АТЕСТАЦІЯ ПЕДАГОГІВ: ПРАВИЛА ОНОВИЛИ


Скачати 43.12 Kb.
Назва АТЕСТАЦІЯ ПЕДАГОГІВ: ПРАВИЛА ОНОВИЛИ
Дата 17.05.2013
Розмір 43.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи


АТЕСТАЦІЯ ПЕДАГОГІВ: ПРАВИЛА ОНОВИЛИ
(відповідно до наказу МОН, молоді та спорту України «Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 20.12.2011р. за № 1473)



Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010р. за № 930 (далі – Типове положення), запрацювало 30.12.2010р. Наказ МОН, молоді та спорту України «Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 20.12.2011р. за № 1473 певною мірою врегульовує його окремі питання:
Педагогічні звання знову необхідно підтверджувати

Безстроковими педагогічні звання були в період з 30.12.2010р. до 22.01.2012р. Нині педагоги зобов'язані підтверджувати присвоєне педагогічне звання.
Порядок та організація атестації: що змінилося

  1. У складі атестаційної комісії не може бути менше п'яти осіб (раніше – семи).

  2. Атестаційна комісія може приймати рішення про перенесення строку чергової атестації в будь-який час, тобто знято обмеження 20 жовтня (раніше п.3.2. Типового положення).

  3. Під час підготовки списків до чергової атестації тепер не вимагають зазначати результати попередньої атестації ( абз.1 п. 3.1. Типового положення).

  4. Працівники, які підлягають черговій атестації, управі подати до атестаційної комісії заяви про присвоєння більш високої кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) згідно з абз. 2 п. 3.1. Типового по положення.

  5. Існують чіткі випадки, у яких атестаційна комісія може провести засідання за відсутності працівника, який атестується (абз. 2, 3 п.3.6 Типового Положення). Це можливо, коли працівник не з'явився на засідання:

  • через об'єктивні причини і дав на це письмову згоду (окрім випадків, коли порушено питання про невідповідність працівника займаній посаді). Серед поважних: службове відрядження, територіальна віддаленість, тривала хвороба чи інші причини, що перешкоджають його присутності4

  • без поважних причин. Тоді атестаційна комісія може провести атестацію за його відсутності після з'ясування причин неявки.

  1. Для членів комісії закріпили можливість викласти письмово окрему думку щодо рішення атестаційної комісії, яку додають до протоколу засідання (абз. 2 п. 3.7. Типового положення).

  2. Інакше тепер голосуватимуть і члени атестаційних комісій під час прийняття рішень. Процедура стане прозорішою, рішення прийматимуть простою більшістю голосів, а не таємним голосуванням (як раніше).

  3. Визначено граничний термін для проведення повторної атестації в разі, коли атестаційна комісія прийняла рішення про відповідність працівника займаній посаді за певних умов - не пізніше ніж через рік ( п. 6.2. Типового положення).


У яких випадках зберігають кваліфікаційну категорію та педагогічне звання

1. Педагогам, які перервали роботу (незалежно від тривалості перерви) на педагогічній посаді, зберігатимуть кваліфікаційні категорії та педзвання, присвоєні за результатами останньої атестації. Однак їх повинні проатестувати не пізніше ніж через два роки після прийняття на роботу ( п. 3.17 Типового положення). У старій редакції ця норма працювала лише у випадку поновлення, тобто мали на увазі ту саму посаду (роботу).

2. Уточнили, що кваліфікаційні категорії та педагогічні звання діють до наступної атестації не лише для працівників, які переходять працювати до інших навчальних закладів, а й коли педагога перевели на іншу педагогічну посаду в тому самому закладі

( абз.1 п. 3.22 Типового положення).

3. Педагогам, які отримали другу повну вищу педагогічну освіту й перейшли на посаду за отриманою спеціальністю, зберігають категорію й атестують не пізніше ніж через два роки після переходу на іншу посаду.

4 . Присвоєні кваліфікаційні категорії зберігатимуть і педагогам, які перейшли на посади вихователів-методистів (раніше цю норму поширювали тільки на методистів).

5. Якщо педагог переходить із методичної установи до навчального закладу, присвоєна кваліфікаційна категорія діятиме до наступної атестації (абз.3 п. 3.22 Типового положення).
Порядок і умови присвоєння кваліфікаційних категорій: нововведення

  1. Педагогічних працівників, яким у міжатестаційний період присуджено наукові ступені чи присвоєно вчені звання, атестуються без попереднього підвищення кваліфікації, тільки в разі, коли їхня діяльність за профілем збігається з науковим ступенем чи вченим званням (п. 3.23 Типового положення).

  2. Для методистів позашкільних навчальних закладів закарбували вимоги до освіти: повна вища педагогічна чи інша фахова освіта з напрямку методична робота (абз. 8 п. 4.1. Типового положення).

  3. Випускникам ВНЗ, які отримали повну вищу освіту, при прийомі на роботу встановлюють кваліфікаційну категорію «спеціаліст» (абз. 2 п. 4.3. Типового положення).

  4. Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитись не раніше ніж через два (було – три) роки після присвоєння попередньої (абз. 2 п. 1.8. Типового положення).


Як атестуються педагоги, які викладають кілька предметів

  1. Вчителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти. ( п. 3.20 Типового положення).

  2. Присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання вчителям та викладачам, які викладають два і більше навчальні предмети і до набрання чинності даним наказом (23.01.2012р.) не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, поширюється на все педагогічне навантаження до наступної атестації (2012, 2013, 2014, 2015 …років).


Як змінились окремі формулювання

  1. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України визначається як центральний орган виконавчої влади у сфері освіти ( п. 1.9 Типового положення).

  2. Підтвердження раніше присвоєних педагогічних звань визначається як «відповідність працівника раніше присвоєному педагогічному званню». За результатами атестації атестаційні комісії приймають такі рішення: «педагогічний працівник відповідає раніше присвоєному педагогічному званню», («педагогічний працівник не відповідає раніше присвоєному педагогічному званню»).

Схожі:

Курс 2013 рік Тематична атестація №1
Тема уроку: Тематична атестація по темі програми: Механічна первинна обробка овочів та кулінарне використання
Особливості проведення державної підсумкової атестації з румунської...
Атестація в основній школі проводиться з п'яти навчальних предметів: української мови, біології, географії, математики,а також іноземної...
Семінар практичних психологів та соціальних педагогів Формування...
Мета: Поповнити скарбничку знань практичних психологів та соціальних педагогів про психологічний клімат та розв’язання неприємних...
Тренінг для педагогів «Впровадження інтерактивних технологій у педагогічну практику»
Вня поінформованості педагогів щодо проблеми впровадження інтерактивних технологій; популяризація навичок співпраці, спілкування,...
Інформація про Всеукраїнську благодійну асоціацію «Рівний – рівному»...
«Рівний – рівному» засновано 16 квітня 2003 року. Організація об’єднує педагогів, психологів, соціальних працівників, педагогів-організаторів,...
Безпека руху безпека життя
Мета: поглибити знання учнів про правила дорожнього руху; повторити основні правила пішоходів, велосипедистів, мотоциклістів, пасажирів,...
Календарно-тематичне планування
Поняття про технологію. Правила внутрішнього розпорядку в навчальній майстерні. Правила безпечної праці
ЗАКОНУКРА Ї Н И Про архітектурну діяльність
Стаття 17. Ліцензування та професійна атестація виконавців робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури
Бикова К.І., Кошкіна Ж. О
Державна підсумкова атестація зі світової літератури, російської мови і літератури у 2012/2013 н р
ПРАВИЛА ПРИЙОМУ до Лозівського професійного ліцею Загальна частина
Правила прийому до професійно-технічних навчальних закладів України (далі – правила прийому) є обов'язковими для професійно-технічних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка