«Представництво в суді»


Скачати 169 Kb.
Назва «Представництво в суді»
Дата 23.04.2013
Розмір 169 Kb.
Тип Задача
bibl.com.ua > Право > Задача
Тема «Представництво в суді»

Загальні питання практичного заняття:

  1. Значення та підстави виникнення представництва у цивільному процесі України. 

  2. Поняття представництва у цивільному процесі.

  3. Суб'єкти (представник і довіритель).

  4. Види представництва у цивільному процесі. 

  5. Межі повноважень представника і порядок їх оформлення.


Ситуацiйнi задачi за темою «Представництво в суді»

Задача 1 Бригоцький, Дудник, Ловгинюк, Степанчук

У справi про розподiл майна, що є спiльною власнiстю подружжя, представник позивача не з’явився на судове засiдання без повiдомлення причин неявки. У судовому засiданнi вiдповiдач просив перенести слухання справи у зв’язку з тим, що вiн належним чином делегував власнi повноваження представнику i не володiє всiма обставинами справи та позицiєю представника. Суд вiдмовив у задоволеннi клопотання вiдповiдача та продовжив слухання справи.

Чи правомiрнi дії суду? Обгрунтуйте вiдповiдь.
Задача 2 Бригоцький, Зенкіна, Ловгинюк, Степанчук

Пiд час розгляду справи в судi першої iнстанцiї про визнання заповiту недiйсним з’ясувалося, що позицiї представника та довiрителя, який був присутнiм у залi судового засiдання, є рiзними.

Визначте дії суду. Дайте поради.

Задача 3 Бригоцький, Зенкіна, Маньківський, Степанчук

Iнтереси неповнолiтнього вiдповiдача у справi про стягнення моральної шкоди за завдану образу представляв його батько, який є суддею того самого суду, що i розглядає справу. Суд вiдмовив у допуску участi даного представника у справi та сам призначив законного представника для захисту прав та законних iнтересiв неповнолiтнього вiдповiдача.

Чи правомiрнi дії суду?

Задача 4 Бригоцький, Зенкіна, Маньківський, Чадюк

У справi про розiрвання договору оренди iнтереси позивача представляв Корков А.Н. на пiдставi виданої йому довiреностi без будь-яких обмежень. Судом першої iнстанцiї у задоволеннi позову було вiдмовлено. Пiд час розгляду справи в апеляцiйному судi представник позивача просив суд залишити рiшення суду першої iнстанцiї без змiн. Апеляцiйний суд постановив ухвалу про вiдхилення апеляцiйної скарги i залишення рiшення суду без змiн. Пiсля чого з’ясувалося, що через 12 днiв пiсля подання апеляцiйної скарги закiнчився строк дії довiреностi представника, а позивач пiд час розгляду та вирiшення справи апеляцiйним судом знаходився у службовому вiдрядженнi.

Визначте правомiрнiсть дiй суду та представника. Розв’яжiть правову ситуацiю.
Задача 5 Бригоцький, Зенкіна, Маньківський, Чадюк

При розглядi справи про визнання гр. Сокирка А.А. таким, що втратив право на користування житловим примiщенням, останнiй на кожне судове засiдання з’являвся з рiзними представниками, якi дiяли на пiдставi його усної заяви. На четвертому судовому засiданнi суд вiдмовив у допуску четвертого представника, обгрунтовуючи своє рiшення тим, що у дiях вiдповiдача вбачається затягування процесу розгляду та вирiшення справи.

Визначте правомірнiсть дiй суду.

Задача 6 Бурма, Зенкіна, Маньківський, Чадюк

Представник позивача, адвокат Готова О.А., дiяла на пiдставi виданого їй ордера вiд адвокатського об’єднання «Правова допомога». На другому судовому засiданнi з’ясувалося, що адвокатського об’єднання «Правова допомога» вже не iснує.

Визначте дії суду, позивача та адвоката.
Задача 7 Бурма, Іваницька, Маньківський, Чадюк

Суд вiдмовив у допуску у справi представниками сторiн таким особам:

- юрисконсульту заводу, який був виключений зi складу колегії адвокатiв;

- гр. Балуєву, що дiяв вiд iменi та в iнтересах свого неповнолiтнього сина, у зв’язку з тим, що вiн був у судовому порядку визнаний обмежено дiєздатним;

- спiввiдповiдачу за усною згодою iнших спiввiдповiдачiв;

- суддi районного суду у справi за позовом судового розпорядника про поновлення на роботi.

Визначте правильнiсть вiдмови суду.

Задача 8 Бурма, Іваницька, Павлюк, Чадюк

Представник позивача, виходячи з того, що на суддю покладено обов’язок пiдготувати справу до судового розгляду, участi у цiй стадії цивiльного судочинства не брав.

Чи правомiрнi дії преставника? Визначте коло завдань представника на стадiї пiдготовки справи до судового розгляду.

Задача 9 Бурма, Іваницька, Павлюк, Шевчук

З позовом про вiдшкодування матерiальної шкоди неповнолiтньою особою, звернувся гр. Кальчук О.Л. Батьком вiдповiдача є прокурор Суворівського району м. Одеси, крiм того у судi цього району слухається справа його сина.

Чи може батько, який займає посаду прокурора району, бути законним представником неповнолiтньої особи?

Задача 10 Бурма, Іваницька, Павлюк, Шевчук

Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю «Мегалот» звернулося до суду з позовом до охоронника складу про стягнення з нього 10 000 грн. на вiдшкодування шкоди, завданої пожежею, що виникла з вини вiдповiдача.

У судi iнтереси позивача представляв економiст, у довiреностi якого було зазначено, що йому доручено вести справу з усiма правами позивача. У судовому засiданнi вiн вiдмовився вiд позову, i суд своєю ухвалою закрив провадження у справi.

Чи правильна ухвала суду? Як у даному випадку повиннi бути оформленi повноваження представника для участi його в судi?

Задача 11 Бушма, Іваницька, Павлюк, Шевчук

До прокурора м. Житомира надiйшли матерiали про те, що Марчук не надає матерiальної допомоги малолiтньому сину, який проживає разом з ним та навчається у першому класi. Мати малолiтнього померла, а сам Марчук зловживає спиртними напоями, нiде не працює.

Хто може бути представником у цивiльному процесi?

Хто є законним представником у цивiльному процесi України?

Якi процесуальнi права та обов’язки представника в судi?

Чу має прокурор процесуальний статус представника?

Як має дiяти прокурор в данiй ситуації?

Задача 12 Бушма, Ковальська, Павлюк, Шевчук

Ветров А.О. звернувся до суду з позовом до фермерського господарства про стягнення з нього 10000 грн. як плату за користування земельним паєм за два останнi роки. Як представник вiдповiдача в судi виступав бухгалтер фермерського господарства. Для пiдтвердження своїх повноважень бухгалтер надав суду статут фермерського господарства, в якому зазначено, що вiн має право пiдписувати всi фiнансовi документи, якi виходять вiд даного господарства. Крiм того, представник вiдповiдача заявив, що вони бажають укласти мирову угоду з позивачем.

Хто може представляти iнтереси юридичної особи в судi? Як саме повиннi бути пiдтвердженi повноваження представника юридичної особи?

Чи може статут пiдтверджувати повноваження представника в судi?

Якi процесуальнi права та обов’язки представника юридичної особи в судi?

Чи вiдрiзняються процесуальнi права та обов’язки представника юридичної особи вiд процесуальних прав та обов’язкiв представника фiзичної особи?

Задача 13 Бушма, Ковальська, Паньків, Шевчук

Адвокат Вдовенко 0.А. при розглядi цивільної справи про вiдшкодування шкоди, завданої джерелом пiдвищеної небезпеки, на пiдтвердження своїх повноважень надав довiренiсть та брав участь у процесi без свого довiрителя — позивача. У судових дебатах вiн просив стягнути з вiдповiдача судовi витрати, якi включали його гонорар у справi. Суд вiдмовив йому у вiдшкодуваннi коштiв за надання правової допомоги позивачевi.

Визначте правильнiсть дiй суду.

Задача 14 Бушма, Ковальська, Паньків

Визначте вид представництва та правильнiсть документiв, якi пiдтверджують повноваження представника:

1) батько звернувся до суду за захистом прав та iнтересiв своєї непрацездатної доньки як законний представник та подав суду довiдку iз ЖЕУ, що вiн проживає разом iз донькою;

2) при розглядi справи за позовом Баранова В.П. до ЗАТ «Фонтон» про поновлення на роботi i стягнення зарплати за вимушений прогул представник акцiонерного товариства для пiдтвердження своїх повноважень подав суду довiренiсть, пiдписану комерцiйним директором;

3) при розглядi справи за позовом Малюка С.К. про стягнення вартостi автомобiля «УАЗ-Патрiот» у зв’язку iз заводськими дефектами та вiдшкодування моральної шкоди представниками заводу виступали: адвокат — на пiдставi ордера, юрисконсульт — посвiдчення, генеральний директор цього заводу наказу про призначення його директором. Крiм того, директор був допитаний як свiдок у порядку ст. 184 ЦПК;

4) iнтереси малолiтнього представляв патронатний вихователь на пiдставi паспорта; душевнохворого Кабанова — його дружина на пiдставi свiдоцтва про шлюб.
Задача 15 Бушма, Ковальська, Паньків

З позовом про вiдшкодування матерiальної шкоди неповнолiтньою особою звернувся гр. Кранченко.

Чи можуть обмежено дiєздатнi внаслiдок зловживання спиртними напоями батьки вiдповiдача бути його представниками? Якщо нi, то хто може представляти iнтереси неповнолiтнього у процесi?

Задача 16 Власюк, Ковальська, Паньків

Гр. Березіна А.Ф., перебуваючи у закордонному вiдрядженнi у США, видала довiренiсть для представництва її iнтересiв у судi у справi про визнання шлюбу недiйсним гр. Хурсак С.Л. з усiма правами позивача. Проте у одне iз судових засiдань позивачка з’явилась особисто. Вiдповiдач заперечував проти її участi у справi, оскiлъки її iнтереси представляє Хурсак С.Л. Суд допустив до участi у справi позивачку незалежно вiд того, що вона мала представника.

Чи правильнi дiї суду? Чи не суперечить допуск позивачки до участi у справi разом iз її представником положенню ч. 1 ст. 38 ЦПК та принципу рiвностi сторiн?

Задача 17 Власюк, Коваль, Паньків

У судi розглядалася справа за позовом Сіренко О. до Урова В. про розiрвання шлюбу. Вiдповiдач Уров В. пред’явив зустрiчний позов про визнання шлюбу недiйсним через свого представника — адвоката, якого надiлив повноваженнями брати участь в усiх справах, що слухаються в судi за його вiдсутностi. Позивачка Сіренко О., яка була непрацездатною, направила до суду нотарiально засвiдчену заяву, у якiй просила суд розглянути справу про розiрвання шлюбу за її вiдсутностi. Крiм того, у цiй заявi вона клопотала, щоб її iнтереси у судi з усiх питань представляв її батько згiдно з частинами 2, 3 ст.154 СК, тобто без спецiальних на те повноважень.

Чи можуть вказанi особи бути представниками у судi у даних категоріях справ? Якi дії суду? Аргументуйте вiдповiдь посиланням на норми законодавства.

Задача 18 Власюк, Коваль, Попова

Гр. Семенько О.П. звернувся до суду з позовом до свого сусiда Куженка К.Л. про стягнення з нього 5000 гр. — шкоди, завданої йому залиттям квартири. У зв’язку з тим, що Семенько О.П. перебував у тривалому службовому вiдрядженнi, вiн доручив ведення цiєї справи своєму братовi Кузюку О.К. та видав йому довiренiсть такого змiсту: «Я, Семенько О.П., довiряю Кузюку О.К. представництво моїх iнтересiв у судi у справi про стягнення з Куженка К.Л. 5000 грн». У судовому засiданнi вiдповiдач заявив, що вiн частково вiдшкодував шкоду Семеньку О.П., на пiдтвердження чого подав суду розписку Семенька О.П. про отримання ним грошей. На цiй пiдставi представник позивача Кузюк О.К. вiдмовився вiд позову. Суд постановив ухвалу про прийняття вiдмови вiд позову i закриття провадження у справi.

Проаналiзуйте повноваження представника. Чи законнi дiї суду?

Складiть проект довiреності для даної правової ситуації

Задача 19 Власюк, Коваль, Попова

Прокурор м. Житомира звернувся iз заявою в iнтересах неповнолiтнього Євтушка Сергiя (15 рокiв) до Євтушка О.Д. (батька хлопчика) про позбавлення батькiвських прав. У справi як позивач брав участь сам хлопчик. Прокурор у судове засiдання не з’явився. У залi судового засiдання була присутня мати хлопчика. Коли Сергiй побачив батька, вiн дуже розхвилювався та не мiг представляти свої iнтереси самостiйно. Суд залучив до участi у справi як законного представника його матiр. Вона як юридично необiзнана особа просила суд вiдкласти розгляд справи, оскiльки хотiла звернутися до адвоката, щоб вiн представляв її iнтереси та захищав права сина.

Чи пiдлягає задоволенню клопотання матерi? Чи може мати як законний представник хлопчика передоручати свої повноваження щодо представництва його iнтересiв у судi адвокату? Чи може адвокат одночасно представляти iнтереси хлопчика та його матерi?
Задача 20 Власюк, Коваль, Попова

У районному судi області розглядалася справа про поновлення строку на прийняття спадщини пiсля смертi гр. Бивка О.Г. Строк на прийняття спадщини був пропущений iз поважних причин, оскiльки нотарiус згiдно зi ст. 63 Закону України «Про нотарiат» не повiдомив спадкоємцiв про вiдкриття спадщини, хоча їх мiсце проживання та роботи йому було вiдоме, оскiльки заповiдач вказав цю iнформацiю нотарiусу при складаннi заповiту. Iнтереси позивачiв у судовому засiданнi представляв виконавець заповiту Майоренко Г., який на пiдтверджения своїх повноважень подав суду свiдоцтво виконавця заповiту. Суд вiдмовив у допуску до участi у справi Майоренку Г. та роз’яснив йому, що на пiдтвердження його повноважень йому згiдно з п. 2 ч. 1 ст. 42 ЦПК треба подати рiшення про призначення його охоронцем майна. Майоренко Г. не погодився iз рiшенням суду та подав апеляцiйну скаргу, у якiй зазначив, що вiн не є охоронцем майна, а є виконавцем заповiту та його призначив у заповiтi заповiдач.

Визначте правомiрнiсть дiй суду. Проаналiзуйте мотивацiю Майоренка Г. Який документ пiдтверджує повноваження Майоренка як виконавця заповiту та дає йому можливiсть брати участь у розглядi справи?

Задача 21 Гресько, Коваль, Попова

У судi розглядалася справа за позовом Гурмана О.Д. до ТОВ «Транспром» про вiдшкодування шкоди, завданої джерелом пiдвищеної небезпеки. Iнтереси вiдповiдача представляв головний бухгалтер, який на пiдтвердження своїх повноважень подав посвiдчення. Суддя вiдмовив у допуску бухгалтера до справи як представника вiдповiдача.

Чи правильно дiяв суд? Якi документи пiдтверджують повноваження представника юридичної особи?

Задача 22 Гресько, Колядич, Попова

У судi розглядалася справа за позовом Романової Р.К. до Лiнченка Г.Ю. про розподiл спiльно набутого пiд час шлюбу майна. Iнтереси Романової Р.К. представляв адвокат Безрук В.С. Оскiльки Романова Р.К. на момент розгляду справи не внесла кошти (аванс) за надання правової допомоги адвокатом, вiн вiдмовився вiд виконання доручення та наданих йому повноважень. Вiдповiдач запросив адвоката представляти його iнтереси, оскiльки вiн добре знайомий iз їх справою, має iнформацiю про усi докази, адже безпосередньо займався їх збиранням. Позивачка не заперечувала проти участi адвоката Безрука В.С. представником чоловiка, оскiльки вiн вiдповiдно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» має дiяти в межах закону.

Чи може адвокат Безрук В.С. брати участь у цiй справi представником вiдповiдача?

Задача 23 Гресько, Колядич, Рудченко

У районному судi області розглядалася цивiльна справа за позовом Гнатюка Р.П. про розподiл спадкового майна. У процесi розгляду справи позивач був визнаний недiєздатним. Справа далi не могла розглядатися. Суд вiдклав розгляд справи та звернувся до повнолiтнiх дiтей з проханням вступити у процес представниками батька — позивача Гнатюка.

Донька позивача погодилась на участь у справi в iнтересах батька, суддя допустив до участi у справi.

Чи правильно дiяв суддя? До яких органiв мав звернутися суддя з метою призначення позивачевi законного представника?

Задача 24 Гресько, Колядич, Рудченко

При розглядi справи у судi на пiдтвердження повноважень представник позивача подав суду довiренiсть. У нiй не було застережень про обмеження повноважень представника на вчинення певних процесуальних дiй. Представник брав участь у процесi за вiдсутностi позивача. Пiд час розгляду справи вони iз вiдповiдачем уклали мирову угоду, яка була визнана судом.

Позивач, дiзнавшись про це, подав до суду апеляцiйну скаргу, у якiй зазначав, що укладення мирової угоди належить до спецiальних прав позивача. Таким правом надiляються лише сторони, а представник стороною не є. Тому якщо б вiн надiляв представника таким правом вiн зазначив про це у довiреностi. Крiм того, вiдповiдно до ЦК у довiреностi мають передбачатися самi права, якими надiляють представника, а не обмеження таких прав.

Визначте правомiрнiсть дiй суду. Чи правильна мотивацiя апеляцiйної скарги?
Задача 25 Гресько, Колядич, Рудченко

Представником гр. С. був його брат, якому 17 рокiв, вiн перебуває у зареєстрованому шлюбi та є батьком двох дiтей.

На пiдтвердження своїх повноважень вiн подав нотарiально посвiдчену довiренiсть. Суддя вiдмовив йому у допуску до участi у справi та послався на ч. 1 ст. 40 ЦПК, що представником у судi може бути особа, яка досягла 18 рокiв.

Чи правильно дiяв суд?
Задача 26 Гудем, Колядич, Рудченко

Нотарiус Валуєв С.Т. перiодично представляв iнтереси громадян у судах. На пiдтвердження своїх повноважень вiн подавав довiренiсть. Управлiнням юстиції було встановлено данi факти i нотарiус був позбавлений права на заняття нотарiальною дiяльнiстю. Iнформацiя про те, що нотарiус сумiщав свою дiяльнiсть з iншою оплачуваною роботою була доведена до вiдома прокурора. Прокурор вважав, що нотарiус згiдно зi ст. 3 Закону «Про нотарiат» не мiг бути представником у судi. Тому щодо усiх справ, у яких вiн брав участь, як представник звернувся до суду про перегляд цих рiшень у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Чи правомiрно дiяв прокурор? Чи може нотарiус бути представником? Чи вiн не може бути представником за аналогiєю до ч. 2 ст. 41 ЦПК?
Задача 27 Гудем,Левківська, Рудченко

При розглядi судом справи за позовом Рибак Н.Л. (секретаря судового засiдання суду) про поновлення на роботi та стягнення зарплати за вимушений прогул представником вiдповiдача — Оболонського райсуду м. Києва був суддя Вітренко В.М.

Позивачка у судовому засiданнi заявила клопотання про замiну представника вiдповiдача. Вона зазначила, що Вітренко В.М. — голова суду має бути третьою особою без самостiйних вимог на боцi вiдповiдача, оскiльки саме вiн пiдписав наказ про її звiльнення.

Визначте законнiсть клопотання позивачки. Чи маї мiсце у цивiльному процесi iнститут замiни представника відповiдача — юридичної особи.

Задача 28 Гудем,Левківська, Собко
У судi розглядалася справа про визнання шлюбу недiйсним. Вiдповiдач був належним чином повiдомлений судом, проте не з’явився у судове засiдання. Адвокат, який представляв його iнтереси за усною заявою вiдповiдача, занесеною до журналу судового засiдання, i дiяв поряд з ним, заявив, що вважає можливим слухати справу без участi вiдповiдача.

Як має вчинити в даному випадку суд: слухати справу, вiдкласти розгляд справи, залишити заяву без розгляду?
Задача 29 Гудем,Левківська, Собко
Адвокат Кухарук, захищаючи права свого сина в судi, на пiдставi Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» звернувся з вимогою до наркологiчного диспансеру щодо надання довiдки про знаходження на облiку гр. Саленко, з яким його син уклав договiр обмiну.

Квалiфiкуйте дiї Кухарука та запропонуйте власнi варiанти вирiшення цiєї ситуацiї.
Задача 30 Гудем,Левківська, Собко
Позивач Налапко пiд час розгляду справи в судi розiрвав договiр про надання правової допомоги з адвокатом Подiбним. Оскiльки останнiй вважав, що його гонорар не був сплачений у повному обсязi, то звернувся з позовом як третя особа з самостiйними вимогами щодо предмета спору.

Пояснiть, чи може бути прийнята така позовна вимога вiд адвоката Подiбного?

Задача 31 Дудник,Левківська, Собко

Пiсля розгляду справи в судi першої iнстанції вiдповiдачем було встановлено, що адвокат Ярич П.В., який дiяв у його iнтересах, не дотримувався лiнiї захисту його iнтересiв, якi ними узгоджувалися, не використав усiх переданих йому доказiв і програв справу. Згiдно з рiшенням суду було встановлено його обов’язок вiдшкодувати позивачу 137 000 грн, хоча за висновком експерта вартiсть ремонту пошкодженого ним автомобiля складала лише 62 000 грн.

Пояснiть, як може захистити свої права вiдповiдач, якщо вiн впевнений, що його права були порушенi адвокатом?

Задача 32 Дудник, Ловгинюк, Собко

Громадянин Розець пред’явив позов до суду про захист авторського права свого батька, який був розробником малюнку купюри 1 гривня, але не отримав винагороди за свою авторську працю. На цiй пiдставi вiн вимагав вiд суду вилучити всi купюри номiналом 1 гривня i передати йому, а також стягнути з держави моральну шкоду в розмiрi 100 000 грн.

Визначте, хто має представляти iнтереси держави в цiй справi?

Задача 33 Дудник, Ловгинюк, Степанчук

Бородько, будинок якого постраждав вiд повенi, не отримав вiд держави будь-якої матерiальної допомоги оскiльки тривалий час не мешкав у цьому будинку, звернувся з позовом до держави.

Хто має представляти iнтереси держави за таким позовом.
Задача 34 Дудник, Ловгинюк, Степанчук

Пiд час розгляду справи суддя Грінко М.Т. образила адвоката Малих П.М., назвавши його вимоги незаконними, а його — некомпетентним, та звинуватила його у затягуваннi розгляду справи.

Як у такому разi адвокат Малих може захистити свої права i права свого клiєнта?
Питання для обговорення:

  1. Охарактеризуйте інститут представництва в цивільному процесі.

  2. Визначте зміст процесуальних правовідносин, у яких од­ним із суб’єктів виступає представник.

  3. Надайте порівняльний аналіз підстав участі процесу­ального представника у цивільному, адміністративному та господарському про­цесах.

  4. Надайте порівняльний аналіз підстав участі процесуаль­ного представника у цивільному та кримінальному процесі.

  5. Визначте відмінні риси інституту представництва у ци­вільному процесі та його регламентацію законодавством про адвокатуру в Україні.

  6. У чому полягає відмінність між поняттями «судове пред­ставництво», «представництво в суді» та «процесуальне пред­ставництво»?

  7. У чому полягає сутність інституту субпредставництва?

  8. Які види представництва Ви знаєте?

  9. Хто може бути представником у цивільному процесі?

  10. Як визначаються межі діяльності представника в цивільному процесі?

  11. Які процесуальні права та обов’язки представника в су­ді?

  12. У яких провадженнях цивільного процесу участь предс­тавника за ЦПК України не передбачено?

  13. Чи має прокурор процесуальний статус представника? Обґрунтуйте свою точку зору.

  14. Визначте коло справ, у яких неможлива заміна особи її представником. Обґрунтуйте відповідь та наведіть приклади.

  15. Відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України представник має право вчиняти усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти особа, від імені якої діє представник. Визначте та обґрунтуйте Вашу позицію щодо даного положення закону.

  16. Відповідно до положень ч. 1 ст.40 ЦПК України предс­тавником може бути особа, яка досягла 18-річного віку, має цивільну процесуальну дієздатність і належно посвідчені пов­новаження. Разом з тим відповідно до положень ЦК та КЗпП України особа може набути цивільну дієздатність ще до досяг­нення нею 18-річного віку. Як саме, на Ваш погляд, потрібно викласти редакцію ст. 40 ЦПК України?

  17. Визначте види відповідальності процесуального предс­тавника.

  18. Існує поняття «гонорар адвоката», однак відсутнє по­няття «гонорар представника». Поясніть чому? Розкрийте процесуальні права органів та осіб, яким зако­ном надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб?

  19. Чи можуть особи, які відповідно до закону захищають права та інтереси інших осіб (ст. 45 ЦПК), діяти через предс­тавника? Розкрийте це питання на конкретних прикладах.

  20. Які процесуальні дії може вчиняти адвокат на підставі ордера?

  21. Чи може адвокат на підставі ордера та за відсутності сторони, інтереси якої він представляє, здійснювати права та виконувати обов’язки щодо розпорядження об’єктом спору?

  22. Чи може адвокат на підставі ордера реалізувати перед­бачені ст. 31 ЦПК розпорядчі (спеціальні) права сторони, яку він представляє?

  23. Які підстави та порядок призначення або заміни закон­ного представника судом при розгляді справи?

  24. Хто розуміється під поняттям «особи, яким законом на­дано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб»?

  25. Яке процесуальне становище особи, яка надає правову допомогу у цивільному процесі? Який документ стверджує повноваження цієї особи?

  26. За якими критеріями визначаються представники дер­жави при розгляді цивільної справи? Які документи підтверд­жують їх повноваження?

  27. Чому адвокат не може представляти сторони з протилеж­ними юридичними інтересами? Розкрийте це питання з точки зору цивільного процесу та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

  28. Чи може адвокат представляти інтереси юридичної осо­би в цивільному процесі? Які документи він має надати на підтвердження своїх повноважень?

  29. Чим відрізняється участь прокурора в цивільному про­цесі від участі представника органу державної влади?

  30. Чи зобов’язана особа брати участь у справі, якщо її інте­реси представляє представник? Чи може суд в даній ситуації зобов’язати особу брати участь в судовому засіданні? Обґрун­туйте свою відповідь.

  31. Чи може особа мати у справі декілька представників?

  32. Хто є законним представником у цивільному процесі? Як саме посвідчуються їхні повноваження?

  33. У яких випадках законні представники не можуть пред­ставляти інтереси своїх підопічних, а захист прав та законних інтересів малолітніх, неповнолітніх, недієздатних поклада­ється на органи опіки та піклування?

  34. За яких обставин представник може бути допитаний як свідок?

  35. Чи не суперечить допит представника як свідка прин­ципу неможливості процесуального сумісництва?



Література [1-3, 4-16, 19, 24, 28-29, 31, 37-60, 62-64]

Схожі:

Законне представництво у суді
Характеристика Постанови Пленуму Верховного Су­ду України "Про застосування Конституції України при здійс­неииі правосуддя" від 1...
ВИРОБНИЧОГО КООПЕРАТИВУ
З моменту реєстрації цього Статуту в порядку, передбаченому законодавством, кооператив набуває прав юридичної особи, має самостійний...
10 Поняття, підстави та види представництва    Представництво це...
Представництво — це правовідношення, відповідно до якого одна сторона (представник) на підставі набутих нею повноважень виступає...
КУРСОВА РОБОТА
Новокаховське представництво Київського відкритого державного міжнародного університету розвитку людини “Україна”
КУРСОВА РОБОТА
Новокаховське представництво Київського відкритого державного міжнародного університету розвитку людини “Україна”
КУРСОВА РОБОТА
Новокаховське представництво Київського відкритого державного Міжнародного університету Розвитку людини “Україна”
КУРСОВА РОБОТА
«Теоретичні і практичні питання участі державного обвинуваченого в суді першої інстанції»
1. Кількість та назва зарубіжних інституцій, з якими здійснюється співпраця
Східно-Казахстанське Представництво Інституту державного адміністрування м. Москви (Республіка Казахстан, м. Усть Кам’яногорськ)
Офіційне Iнтернет представництво Президента України
Про заходи з відзначення у 2011 році Дня партизанської слави та 70-ї річниці партизанського руху в Україні у період Великої Вітчизняної...
Законодавсвто передбачає три інстанції розгляду справи в суді. Це
Містить 10 запитань. Оцінюється правильність відповіді (коротка відповідь). За кожну правильну відповідь можна отримати 5 балів....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка