Вступ


Скачати 231.09 Kb.
Назва Вступ
Дата 11.01.2014
Розмір 231.09 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи

Зміст проекту



Вступ 3 стор.
Обґрунтування актуальності проекту
Основна частина 4 стор.


  • Мета та завдання проекту

  • Актуальність проекту

  • Очікувані результати

  • Теоретична частина 5 – 10 стор.

  • Практична частина 11 – 16 стор.


Висновки 17 стор.

Додатки

  • Ода газованим напоям

  • Буклет


Класифікаційна система проекту

1. Напрямок – освітній
2. Тип – інформаційний
3. Характер – внутрішньо класний (шкільний)
4. Час виконання – короткочасний
5. Форма – оглядовий
6. Об’єм – міжпредметний (природознавство, біологія, хімія, основи здоров’я)
7. Кількість учасників - чотири




Вступ



Сучасну масову культуру і процес глобалізації неможливо уявити без прохолодних безалкогольних напоїв, на зразок лимонаду, Коли чи Пепсі.

У 1850 році американці випивали близько 0,3 літра газованих напоїв за рік. На сьогоднішній день, згідно із даними національної асоціації безалкогольних напоїв, американці споживають більше різних напоїв, ніж води. В Америці на кожні випиті 0,4 літра води, доводиться 1,8 літра газованих напоїв. Середньостатистичний споживач чоловічої статі від 12 до 19 років випиває більше двох банок газованих напоїв на день або 868 банок на рік. Це дуже багато.

Згідно з даними Асоціації безалкогольних напоїв, в останні роки різко зросло споживання газованих напоїв. Це пов'язано з прискоренням ритму життя людей і з природним бажанням - вгамувати спрагу. До складу будь-яких газованих напоїв входять вуглекислий газ, лимонна кислота, замінник цукру, консерванти та барвники. Дослідники стверджують, що споживання напоїв в кілька разів перевищує споживання води.

Основна частина
Мета дослідження:
Дослідити деякі властивості газованих напоїв та їх вплив на організм людини.
Завдання дослідження:


  1. Виявлення популярності газованої різних виробників серед учнів 11-х класів на основі соціологічного опитування.

  2. Визначити якість найбільш відомих марок газованих напоїв на основі вибраних показників.

  3. Формування висновків за підсумками експерименту.


Актуальність проекту:

  • Розвиток особистості учня, його навчально-пізнавальних інтересів на основі засвоєння знань про практичне застосування органічних речовин у побуті;

  • Розкриття фізіологічного значення хімічних елементів у забезпеченні здоров’я, добробуту людини;

  • Розвиток уявлення про технологічне застосування законів хімії, її гуманістичну спрямованість і розуміння суспільної потреби у необхідності подальшого розвитку хімічної науки і промисловості для розвитку суспільного господарства та забезпечення добробуту людини;


Очікувані результати:


  • Створення умов для самовизначення і саморозвитку особистості, формування ставлення до хімії як до можливої галузі майбутньої професійної діяльності;

  • Формування життєвої і соціальної компетентностей учня, його екологічної культури, навичок безпечного поводження з речовинами у побуті та на виробництві.

Теоретична частина

Але, перш ніж перейти до самого дослідження, ми провели соціологічне опитування серед учнів 5 - 11-х класів ЗОШ № 6 м. Амвросіївки.

Соціологічне опитування

1. Чи ви п’єте газовану воду?



2. Яку газовану воду із перерахованих ви полюбляєте:
Coca Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, Байкал, Тархун.




3. Чи вважаєте ви газовану воду корисною?




Більшість учасників опитування вважають, що газовані напої не наносять велику шкоду здоров’ю, а якщо й наносять, так незначну.


1 . Історія виникнення газованих напоїв.
Багато століть людство тамували спрагу водою, змішаної з сиропом. Також досить давно люди відкрили лікувальні властивості мінеральної води (природно газованої). І ось в один прекрасний момент ці два напої вирішили змішати ...

Сама по собі ідея виробництва безалкогольних газованих напоїв виникла давно. Своїм походженням вона зобов'язана звичайної мінеральній воді. Природно, газована вода з джерел завжди викликала захоплення: її було цікаво пити - вона приємно лоскотала ніс, а купання в ній було верхом блаженства. Крім того, мінералка була корисною для здоров'я.

Коли вчені XVIII століття виявили, що причина цих забавних бульбашок - вуглекислий газ, то стали робити спроби штучно газувати воду, і - головне! - Зберігати в ній бульбашки.

Спосіб отримання штучної газованої води був відкритий англійським хіміком Йозефом Прістлі. Після експериментів з газом, що виділяється при бродінні в чанах пивоварного заводу, він сконструював апарат, що дозволяє за допомогою насоса насичувати воду "вуглекислими" бульбашками. У 1772 році Прістлі продемонстрував свій винахід Колегії фізиків в Лондоні.

У 1810 році в Америці був зареєстрований патент "на засоби масового виготовлення імітованих мінеральних вод". А в 1832 році був винайдений перший автомат для продажу газованої води. До речі, агрегат, який торгує водою, з'явився ще двадцять одне століття тому в Єгипті. Його винайшов Герон Олександрійський. У тому пристрої важка бронзова монетка падала на важіль. Важіль під тиском відкривав пробку-клапан, і в підставлену посуд виливалася порція води. Усередині сучасного автомата є балон з вуглекислим газом (для бульбашок) і бак з солодким сиропом, а вода надходить в агрегат з водопроводу. Все це змішується в спеціальному пристрої - сатураторі - і подається нам у готовому вигляді. Майже як в Давньому Єгипті.

2. Асортимент газованих напоїв



Залежно від використовуваної сировини, технології і призначення безалкогольні напої, вироблені в Росії, можна розділити на наступні групи: газована вода; штучно мінералізовані та природні мінеральні води; газовані прохолодні напої; вітамінізовані і тонізуючі напої; сухі шипучі і нешіпучіе напої. В залежності від ступеня насичення діоксидом вуглецю (%) газовані напої можуть бути сильногазовані - більше 0,4; середньо-газовані - від 0,3 до 0,4; слабогазовану - від 0,2 до 0,3 і негазовані.

Газована вода - це питна вода, насичена діоксидом вуглецю (0,4 ... 0,5% до маси води) під тиском в охолодженому стані. Така вода має злегка кислуватий смак, характеризується своєрідною свіжістю і здатністю добре втамовувати спрагу.

Хімічний склад води прийнято зображати у вигляді формули, що представляє собою псевдодробь: в чисельнику - аніони, а в знаменнику - катіони. Іони виписують в порядку спадання зліва направо послідовності. Найменування води ведуть від іона, що грає у складі води підпорядковану роль. Це дає можливість превалюють у складі води іони іменувати повністю, а грають підлеглу роль - коротко. Так, наприклад, Нарзан за хімічним складом відноситься до гідрокарбонатних або сульфатно-гідрокарбонатна магнієво-кальцієва водам з мінералізацією 2 ... 4 г/дм3. Основні іони представлені аніонами НСО3-і катіонами Са2 +.

До найбільш поширених мінеральним водам ставляться Нарзан, Машук, Боржомі, Нафтуся, Єсентуки, Джермук, Московська, Полюстровская, Славяновская, Кашинська та ін

Газовані прохолодні напої представлені двома групами: загального і спеціального призначення.

Напої загального призначення - це водні розчини купажних сумішей, насичені діоксидом вуглецю, до складу яких входять цукровий сироп, фруктово-ягідні соки або морси, натуральні екстракти і концентровані соки плодів і ягід, екстракти та спиртові настої цитрусових і пряно-ароматичної та іншої сировини, харчові кислоти, барвники, ароматизатори (есенції і ароматні спирти) і консерванти. У напої спеціального призначення для додання солодкості входять низькокалорійні штучні (сахарин, ксиліт, сорбіт, аспартам) і натуральні (глюкозо-фруктозні сиропи) підсолоджувачі.

За способом обробки напої підрозділяють на непастеризовані, пастеризовані, напої з додаванням консервантів і без них, напої холодного і гарячого розливу.

Асортимент газованих прохолодних напоїв дуже різноманітний і постійно розширюється: Тархун, Байкал, Буратіно, Фанта, Пепсі-кола і ін

Тонізуючі і вітамінізовані напої завдяки таким рослинам, як женьшень, чай, елеутерокок, аралія маньчжурська та ін, активізують життєдіяльність організму, підвищують працездатність, відновлюють сили. На їх основі створені напої Бахмаро, Саяни, Женьшенева та ін
Вітамінізовані напої збагачені вітаміном С (150...1б0мг/дм3), а також вітамінами групи В (В) - 1 ... 1,2 мг/дм3; В2 - 0.6 ... 1,0 мг/дм3 і В6 1, 5 ... 2,5 мг/дм3). При вживанні 200 см-такого напою в день людина заповнює половину добової потреби вітаміну С і близько 1/5 - вітамінів групи В.

Промисловість випускає напої також з іншим вітамінним складом.

Сухі напої отримують у вигляді порошкоподібних сумішей або таблеток для шипучих і нешіпучіх напоїв. Перед вживанням таблетку або порошок розчиняють при перемішуванні в холодній воді.

Суміші для нешіпучіх напоїв готують з цукру-піску, екстрактів, есенцій, харчових кислот і барвників, продуктів бджільництва і цитрусових настоїв. До складу порошкоподібної суміші для шипучого напою поряд з цукром, кислотами, есенціями, екстрактами обов'язково входить гідрокарбонат натрію (харчова сода), тому при розчиненні її у воді виділяється діоксид вуглецю. У промисловості освоєно випуск широкого асортименту сухих напоїв, що відрізняються як за смаком, так і за ароматом. Консерванти до складу сухих напоїв не входять. Гарантійний термін зберігання продукції у вигляді таблеток до 1 року, у вигляді порошку - до 6 міс.
3. Газована вода та здоров'я

Доведено, що газована вода може заподіювати шкоду здоров'ю. Лікарі рекомендують не пити її маленьким дітям, вагітним і жінкам, що годують, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту і страждають ожирінням і алергією.

Вуглекислий газ у газованій воді

Існує думка, що саме за рахунок бульбашок газована добре втамовує спрагу. Інші навпаки вважають, що механічна дія бульбашок викликає неприємні відчуття в роті.

Сам по собі вуглекислий газ не шкідливий, але він викликає відрижку, здуття живота і гази. Особливо це стосується людей, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Сахар у газованій воді

У газованій міститься дуже велика кількість цукру, іноді воно доходить до п'яти ложок на стакан. Це негативно впливає на функціонування підшлункової залози та ендокринної системи людини. Крім того, така кількість цукру призводить до надлишку цукру в організмі. Це може викликати такі серйозні проблеми зі здоров'ям, як: ожиріння у дітей і дорослих, цукровий діабет і атеросклероз.
Барвники та ароматизатори для газованої води

Усі барвники та ароматизатори, що містяться в газованій воді, розщеплюються в печінці. Вони можуть бути нешкідливими, але все одно дають навантаження на печінку. Крім того, печінка при цьому ще й займається розкладанням сахарози до глюкози і синтезом з глюкози глікогену. З цієї причини, газовану воду не можна пити людям, страждаючим різними гепатитами.

З барвників найпоширенішим є «жовтий-5». Він може призводити до різних алергічних реакцій - від нежиті і висипу до бронхіальної астми. Натуральний червоний барвник та кармін також можуть стати причиною небезпечних для життя алергічних реакцій.
Газована вода та зуби

Стоматологи також закликають пити менше газованої води. Це пов'язано з тим, що вона може приводити до виникнення карієсу.

Газовані напої містять різні кислоти, які чинять негативний вплив на емаль зубів. Не можна забувати і про величезну кількість цукру в газованій воді. Особливо це небезпечно для дитячих зубів, емаль яких ще не досить стійка і легко може піддатися руйнуванню.
Кофеїн у газованій воді

В якості тонізуючого засобу в деякі газовані напої додається кофеїн. Це викликає додаткове збудження нервової системи, що протипоказано дітям.

Крім того, кофеїн викликає залежність. Хоча, в газованій воді його концентрація не надто велика, але вуглекислий газ в кілька разів підсилює його дію.
Консерванти у газованій воді та їх вплив

Основними консервантами є лимонна або ортофосфорна кислота. Вони призводять до подразнення слизової оболонки шлунка, що може викликати розвиток гастриту і навіть поява виразки.

Ортофосфорна кислота сприяє вимиванню кальцію з кісток. Недолік кальцію стає причиною такого серйозного захворювання як остеопороз. Практично у всіх газованих напоях міститься бензоат натрію (Е 211). У сочета нии з вітаміном С він виділяє бензол, який є канцерогеном. Крім того, бензоат натрію також може пошкоджувати ДНК людини.

Практична частина
ОБЛАДНАННЯ Й МАТЕРІАЛИ

Різні види газованих напоїв; хімічні склянки; пробірки; ваги електронні лабораторні; мірна колба на 100 мл; бюретка на 25 мл; штатив; метиловий оранжевий; піпетка на 5 мл; універсальна індикаторна папір; пікнометр; 0,1 М розчин NaOH; фільтрувальний папір; колби; конічні колби для титрування; термометр; електрична плитка; льодяники від кашлю «Halls»; льодяники «Eclipse»; жувальні драже «Mentos».

ЯКІСНИЙ СКЛАД ГАЗОВАНИЙ НАПОЇВ

Якісний склад аналізованих зразків проводився за товарними етикетками. Результати представлені в таблиці 1.

Таблица 1

Якісний склад аналізованих напоїв

("+" - Наявність того чи іншого компонента)


Компоненти напоїв

Кола

Фанта

Фруктайм

„Дюшес”

„Фейхоа”




Консервант Е211

-

+

+

+

+




Диоксид вуглецю

+

+

+

-

+




Барвник

+

+

+

-

+




Регулятор кислотності

+

+

+

+

+




Ароматизатор ідентичний натуральному

+

+

+

+

+




Підсолоджувачі

-

+

+

+

+




Фенілаланін

-

-

+

+

+




Цукор

+

+

-

-

-




Стабилизатори

-

+

-

-

-




Антіоксидант

-

+

-

-

-




Ортофосфорная кислота

+

-

-

-

-


Висновок: до складу більшості безалкогольних газованих напоїв входять: діоксид вуглецю, барвники, регулятор кислотності, ароматизатори

ідентичні натуральним, підсолоджувачі.

Визначення органолептичних властивостей напоїв
При визначенні органолептичних властивостей газованих напоїв визначали за п'ятибальною шкалою смак, запах, колір і прозорість напою (напої, виготовлені з натуральної сировини, ніколи не бувають прозорими; прозорість їм додають штучні смакові і ароматичні компоненти). В експерименті брала участь група з 5 підлітків. Результати представлені в таблиці 2.

Таблица 2

Визначення органолептичних властивостей напоїв


Названия образцов

Середні значення балів по параметру

Середнє значення

за всіма параметрами

Колір

Смак

Запах

Прорість

Кола

4,6

4,8

4,8

4,0

18,2

Фанта

4,2

4,2

2,8

4,0

15,2

«Дюшес»

3,0

3,6

4,0

2,0

12,6

«Фейхоа»

4,4

2,6

4,4

1,0

12,4

Фруктайм

3,0

3,2

3,6

2,0

11,8


Висновок: кращими органолептичними показниками володіють Кола і Фанта.
ВИЗНАЧЕННЯ ЩІЛЬНОСТІ НАПОЇВ
Для визначення щільності газованої використовували пікнометр на 5 мл та електронні ваги. Аналізований напій поміщали в посудину, і далі визначали масу, розраховували щільність [*] . Результати визначення щільності газованої води наведені в таблиці 3

Таблица 3

Результати визначення щільності газованої води


Газов. вода

m (зразку), г

V (зразку), мл

ρ (зразку), г/мл

Кола

6,50

5,00

1,30

Фанта

5,90

1,18

Фруктайм

6,13

1,23

«Лимонад»

6,44

1,29

«Фейхоа»

5,87

1,17


Висновок: визначено, що більшу щільність мають газований напій Кола і «Лимонад».
рН ГАЗИРОВАНОЇ ВОДИ
Для визначення рН газованої використовували універсальний індикаторний папір. Результати наведені в таблиці 4.

Таблица 4

Результати визначення рН аналізованих газованих напоїв

Назва

Кола

Фанта

Фруктайм

«Фейхоа»

«Лимонад»

рН

≈ 6,0

≈ 6,0

≈ 6,0

≈ 6,0

≈ 6,0


Висновок: рН газованої води приблизно дорівнює 6 (слабо кислотна середу).
ВМІСТ ДИОКСИДУ ВУГЛЕЦЮ В НАПОЇ
Для визначення вмісту діоксиду вуглецю спочатку визначили масу колби разом з рідиною, потім поставили колбу на електричну плитку і чекали поки весь вуглекислий газ випарується. Потім визначили масу колби з рідиною без оксиду вуглецю (IV). Далі розрахували масу вуглекислого газу (по різниці маси колби з рідиною і маси колби з рідиною без діоксиду вуглецю) і його масову частку. Результати наведені в таблиці 5.
Таблица 5

Результати визначення масової частки вуглекислоти в аналізованих напоях

Назва

Кола

Фанта

Фруктайм

«Фейхоа»

«Лимонад»

ω(CO2), %

2,0

2,0

1,5

1,0

1,6


Висновок: газовані напої Кола і Фанта містять більше інших вуглекислого газу (2%); напої є сильногазований.
ВИЗНАЧЕННЯ МАСИ СУХОЇ РЕЧОВИНИ
Для визначення маси сухої речовини для початку зважили масу порожньої колби, потім масу колби з рідиною. Далі на електричній плитці проводили випарювання газувань. Зважили масу колби із залишком (див. рис. 6-7) і зробили розрахунок масової частки сухої речовини. Результати наведені в таблиці 6.

Таблица 6

Результати визначення масової частки сухого залишку в аналізованих напоях


Назва

Кола

Фанта

Фруктайм

«Лимонад»

«Фейхоа»

ω(залишок), %

5,20

3,94

0,09

0,02

0,03








Рис. 6. Фотографія сухого залишку напою Фанта

Рис. 7. Фотографія сухого залишку напою Кола


Висновок: газовані напої Кола і Фанта містять більше інших сухих речовин у своєму складі (≈ 4%).

ВИЗНАЧЕННЯ КИСЛОТНОСТІ ГАЗОВАНИХ НАПОЇВ
Кислотність аналізованих напоїв визначали методом кислотно-основного титрування. Результати представлені в таблиці 7.

Таблица 7

Результаты определения кислотности

анализируемых напитков



Назва

Vср.NaOH), мл

С(NaOH), моль/л

n(NaOH) моль

Кола

2,7




2,7∙10-4

Фанта

5,9

0,1

5,9∙10-4

Фруктайм

3,2

3,2∙10-4

«Фейхоа»

4,8

4,8∙10-4

«Лимонад»

3,2

3,2∙10-4


Висновок: газовані напої Фанта і «Фейхоа» володіють найбільшою кислотністю.

ВИВЧЕННЯ СУМІСНОСТІ ГАЗОВАНОГО НАПОЮ ТА М’ЯТНОЇ ЦУКЕРКИ



Рис. 8. Взаємодія Коли з м'ятними цукерками

До проведення даної частини роботи підштовхнула інформація ЗМІ про те, що з'явилися випадки спільного вживання підлітками газованих напоїв та м'ятних льодяників. Як було зазначено в ЗМІ, збиток здоров'ю наносили не тільки різні хімічні добавки, але і вуглекислий газ, який рясно виділяється при взаємодії зазначених речовин (аж до летального результату) (див. рис. 8). Для проведення даної частини роботи до п'яти зразкам газованої води додавали по 1 шт. різного виду льодяників.



Результати представлені в таблиці 8.

Таблица 8

Результати визначення взаємодії напоїв з льодяниками

(«-» - Видимих ​​змін немає; «+» - невелике виділення газу;

«+ + +» - Рясне виділення газу)

Назва льодяників
Назва зразків газованих напоїв

«Halls»

«Eclipse»

«Mentos»

Кола

+

+++

-

Фанта

+

+

-

Фруктайм

-

-

-

«Фейхоа»

-

+

-

«Лимонад»

-

-

-



Висновок: газовані напої Кола і Фанта активніше за інших газувань вступають у взаємодію з льодяниками, що може згубно позначитися на здоров'ї підлітків.

ВИЯВЛЕННЯ НАТУРАЛЬНОСТІ АНАЛІЗОВАНИХ НАПОЇВ
Натуральність досліджуваних напоїв визначали по зміні забарвлення газованої після їх кип'ятіння з содою на протязі 10 хвилин: якщо забарвлений напій не змінював свій первісний колір - значить, напій повністю хімічний. Зміна кольору газованої можна вважати показником натуральності напою. Крім того, у таблиці з результатами (таблиця 9) вказаний термін придатності аналізованих напоїв (натуральні напої повинні зберігатися не більше трьох місяців).

Таблица 9

Результати визначення натуральності аналізованих газувань


Назва

Результат кип'ятіння напоїв

Термін придатності, діб

Кола

-

180

Фанта

+

180

Фруктайм

-

180

«Фейхоа»

-

180

«Лимонад»

-

180


Висновок: найбільш «натуральним» напоєм з аналізованих, можна вважати Фанту (в її складі входить 3% апельсинового соку).

Висновок
Проведене нами дослідження дозволило виробити ряд рекомендацій по вживанню газованих напоїв:

1. Багато що говорить вже назва напою. «Напій на пряно-ароматичному рослинній сировині» більш переважно, ніж «Напій на ароматизаторах».

2. Краще вибирати напої неяскравих природних кольорів - більше шансів на застосування природного барвника.

3. Напої, що містять цукор, безумовно краще напоїв на підсолоджувачах. Особливо не рекомендується вживання підсолоджувачів при вагітності, підвищеному артеріальному тиску, фенілкетонурії.

4. Дієтичні напої, що містять «нуль калорій» не можуть бути на основі цукру, там тільки підсолоджувачі.

5. Напої з підсолоджувачами не рекомендується зберігати без холодильника і вже тим більше нагрівати.

6. Ні в якому разі не слід вживати напої з вичерпаним терміном придатності. Крім можливої ​​нестабільності аспартама, сама поліетиленова пляшка може виділяти шкідливі речовини.

7. Скляна пляшка, незважаючи на свою непрактичність, безпечніше поліетиленовою.

8. Що спраги приготуйте коктейль: чиста вода (або будь-яка мінералка, тільки не лікувальна) - 1,5 л, сік цитрусового плоду (лимона, апельсина), дрібка солі, щіпка цукру. Вийде напій з ледь помітним кислуватим смаком, що добре втамовує спрагу і підтримує організм.

Ми сподіваємося, що дане дослідження вплине на думку підлітків (і не тільки підлітків) про газованих напоях, допоможе відкрити очі на підстерігають нас небезпеки під скромною назвою «газована вода».

Додаток 1
Ода газированным напиткам
Нам Кола дарит наслажденье

И утоляет жажду заодно.

Но вот в одно прекрасное мгновенье

Поймем: нам пить отраву суждено!
Здесь полость рта чернее темной ночи.

О, химией рожденный яд!

Мы «садим» сим напитком себе почки,

И печень посылаем в ад!

О, Fanta, Sprite, Байкал, Тархун и Cola!

Вы губите простой народ!
Закончить оду мне хотелось скромно:


Вода – источник жизни без тревог!
(Автор Паршикова В.)


Схожі:

КУРСОВА РОБОТА Транспортні договори, їх система та правове регулювання ЗМІСТ Вступ
Вступ с. 3-5
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З дисципліни: Принципи і методи аналізу художнього твору Спеціальність
Враховується знання студентів, набуті при вивченні курсів "Вступ до літературознавства", "Вступ до мовознавства" та ін. Безсумнівний...
Модуль Олени Горошко і Джулі Снайдер-Юлі Вступ до ґендерних аспектів...
Вступ: Мета цього модуля – ознайомити студентів із тим, як ґендерні відмінності конструюються за допомогою дискурсу електронної комунікації...
Взаємодія школи та родини – один з вирішальних факторів успішного виховання дітей
Школа. Як багато чекань, надій, хвилювань пов'язують діти, батьки, учителі з цим словом. Вступ до школи – це початок нового етапу...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
План Вступ Міжнародно-правова відповідальність за екологічні правопорушення...
У найбільш загальному значенні під міжнародно-правовою відповідальністю у даній галузі розуміють настання негативних наслідків для...
З УЧНЯМИ
ВСТУП
1 Вступ ( 1 година)

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка