РАЙОННА ПРОГРАМА розвитку фізичної культури і спорту в Добровеличківському районі на 2007 2011 роки


Скачати 0.72 Mb.
Назва РАЙОННА ПРОГРАМА розвитку фізичної культури і спорту в Добровеличківському районі на 2007 2011 роки
Сторінка 1/4
Дата 04.04.2013
Розмір 0.72 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи
  1   2   3   4

ЗАТВЕРДЖЕНО


рішенням дев’ятої сесії

Добровеличківської районної ради

від 25 травня 2007 року № 115

РАЙОННА ПРОГРАМА


розвитку фізичної культури і спорту в Добровеличківському районі

на 2007 – 2011 роки
I. Вступ.
Районна програма розвитку фізичної культури і спорту в Добровеличківському районі на 2007 - 2011 роки (далі - Програма) розроблена на виконання Закону України „Про фізичну культуру і спорт”, Указу Президента України від 2 серпня 2006 року № 667 „Про національний план дій щодо реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту” та зважаючи на важливу роль щодо розвитку фізичної культури і спорту в районі.

У Програмі враховано положення Закону України „Про фізичну культуру і спорт”, Національну доктрину розвитку фізичної культури і спорту, укази Президента України, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, інші програмні, законодавчі та нормативно-правові документи щодо регулювання та розвитку фізичної культури і спорту, а також методичні рекомендації щодо формування і реалізації регіональних програм розвитку фізичної культури і спорту, затверджених Міністром України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Програма входить до системи заходів, спрямованих на забезпечення реалізації стратегічних пріоритетів розвитку фізичної культури і спорту, визначених у Концепції Державної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки, та базується на основних концептуальних засадах стратегії розвитку фізичної культури і спорту Кіровоградської області на 2007-2011 роки.

Програма є узгодженим за ресурсами, виконавцями і термінами реалізації комплексом заходів, спрямованих на створення та поліпшення правових, фінансових, організаційних, соціально-економічних основ діяльності у сфері фізичної культури і спорту, та регулює найбільш важливі суспільні відносини у створенні умов для розвитку фізичної культури і спорту як важливої складової здорового способу життя та зміцнення здоров’я громадян в районі.

Заходи Програми розроблено відділом у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації за участю громадських спортивних об’єднань.

Програма визначає основні шляхи реалізації на районному рівні державної політики розвитку фізичної культури і спорту у тісному зв’язку з активною регіональною політикою, зайнятістю населення, інвестиційно-інноваційними напрямками розвитку району.


II. Стан розвитку фізичної культури і спорту в районі

та основні проблеми галузі
Реалізація державної політики з питань фізичної культури і спорту здійснюється шляхом втілення у життя заходів районної програми розвитку фізичної культури і спорту в Добровеличківському районі на 2007 - 2011 роки (далі - Програма). Дана програма розроблена на виконання Закону України „Про фізичну культуру і спорт”, Указу Президента України від 2 серпня 2006 року № 667 „Про національний план дій щодо реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту”, обласної програми розвитку фізичної культури і спорту в Кіровоградській області на 2007 - 2011 роки та зважаючи на важливу роль фізичної культури і спорту в суспільно – громадському житті району.

Реалізація Програми розрахована на три етапи :

перший (2006 - 2007 роки) – розробка та затвердження районної Програми та відповідних місцевих програм;

другий (2008 - 2009 роки) – здійснення заходів, визначених Програмою, та їх коригування;

третій (2010 - 2011 роки) – забезпечення розвитку інфраструктури фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи, поліпшення матеріально-технічної бази сфери фізичної культури і спорту району.

Програма та заходи по її реалізації затверджені розпорядженням голови районної державної адміністрації від 25 грудня 2006 року № 703-р. 25 травня 2007 року рішенням сесії районної ради № 115 затверджено районну програму та рекомендовано структурним підрозділам райдержадміністрації, виконкомам місцевих рад забезпечити виконання Програми на відповідних територіях. З метою забезпечення фінансування місцевих програм та ефективного використання бюджетних коштів було підготовлено доручення голови районної державної адміністрації від 28 вересня 2007 року № 01-21-9/1. Наказом начальника відділу від 12 квітня 2007 року № 20 створено дорадчий орган – раду з питань фізичної культури і спорту при відділі у справах сім’ї, молоді та спорту для забезпечення належного та оперативного виконання заходів районної програми розвитку фізичної культури і спорту. Питання про стан виконання І етапу Програми розглянуто на колегії райдержадміністрації 28 листопада 2007 року, розпорядженням голови районної державної адміністрації від 30 листопада 2007 року № 834-р структурним підрозділам райдержадміністрації та органам місцевого самоврядування рекомендовано здійснити комплекс заходів по створенню належних умов для розвитку фізичної культури і спорту. З метою посилення контролю за належним та оперативним виконання заходів районної програми розвитку фізичної культури і спорту розпорядженням голови районної державної адміністрації від 27 березня 2008 року № 152-р створена Координаційна рада.

На даний час в районі склалася позитивна тенденція щодо розвитку фізичної культури і спорту. Регулярними заняттями фізичною культурою і спортом охоплено близько 4500 осіб, що складає 12,0 % населення району (у 2008-2009 р.р - 11,2 % – 11, 5 % ). Середній показник по області залученого населення до всіх видів фізкультурно-оздоровчої діяльності у сільській місцевості складає 12,8%.

Відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації протягом І півріччя 2010 року організовано та проведено 16 районних спортивно-масових заходів, команди району виступили на 12 обласних змаганнях серед районів та міст області. Як результат реалізації основних завдань програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011, в даний час покращились результати виступів команд на змаганнях різних рівнів. Команда з настільного тенісу зайняла IІ місце на обласних змаганнях. Жіноча та чоловіча збірні команди району з баскетболу виборола IІ місце та ІІІ місця відповідно в фіналі обласних змагань. Юні футболісти Добровеличківської ЗОШ №1 (1997 р.н.) зайняли IV місце у фіналі обласних змагань з футболу на призи клубу “Шкіряний м’яч”. Команда допризивної молоді виборола почесне ІІІ місце на обласних змаганнях в травні п.р.

В поточному році покращилися індивідуальні результати спортсменів району. Так, Сиволап Аліна (с. Липняжка) вкотре підтвердила свою майстерність, ставши дворазовим чемпіоном області з легкої атлетики на дистанції 3 000 м серед жінок. Також юна вихованка Добровеличківської ДЮСШ зайняла ІІ місце на дистанції 1 500 м. На обласних змаганнях з шахів та шашок Уваров Андрій (смт. Добровеличківка) в особистому заліку посів ІІІ місце. На обласній шаховій спартакіаді в червні п.р. Уваров Андрій посів вже І місце серед чоловіків, а Лясковець Любов (м. Помічна) зайняла ІІІ місце серед жінок.

В Добровеличківському районі розвивається 8 видів спорту, з яких 5 олімпійських (легка атлетика, футбол, баскетбол, волейбол, теніс) та 3 (карате-до, шахи, шашки ) - неолімпійські.

Всього в 14 групах займається 276 вихованців віком від 6 до 18 років.

Навчально-тренувальний процес у спортивній школі здійснюють 8 тренерів-викладачів, з яких 4 є штатними. Сім тренерів мають вищу фахову освіту за напрямом фізична культура і спорт.

У 2009 році тренерами підготовлено:

кандидатів у майстри спорту України – 3 вихованці;

спортсменів масових розрядів – 154 вихованці.

10 вихованців школи є кандидатами до збірної команди України з карате-до.

За підсумками 2009 року в обласному огляді-конкурсі на кращий стан навчально-спортивної та виховної роботи і звання «Краща школа» серед ДЮСШ та СДЮШОР школа зайняла І місце в ІІ групі.

Аналізуючи фінансовий стан школи слід зазначити, що основне фінансування йде на оплату праці - 80%. В минулих роках на придбання інвентарю та обладнання було виділено 9 тис. грн. та 30 тис. грн. на ремонт кімнати загальної фізичної підготовки, коридору, тренерської та кабінету директора. В поточному році виділено 56 тис. грн. на ремонт спортивного залу.

Для розвитку масового спортивного руху, впровадження оздоровчої рухової активності населення за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення діє районний центр фізичного здоров’я населення „Спорт для всіх”. Для реалізації своїх завдань районним центром на території району організовано та проведено Всеукраїнські акції: “Ти зможеш, якщо зміг я”, “Рух заради здоров’я”, Всеукраїнський місячник ”Спорт для всіх - спільна турбота”. За підсумками проведення місячника “Спорт для всіх – спільна турбота” район визнано одним з найкращих.

Спільно з відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації РЦФЗН “Спорт для всіх” в поточному році провів 10 районних фізкультурно-спортивних заходи.

Влітку кожного року проводяться спортивно-масові заходи в рамках республіканської акції “Олімпійське літо”, в ході якої проводяться спортивні змагання серед дворових команд з волейболу, баскетболу, футболу, дартсу, настільного тенісу.

Стосовно розвитку дитячо-юнацького спорту в загальноосвітніх закладах, то станом на 15 липня п.р. в районі функціонує 30 загальноосвітніх навчальних закладів підпорядкованих відділу освіти, в яких навчається 4006 учнів. У зазначених школах до систематичних занять фізичною культурою залучено 3935 учнів.

В останній рік спостерігається незначне зменшення кількості учнів охоплених всіма видами фізкультурно-спортивної роботи. Причина: суттєве скорочення кількості учнів у навчальних закладах району 2008 рік – 4326 учнів, 2009 рік - 4006 учнів.

Навчально - виховний процес в закладах освіти забезпечують 26 викладачів з фаховою фізкультурною освітою з них: 8 вищої категорії, 10 спеціалісти першої категорії, 4 спеціалісти другої категорії. В 10 навчальних закладах відсутні фахівці з відповідною освітою.

В закладах освіти району фізична культура викладається в обсязі 3 години на тиждень в 1-4 класах. В 5-11 класах 3-години на тиждень мають змогу займатися 410 учнів.

Крім навчальних занять фізичною культурою, учні мають змогу відвідувати спортивні секції з футболу, волейболу, баскетболу, легкої атлетики, настільного тенісу, туризму, які працюють в Добровеличківських ЗОШ №1 та №2, Добровеличківському та Помічнянському ЦДЮТ, Помічнянських НВК №1, №2, №3, Липнязькій ЗОШ № 1, Піщанобрідській, Гаївській, Юрївській ЗОШ. Загальна кількість дітей занятих в спортивних секціях складає 730 школярів.

Матеріальна база для занять фізичною культурою і спортом складає 42 універсальних спортивних майданчиків, 25 спортивних залів, 1 футбольне поле. Протягом 2008 - 2009 років виділялися кошти на поліпшення матеріальної бази для занять фізичною культурою в сумі 56,0 тис. грн.

Для перевірки стану фізичної підготовки учнів проводиться районна Спартакіада серед школярів з 12 видів спорту: футболу, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, шашок, допризовної молоді, «Нащадки козацької слави», «Старти надій», міні-футболу. В минулому навчальному році в Спартакіаді взяли участь всі навчальні заклади району.

Школярі району є активними учасниками обласної Спартакіади. Так у 2008 році за підсумками виступів у всіх видах Спартакіади Добровеличківський район посів третє місце, 2009- п’яте місце, 2010 році – шосте місце.

Разом з тим існують ряд проблем, що стримують розвиток галузі.

Напруженою є ситуація у кадровому забезпеченні сфери фізичної культури і спорту. Значного оновлення потребує післядипломна освіта. Низьким є рівень престижності професій спортивного тренера та інструктора з фізичної культури.

Не набуло соціально важливого значення вирішення проблем, пов’язаних з нагальною необхідністю створення розгалуженої мережі сучасних спортивних споруд, як для потреб спорту вищих досягнень, так і для потреб масового спорту. Щодо рівня забезпечення населення спортивними спорудами з розрахунку на 10 тис. осіб, слід відмітити, що область забезпечена спортивними майданчиками на 68,6 % (середній по Україні 49,7%), Добровеличківський район – на 45,7%. Вперше проведений в минулому році моніторинг стану спортивних майданчиків дає підстави для ствердження, що більше половини з них побудовано ще 15 - 20 років тому, а 80 % не відповідають вимогам сьогодення . Не забезпечено на належному рівні утримання об’єктів соціальної інфраструктури фізкультурно-спортивного призначення, використання їх за призначенням.

Недостатнім залишається бюджетне фінансування сфери. З обласного бюджету виділяється у середньому 2,8 % їх видаткової частини (середній по Україні складає 4,0 %). З районного бюджету виділяється 0,5 % видаткової частини. Не здійснюється фінансова підтримка районної федерації футболу та федерації з карате-до.

Організацією спортивно – масової роботи на території місцевих рад разом з відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації займаються 14 фізкультурно-спортивних клубів при сільських радах, районна федерація футболу та Кіровоградське обласне відділення спілки карате-до, БК “Орли” (м. Помічна), районний осередок Кіровоградської баскетбольної асоціації. Проте, відсутність фізкультурно-спортивних клубів в майже половині сільських радах та відповідальних за організацію спортивно-масової роботи на конкретній території обумовили тривалий застій в спортивно-масовій роботі на місцях. Тому, нагального вирішення потребує створення фізкультурно – спортивних клубів при Братолюбівській, Гаївській, Гнатівській, Карбівській, Липнязькій, Новолутківській, Перчунівській, Тернівській, Федорівській, Юр’ївській сільських радах та призначення керівників фізкультурно - спортивних клубів відповідальними за організацію спортивно–масової роботи на території місцевих рад.

Актуальним на сьогоднішній день є питання створення Помічнянського міського центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, кадрове та матеріально-технічне забезпечення Добровеличківського районного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

III. Основні пріоритети розвитку фізичної культури і спорту

Виконання Програми здійснюється за такими напрямами:

1. Забезпечення розвитку районної інфраструктури фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи за місцем навчання, роботи, проживання та відпочинку населення.

2. Підвищення ефективності підготовки спортсменів збірних команд району шляхом формування розгалуженої мережі відділень дитячо-юнацької спортивної школи, спортивних клубів, інших закладів фізичної культури і спорту незалежно від форм власності та відомчої підпорядкованості.

3. Збільшення обсягів видатків з бюджетів усіх рівнів на фінансування сфери фізичної культури і спорту.

IV. Фінансове забезпечення виконання Програми
Фінансування виконання заходів Програми буде здійснюватися у межах коштів, що передбачатимуться у районному та місцевих бюджетах на програми і заходи з розвитку фізичної культури і спорту, а також із залученням інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

Зокрема, відповідні місцеві органи виконавчої влади – відповідальні виконавці заходів передбачатимуть у межах доведеного їм граничного обсягу асигнувань на відповідний рік видатки на реалізацію Програми. Обсяги бюджетних асигнувань будуть визначатися, виходячи з необхідності забезпечення виконання у відповідних роках конкретних заходів Програми, орієнтовних витрат на їх реалізацію, обрахованих на підставі встановлених норм та нормативів, прогнозних цін та тарифів з урахуванням індексу росту споживчих цін тощо, а також з врахуванням можливостей доходної частини відповідних бюджетів та спрямування на вказані цілі інших коштів, не заборонених чинним законодавством.
V. Очікувані результати

Виконання Програми дасть можливість:

підвищити рівень охоплення громадян фізкультурно-оздоровчою та спортивно-масовою роботою до 20 відсотків загальної чисельності населення району;

поліпшити результати виступів збірних команд району в республіканських, обласних та інших офіційних змаганнях;

збільшити кількість організацій та центрів, які отримали ліцензію на провадження фізкультурно-спортивної діяльності,

підвищити рівень забезпечення населення фізкультурно-спортивними залами та спортивними майданчиками (з розрахунку на 10 тис. осіб);

створити умови для соціальної адаптації та реабілітації інвалідів і осіб з уродженими вадами фізичного і розумового розвитку.
VI. Етапи виконання програми

Програму планується виконати трьома етапами:

перший (2006 - 2007 роки) – затвердження районної Програми та відповідних місцевих програм;

другий (2008 - 2009 роки) – здійснення заходів, визначених Програмою, та їх коригування;

третій (2010 - 2011 роки) – забезпечення розвитку інфраструктури фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи, поліпшення матеріально-технічної бази сфери фізичної культури і спорту району.
VII. Управління і контроль за виконанням Програми
Управління за виконанням Програми покладається на відділ у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації, який, в особі керівника, несе відповідальність за виконання і кінцеві результати Програми, раціональне використання фінансових ресурсів, визначає форми і методи управління за виконанням Програми.

З метою забезпечення моніторингу, незалежної оцінки та контролю за виконанням Програми створюється відповідна Координаційна рада при районній державній адміністрації. Голова та члени Координаційної Ради призначаються розпорядженням голови районної державної адміністрації.

ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКА РАЙОННА РАДА

  1   2   3   4

Схожі:

Лугинська районна рада Житомирської області
У скликання від 23. 11. 2007 року Про районну Програму розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки
Про хід виконання рішення районної ради від 30. 12. 2010р.№28-ІІ/10...
Ни «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про фізичну культуру і спорт», «Про забезпечення санітарного...
Інформація про хід виконання рішення районної ради від 30. 12. 2010р.№28-ІІ/10...
Ни «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про фізичну культуру і спорт», «Про забезпечення санітарного...
Районна комплексна програма розвитку фізичної культури і спорту на...
Лугинська районна рада Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України, Лугинська...
Виконавчий комітет Синельниківської міської ради
Цільова комплексна Програма розвитку фізичної культури і спорту в м. Синельниковому реалізується з 2007 року. Заходи, передбачені...
РАЙОННА ПРОГРАМА розвитку малого підприємництва в Петрівському районі...
Управління економіки та розвитку інфраструктури Петрівської райдержадміністрації
Цільова комплексна програма розвитку фізичної культури і спорту в...
Про погодження змін та доповнень до Цільової комплексної програми розвитку фізичної культури і спорту в Дніпропетровській області...
УКРАЇНА Д Н І ПРОПЕТРОВСЬКАОБЛАСТ Ь СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ Р І ШЕНН Я
Цільова комплексна Програма розвитку фізичної культури і спорту в м. Синельниковому реалізується з 2007 року. Заходи, передбачені...
Заходи Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку фізичної...
Забезпечення обов’язкового проведення у загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах уроків з фізичної культури не...
Про затвердження Програми розвитку туризму в Добровеличківському районі на 2011-2015 роки
Відповідно Законів України «Про туризм», «Про курорти», розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 року №1088-р «Про...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка