За підтримки: ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ


Скачати 41.66 Kb.
Назва За підтримки: ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ
Дата 30.04.2013
Розмір 41.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Психологія > Документи

Центр «Соціальні індикатори»


За підтримки:



ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ
В період з 1 по 28 листопада 2008 р. Центром «Соціальні Індикатори» за підтримки МБФ «Open Ukraine» було проведено дослідження потреб українських трудових мігрантів. Дослідження проводилося методом фокусованих групових дискусій (ФГД) в трьох обласних центрах, містах: Харків, Ужгород та Тернопіль. Всього було проведено 6 ФГД, в який взяли участь 50 респондентів у віці від 18 до 63 років.
Основні результати дослідження


  • Рушійні фактори, що змушують людину прийняти рішення про трудову міграцію, виявилися спільними для трудових мігрантів та потенційних трудових мігрантів. Також з’ясувалося, що ці ж причини схиляють мігранта повторно вирушити на заробітки. Як правило, таке рішення зумовлене факторами трьох видів, що часто поєднуються:

  • Фінансовою нестабільністю в сім’ї, матеріальними проблемами і проблематичністю вирішення їх доступними способами заробітку в Україні;

  • Прикладом трудової міграції інших людей, особливо знайомих і родичів;

  • Дискомфортом від загальної нестабільності в країні, поширеності корупційних практик, відсутності можливостей для розвитку та самореалізації, незахищеності від зловживань з боку владних структур.

При цьому після отримання досвіду трудової міграції і повернення на батьківщину більш вагомими стають фактори третьої групи.


  • Найголовнішою потребою для трудових мігрантів на сьогодні є потреба у правовому захисті. Вона значною мірою зумовлена нелегальним статусом великої кількості українців, що працюють за кордоном. За оцінками респондентів, консульські установи, що могли б значною мірою допомогти у задоволенні цієї потреби, наразі не працюють у цьому напрямку як належить.

  • Потреба у вивченні мови країни перебування є на сьогодні найвагомішою для успішної трудової міграції. Оскільки мігрант під час перебування за кордоном, як правило, змушений розраховувати тільки на себе, то знання мови країни перебування стає його головним інструментом для працевлаштування та захисту своїх прав.

  • У ході дослідження виявлена недостатня поінформованість респондентів щодо особливостей трудового і міграційного законодавства країни перебування. Водночас з’ясована висока потреба у таких знаннях.

  • Для українських трудових мігрантів дуже гостро стоїть проблема безпечного та доступного переведення коштів з-закордону в Україну. На сьогодні доступні українським мігрантам способи переведення є або дуже дорогими, або нелегальними або пов’язаними із значним ризиком (передача через третіх осіб або перевезення коштів особисто).

  • Оскільки всі мігранти указують на великий психологічний стрес, пов’язаний із адаптацією до життя та роботи в країні перебування, виявлена потреба у програмах психологічної підтримки та адаптації для українських трудових мігрантів. На сьогодні головним джерелом підтримки для мігранта є знайомі співвітчизники.

  • Деякими респондентами було озвучена потреба в охороні здоров’я. Українські трудові мігранти часто зайняті у роботах із ненормованим робочим днем, на шкідливих підприємствах, в антисанітарних умовах, і заробітки за кордоном завдають значної шкоди їхньому здоров’ю. У деяких країнах та для деяких верств мігрантів доступні медичні послуги системи охорони здоров’я країни перебування. Проте велика кількість мігрантів не має доступу до таких послуг.

  • Потреба у програмах підтримки неповнолітніх дітей та літніх батьків мігрантів не була озвучена респондентами. Проте були виявлені значні проблеми, що виникають у мігрантів у зв’язку з необхідністю залишати вдома свої родини, насамперед психологічного плану. Імовірно, що більша захищеність уразливих членів родини мігранта може зменшити моральний тягар трудового мігранта.

  • Серед причин повернення в Україну найчастіше називають

    • погіршення стану здоров’я мігранта або його рідних;

    • наближення пенсійного віку, відчуття виконання власного „обов’язку” щодо забезпечення родини;

    • повернення із нелегальних заробітків молоді для завершення навчання та імовірного подальшого легального працевлаштування за кордоном.

Основними виявленими потребами мігранта, що повернувся на батьківщину, виявилися потреба у знаходженні роботи та у повторній адаптації.

  • Головними причинами планування повторного виїзду за кордон респонденти називають низький рівень доходів; відсутність перспектив достойного працевлаштування (як для молоді, так і для респондентів старших 35 років); наявність за кордоном родичів, друзів; можливість виїхати разом із сім’єю; можливість працювати за кордоном легально; звичка до способу життя трудового мігранта. Деякі респонденти висловлюють бажання виїхати за кордон назавжди.

  • Серед причин не планування повторної трудової міграції найголовнішими є погіршення стану здоров’я мігранта або члена його родини, наближення мігранта до пенсійного віку, досягнення тих матеріальних задач, які ставилися при прийнятті рішення про трудову міграцію. Часто зустрічається поєднання цих причин – після появи проблем зі здоров’ям літній мігрант вирішує, що вже заробив достатньо, щоб вийти „на пенсію”.

  • Деякі респонденти готові відмовитися від трудової міграції за умови покращення свого матеріального становища. Інші ж для комфортного існування в Україні висловлюють бажання комплексних змін в українському суспільстві – появи стабільності, більшої політичної та економічної прозорості, підвищення загальної культури тощо.

  • Потенційні мігранти при цьому висловлюють більшу готовність до такої відмови, і часто готові відмовитись від ідеї виїзду за кордон за умови підвищення власних доходів хоча б до рівня забезпечення базових потреб.

Схожі:

ЗАКОНУУКРА Ї Н И
Цей Закон визначає правовий статус українських трудових мігрантів та членів їх сімей, встановлює правові та соціальні гарантії їх...
ПРОЕКТ
Цей Закон визначає правовий статус українських трудових мігрантів та членів їх сімей, встановлює правові та соціальні гарантії їх...
ЗАКОНУУКРА Ї Н И
Цей Закон визначає правовий статус українських трудових мігрантів та членів їх сімей, встановлює правові та соціальні гарантії їх...
ПРОЕКТ
Цей Закон визначає правовий статус українських трудових мігрантів та членів їх сімей, встановлює правові та соціальні гарантії їх...
«ЕМОЦІЙНО – ОСОБИСТІСНІ ПРОБЛЕМИ ДІТЕЙ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ»

План оперативних дій щодо регулювання міграційних процесів в Україні...
Концепцію Державної цільової програми сприяння добровільному переселенню в Україну осіб із числа закордонних українців та їх облаштуванню...
Закон України
Цей Закон визначає правові і організаційні засади функціонування системи заходів по вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів)...
Четвертахвил я” міжнародна громадська організація українців Підвисоцького,...
Частка українських трудових міґрантів та еміґрантів, відносно до загальної чисельності українців найвища в світі. А спорожнілу соціальну...
План Поняття трудових спорів, їх види та причини виникнення Порядок...
У 1997 p судами різних рівнів 84,3% таких позовів було задоволене; у 1998 p. із 247 519 позовів позитивно для найманих працівників...
ОБҐРУНТУВАННЯ АКТУАЛЬНОСТІ прийняття Законопроекту про правовий статус...
Українські політики декларують високу зацікавленість, та ніхто із них не заходив далі загальних заяв та PR-заходів у вигляді подорожей,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка