Ліси Донбасу


Скачати 135.72 Kb.
Назва Ліси Донбасу
Дата 25.12.2013
Розмір 135.72 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
ЗАСІДАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО КЛУБУ, ПРИСВЯЧЕНОМУ ЗБЕРЕЖЕННЮ ЛІСІВ ДОНБАСУ.

Позакласний захід з географії у 7 класі.

Тема: Ліси Донбасу.

Мета:-розвивати уявлення про природу Донбасу, познайомити учнів з видатними явищами у житті рослин та тварин лісів Донбасу;

-формувати навик поповнювати знання про природу за допомогою довідкової та науково-популярної географічної літератури; -виховувати любов до рідного краю та бажання захищати природу Донбасу.

Обладнання: карта Донбасу,література для виставки про ліси Донбасу та їх мешканців,цитати видатних письменників про природу

Донбасу,ілюстрації рослин та тварин лісів Донбасу.

Хід заходу

«Почва такая хорошая, что если посадить

в землю оглоблю, то через год вырастит

тарантас»

А.П. Чехов.

«Степ що далі то все кращав. Тоді, увесь наш південь, увесь той простір аж до самого Чороного моря був неторканою зеленою пустелею. Ніколи плуг не переходив незмірними хвилями диких рослин. Самі лише коні, ховаючись у них, мов у лісі, витолочували їх. Нічого в природі не могло бути кращого за степ. Уся поверхня землі була немов зелено-золотий океан, по якому бризнули мільйони різнобарвних квіток. Крізь тонкі та високі стебла трави пробивалися блакитні, сині й фіалкові волошки; жовтий дрок стримів своєю пірамідальною верхівкою; біла кашка своїми шапками-парасольками рябіла на поверхні; занесений бозна-звідки колос пшениці наливався в гущавині. При тонкому їхньому корінні нишпорили куріпки, повитягавши шийки. В небі нерухомо стояли шуліки, розгорнувши свої крила і втупивши очі в траву. Гелгіт диких гусей, що сунули стороною, відлунював бозна в якому далекому озері. З трави рівним помахом крил підіймалася чайка і, розкошуючи, купалась у синіх повітряних хвилях. Ось вона щезла у високості і тільки мріє чорною цяткою. Ось вона перекинулась на крилах і блиснула на сонці… Степи, степи! Які ж бо ви з біса гарні!...»

М. В. Гоголь.

I.Організаційний момент.

Вступне слово бібліотекаря селищної бібліотеки.

II. Мотивація учбової діяльності.

1 учень:

ВІндонезії згоріло 3,5 млн га лісу. В тропічних лісах утримується переважно волога повітря, внаслідок чого дерева настільки вологі, що вогонь практично не може підпалити деревину. Але ліс «прорізаний» мережею доріг, яку залишили позад себе лісоруби, а також непотрібні гілки дерев залишених на землі можуть загорітися. Такий ліс стає уразливим до вогню. Вирубка лише 2 % дерев знищує 56% лісу. Коли розпочинається пожежа, вона охоплює коло дерев аж на 5 км.

Вчитель:Як бачимо,ситуація з лісами у всьому світі дуже тривожна. Отже, на засіданні екологічного клубу ми поговоримо про ліси Донбасу та небезпеку, що їм загрожує.

III.Актуалізація опорних знань.

Вчитель: Діти!Які прислів’я ви знаєте про ліс?

Відповіді дітей.

- Що в лісі родиться,то в дворі згодиться.

- Ліс сам себе чистить.

-В ліс не з’їздиш,то й на печі замерзнеш.

- Був би ліс, а сокира буде.

- Де ліс рубають,там тріски летять.

- Як листя жовтіє,ліс смутніє.

- Ліс весною веселить,літом-холодить,восени-годує,зимою-зігріває.

- Один чоловік-залишає в лісі слід,сотня-стежку,а тисяча-пустелю.

- Ліс і вода-рідні брат і сестра.

- По лісу ідіть-під ноги глядіть.

- Ліс,що купець пузатий,сяким харчем,всяким товаром торгує.

- Який ліс,такий і звір.

- Ліс не школа,а всіх навчає.

- Поле має вуха,а ліс - очі.

- Слухай,діброво,що ліс говорить.

- Що в лісі гукнеш,так і відгукнешся.

IV. Систематизація та опрацювання нових знань.

Вчитель: Донецький край втрачає свій первісний вид і тому для збереження хоча б частки природного комплексу Донбасу, уряд України взяв під охорону держави 70 природних об’єктів. Які з них ви знаєте?

Відповіді дітей.

- Заповідники Хомутовський степ та Кам’яні могили.

- Державний заказник Великоанадольський ліс.

- Національний парк Бердянський та Святі гори.

- Дружківські кам’яні дерева.

- Дендропарк Маяцького лісництва.

- Урочища Леонтьєво-Байракське та Сосна.

-Нескучний ліс.

Вчитель: Чому в Донбасі велика кількість лісопосадок?

Відповіді дітей.

- Лісопосадки зменшують швидкість вітру на 20-60%.

- Сприяють підвищенню температури повітря між полосами лісу та грунту на 1-20С.

- Збільшують вологість повітря.

- Зменшують випаровування та забезпечують додаткове зволоження полів на 20-40мм на рік.

Вчитель: Навесні у лісі дерева ,,стріляють’’. Чому?

Відповіді дітей.

-Це лопається кора на деревах нагріта з однієї сторони сонцем,а з другої сторони кора залишається холодною. Через різність температури повітря кора розривається місцями і цей звук нагадує постріл.

Вчитель: Донецька область є найбільш безлісою в Україні. Площа лісів займає лише 6%, а у XVIII столітті- 48%. Колись лісів у нас було не мало, вчені знайшли залишки каштанів, буків, грабів, болотних кіпарісів. Природний ліс зберігся лише на височині Донецького кряжу. Стародавні байрачні ліси ще розміщуються по байракам біля міста Артеміваська (Орлов ліс і Долгов ліс), біля села Староігнатієвка Тельманівського району(балка Дубова). Високі дуби та клени були знищені у нашій області під час Першої світової війни у 1914-1915 р.р. Вони мали діаметр до 2 метрів. Зараз більшість лісів по берегам Сіверського Дінця штучного походження .

Вікторина «Вгадай дерево»

  1. Це саме могутнє дерево Донецького краю , досягає декілька десятків метрів у висоту, живе не одну сотню літ, а тому слугує символом могутності та довголіття у багатьох народів. Його називають «великаном лісів», «патріархом лісу». У нього кряжистий стовбур, величезний купол з листви воно не уклоняється вітру листя його не дрижить, гілки не хиляться. (Дуб)



  1. У Донецькій області це найбільш розповсюджене дерево. Воно росте у лісопосадках, парках та байрачних лісах. Його використовують для дерев’яних виробів. Кріпкий наче дуб, пружний наче ясінь, красивий наче клен. ( Берест або вяз )




  1. Це дерево росте біля річок. Гарно укріплює берега річок. Дуже пружне, низько вклоняється вітру , але не вклоняється . Із його тонких гілочок плетуть кошики, меблі, із кори виготовляють дубитель, із деревини – папір. (Верба)




  1. Реліктове дерево, зберігалося з дольодовикового періоду. Йому не страшні шкідники. Декоративний, має величезну крону. Насаджують для озеленіння міст та сел нашого краю. (Граб)




  1. Вона перша освоює відкриті площі у лісовій зоні : вирубки, гарі, прогалини, пустощі. Не боїться ні сонця, ні заморозків , ні вітру. «Піонер лісу». (Береза)



Вчитель: Вам було дано завдання підготувати цікавинки про дерева.

2 учень: Це дерево випромінює світло, так зване диявольське дерево, у корі якого багато фосфору, росте в Північній Африці. У темряві воно випромінює таке яскраве світло, що при ньому можна навіть читати.

3 учень: На півострові Флорида росте «мильне» дерево. Якщо його дозрілі плоди розтерти, утвориться мильна піна. Місцеві жителі іншим милом і не користуються. Подібне мильне дерево росте на західних силах Анд у Південній Америці. Кора й деревина його містять сапонін – речовину, що створює звичайну мильну піну.


4 учень:


«Фургон в’їхав під шатро гігантських дерев. Всі були в захоплені від евкаліптів. Їх гладенькі стовбури у двадцять футів в обхваті підіймалися на сто п’ятдесят футів угору, причому ані сучок, ані гілки не порушували їх ідеальної структурності. Вони не були б рівніші, навіть якби їх обточували на токарному верстаті . Гущавина евкаліптів здавалася для ока нескінченними рядами на однакових колон, що губилися вдалині». (Жуль Верн «Діти капітана Гранта»)

Автор нічого не вигадав, окремі з них зелених гігантів досягають подекуди 150 м у висоту, а діаметри стовбурів 3 м. Справжні зелені хмарочоси! Батьківщиною цього найбільшого на землі корисного дерева є Австралія.

5 учень: На півдні Азербайджану у Талишських горах росте темір-агач, тобто «залізне» дерево. Стовбур і гілля його незвичайно іржаво-коричневого кольору. Деревина дуже тверда, важка і, як залізо, швидко тоне у воді. Цікавою особливістю цього дерев є те, що гілля на стовбурах його зрощується , утворюючи непрохідні зарості. Тому темір-агач використовують для спорудження альтанок і огорож, як з кожним роком міцнішають і до т ого ж не потребують ніякого ремонту.

Подібне дерево росте в південній частині Приморського краю Росії (Далекий Схід). Називають його березою Шмідта, а місцева назва – «залізна береза». Вона в півтора рази міцніша за чавун. Якщо вистрелити в її стовбур, то куля відлетить, не залишивши сліду.



6 учень: У непрохідних нетрях амазонських джунглів водиться багато комароподібних, звички яких ще недостатньо вивчені. Взяти хоча б різновид місцевих ос. Ці комахи, завбільшки з нашого шершня, відкладають свої яйця в жовтуватий, схожий на диню плід, який невдовзі стає солодким , набуває апетитного червоного забарвлення. Його називають «чортовим яблуком». Тварини обминають ці привабливі плоди, а люди часто піддаються спокусі. Той, хто поласував «чортовим яблуком», поринає в дивний стан. Перед очима мерехтять якісь кольорові кільця і свистить в ухах, згодом свист змінює приємна музика. Після цього людина марить і впадає у важкий сон, який триває від 12 до 18 годин, а іноді настає параліч і смерть.

На жаль, медицина перед дією «чортового яблука» безсила.


8 учень: У країнах Центральної і Південної Америки трапляються гаї невисоких дерев з блискучим товстошкірим листям. Це галактодендрони. Плоди їх неїстівні, але дерево цінується за сік з надрізів у корі. Його вживають замість молока. Крім галактодендронів тут ростуть і інші «корови». Це так звана сорвейра, тобто «дерево-соска», що за «доїння» дає 2-4 л рослинного молока. Перед вживанням його розбавляються водою і кип’ятять.

9 учень : Виявляється цукерки можуть рості…на деревах. Дерева ці так і називають «цукерковими», а по-науковому «ховенія солодка». Батьківщина ховенії – Південна Америка. Своїм зовнішнім виглядом ці дерева схожі на липи. На весні над їх квітами, багатими на нектар, густо рояться бджоли. Плоди ховенії – дрібні сухі кульки завбільшки з горошину. Та їстівні не вони, а товсті соковиті гілочки – плодоніжки, на кінцях яких містяться ці кульки. Вони солодкі, мають 47% цукру і за смаком дуже нагадують сушені ягоди винограду. Якщо наприкінці осені таке дерево добре трусонути, то «цукерки» падатимуть з нього цілими гронами. Їх люблять не тільки діти, а й дорослі. Кожне дерево може дати до 35кг «цукерок». Сухі подрібнені плодоніжки ховенії місцеві господарки додають у тісто для печива і бісквітів.



10 учень:
На високих горах екваторіальної Африки часто

Можна побачити чудернацькі плоди, схожі…на звичайні ліверні ковбаси. Ростуть вони на деревах – кінеліях, чи, як їх ще називають, «ковбасних деревах». Місцеве населення використовує ці рослини не як їжу, а для виготовлення різних прикрас,чайного дерева, келихів. Добувають з них також жовту фарбу. Розмальовані порожні плоди підвішують до стелі як амулети.
Вчитель: А зараз відгадайте загадки про мешканців лісів Донбасу.

Загадки.

1.Много бед таят леса.

Волк, медведь там и лиса!

Наш зверёк живёт в тревоге,

От беды уносит ноги…

Ну-ка, быстро отгадай-ка,

Как зверёк зовётся?...(Зайка)



2.Клюв крючком, глаза большие,

Кругом ходит голова,

Сокращает род мышиный

Тихо серая…(Сова)


3.На овчарку он похож,

Что ни зуб – то острый нож,

Он бежит, оскалив пасть,

На овцу готов напасть. (Волк)



4.Кто на ветке шишки грыз

И бросал объедки вниз!

Кто по ёлкам ловко скачет

И взлетает на дубы?

Кто в дупле орехи прячет,

Сушит на зиму грибы? (Белка)


5.Летом ходит без дороги

Возле сосен и берёз,

А зимой он спит в берлоге,

От мороза прячет нос. (Медведь)



6.Между сосен, между ёлок

Бродит тысяча иголок.

Но не сделать ни стежка

Все иголки без ушка! (Ёж)



7.За деревьями, кустами,

Промелькнуло будто пламя,

Промелькнуло, пробежало…

Нет ни дыма, ни пожара. (Лиса)



Вчитель: У зв’язку з розпаханісчтю степів та заселення краю фауна різко зменшилася: щезли одні види тварин, скоротилося число других, рідкими стали треті. Так, тарпани, ведмеді, сайгаки, тури, зубри та мамонти щезли. Рідкими стали вовки, хорі, ласки, видри, білі аісти, дрофи. Багато видів тварин занесено до « Червоної книги Донбасу».


11 учень: Мы растения эти знаем,

Бережем и охраняем.

В книгу Красную они

Уж давно занесены.

А тепер розгадайте ребус.



Назва якої квітки-першоцвіту тут зашифровано. ( Проліска )

12учень: Охраняется Красной книгой

Столько редких животных и птиц,

Что бы выжил простор многоликий

Ради света грядущих зарниц.

Чтоб пустыни нагрянуть не смели,

Чтобы души не стали пусты

Охраняются звери,

Охраняются змеи,

Охраняются даже цветы.

Філін

Найбільш великий хижак із сімейства сов. У наших краях він гнездиться у соснових борах Сіверського Дінця. Полює вночі, а в день відсижується на дереві, де його окрас зливаеться з корою. Гніздиться в заброшених кар`єрах та балках. Знищує сірих пацюків.
13 учень: «Это единственное совершенно слепое животное нашей фауны. Вся его организация приноровлена к подземной жизни. Оно роет с изумительной быстротой и часто успевает уйти в землю, уже будучи замеченным. В беспрестанных поисках пищи, которую составляют главным образом различные луковицы и сочные коренья степных растений, оно прорывает под землёй бесконечные ходы, направление которых обозначается выброшенными наружу кучами земли. Собственное же жилище, представляющее небольшую камеру, устроено в земле гораздо глубже.

( А. Крубер)


14 ученик: «Странный это зверёк. Между конечностями и туловищем у него большие кожистые крылья – перепонки, огромные складчатые уши. Это единственное млекопетающее, обладающее способностью к настоящему, длительному полёту. Зверьки ведут сумеречный образ жизни, поедая большое количество вредных насекомых. В полёте у них прекрасно развито чувство ориентации, даже значительно лучше, чем у птиц, тем не менее зрение у этих животных очень слабое».

( Ю. Ралль )



Вчитель: Діти! Назви яких населених пунктів України пов’язані з лісом?

Відповіді дітей.

  • Буковина – дерево бук.

  • м.Дубно Рівненської області – дерево дуб.

  • м.Ясин Закарпатської області та Ясинувата Донецької області – дерево ясен.

  • м.Соснівка Вінницької області – дерево сосна.

  • Ольховатка, Калинівка, Кленове, Стародубка та Терни Донецької області.

V.Закріплення знань

Кросворд ‘’ Леса Донбасса ’’



1.Хищное животное леса ( Волк )

2.О каком растении написаны эти строки:

‘’Вот уж снег последний в поле тает,

белый пар восходит от земли,

и кувшинчик синий расцветает,

и зовут друг друга журавли. (Пролисок)

3.В наших краях вновь стало нередким красивое и стройное животное, с грубой шерстью коричневой окраски. Высота его до 2 м., а вес до 700 кг. Что это за животное? (Лось)

4.Лесная хищная птица? (Сова)

5.Это красивая, веселая птица воспроизводит голоса своих собратьев. Она может крякать, словно утка, каркать, как ворона, чирикать подобно воробью, подражать кваканью лягушки. А находясь в неволе даже может высвистывать гаммы. Что это за птица? (Скворец)

6.В нашей области растет дерево, которое является одним из самых распространенных деревьев. Оно неприхотливо, растет в лесопосадках, в парках. По крепости может заменить дуб, по упругости – ясень, по красоте в изделиях - клён. Назовите это дерево. (Берест)

7.Место на природе, где мы любим отдыхать? (Лес)

8.В народе это растение называют «семижильник» , «порезник», «попутник», «ранник», «чирьевая трава». А как называете его вы?(Подорожник).

9. Существо, придуманное людьми, название которого пошло от слова «лес»? (Лесовичок).
VI. Підсумок уроку.

Діти розповідають вірші про ліс та його мешканців.

Ель растет в лесу густом.

Много рыжиков кругом.

Нагибается грибник –

Под ольхою боровик.

*****

Лето. Лес. В лесу резвится

Рыжехвостая лисица,

Мышку караулит ласка,

Лунь на липе щурит глазки.

*****

У пенёчка, как цыплятки,

Разбрелись вокруг опятки.

Я их завтра поутру

Полкорзины наберу.

*****

Разобрали мы валежник,

А под ним растёт грибок.

Мы его с Антошкой срежем

И отправим в кузовок.

*****

Раздвиньте еловые ветви,

И сразу сосновый бор.

Тёмный, сырой, фиолетовый,

С тропкою на пробор.

*****

Посмотри скорей в окошко –

Детки в лес спешат гурьбой.

Доставай своё лукошко,

Мы догоним их с тобой!

*****

Что за зверь идёт большой,

Да с рогатой головой?

Это лось, лесной тропой

Возвращается домой.

*****

Мухомор не снимет шляпу,

Повстречав Боровика.

Он заважничал, что в лапу

Не попался грибника.

*****

Бібліотекарь рекомендує літературу «Ліси Донбасу», які знаходяться на виставці в бібліотеці.

Заключне слово бібліотекаря селищної бібліотеки.

Схожі:

ВИХОВНА ГОДИНА «Зелена аптека Донбасу» Підготувала: кл керівник 6...
Обладнання: малюнки учнів,фотографії лікарських рослин Донбасу, мультимедійна дошка та проектор
НЕСТАНДАРТНИЙ УРОК Поезія, гартована мужністю
Тема уроку: Поезія, гартована мужністю (творчість поетів Донбасу – учасників Великої Вітчизняної війни)
НЕСТАНДАРТНИЙ УРОК Поезія, гартована мужністю
Тема уроку: Поезія, гартована мужністю (творчість поетів Донбасу – учасників Великої Вітчизняної війни)
Інвестиційний стенд району
Площа району – 1,195 тис кв км (4,9 області), 4,8 території – ліси та інші лісовкриті площі (5,7 тис га)
Надзвичайні ситуації
Ми часто чуємо слова : “Земля – наш дім”. На ній є блакитні озера та річки, моря та безмежні океани. Зелені ліси, безкраї пустелі,...
Кодекс в редакції Закону
Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні,...
Осіннє золото осипалось до ніг, Пташки давно у вирій полетіли, Далеко...
В верхвів'ї сосен вітерець співає. На самоті осінній сум звучить. Земля втомилась і відпочиває
Міністерство освіти та науки України ДОНЕЦЬКА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНА...
Вам щиру подяку за піклування про дітей та співробітників школи, увагу до потреб освіти м. Донецька. Реалізовано основні регіональні...
Відділ освіти Маньківської райдержадміністрації
Я люблю твої зелені ліси, голубі ріки, спів жайворонка, чорнобривці та матіолу, які так милують око. Місцеві поети описали твою красу...
Довідка Про стан та перспективи використання земельних ресурсів
Земельний фонд Коломийського району становить 102606,9 га з яких 67945,6464 га займають сільськогосподарські землі, 25754,5058 га...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка