Структурування економіки України в умовах глобалізації
Аналізуються проблемні аспекти та позитивні наслідки впливу глобалізаційних та інтеграційних процесів на економіку різних країн....
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Виявлено неоднозначність наслідків глобалізації в економічних відносинах та різний рівень зацікавленості країн з неоднаковим рівнем...
VE-75 СТРУКТУРНІ ЗМІНИ В СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Автори розглядають позитивні та негативні наслідки участі країн з різним рівнем розвитку національної економіки в глобалізаційних...
DA24 Дронова Альона Юріївна аспірант Донецького національного університету...
В роботі окреслено та проаналізовано основні проблеми нафтогазового комплексу України. Розроблено нову концепцію розвитку нафтовидобувної...
Фронтальні види контрольних робіт
Суспільно-гуманітарний напрям (історичний, правовий, філософський профілі); філологічний напрям (профіль – іноземна філологія); художньо-естетичний...
Розвиток креативного мислення учнів на уроках математики і фізики
Методична проблема. Створення умов для самопроектування вчителя-дослідника та учня-експериментатора в умовах глобалізації освітніх...
OC77 Удосконалення статистичної оцінки обсягів тіньової економіки...
Чена дослідженню методичних аспектів статистичної оцінки тіньової економіки, специфиці їх застосування в сучаних умовах їх господарювання,...
1. Національна економіка: загальне та особливе >(к е. н., доцент Щебликіна І. О.)
Новий світовий порядок, що сформувався на початку ХХІ століття, суттєво змінив «портрет» світової економіки, що потребує додаткових...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка