ПЛАН-КОНСПЕКТ


Скачати 64.56 Kb.
Назва ПЛАН-КОНСПЕКТ
Дата 21.04.2013
Розмір 64.56 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Право > План-конспект
“ З А Т В Е Р Д Ж У Ю ”

в.о. Начальника ДПЧ-21 ВОНПР на з/о

капітан внутрішньої служби

Ю.В. Черниш


“_____” _____________ 2006р.
ПЛАН-КОНСПЕКТ


проведення заняття з гуманітарної підготовки

з особовим складом 1 караулу ДПЧ-21

Тема 10: Наша Батьківщина - Україна. Конституційні засади державного, адміністративного, територіального устрою. Географічне положення, населення, економіка.
Навчальна мета: Вивчити з особовим складом конституційні засади державного, адміністративного, територіального устрою та деякі дані про географічне положення, населення, економіки України.

Час: 1година.
Місце проведення: учбовий клас
Навчально-матеріальне забезпечення: план-конспект
Література: Конституція України

Порядок проведення заняття:
1. Організаційний момент - 5 хв.

перевірка присутніх;

оголошення теми і мети заняття, питань, які мають вивчатися.

2. Контроль знань -5 хв.

перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

3. Викладення матеріалу теми - 25 хв.
Питання, які вивчатимуться:

3.1. Конституційні засади державного, адміністративного, територіального устрою.

3.2. Географічне положення України.

3.3. Населення України.

3.4. Економіка України.





Методичні вказівки


Конституційні засади державного, адміністративного, територіального устрою.

В Конституції України, прийнятої 28 червня 1996 року, є розділ ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ УСТРІЙ УКРАЇНИ
Стаття 132. Територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціаль­но-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, еко­номічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.
Стаття 133. Систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінниць­ка, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпат­ська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луган­ська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сум­ська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь.

Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який ви­значається законами України.
Географічне положення України

Україна розташована в центрі Європи (географічний центр Європи знаходиться неподалік міста Рахова Закарпатської області).

Землі України пролягли від Закарпаття до широких донських степів, від Полісся до берегів Чорного та Азовського морів. Загальна площа дорівнює 603,7 тисячам квадратних кілометрів. Найбільша відстань з півночі на південь - 893 км, з заходу на схід - 1316 км. Більша частина території розташована на південому заході Східно-Європейської рівнини. На півдні України тягнуться Кримські гори, на заході - Українські Карпати . На півдні Україну омивають Чорне та Азовське моря.

Українські Карпати - північна частина Східних Карпат. Довжина 280 км. Найбільша висота - г. Говерла - 2061м. Кримскі гори - розташовані на півдні Кримського півострова. Довжина - 150 км, ширина - до 50км. Складаються з трьох майже паралельних гряд, що тягнуться вздовж узбережжя Чорного моря: Головна гряда - висота до 1545м (г. Роман-Кош); Внутрішня гряда - висота до 750м; Зовнішня гряда - висота до 350м. )

Україна має спільні кордони : на півночі - з Білорусією (891км), на північному сході та сході - з Російською Федерацією (1789 км), на північному заході - з Польщею (428 км), на заході - з Словаччиною (90 км), на південному заході - з Угорщиною (103 км), Румунією (286 км), Молдовою (939 км). Загальна довжина кордонів - 4558 км.

На морські кордони, в тому числі з Болгарією, Туреччиною та Грузією, припадає 1050 км.

Найбільші річки України : Дніпро, Сіверський Дінець, Південий Буг, Дністер, Дунай.

Населення

Україна - одна з найбільших країн Європи. Кількість населення становила близько 50 млн. чоловік. Рівень урбанізації держави досить великий. 68% населення живе в містах, 32% - в селі. Густота населення - 86 чоловік на 1 кв. км.

На території України проживають люди понад 110 національностей. Найбільше українців - 72,7%, росіян - 22,1%, інші національності - білоруси, молдовани, євреї, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, кримські татари, вірмени, цигани, німці становлять 5,2%.

Державною мовою України є українська. Конституція гарантує права меншин на вільний національний та культурний розвиток.

Віковий склад населення України типовий для всієї Європи. Середній вік населення дорівнює 37 років. Середня тривалість життя дуже низька - 69 років. У 1991-1993 роках значно знизилася народжуваність в Україні, а смертність стрімко зросла: середня тривалість життя чоловіків зменшиласьіз 66,1 до 63,5 років, а жінок - з 75,2 до 73,4 років. З 1995 року приріст населення від'ємний і дорівнює: - 0,03%. Cтатевий склад населення України характеризується значною перевагою кількості жінок - 116,7 до 110.

Оскільки кількість населення зменшується, то в наступному столітті Україна може стати більш залежною від іміграції, аби підтримувати необхідний рівень виробництва.

Україна - держава з величезним потенціалом людських та природних ресурсів. Вона має добре освічене населення, могутню індустрію та інфраструктуру, значні сільськогосподарські та мінеральні ресурси.

У країнах, що утворились на території колишнього СРСР проживає приблизно 7 млн українців (східна діаспора). Найбільше українців проживає в Росії.

У країнах Європи, Америки та Австралії проживає близько 5 млн українців (західна діаспора). Найбільше українців у США, Канаді та Аргентині.
Економіка

Україна має значний економічний потенціал. Провідна галузь - промисловість, у якій створюється основна частка національного доходу. Всього індустрія республіки налічує близько 300 галузей. Значного розвитку досягло і сільське господарство.

В останні роки в економіці України (як і в інших державах Східної і Центральної Європи) різко виявились кризові явища, внаслідок чого обсяги виробництва основних видів продукції знизилися. Вихід з кризи Україна вбачає у переході до ринкових відносин, у формуванні відкритої для зовнішнього світу господарської системи. Саме на це й спрямовані реформи, які нині проводяться в економіці.

Сьогодні Україна є виробником ряду конкурентоспроможних на міжнародному ринку товарів і володіє значним банком унікальних технологій та наукових розробок, реалізація яких відкриє резерв нових можливостей для власного і світового прогресу. Запуск супутника Землі "Січ" ввів Україну до клубу космічних держав. Літак "Мрія" та інші вироби заводу ім. О.Антонова, електронні мікроскопи і різних типів і класів кораблі, найпотужніші в світі преси, турбіни та дизельні двигуни - все це є на виробничому конвеєрі України. Як і висококласні тепловози, автомобілі багатьох класів і різного призначення.

Київ, Харків, Донецьк, Львів, Дніпропетровськ і Одеса - це визнані у світі центри науки. Генна інженерія і біотехнології, монокристали і штучні алмази, дослідження в галузі матеріалознавства, зокрема і радіаційного, в галузях надтвердих матеріалів та технології зварювання, в тому числі й космічного, фундаментальні дослідження в математиці, теоретичній фізиці, біології та хімії - все це ставить Україну до ряду передових високорозвинутих країн із значним науково-технічним потенціалом.

Україна посідає одне з провідних місць у світі за рівнем підготовки та кваліфікації трудових ресурсів.

У надзвичайно складних умовах перебуває нині сільськогосподарське виробництво, хоча природа України подбала про його могутній потенціал. Чорноземи України визнані кращими чорноземами світу і містять у собі всі необхідні елементи для різкого піднесення врожайності за умови кращоїх організації виробництва, впровадження сучасних технологій і хіміко-біологічних засобів формування і захисту врожаю.

Україна має добре розвинену мережу всіх видів транспорту. Провідна роль у ній належить залізницям - близько 23 тис.км. Основні морські порти України: Іллічівськ, Південний, Маріуполь, Одеса, Рені, Херсон, Миколаїв. Основна внутрішня річкова магістраль - Дніпро. Для експортно-імпортних операцій використовується також Дунай. Найбільші аеропорти: Київ, Сімферополь, Донецьк, Одеса, Львів, Харків. Через Україну пролягають потужні трансконтинентальні трубопровідні магістралі: газопроводи "Союз" (з Уралу в країни Європи) та "Уренгой - Ужгород" (із Західного Сибіру в країні Європи), а також нафтопровід "Дружба" (Західний Сибір - країни Європи).




4. Закріплення вивченого матеріалу - 5 хв.

Питання для закріплення:

4.1. Які конституційні засади державного, адміністративного, територіального устрою в Україні?

4.2. Географічне положення України.

4.3. Населення України.

4.4. Економіка України.
5. Підведення підсумків - 5 хв.:

вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги;

оголосити оцінки;

відповісти на запитання.

План-конспект склала:

Начальник караулу ДПЧ-21

капітан внутрішньої служби В.М.Теленко

Схожі:

План-конспект уроку-КВК з курсу «Я і Україна»
План-конспект уроку-КВК з курсу «Я і Україна» в 2 класі вчителя початкових класів Загальцівського НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ...
План-конспект заняття з трудового навчання

План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Характерні причини виникнення пожеж
План ліквідації аварій (ПЛА)  –  це заздалегідь  розроблена   система узгоджених  дій,  які  виконуються  негайно при виявленні аварії...
План-конспект уроку з інформатики на тему Електронна пошта в Інтернет....
План-конспект уроку з інформатики на тему Електронна пошта в Інтернет. Реєстрація електроної пошти
ПЛАН-КОНСПЕКТ
Правила ведення радiообмiну пiд час роботи на радiостанцiях пожежного автомобiля
ПЛАН-КОНСПЕКТ
ТЕМА № Тактика дій при гасінні пожеж на енергетичних підприємствах і в приміщеннях з електроустановками
План-конспект лекції
Професійний обов'язок, честь і совість основа моральних відносин у діяльності працівників ОВС
План-конспект лекції
Професійний обов'язок, честь і совість основа моральних відносин у діяльності працівників ОВС
План-конспект уроку Тема: Надходження товару
Мета: навчитися вводити інформацію про господарські операції за допомогою документів
План-конспект виховної години Тема
Обладнання: ноутбук, презентація, вирізки з журналів, прислів'я, записані на окремих аркушах, картки
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка