ІНСТРУКЦІЯ


Скачати 355.04 Kb.
Назва ІНСТРУКЦІЯ
Сторінка 1/3
Дата 10.04.2013
Розмір 355.04 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3





ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державного комітету

статистики України

05.11. 2004 № 607



Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

22 листопада 2004 р.

за № 1468/10067




ІНСТРУКЦІЯ


щодо заповнення форми державного статистичного спостереження

№ 50-сг «Основні економічні показники роботи

сільгосппідприємств за 200__ рік»
1. Загальні положення
1.1. Форму № 50-сг «Основні економічні показники роботи сільгосп­підприємств за 200_ рік» подають юридичні особи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності та господа­рювання (господарські товариства, виробничі сільськогосподарські коопе­ративи, приватні підприємства, уключаючи фермерські господарства з чисельністю працівників більше 50 осіб, державні, міжгосподарські сільськогосподарські підприємства з виробництва сільськогосподарської продукції, ін.), крім підприємств, які згідно з чинним законодавством ведуть спрощений облік доходів і витрат. Форма подається органу державної статистики за місцем реєстрації підприємства.

1.2. Заповнення форми № 50-сг здійснюється на підставі даних бухгалтерського обліку сільськогосподарських підприємств.

1.3. Адресна частина форми заповнюється таким чином:

- реквізит «Найменування організації – складача інформації» – указується повне найменування підприємства (господарства), що звітує (згідно з установчими документами);

- реквізит «Поштова адреса» - указується фактична повна поштова адреса сільгосппідприємства, що звітує;

- сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (далі – ЄДРПОУ).

1.4. У рядках і графах форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.
2. Заповнення бланка форми
2.1. Розділ 1. Виробництво і реалізація сільськогосподарської продукції
2.1.1. У підрозділі 1 «Продукція рослинництва», у графі 1 «Зібрана площа» (коди 0020 - 0075, 0105), відображаються дані про зібрану площу сільськогосподарських культур, з якої за даними бухгалтерського обліку оприбутковано валовий збір і обліковані витрати на виробництво. У зібрану площу включаються площі, які на кінець року залишились не обмолоченими або не зібраними, а також площі повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів.

Зібраною площею льону-довгунця вважається вся фактично зібрана площа, насіння льону – площа, з якої фактично проведено обмолот, соломки льону-довгунця – вибрана площа незалежно від того, повністю проведена обробка соломки з цієї площі чи ні.

У підприємствах, які мають зрошувані й осушені землі, показують зібрані площі та збір урожаю з усіх земель: як з политих посівів і з осушених земель, так і з решти посівів.

Зібрана площа кожної культури, що показана в графі 1 даної форми, повинна бути зіставлена з площею, показаною у формі статистичного спостереження № 29-сг «Звіт про збір урожаю сільськогосподарських культур». У разі розбіжностей даних необхідно вказати причини.

2.1.2. У підрозділі 2 «Продукція тваринництва», у графі 1 «Середньорічне поголів’я» (коди 0140 - 0170, 0200), подають дані про загальну кількість середньорічного поголів’я худоби стійлового і пасовищ­ного періодів та птиці, уключаючи середньорічне поголів’я худоби та птиці, що загинули.

Середньорічне поголів’я за видами худоби та птиці визначається шляхом ділення загальної кількості кормоднів відповідних видів тварин на 365. Кількість кормоднів за рік визначається шляхом додавання кількості кормоднів худоби та птиці за кожний місяць. У загальну кількість кормоднів включаються і кормодні худоби та птиці, що загинули.

За кодом 0140 показують середньорічне поголів’я великої рогатої худоби м’ясного напрямку.

За кодом 0150 показують середньорічне поголів’я основних свиноматок і свиноматок, що перевіряються з часу переведення їх у цю групу, а також середньорічне поголів’я поросят, старших двох місяців, і свиней на відгодівлі, без поросят до моменту відлучення їх від маток.

За кодом 0160 показують середньорічне поголів’я овець та кіз усіх видів, які обліковуються як основне стадо відповідних напрямків (вівце­матки, барани-плідники, барани-валухи) та середньорічне поголів’я молод­няку овець та кіз. Ягнята і козенята, не відбиті від маток, до загального поголів’я овець та кіз не включаються.

За кодом 0170 показують середньорічне поголів’я дорослих курей-несучок, молодняку курей, уключаючи курей на відгодівлі, а також серед­ньорічне поголів’я інших видів птиці.

За кодом 0180 відображають поголів’я корів на початок звітного року. Не повинні відображатися корови-годівниці, виділені для підсосного вирощування телят і які повністю не дояться, а також корови, переведені на відгодівлю.

За кодом 0201 показують кількість бджолосімей на початок року.

2.1.3. У дані графи 2 «Виробництво продукції» куплена продукція не включається.

За кодами 0020, 0025 - 0040 у графі 2 відображають валовий збір зер­на і насіння соняшнику в масі після доробки (тобто за винятком відходів, що не використовуються, й усушки при доробці в підприємстві), вклю­чаю­чи корисні зернові відходи в натурі, у перерахунку на повноцінне зерно.

За кодом 0030 збір урожаю кукурудзи на зерно наводять у перера­хунку на сухе зерно. Перерахунок проводиться за фактичним виходом зерна шляхом обмолоту середньодобових зразків або на підставі лабора­торного аналізу. Базисна вологість зерна приймається при цьому в розмірі 14 відсотків.

За кодом 0041 показують кількість намолоченого очищеного насіння сої, за кодом 0042 - кількість намолоченого очищеного насіння ріпаку озимого.

Дані про виробництво льону-довгунця наводяться у фізичній масі, а не в заліковій. За кодом 0044 проставляється кількість намолоченого і очищеного насіння льону-довгунця. За кодом 0045 показують вихід соломки врожаю звітного року. Доробку продукції виробництва минулого року показують за кодом 0120 «інша продукція рослинництва».

За кодом 0050 показують збір цукрових буряків фабричних, тобто призначених для переробки на цукрових заводах, у фізичній вазі, без землі. Цукрові буряки, використані на годівлю тварин, у даний код не включаються.

За кодом 0060 відображають кількість зібраної повноцінної картоплі у фізичній вазі (без землі).

За кодом 0070 відображають збір усіх овочевих культур відкритого ґрунту: капуста всяка, огірки, помідори, цибуля, морква, буряки столові, зелений горошок, часник, інші овочеві культури (столові коренеплоди, горох і квасоля на лопатку, недозрілі боби тощо), а також початки цукрової кукурудзи молочної і молочно-воскової стиглості для консервування і використання у свіжому вигляді на харчування.

За кодами 0080 і 0090 показують збір продукції з насаджень у плодоносному віці.

За кодом 0095 показують загальний збір урожаю ягід як з відокрем­леної площі ягідників (суниці, полуниці, малина, смородина, аґрус), так і збір з міжрядних насаджень. У валовий збір продукції ягідників ураховує­ться також валовий збір чорноплідної горобини та обліпихи.

За кодом 0100 показується валовий збір хмелю з насаджень у плодоносному віці.

За кодом 0105 «кормові коренеплоди і баштанні кормові» показують збір буряків кормових, кормової брукви, моркви, турнепсу, цукрових буря­ків на годівлю худоби, кормових баштанних культур (кормові гарбузи, кавуни, кабачки).

За кодом 0107 «силос» показують кількість одержаного силосу всіх видів, визначену, виходячи з об’єму силосної споруди та ваги одного кубічного метра силосної маси.

За кодом 0110 «сінаж» показують кількість одержаного сінажу. На сінаж закладається маса вологістю до 55%.

У продукції тваринництва за кодами 0140 – 0170 відображають приріст живої маси худоби та птиці за звітний період без вирахування маси худоби та птиці, що загинула.

За кодом 0180 у валовий надій молока включають молоко, одержане від корів основного молочного стада, які були на початок звітного року і які надійшли протягом року. Також включають молоко від корів, вибракуваних з основного стада і поставлених на відгодівлю. Молоко, надоєне від м’ясних корів, за даним кодом не відображається (воно вважається побічною продукцією).

За кодом 0190 показують натуральну масу вовни (фізична вага після стрижки).

За кодом 0201 проставляють валовий вихід меду, уключаючи мед, який залишився у вуликах на наступний рік, як зимовий кормовий запас для підгодівлі бджіл.

За кодом 0202 показують валовий вихід воску, уключаючи віск кожної відбудованої рамки та вихід воску малого збору.

За кодом 0203 показують кількість отриманих відводків бджіл.

2.1.4. У графі 3 «Виробнича собівартість основної продукції» показують прямі витрати на виробництво продукції, також загально-виробничі витрати, віднесені на відповідний вид рослинницької та тваринницької продукції.

Витрати посівів, які повністю або частково загинули від стихійного лиха, списуються як надзвичайні витрати відповідно до Методичних рекомендацій з планування, обліку та калькулювання собі­вартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку до цієї графи включають суми податку, які показуються на окремому субрахунку «Фіксований сільськогосподарський податок». У кінці звітного року цю суму розподіляють між об’єктами обліку витрат продукції рослинництва пропорційно до площі угідь, зайнятих відповідними культурами.

За кодом 0120 «інша продукція рослинництва» наводять витрати на виробництво продукції, не названої вище, зокрема конопель, цукрових буряків, овочевих, баштанних та кормових культур, урожай яких повністю використаний для одержання насіння, інше. При частковому використанні овочів на насіння їхня собівартість обліковується в складі собівартості овочів (код 0070).

Витрати з виробництв, які не дали виходу продукції тварин­ництва, у графі 3 не відображають. Такі витрати списують на «Інші надзвичайні витрати”.

За кодами 0201 - 0203 показують витрати на бджільництво. Витрати бджільництва, віднесені на запилення культур і собівартість іншої продукції, яка не відображена за кодами 0201 - 0203, показують за кодом 0204 «інша продукція бджільництва». Собівартість меду у вуликах, що залишився на наступний рік, вважається витратами незавершеного виробництва в тваринництві.

За кодом 0270 «Усього по підприємству» не включають витрати на тварин і посіви, що загинули, які віднесені на винних осіб та надзвичайні витрати, а також витрати на незавершене виробництво.

2.1.5. У графі 4 «Прямі затрати праці» за відповідними кодами показують усі прямі затрати праці на продукцію, тобто прямі затрати праці плюс затрати праці працівників інших обслуговуючих галузей (вантажного автотранспорту, тракторного парку, працюючих з живою тягловою силою тощо) та загальновиробничих витрат. Непрямі затрати праці розподіля­ються між галузями, видами тварин за питомою вагою прямих затрат праці.

2.1.6. У графі 5 «Реалізація продукції у фізичній масі» за відповід­ними кодами наводять усю продукцію власного виробництва (в натураль­ному виразі), реалізовану у звітному році організаціям споживкооперації, переробним підприємствам; безпосередньо підприємствам торгівлі та громадського харчування всіх форм власності та господарювання, санато­ріям, дитсадкам, школам, лікарням, будинкам відпочинку, закритим закла­дам (за прямими зв’язками); населенню через систему громадського харчування підприємства (у рахунок оплати праці своїм працівникам і залученим зі сторони для збирання врожаю); для забезпечення працівників сільськогосподарських підприємств через власні їдальні, буфети, лотки та магазини, дошкільним та навчальним закладам, іншим установам і організаціям, які перебувають на балансі сільськогосподарського підп­риєм­ства, педагогічним працівникам, що проживають у сільській місце­вості; промисловим підприємствам і організаціям (для забезпечення їхніх працівників); населенню продукції рослинництва безпосередньо з ланів, а також поросят, телят, іншого молодняку; через фірмову торговельну мережу; на ринку; через біржі та аукціони; іншим сільськогосподарським підприємствам за договорами; комерційним структурам; за кордон; пайовикам у рахунок оплати за оренду земельних та майнових паїв (не включається виділення члену сільгоспкооперативу майнового паю натурою - худобою чи грішми, такі операції обліковуються за кредитом рахунку 67 «Розрахунки з учасниками» і не є реалізацією); за бартерними угодами. Обсяги реалізованої продукції включають також обсяги цукрових буряків та іншої продукції, реалізованих в рахунок оплати послуг з переробки давальницької сировини цукровим заводам та іншим підприємствам. Цукрові буряки та іншу продукцію, що передані для переробки на давальницьких умовах, у графі 5 не відображають.

За кодами 0140 – 0170 показують усю реалізацію худоби та птиці (переробним підприємствам на м’ясо, споживкооперації; реалізацію племінної худоби та птиці – працівникам підприємств, іншим підприємствам для вирощування і відгодівлі та всю іншу реалізацію).

2.1.7. У графі 6 «Собівартість реалізованої продукції» відображають фактичну виробничу собівартість продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду та наднормативні виробничі витрати. Адміністративні витрати та витрати на збут у даній графі не відображаються.

За кодами 0140 – 0170 відображають фактичну собівартість живої маси реалізованої худоби та птиці за рік на підставі зробленого підприєм­ством розрахунку фактичної собівартості одного центнера живої маси худоби (за її видами) і птиці (без урахування племінного молодняку).

Реалізований племінний молодняк худоби та птиці за видами відно­ситься на собівартість реалізованої продукції тваринництва за фактичною його собівартістю.

2.1.8. У графі 7 «Повна собівартість реалізованої продукції» відо­бражають повну собівартість реалізованої продукції, виконаних робіт та наданих послуг, що складається з виробничої собівартості, адміністра­тивних витрат, витрат на збут, інших операційних та фінансових витрат.

За кодами 0010 - 0270 відображається повна собівартість реалізова­ної продукції рослинництва, тваринництва та інших робіт і послуг, яка складається з собівартості реалізованої продукції, що обліковується на рахунку 901 «Собівартість реалізованої продукції», і додаткових витрат, пов’язаних зі звичайною діяльністю.

2.1.9. У довідці 2 за кодами 0500 - 0514 відображаються додаткові витрати, пов’язані зі звичайною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). До таких витрат належать адміністративні витрати (рахунок 92), витрати на збут (рахунок 93), витрати на сплату відсотків за користування кредитами виробничого призначення (рахунок 951), витрати на відсотки та винаго­роди за користування основними засобами, отриманими за договорами фінансової оренди (рахунок 952). Для заповнення коду 0500 використо­вують аналітичні дані з рахунку 23 «Виробництво» (незавершене вироб­ництво на початок року). Дані кодів 0500 - 0514 використовуються для визначення повної собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

2.1.10. Для здійснення розподілу додаткових витрат за видами продукції та отримання повної собівартості складається «Розрахункова таблиця для визначення повної собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» (додаток 1).

а) У графі 1 розрахункової таблиці відображають собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). Вона складається з вироб­ничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду, та наднормативних виробничих витрат.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

• прямі матеріальні витрати;

• прямі витрати на оплату праці;

• інші прямі витрати;

• змінні загальновиробничі та постійні розподілені загально-виробничі витрати.

Дані графи 1 за кодом 0270 «Усього по підприємству» повинні дорівнювати значенню рядка 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» форми № 2 «Звіт про фінансові результати».

б) Дані графи 2 розраховуються шляхом множення показників з графи 1 на відповідні коефіцієнти (К), розраховані окремо по рослинниц­тву, тваринництву, промисловому виробництву, роботах і послугах. Коефі­цієнт (К) визначають шляхом ділення даних про витрати за кодом 0510 даної форми на загальну собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) з рядка 040 згаданої вище форми № 2.

в) У графі 3 відображають повну собівартість за видами продук­ції, що дорівнює сумі показників графи 1 та графи 2. Дані з графи 3 переносять до графи 7 форми за відповідними позиціями.

У графі 7 за кодами 0130 - 0210 підприємства повинні відобразити повну собівартість реалізованої продукції тваринництва, яка складається з собівартості реалізованої продукції, що обліковується на рахунку 90 «Собівартість реалізації», та розподілених адміністративних витрат, витрат на збут, витрат на сплату відсотків на кредити виробничого призначення, витрат на відсотки та винагороди за користування основними засобами, отриманими за договорами фінансової оренди тощо. Розподіл вище наведених витрат з метою отримання повної собівартості здійснюють аналогічно до розрахунку показників з рослинництва.

2.1.11. У графі 8 «Дохід (виручка) від реалізації» відображають нараховані суми за реалізацію продукції, робіт і послуг без ПДВ. У дохід (виручку) від реалізації не включається продукція, яка направлена на переробку на власних переробних підприємствах або передана іншим підприємством на давальницьких умовах.

Реалізація продукції власної промислової переробки показується за кодами 0220, 0250. Продукція, вироблена з цукрових буряків на давальницьких умовах (цукор, меляса, жом), наводиться за кодом 0220 гр. 6, 7, 8.

За кодом 0120 підприємства показують реалізацію іншої продукції рослинництва, яка не зазначена вище: насіння і волокна конопель, лікар­ських рослин, насіння цукрових буряків і кормових коренеплодів, одноріч­них і багаторічних трав, овочевих і баштанних культур, посадкового матеріалу плодових, ягідних культур і винограду, сіна, соломи, зеленої маси, силосу, сінажу та ін.

За кодом 0210 відображають реалізацію іншої продукції тварин­ництва, яка не зазначена в кодах 0140 – 0204, а саме: коней, добових півників, каракульських смушків, продукції звірівництва, риби ставкової, гною, пташиного посліду, вовни-линьки, коконів і таке ін.

За кодом 0220 «Промислова продукція» у дохід (виручку) від реалізації підакцизної промислової продукції акцизний збір не включа­ється.

Сільськогосподарська продукція власного виробництва, використана як сировина у власному промисловому виробництві підприємства, включається в собівартість промислової продукції за виробничою собівартістю.

За кодом 0260 «Реалізація іншої продукції, робіт і послуг» відобра­жають реалізацію продукції їдалень, буфетів, будівельних матеріалів власного виробництва, виконання робіт і надання послуг працівникам підприємств, власникам майнових і земельних паїв, стороннім організа­ціям. Реалізація покупних товарно-матеріальних цінностей та сіль­сь­ко­господарської продукції, закупленої у населення, у дані цього коду не включається.

За кодом 0261 показують реалізацію іншої продукції та послуг – продукцію цегелень, лісопилок, столярних майстерень, швейних цехів, видобуток місцевих будівельних матеріалів та інше.

За кодом 0269 показують реалізацію покупних товарів, у тому числі закуплених у населення.

У довідці 1 «Дотації та доплати» за кодами 0271 - 0276 показують: суми нарахованих та перерахованих дотацій (за рахунок коштів податку на додану вартість) за продані переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, а також дотації на виробництво екологічно чистої сировини для виготовлення продуктів дитячого харчування; доплат, отриманих з бюджету, а саме: доплат за продані на забій та переробку молодняк ВРХ підвищених вагових кондицій, кондиційних свиней та курей-бройлерів.
2.2. Розділ 2. Витрати на основне виробництво
2.2.1 У розділі 2 «Витрати на основне виробництво» наводять дані про прямі витрати в рослинництві і тваринництві за календарний рік з 1 січня до 31 грудня звітного року у групуванні за елементами витрат, які пов’язані з виробництвом продукції, уключаючи витрати на повністю загиблі посіви сільськогосподарських культур і на окремі види тварин, що не дали тваринницької продукції протягом року, які списані на збитки підприємства (надзвичайні витрати), код 0355.

2.2.2. За кодом 0280 «Витрати на оплату праці» відображають пряму основну та додаткову оплату праці всього персоналу основної діяльності підприємства, включаючи оплату праці найнятих і залучених працівників, крім оплати праці керівників і спеціалістів, які входять до адміністративно-управлінського персоналу, працівників житлово-комунального господар­ства і культурно-побутових закладів, торгівлі та громадського харчування, дитячих установ і навчальних закладів, капітального будівництва та інших видів діяльності.

Оплата праці працівників допоміжних виробництв, яка розподіляється на рослинництво і тваринництво (графи 1 і 2), визначається розрахунковим шляхом.

Дані для розрахунку беруть з аналітичного обліку рахунку 23 «Виробництво» (відповідні субрахунки) і складають допоміжну таблицю «Розрахунок розподілу витрат на оплату праці в допоміжних і обслугову­ючих виробництвах на рослинництво і тваринництво» (додаток 2).

2.2.3. За кодом 0285 «Відрахування на соціальні заходи» сільсько­господарські підприємства відображають відрахування до Пенсійного фонду та Фондів соціального страхування, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства та відрахування на інші соціальні заходи за встановленими законодавством нормами від загального розміру витрат на оплату праці.

2.2.4. За кодом 0290 «Матеріальні витрати, які увійшли в собівартість продукції», показують вартість продуктів сільського господарства і промисловості, послуг сторонніх організацій, які використані підприєм­ством на виробництво продукції (робіт, послуг).

За кодами 0295 «насіння і посадковий матеріал», 0300 - «корми», 0301 – «у т.ч. покупні», 0305 - «інша продукція сільського господарства» (гній, підстилка, яйця для інкубації та інше) показують витрати продуктів сільського господарства незалежно від джерел їх надходження.
Покупні насіння і посадковий матеріал, корми та інші продукти сільського господарства показують в оцінці за собівартістю, яка склада­ється з фактичних витрат, а вироблені у власному підприємстві – за виробничою собівартістю з урахуванням дооцінок за рішенням уряду.

За кодом 0310 «мінеральні добрива» показують вартість мінеральних добрив, фактично використаних у звітному році. Витрати на доставку мінеральних добрив у сільськогосподарське підприємство власним тран­спортом, підготовку до внесення в ґрунт, вивезення їх на поля і таке ін. до витрат за цим кодом не включаються. Вони показуються за відповід­ними елементами витрат.

За кодом 0315 «нафтопродукти» наводять вартість пального і мастильних матеріалів, які використані на виробничі потреби, без витрат на транспортування пально-мастильних матеріалів власним транспортом.

За кодом 0320 «електроенергія» показують витрати на електро­енергію, як одержану зі сторони, так і вироблену на власних електро­станціях, використану на виробничі потреби в рослинництві та тваринництві.

За кодом 0325 «паливо» відображають вартість палива, витраченого на виробничі потреби в оцінці за фактичною вартістю його придбання. Ці витрати за галузями виробництва розподіляються за фактичним викорис­танням кожного виду палива (вугілля, газ, торф, дрова та ін.).

За кодом 0330 «запасні частини, ремонтні та будівельні матеріали для ремонту» відображають витрати запасних частин для тракторів, комбайнів, автомобілів, сільськогосподарських машин, машин і обладнан­ня для тваринництва і кормовиробництва, меліоративних машин, вартість інструментів, кольорових і чорних металів, використані на ремонт техніки й обладнання для виробничих цілей, а також витрати на будівельні матеріали, які використані на ремонт виробничих об’єктів.

Вартість шин та інших гумових деталей, використаних при експлуа­тації техніки й обладнання, до позиції з кодом 0330 не включається, а відображається за кодом 0335.

За кодом 0335 «оплата послуг і робіт, що виконані сторонніми організаціями, та інші матеріальні витрати» показують витрати на всі види продуктів промисловості, які використані на виробничі потреби і не відображені за кодами 0295 – 0330. За цим кодом показують також суми оплати за послуги стороннім організаціям з поточного ремонту сільсько­господарської техніки, автомобілів, внесенню добрив, боротьби з шкідни­ками рослин і хворобами тварин (включаючи вартість використаних отрутохімікатів, біопрепаратів, медикаментів та інших засобів захисту), транспортуванню вантажів.

У цей код також включають вартість хімікатів, які використані для ветеринарно-профілактичних цілей (хлорного вапна, каустичної соди, гексахлорану, мідного та залізного купоросу тощо).

За галузями ці витрати розподіляють пропорційно обсягу виконаних робіт в тій чи іншій галузі сільськогосподарського виробництва.

2.2.5. За кодом 0340 «Амортизація» показують суми нарахованої амортизації на всі види основних засобів виробничого призначення, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів, які вико­ристовувались у рослинництві, тваринництві, допоміжних та підсобних промислових виробництвах.

2.2.6. За кодом 0345 «Інші витрати» відображають інші прямі витрати на виробництво, які не відображені за кодами 0290 – 0335. До них належать витрати на підготовку кадрів масових професій, витрати на службові відрядження, орендна плата за оренду земельних і майнових паїв та витрати, пов’язані з підтриманням орендованих земельних та майнових паїв у належному технічному стані, зокрема витрати на проведення поточних і капітальних ремонтів, на посіви, що повністю або частково загинули, і на тварин, які загинули, а також суми фіксованого сільсько­господарського податку.

У даний код не включаються витрати, які належать до адміністративних витрат.

За кодами 0350 і 0351 показують суми нарахованої орендної плати за оренду земельних та майнових паїв.
2.3. Розділ 3. Вартість активів і середньооблікова чисельність працівників
2.3.1.  За кодом 0395 «Середньорічна вартість активів» відображається сума середньорічної вартості основних виробничих та матеріальних оборотних засобів підприємства.

Середньорічна вартість основних виробничих засобів визначається за рік як частка від ділення на 12 суми, отриманої від складання половини первісної вартості основних виробничих засобів сільськогосподарського призначення та інших галузей на 1 січня звітного року, вартості цих засобів на 1 число всіх місяців звітного року та половини їх вартості на 1 січня наступного за звітним року. У розрахунок не включається вартість основних засобів, зарахованих на позабалансовий рахунок.

В аналогічному порядку визначається середньорічна вартість матеріальних оборотних засобів, до яких відносять залишки: виробничих запасів, тварин на вирощуванні та відгодівлі, насіння та кормів, готової продукції, витрат виробництва (за вирахуванням вартості виходу продукції), витрат майбутніх періодів і товарів. При цьому затрати виробництва протягом року (на 1 число кожного місяця) підсумовуються за дебетом рахунків обліку витрат мінус вартість виходу продукції, облікованої за кредитом цих рахунків, а на початок і кінець року в розрахунок приймається вартість незавершеного виробництва.

2.3.2. За кодом 0400 відображається середньооблікова чисельність працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві, за кодами 0410 і 0411 – відповідно в рослинництві та тваринництві. Середньооблі­кова чисельність працівників, зайнятих у сільському господарстві (для обчислення продуктивності праці) визначається розрахунковим шляхом у порядку, викладеному нижче.

Для обчислення продуктивності праці визначають кількість людино-годин, відпрацьованих у сільському господарстві, за допомогою розрахун­ку, який здійснюється у такій послідовності:

а) визначають прямі затрати праці в сільському господарстві в людино-годинах як суму прямих затрат праці в людино-годинах у рослин­ництві та тваринництві, включаючи затрати праці в загальновиробничих витратах у рослинництві та тваринництві, а також прямі витрати праці на закладці та вирощуванні багаторічних насаджень;

б) визначають затрати праці в людино-годинах, що розподіляються за всіма галузями господарства (затрати праці з робіт вантажного авто­транспорту, транспортних робіт тракторів, поточного ремонту, робіт з живою тягловою силою та в інших допоміжних виробництвах підприєм­ства, з надання послуг на сторону та ін.);

в) визначають питому вагу затрат праці в сільському господарстві (без тих, що розподіляються) шляхом ділення затрат праці в сільському господарстві (пункт “а”) до всіх затрат праці в цілому на підприємстві за вирахуванням затрат, які розподіляються;

г) у затратах праці, що розподіляються, визначають затрати, які відносяться на сільськогосподарське виробництво, шляхом множення всіх затрат, що розподіляються (пункт “б”) на питому вагу затрат праці в сільськогосподарському виробництві (пункт “в”);

ґ) на підставі проведеного розрахунку визначають усі затрати праці в людино-годинах у сільськогосподарському виробництві, які дорівнюють сумі пунктів “а” і “г”.

Середньооблікову чисельність працівників, зайнятих у сільськогос­подарському виробництві (код 0400), визначають таким чином: до середньооблікової чисельності працівників, зайнятих безпосередньо в сіль­ськогосподарському виробництві, додають чисельність працівників, зайня­тих в підсобних промислових підприємствах і промислах (які перебувають на балансі сільгосппідприємства), і множать на питому вагу затрат праці в сільськогосподарському виробництві (пункт “в”), одержаний результат ділять на 100.

Для визначення середньооблікової чисельності працівників, зайнятих у рослинництві (код 0410) та тваринництві (код 0411), спочатку визнача­ють питому вагу затрат праці в цих галузях у всіх прямих затратах праці в сільськогосподарському виробництві, а потім за питомою вагою визна­чають чисельність працівників указаних галузей у загальній середньооблі­ковій чисельності працівників, зайнятих у сільському господарстві, а саме:


1) Питома вага затрат праці в рослинництві

=

Прямі затрати праці в рослинництві

х 100;

Усі прямі затрати праці

в сільському господарстві










2) Питома вага затрат праці в тваринництві

= 100% -

Питома вага затрат праці

в рослинництві;






















3) Сер.облікова чисель-ність працівників, зайнятих у рослин-ництві

=

Загальна чисель-ність працівни-ків, зайнятих у сільгоспвироб-ництві

х

Питома вага затрат праці в рослинництві

/ 100;

























4) Сер.облікова чисель-ність працівників, зайнятих у тварин-ництві

=

Загальна чисель-ність працівни-ків, зайнятих у сільгоспвироб-ництві

х

Питома вага затрат праці в тваринництві


/ 100.





2.4. Розділ 4. Землекористування протягом звітного року
2.4.1. Розділ 4 «Землекористування протягом звітного року» заповнюють на основі Акта на право користування землею, записів у земельно-кадастровій книзі, договорів оренди земельних паїв та даних державного обліку земель.

2.4.2. До складу земель, площу яких проставляють у даному розділі, включаються землі, які були використані протягом звітного року. До них не включаються землі, що здані підприємством в оренду.

2.4.3. У графі 1 – «Усього» за кодами 0450 – 0454 показують усі сільськогосподарські угіддя, що перебувають у постійному та довгостро­ковому користуванні підприємства. У графі 2 виділяють земельні угіддя, узяті в оренду.

2.4.4. За кодом 0450 показують загальну площу сільськогосподар­ських угідь підприємства, до яких належать рілля, перелоги, багаторічні насадження (сади, ягідники, виноградники та ін.), крім захисних, сінокоси, вигони і пасовища.

За кодами 0451- 0454 подаються дані про основні види сільгоспугідь.

Звіт підписують керівник підприємства та головний бухгалтер, які несуть відповідальність відповідно до статті 20 Закону України «Про державну статистику».



Директор департаменту

статистики сільського господарства та навколишнього середовища



О.М.Прокопенко
  1   2   3

Схожі:

Л. О. Тимчук ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
Ця інструкція складена на основі кваліфікаційного довідника професій робітників, яким встановлюються місячні оклади згідно діючому...
Л. О. Тимчук ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
Дана посадова інструкція розроблена на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики керівника освітнього закладу
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ МЕДИЧН ОЇ СЕСТР И
Ця посадова інструкція розроблена на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ЗАВІДУВАЧ А КАБІНЕТОМ
Дана посадова інструкція розроблена на основі Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів
Інструкція з техніки безпеки учнів при виконанні робіт з кулінарії...
Правильно одягніть спецодяг (застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір)
НОРМАТИВНИЙ ДОКУМЕНТ Міністерства енергетики та вугільної промисловості...
Об’єднанням енергетичних підприємств “Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики ”
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ЗАСТУПНИК А ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ
Дана посадова інструкція розроблена на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики заступника директора. При складанні інструкції...
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ КЛАСН ОГО КЕРІВНИК А
Дана посадова Інструкція розроблена на основі Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти,...
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ
Дана посадова інструкція розроблена на підставі тарифно-кваліфікаційної характеристики заступника директора закладу освіти, затвердженої...
ІНСТРУКЦІЯ про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном
Ця Інструкція визначає порядок виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, укладеної у м. Нью-Йорк 20 червня...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка