Поняття глобалізації


Скачати 85.3 Kb.
Назва Поняття глобалізації
Дата 06.04.2013
Розмір 85.3 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
Тема1: Поняття глобалізації

  1. Що таке глобалізація

  2. Чи представляє собою сучасна глобалізація новий стан суспільства

  3. З чим асоціюється глобалізація: зі зникненням або зміною державної влади.

  4. Як співвідноситься глобалізація з демократією.

1)Глобалізація як поняття зявилася в роботах французьких і американських авторів 60х рр.. 20 століття.

Означає поняття глобалізації зміну природи, форми і перспективи розвитку світового співтовариства. Глобалізацію можна визначити як процес розширення, поглиблення і прискорення загальносвітових процесів, що зачіпають всі аспекти сучасного суспільного життя, від культорного-правового, від економічного до культурного.

Щодо розгляду поняття глобалізації, на данний момент склалось 3 основні школи:

1шу школу ми умовно позначаємо «глобалісти»

2га школа отримала назву «скептики»

Зтя школа – «трансформісти».

Аргументи глобалістів щодо феномену глобалізації:

  1. Глобалізація означає початок нової епохи людської історії, коли традиційні національні держави пертворюються на звичайні одиниці світової економіки. Прихильники цього підходу використовують переважно економ. Логіку.

  2. Розглядають глобалізацію переважно як економічне явище, глобалісти стверджують, що відбувається процес денаціоналізації економіки шляхом формування транснаціональних мереж, виробництва, торгівлі і фінансів.

  3. В умовах економіки «без кордонів» національна держава починає відкривати вторинну роль, тобто вона виступає посередницьким інститутом між регіональними і глобальними інститутами управління.

  4. Створюється новий тип світової конфігурації, традиційний поділ на північ і південь перетворюється на апохронізми, а новий поділ заміню традиційну структуруна повний устрій традиційної влади.

  5. В зв’язку з тим, що національна держава починає відігравати вторинну роль, відповідно зникають суспільства загального добробуту і порушується класична система соціально забезпеченого захисту.

Таким чином, можна сказати, що глобалальна економіка переваж. До нового світового порядку, що передбачає завершення епохи націонал. Держави, ставить під питання повноваження і легітимність національної держави.

Суверенітет і автономія держави поступово руйнуються.

Аргументи скептиків щодо феномену глобалізації:

  1. Ступінь сучасної глобалізації є перебільшеною.

  2. Відбувається недооцінка спроможності нац.. держав рег. міжнар. економіку, а поза контролем національна глобальна економіка не може існувати.

  3. Поняття не глоба ліз., а регіоналіз., відповідно новий світовий порядок набуває форми трьох основних фінансово-економічних і політичних блоків.

Європа – евро блок, Азіатсько-Тихоокенський блок, Північно-американських блок.

  1. В результаті процесу глобалізації спостерігається зростання економічної маргіналізації.

  2. Глобалізація спричиняю економічну нерівність, сприяє розвитку фундаменталізму, що в свою чергу поділяє світ на культурні і етнічні анклави.

Отже, на відміну від глобалістів, скептики вважають, що незважаючи на глобалізацію, національна держава продовжує відігравати важливу роль у формуванні нового світового порядку.

Аргументи трансформістів:

  1. Трансформісти доводять, що глобалізація це основна рушійна сила, яка спричиняє радикальну, соціальну, політичну і економічні зміни, які повністю перетворюють сучасне суспільство.

  2. Глобалізація є історично безпрецедентним явищем.

  3. Глобалізація – об’єктивний процес, який змушує національні держави приймати нові правила гри.

  4. Зміни, що викликає глобалізація, поряд з їх об’єктивністю мають невизначену характеристику, оскільки глобалізація розуміється як історичний процес повний суперечностей.

  5. В процесі глобалізації велику роль відіграють ситуативні фактори.

  6. Фактично всі країни, якщо не на всій своїй території, і не у всіх сегментах соціальної структури, але в певній мірі є функціональною частиною великої системи.

  7. Глобалізація призводить до нового типу стратифікації держави. На зміну поділу на 1й, 2й і 3й світи, який стосувався окремих блоків, буде новий поділ, який вже не стосується країни, який зосереджується або стосується міст (мегаполісів).

  8. Глобалізація призводить до розмежування між національним суверенітетом, територіальністю і державною владою; на зміну класичній моделі суверенітету приходить новий тип/режим суверенітету, який вже не має територіальної основи. Новий тип суверенітету – не кількість територіальних обмежувальних барєрів, а як інструмент приговорів, необхідних для проведення міжнаціональної політики.

  9. Отже, влади нац.. держава не обов’язково зменшується під впливом глобалізації, навпаки, влада перетворюється і зменшується, пристосовуючи до складних процесів глобалізації.

Причинна обумовленість глобалізації:

1й підхід висуває єдину основну реалістичну причину глобалізації – новітні інформаційні технології.

2й підхід – обумовляю глобалізацію спільною низци факторів, таких як технологічні, економічні, культурні і політичні.

1й підхід отримав назву моно казуального.

2й підхід – мульті казуальним.

Періодизація глобалізації:

1ший підхід – починає відлік глобалізації після ВВВ, конкретніше – датує свій початок 70рр. 20ст.

2гий – стверджує про те, що глобалізація має тривалу історію і фактично розпочинається з часів формування світових релігій.

Отже, можна стверджувати, що відрізок часу, коли розпочинається глобалізація, процеси охоплюють скоріше сторіччя, аніж десятиліття.

Глобалізація – це процес становлення глоб.\всесвіт. Суспільства, завдяки інтеграції народів в єдиний простір; означає зміни у найважливіших соціальних інститутах сучасної цивілізації: змінюється роль національної держави, основоположні принципи свободи і демократії, геополітична конфігурація світу відбуваються зміни цілісно-пропорціальної системи суспільства, тобто глобалізація створює нестабільний світ, в якому трансформацію зачіпають усі сфери суспільного та індивідуального життя. Це умовно кажучи безперервний процес створення і руйнування світу.

На данний момент розроблена класифікація глобальних моделей розвитку:

  1. Представляючи світ, як мозаїку загнутих або рівноправних та унікальних спільнот, які визначають глобальний світовий порядок.

  2. /-/-/-як єдину спільноту, в якій майже досягнуто, або незабаром буде досягнута загальна згода щодо базових цінностей та ідей.

  3. /-/-/-як мозаїку відкритих незалежних національних держав, що перебувають в процесі інтенсивних економічних, політичних і культурного обміну.

  4. /-/-/-як сукупність уніфікованих національних держав, що перебувають під керівництвом світового уряду.

Представляючи світ через таку сукупність моделей одночасно була запропонована схема еволюцій кожної з цих моделей, вона складається з наступних етапів:

  1. Етап зародження

  2. Початкова фаза (стадія)

  3. Підйом

  4. Фаза гегемонії

  5. Непевненості

Окрім цієї класифікації моделей розвитку існує інша – вона представляє глобальний розвиток через такі схеми або моделі:

1.Це глобальна модель розвитку, яка представляє світ як систему зростаючих соц.. потоків. Вони включають і будуть включати все більше потоків туристів, емігрантів, імігрантів, біженців, іноземних робітників та різноманітних соціальних груп, які не набули чіткого визначення. Відповідним чином на зміну традиційного про те, що основу держави становлять народи і нації приходять ці нові соц.. групи та рухи.

2. Представляють світ, як безперервний обмін і рух технологій, які не визнають традиційних державних кордонів.

3. Представляють світ, як систему елктрич. Або символічн. виробн..

4. Представляють світ, як рух великих грошових мас через міжнародні валютні ринки та біржі.

5. Представляють світ через співвідношення просторового-часового параметру; вона стверджує про те, що під впливом глобалізації постійно буде відбуватись зменшення ролі часового виміру буття людини. Якщо для попередніх стадій розвитку людства, часові параметри та історія не відігравала велику роль, то в сучасних умовах роль часу в класичному його прояві відходить на другий план. Відбувається феноменізація стискання часу.\, який отримав назву дитанціація. На 1ший план приходить просторовий вимір буття людини і відповідно глобалізацію можна визначити як кардинально-просторову зміну.

6.Представляють світ, як сукупність транснаціональних спільнот, заснованих на релігії (іслам).

7. Представляють світ, як суспільство знань, в якому визначальну роль відіграють чи будуть відігравати спільноти експертів.

8. Представляють світ, як сукупність стилів життя. Серед цих стилів визначальні – спільноти, що дотримуються еколог. переконань та прихильники різних категорій.

Співвідношення глобалізації і демократії:

Розроблено 6 моделей причинно-наслідкових залежних процесів демократизації від глобальних змін.

  1. Глобальні структурні змінимісцеві структурні зміниперехід до демократії.

Сутність: Процеси глобалізації, оскільки вони не знають національних кордонів, проникають і змінюють соціальні, політичну, культурну структуру будь-якої держави. Оскільки глобалізація – це проект, який в своєму змісті містить ідею свободи і деморкатиії та впровадження цих принципів на місцевому або загально державному грунті з не обхід. призводить до процесу демократизації.

  1. Глобальні структурні зміни  місцеві структурні зміни мобілізація громадян перехід до демократії.

  2. Глобальні структурні зміни  місцеві структурні зміни мобілізація громадянперехід до демократії

  3. Глобальні структурні зміни  місцеві структурні зміни мобілізація елітмобілізація громадян перехід до демократії.

Умови включення держави або суспільства в держав. або глобалізація процесів:

  1. Сприятливе географічне положення країни.

  2. Згуртоване об’єднане суспільства, в якому існує консенсус між елітою та громадянами.

  3. Розвинута економіка, в якій має панувати 3й і 4й сектор виробництва (3 – сфера послуг 4 – сфера інформаційного/символічного виробництва).

  4. Наявність розвинутого політично-війського потенціалу.


Тема 2: Глобальні проблеми сучасності.

  1. Сутність та причини глобальних проблем сучасності.

  2. Критерії визначення глобальних проблем.

  3. Ключеві глобальні проблеми та шляхи їх подолання

  4. Тероризм: нова глобальна проблема сучасності.

1). Глобальні проблеми – термін «глобальний» походить від латин. «globus» - куля, планета, це сукупність життєво важливих проблем людства від розвязання яких залежить подальше існування людства в цілому.

Причини глобальних проблем – кожна глобальна проблема породжена комплексом специфічних причин, які зумовлені особливостями розвитку продуктивної сили, географічного середовища, рівнем прогресу науки і техніки, також суспільних, політичних та ідеологічних відносин.

Кожна глобальна проблема має подвійний соціо-природничий характер.

Перший комплекс причин виникнення глобальних проблем повязанний з суперечливістю відносин суспільно-природничих.

Другий – проджений суперечностями сучасної політичної та економічного розвитку світового суспільства і розвивається через відому категорію «глобалізація».

2). Класифікація глобальних проблем сучасностей:

1.Глобальні проблеми пов’язані зі сферою міжнародних відносин (зростання військових конфліктів в різних регіонах планети, економічна, культурно-освітня соціальна відсталість слаборозвинутих країн).

2.Глобальні політичні проблеми (поширення тероризму, низька ефективність політичних систем забезп. Міжнародної безпеки*ООН).

3. Глобальні проблеми пов’язані з відношенням «людина-суспільсво» (демографічні,продовольча,тощо).

4.Глобальні проблеми, що виникають з відносин суспільство-природа.

3) Серед екологічних проблем найважливіші:

1. Проблема водопостачання.

2. Проблема війни і миру – така тенденція:відхід на другий план міжнаціональних і міжнародних воєн, зникнення і згасання, і поширення дрібних локальних конфліктів та воєн. Причому характер воєн має партизансько-терорестичний зміст.

3. Демографічна проблема.

4.Проблема вичерпаності ресурсів

5. Проблема зростаючого розриву між розвинутими країнами та країнами третього світу.

Шляхи розв’язання глобальних проблем поділяються на два комплекси:

  1. Технократичний

  2. Світоглядно-політичний.

Технократичний – всі глобальні проблеми сучасності можна розв’язати завдяки розвитку і удосконалення технологічних засобів та економічних відносин.

Світоглядно-політичний – настанова на кардинальні зміни свідомості людини.

4)тероризм походить від латинського «terror» - страх, жах. Як явище тероризм характеризувався фактично з стародавніх часів. Ще в 1ст. н.е. в Іудеї секта сикаріїв від терміну сика – кинджал – фізично знищила калабраціоністів. (частина населення)

В Середні віки виникає мусульманська секта ассасинів, яка ставила за мету знищення політиків.

В 19ст. виникають «бомбісти», а також найбільш поширена терористична течія в країнах Ірландії, Іспанії, Сербії.

В сучасному світі – в мусульманських країнах.

Тероризм поділяється на міжнародний і державний.

Схожі:

ZL91 Структурування економіки України в умовах глобалізації
Аналізуються проблемні аспекти та позитивні наслідки впливу глобалізаційних та інтеграційних процесів на економіку різних країн....
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Виявлено неоднозначність наслідків глобалізації в економічних відносинах та різний рівень зацікавленості країн з неоднаковим рівнем...
VE-75 СТРУКТУРНІ ЗМІНИ В СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Автори розглядають позитивні та негативні наслідки участі країн з різним рівнем розвитку національної економіки в глобалізаційних...
Особливості розвитку світової економіки в умовах глобалізації
Досліджено процеси, які відбуваються у розвитку світової економіки. Визначено сутність глобалізаційних процесів, їхні позитивні та...
DA24 Дронова Альона Юріївна аспірант Донецького національного університету...
В роботі окреслено та проаналізовано основні проблеми нафтогазового комплексу України. Розроблено нову концепцію розвитку нафтовидобувної...
7 Поняття та структурні елементи міжнародного фондового ринку
Зростання попиту з боку емітентів, збільшення пропозиції в результаті інтеграції національних ринків, конкуренція як наслідок відкритості...
5. Базові поняття програмування (5 год.)
Поняття програми як автоматизованої системи. Складові програми: дані, логіка, інтерфейс. Поняття об’єкта у програмуванні. Атрибути...
Вступ
Сучасну масову культуру і процес глобалізації неможливо уявити без прохолодних безалкогольних напоїв, на зразок лимонаду, Коли чи...
«Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна...
Яка відбудеться 23-24 лютого 2012 року в Тернопільському національному економічному університеті (м. Тернопіль)
Розвиток креативного мислення учнів на уроках математики і фізики
Методична проблема. Створення умов для самопроектування вчителя-дослідника та учня-експериментатора в умовах глобалізації освітніх...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка