ПРАВИЛА благоустрою, забезпечення чистоти, порядку та додержання тиші в громадських місцях міста Бердянська (в новій редакції)


Скачати 0.58 Mb.
Назва ПРАВИЛА благоустрою, забезпечення чистоти, порядку та додержання тиші в громадських місцях міста Бердянська (в новій редакції)
Сторінка 1/5
Дата 08.04.2013
Розмір 0.58 Mb.
Тип Кодекс
bibl.com.ua > Право > Кодекс
  1   2   3   4   5

Затверджено


рішення двадцять п’ятої (позачергової)

сесії міської ради VІ скликання

від „30” травня 2012 № 5




ПРАВИЛА

благоустрою, забезпечення чистоти, порядку

та додержання тиші в громадських місцях міста Бердянська

(в новій редакції)
ТЕКСТОВА ЧАСТИНА
Нормативно-правові акти

Правила розроблені на підставі чинного законодавства України, у т.ч. таких нормативно-правових актів, як:

  • Закон України «Про благоустрій населених пунктів»,

  • Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності»,

  • Закон України «Про оренду державного і комунального майна»

  • Закон України «Про рекламу»,

  • Закон України «Про відходи»,

  • Закон України «Про звернення громадян»,

  • Закон України «Про автомобільні дороги»,

  • Закон України «Про транспорт»,

  • Закон України «Про охорону культурної спадщини»,

  • Закон України «Про охорону праці»,

  • Закон України «Про житлово-комунальні послуги»,

  • Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»,

  • Закон України «Про екологічну експертизу»,

  • Цивільний кодекс України,

  • Кодекс України про адміністративні правопорушення,

  • Земельний кодекс України,

  • Водний кодекс України,

  • Наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 25.02.2009 № 45 „Про затвердження Методичних рекомендацій з визначення вартості робіт з утримання об’єктів зовнішнього освітлення населених пунктів”.

  • Наказ Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003р. № 154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту і утримання об'єктів міського благоустрою»,

  • Наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 03.11.2008 № 326 „Про затвердження Методики визначення відновної вартості об’єкта благоустрою”.

  • Наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 12.05.2009 № 127 «Про затвердження Методики визначення відновлювальної вартості зелених насаджень»,

  • Наказ Міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105 „Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України.”

  • Наказ Держкомітету будівництва, архітектури і житлової політики України від 24.12.2001р. № 226 «Про затвердження Інструкції з інвентаризації зелених насаджень у населених пунктах»,

  • Наказ Міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства України від 16.01.2007 № 7 «Про затвердження Положення про громадський контроль у сфері благоустрою населених пунктів»,

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 826 „ Про затвердження Порядку визначення відновної вартості об’єктів благоустрою”.

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045 „Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах”

  • Нормативні документи Бердянської міської ради, що діють у сфері благоустрою.


Правила регулюють права та обов'язки підприємств, установ, організацій будь-яких форм власності, органів самоорганізації населення, фізичних осіб – підприємців, громадян у сфері благоустрою та утримання територій об'єктів благоустрою та визначають вимоги до благоустрою територій підприємств, установ, організацій, фізичних осіб – підприємців та громадян.

Правила діють на території міста Бердянська, Нововасилівської сільської ради та поширюються на відносини, що виникають у сфері благоустрою, спрямовані на створення сприятливого для життєдіяльності людини навколишнього середовища, збереження та охорону навколишнього природного середовища, забезпечення санітарного й епідемічного благополуччя населення.

Правила є обов'язковими для виконання всіма громадянами, підприємствами, установами й організаціями будь-яких форм власності, органами самоорганізації населення, іноземними громадянами, особами без громадянства.

Порушення вимог Правил тягне за собою відповідальність винних осіб, відповідно до чинного законодавства України.


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


  1. . Визначення термінів


БЛАГОУСТРІЙ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ – комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращання мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюються на території населеного пункту з метою її раціонального використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля.

ТЕРИТОРІЯ – сукупність земельних ділянок, які використовуються для розміщення об'єктів загального користування парків, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, шляхів, площ, майданів, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ, рекреаційних, оздоровчих, навчальних, спортивних, історико-культурних об'єктів, об'єктів промисловості, комунально-складських та інших об'єктів у межах населеного пункту.

УТРИМАННЯ В НАЛЕЖНОМУ СТАНІ ТЕРИТОРІЇ – використання її за призначенням відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, правил благоустрою території населеного пункту, а також санітарне очищення території, її озеленення, збереження та відновлення об'єктів благоустрою.

ВУЛИЧНО-ДОРОЖНА МЕРЕЖА – призначена для руху транспортних засобів і пішоходів, мережа вулиць, доріг загального користування, внутрішньо квартальних та інших проїздів, тротуарів, пішохідних і велосипедних доріжок, а також набережні, площі, вуличні автомобільні стоянки з інженерними та допоміжними спорудженнями, технічними засобами організації дорожнього руху.

ЗАХОДИ З БЛАГОУСТРОЮ – роботи щодо відновлення, належного утримання та раціонального використання територій населених пунктів, охорони та організації упорядкування об'єктів благоустрою з урахуванням особливостей їх використання.

КОМПЛЕКСНА ЗЕЛЕНА ЗОНА – сукупність міських і приміських насаджень, межі якої наносяться на картографічні матеріали органами архітектури ( на генеральні плани, схеми та проекти планування) місцевими органами самоврядування.

ФІЗИЧНА ОСОБА – ПІДПРИЄМЕЦЬ –громадянин України, іноземний громадянин, особа без громадянства, що здійснює підприємницьку діяльність. Громадянин визнається суб’єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи. Громадянин - підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення.
СУБЄКТАМИ ГОПОДАРУВАННЯ Є :

- Господарські організації – юридичні особи, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цивільного кодексу України, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

- Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.
1.2. Комплексний благоустрій
1.2.1. Комплексним благоустроєм вважається проведення на визначеній території населеного пункту (мікрорайон, квартал, парк, бульвар, вулиця, провулок, узвіз тощо) комплексу робіт з улаштуванню (відновленню) покриття доріг та тротуарів, обладнанню пристроями для безпеки руху, озеленення, забезпечення зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами, встановлення малих архітектурних форм, здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення технічного і санітарного стану території, покращання її естетичного вигляду.

1.2.2. Проектування, будівництво та реконструкція об'єктів комплексного благоустрою здійснюються відповідно до генерального плану, комплексних транспортних схем і схем організації дорожнього руху, детальних планів території і проектів забудови території житлових районів, мікрорайонів (кварталів), планів червоних ліній з урахуванням природнокліматичних умов та містобудівних особливостей населеного пункту, експлуатаційних, екологічних та санітарних норм і правил, умов безпеки руху транспорту та пішоходів, етапності будівництва, реконструкції та капітального ремонту.

1.2.3. Прийняття в експлуатацію об'єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту будинків або споруджень без проведення комплексного благоустрою відповідної території забороняється.

1.2.4. Роботи з комплексного благоустрою територій, розташованих над інженерними мережами та комунікаціями, виконуються з дотриманням умов і нормативів по їхній безпечній експлуатації.
1.3. Благоустрій території житлової та громадської забудови
1.3.1. До об'єктів благоустрою території житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, на яких розміщені об'єкти житлової забудови, громадські будівлі та споруди, інші об'єкти загального користування.

1.3.2. Благоустрій території житлової та громадської забудови здійснюється з урахуванням вимог використання цієї території відповідно до затвердженої містобудівної документації, правил благоустрою території населеного пункту, а також установлених будівельних норм, державних стандартів, норм і правил.
1.4. Забезпечення благоустрою територій підприємств, установ, організацій, фізичних осіб
1.4.1. Підприємства, установи, організації та фізичні особи забезпечують благоустрій земельних ділянок, наданих їм на праві власності або на праві користування відповідно до законодавства.

1.4.2. Балансоутримувач об'єкта благоустрою з метою належного його утримування та здійснення своєчасного ремонту може залучати для цього на умовах договору інші підприємства, установи, організації та фізичні особи. Підприємства, установи, організації та фізичні особи, об'єкти яких розміщені на території об'єкта благоустрою, можуть утримувати закріплену за ними територію і брати часткову участь в утримуванні цього об'єкта відповідно до діючого законодавства.

1.4.3. Підприємства, установи, організації і фізичні особи зобов'язані утримувати закріплені за ними на умовах договору з балансоутримувачем території в належному стані відповідно до законодавства й умовами договору.

1.4.4. Межі та режим використання територій, прилеглих до підприємств, установ, організацій та об’єктів господарювання, власниками яких є фізичні та юридичні особи визначають відповідні органи державної влади й органи місцевого самоврядування в залежності від підпорядкування об'єкта благоустрою. Межі благоустрою прилеглих територій встановлюються (якщо інше не передбачено проектною документацією) в граничних межах підприємств, магазинів, кіосків, павільйонів, торгових точок, підприємств побуту, присадибних ділянок до прибордюрної частини доріг. При відсутності з будь-якого боку підприємства, організації, установи, споруд, інших об’єктів господарювання межі прилеглої території встановлюються на відстані 20 м від огорожі підприємства, установи, організації чи присадибної ділянки. Допущення засмічення, забруднення прилеглих територій тягне за собою адміністративну відповідальність.

1.4.5. Межі благоустрою прилеглих територій тимчасових споруд площею до 10 м2 встановлюються на відстані 5 метрів від тимчасової споруди.

1.4.6. Межі трансформаторних та розподільчих підстанцій, охоронних зон ЛЕП на відстані 10 метрів по периметру виділеної ділянки.

1.4.7. Утримання в належному стані виділених під забудову територій, а також прилеглої території з початку будівництва і до здачі об’єкта в експлуатацію здійснюється будівельними організаціями (підрядниками), якщо інше не передбачено договором підряду, під контролем власника об’єкту благоустрою або його довіреної особи.

Підрядник на виїзді з будівельного майданчика зобов’язаний забезпечити очищення коліс/гусениць транспортних засобів від бруду, унеможлививши винесення його на проїжджу частину вулиці.

1.4.8. Посадові особи підприємств, установ, організацій та фізичні особи несуть відповідальність за невиконання заходів щодо благоустрою, а також за дії або бездіяльність, що заподіяла збиток майну чи здоров'ю громадян, на власних або закріплених за підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами територіях.
2. СУБ'ЄКТИ Й ОБ'ЄКТИ В СФЕРІ БЛАГОУСТРОЮ МІСТА
2.1. Суб'єкти в сфері благоустрою
Суб'єктами в сфері благоустрою населених пунктів є органи державної влади й органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації всіх форм власності, органи самоорганізації населення, фізичні особи – підприємці, громадяни.
2.2. Об'єкти в сфері благоустрою
До об'єктів благоустрою відносяться:

а) території загального користування:

– парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-дитячі, історичні, національні, меморіальні й інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

– пам'ятники культурної та історичної спадщини;

– площі, бульвари, проспекти;

– вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

– пляжі;

– кладовища;

– інші території загального користування;

б) прибудинкові території;

в) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

г) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору;

д) інші території в межах населеного пункту.
2.3. Використання об'єктів благоустрою
Об'єкти благоустрою використовуються відповідно до їх функціонального призначення для забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини на засадах їх раціонального використання та охорони з урахуванням вимог правил благоустрою території міста, правил забудови, інших вимог, передбачених законодавством.

2.4. Утримування об'єктів благоустрою
2.4.1. Балансоутримувач забезпечує належне утримування та своєчасний ремонт об'єкта благоустрою власними силами або може на конкурсній основі залучати для цього інші підприємства, установи, організації.

2.4.2. Власник об'єкта благоустрою за узгодженням з балансоутримувачем щорічно затверджує заходи щодо утримування та ремонту цього об'єкта на наступний рік та передбачає кошти на виконання заходів. Балансоутримувач об'єкта благоустрою несе повну відповідальність за виконання затверджених заходів у повному обсязі.

2.4.3. На території об'єкта благоустрою відповідно до затвердженої містобудівної документації можуть бути розташовані будинки та споруди торговельного, соціально-культурного, спортивного та іншого призначення. Власники цих будинків та споруд зобов'язані забезпечити належне утримування наданої їм у встановленому порядку земельної ділянки, а також можуть на умовах договору, укладеного з балансоутримувачем, забезпечувати належне утримування іншої закріпленої за ними території (прилеглої території) або брати часткову участь в утримуванні об'єкта благоустрою.

Межі закріпленої території й обсяги пайової участі визначає власник об'єкта благоустрою.
2.5. Обмеження при використанні об'єктів благоустрою
Відповідно до переліку встановлених законом обмежень на використання земельних ділянок об'єктів благоустрою на об'єктах благоустрою забороняється:

2.5.1. Виконувати земляні, будівельні й інші роботи без дозволу, виданого уповноваженими органами.

2.5.2. Самовільно влаштовувати городи та встановлювати паркани на міській території, створювати, заподіювати шкоду або знищувати газони, дерева, кущі, тощо.

2.5.3. Вивозити і звалювати в не відведені для цього місцях відходи, траву, гілки, деревину, листя, сніг.

2.5.4. Складувати будівельні матеріали, конструкції, устаткування за межами будівельних майданчиків.

2.5.5. Самовільно встановлювати об'єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски і т.п. Самовільно встановлені об'єкти підлягають демонтажу та вивозу з відшкодуванням у судовому порядку витрат на демонтаж та вивіз за рахунок осіб, які встановили такі об'єкти.(Згідно з Порядком прийняття заходів при знаходженні тимчасових споруд. Додаток № 1).

2.5.6. Встановлювати технічні засоби регулювання дорожнього руху без погодження з відповідними органами Міністерства внутрішніх справ України.

2.5.7. Переобладнувати проїзди у спосіб, що заважає проїзду спеціальних машин швидкої допомоги, пожежної, вивозу ТПВ та аварійної техніки.

2.5.8. Влаштовувати стоянки суден, катерів, інших моторних плавучих засобів у межах територій пляжів у місцях, що не визначені органами місцевого самоврядування.

2.5.9. Порушувати режим, встановлений для водоохоронних зон та прибережних захисних смуг водних об’єктів, об’єктів природно-заповідного фонду.

2.5.10. Викидати відходи, недопалки, папір, тару, матеріали пакувальної промисловості, лушпиння тощо на вулицях, провулках, площах, у парках, скверах, інших громадських місцях.

2.5.11. Випасати худобу, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях.

2.5.12. Здійснювати ремонт, обслуговування та миття транспортних засобів, машин, механізмів у не відведених для цього місцях (крім випадків проведення термінового ремонту при аварійній зупинці).

2.5.13. Спалювати опале листя, гілки, сміття, промислові та побутові відходи.

2.5.14. Захаращувати місця загального користування будь-якими предметами, спорудами.

2.5.15. Ставити намети, розпалювати вогнища на території міста, а також на території пляжів та Бердянської коси.

2.5.16. Розміщувати пересувні та стаціонарні тимчасові споруди соціально-культурного, побутового, торгівельного та іншого призначення, пунктів з надання послуг та атракціонів на центральних вулицях міста з порушенням „Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності”, затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244.

2.5.17. Надавати послуги прокату скутерів „Segway”, дорослих 4-х колісних велосипедів та „велорикш”, а також атракціонів з використанням гужового транспорту на центральних вулицях міста:

– проспект Леніна (від пр.Перемоги до вул.Горького);

– вулиця Горького (від пам’ятника „Торпедний катер” до вул.Першотравневої);

– Приморська площа.
  1   2   3   4   5

Схожі:

Про затвердження Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку...
Загальна проблема стану благоустрою в місті Синельникове, покращення його санітарного стану являється актуальною. Проведення даного...
ПРАВИЛА благоустрою, забезпечення чистоти, порядку та додержання...
Кодекс України про адміністративні правопорушення, Постанова Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 р. N 559 Про такси для...
ПРАВИЛА благоустрою, забезпечення чистоти, порядку та додержання...
Кодекс України про адміністративні правопорушення, постанова Кабінету Міністрів України від 08. 04. 1999 N 559 Про такси для обчислення...
АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ проекту регуляторного акта – рішен н...
Красноградської міської ради "Про затвердження Правил благоустрою території і забезпечення чистоти, порядку та дотримання тиші в...
З В І Т про базове відстеження дії регуляторного акта – рішення міської...
Стислий опис документа: установлюється порядок благоустрою та утримання територій об'єктів благоустрою міста Кременчука, регулюються...
АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
Кременчука, регулюються права та обов'язки учасників правовідносин у сфері благоустрою території міста, визначається комплекс заходів,...
1. Зміст
Правила благоустрою території міста Нікополя (далі – Правила) – це нормативно-правовий акт, яким встановлюється порядок благоустрою...
Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати
Кременчука, регулюються права та обов'язки учасників правовідносин у сфері благоустрою території міста, визначається комплекс заходів,...
Правила благоустрою території міста Нікополя Відповідальна особа...
Порядок внесення змін та доповнень до правил благоустрою території міста Нікополя
Проект 2 У КРАЇНА Бердянська міська рада
Кримінально-виконавчого кодексу України, ст. 25 Статуту територіальної громади міста Бердянська, з метою визначення місця для відбування...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка