МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ НА ТЕМУ: «РЕЄСТРАЦІЯ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ»


Скачати 152.61 Kb.
Назва МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ НА ТЕМУ: «РЕЄСТРАЦІЯ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ»
Дата 05.04.2013
Розмір 152.61 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Право > Методичні рекомендації




ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ НА ТЕМУ:

«РЕЄСТРАЦІЯ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ»
Луцьк

2011

ЗМІСТ



  1. Вступ.




  1. Етапи реєстрації об’єднань громадян посадовими особами органів місцевого самоврядування.




  1. Документи, що подаються разом із заявою на реєстрацію.




  1. Прийняття рішення.



ВСТУП

Зазначені методичні рекомендації розроблені відділом правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно – правових актів та легалізації об'єднань громадян Головного управлінням юстиції у Волинській області з метою надання методичної допомоги для посадових осіб органів місцевого самоврядування, що містять у собі основні положення та порядок дії з питань реєстрації об’єднань громадян, а також зразки відповідних документів.

Варто зазначити, що право на об’єднання – одне з пріоритетних прав людини. Багатьма міжнародними актами закріплено це право, зокрема, статтею 20 Загальної декларації прав людини, статтею 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод тощо. Відповідно до статті 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення захисту своїх прав і свобод, задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших спільних інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. В той же час потрібно зауважити, що згідно статті 37 Конституції України забороняється утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

Згідно п.7 ст.38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (далі-виконкомів) віднесено делеговані повноваження – «реєстрація у встановленому порядку місцевих об’єднань громадян, органів територіальної самоорганізації населення, які створюються і діють відповідно до законодавства». Чинним законодавством, а саме Законом України «Про об’єднання громадян» та Положенням про порядок легалізації об’єднань громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №140 від 26.02.1993, також передбачено здійснення легалізації громадських організацій відповідно виконавчими комітетами сільських, селищних міських рад.

Відповідно до частини другої статті 76 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади. А згідно Положення про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні управління юстиції, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 14 лютого 2007 року №47/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 лютого 2007 року за №125/13392 (із змінами) та Положення про Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 14 лютого 2007 року №47/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 лютого 2007 року за №124/13391 ( із змінами) – управління юстиції контролюють виконання виконавчими органами відповідних рад делегованих повноважень у сфері легалізації об’єднань громадян та надають їм методичну допомогу. Головне управління юстиції контролює цю роботу в районних і міськрайонних управліннях юстиції.

2.Етапи реєстрації об’єднань громадян

виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад


1. Прийняття документів та їх реєстрація








2. Розгляд, підготовка правового висновку щодо установчих документів, поданих на реєстрацію (легалізацію)





3. Розгляд виконавчим комітетом реєстраційної справи, правового висновку та прийняття відповідного рішення



4. Повідомлення заявника про рішення легалізуючого органу

7. Надсилання до управління юстиції в 10-денний термін копії рішення




Заявник, керівник об’єднання


5. Направлення реєстраційної картки державному реєстратору

6. Повідомлення у засобах масової інформації про легалізацію


Відповідно до Закону України «Про об’єднання громадян» для реєстрації громадської організації його засновники подають заяву встановленого зразка, яка повинна бути підписана не менш як трьома засновниками або їх уповноваженими представниками та документи, які передбачені статтею 15 вищевказаного Закону. Підписи в зазначеній заяві повинні бути завірені в установленому законом порядку. Обов’язково в заяві має бути зазначено назву об’єднання громадян, яка має бути тотожною (такою ж) як і у всіх інших документах (статуті, протоколі тощо), територія, в межах якої діє дана громадська організація, дата прийняття статуту (номер протоколу), основна мета діяльності, назва та юридична адреса постійно діючого центрального статутного органу.
3.Документи, що подаються на реєстрацію

Відповідно до пункту 3 Положення про порядок легалізації об’єднань громадян крім заяви подаються ще такі документи:

1) статут (положення) у двох примірниках, який має відповідати статті 13 Закону України «Про об’єднання громадян», тобто містити наступні положення:

1) назву об'єднання громадян (повну, а також скорочену відповідно до частини третьої статті 12-1 цього Закону), його статус та місцезнаходження;

2) мету та завдання об'єднання громадян;

3) умови і порядок прийому в члени об'єднання громадян, вибуття з нього;

4) права і обов'язки членів (учасників) об'єднання;

5) порядок утворення і діяльності статутних органів об'єднання;

6) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна об'єднання, порядок звітності, контролю, здійснення господарської та іншої комерційної діяльності, необхідної для виконання статутних завдань;

7) порядок внесення змін і доповнень до статутного документа об'єднання;

8) порядок припинення діяльності об'єднання і вирішення майнових питань, пов'язаних з його ліквідацією.

Приклад титульної сторінки статуту:


ЗАРЕЄСТРОВАНО

Виконавчим комітетом ……. сільської ради _________________ району

Волинської області

«____» ________________ 2011 року

Свідоцтво №______

Рішення №_______________
Сільський голова підпис

ЗАТВЕРДЖЕНО

установчими зборами

Громадської організації «….»

Протокол № 1

від ________________


С Т А Т У Т

Громадської організації

«…..»

с.________ 2011 р.

Додатково потрібно зазначити, що у статутному документі можуть бути передбачені і інші положення, що стосуються особливостей створення і діяльності об'єднання громадян. Головне, що статутний документ об'єднання громадян не повинен суперечити законодавству України.

Наступним документом, що подається до виконавчого комітету разом із заявою є :

2) протокол установчого з'їзду (конференції) або загальних зборів, які прийняли статут (положення). В протоколі установчих зборів обов’язково має бути зазначено назву зборів, дата та місце проведення зборів, кількість присутніх, прізвище, ім’я та по батькові головуючого та секретаря зборів, питання порядку денного, розгляд питань порядку денного, обговорення, голосування, рішення по кожному питанню порядку денного тощо. Протокол обов’язково підписується головуючим та секретарем зборів.

Зразок
Протокол № 1

установчих зборів (назва громадської організації)

________________

Дата ( місце проведення)
Присутні: _________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Голова зборів: _________________________

Секретар: _____________________________

Порядок денний:

  1. Про обрання голови та секретаря установчих зборів (назва громадської організації).

  2. Про створення (назва громадської організації).

  3. Прийняття Статуту (назва громадської організації).

  4. Обрання голови (назва громадської організації) та керівного органу (назва громадської організації).

Слухали:

По першому питанню ___________________________________________, який запропонував обрати головою установчих зборів (назва громадської організації) _________________________________, а секретарем установчих зборів (назва громадської організації) — ___________________________________.

Ухвалили:

Обрати головою установчих зборів (назва громадської організації) _________________________________, а секретарем установчих зборів (назва громадської організації) — ___________________________________.

Голосували:

За — _____, проти — немає, утримались — немає.

Вирішили:

Обрати головою установчих зборів (назва громадської організації) _________________________________________, а секретарем установчих зборів (назва громадської організації) — ___________________________________.
Слухали:

По другому питанню виступив ____________________________________ з пропозицією створити (назва громадської організації).

Ухвалили:

Створити (назва громадської організації).

Голосували:

За — _____, проти — немає, утримались — немає.

Вирішили:

Створити (назва громадської організації).
Слухали:

По третьому питанню виступив __________________________, який запропонував прийняти Статут (назва громадської організації).

Ухвалили:

Прийняти Статут (назва громадської організації).

Голосували:

За — _____, проти — немає, утримались — немає.

Вирішили:

Прийняти Статут (назва громадської організації).
Слухали:

По четвертому питанню виступив _______________________________, який запропонував обрати головою (назва громадської організації) _____________________________________ та керівний орган — Правління (назва громадської організації) в складі _____ осіб:

1.

2.

3.

Ухвалили:

Обрати головою (назва громадської організації) ______________________ та керівний орган Правління (назва громадської організації) в складі _____ осіб:

1.

2.

3.

Голосували:

За — _____, проти — немає, утримались — немає.

Вирішили:

Обрати головою (назва громадської організації) ______________________ та керівний орган Правління (назва громадської організації) в складі _____ осіб:

1.

2.

3.


Голова зборів

_________________

________________________




(підпис)

(прізвище та ініціали)



















Секретар зборів

________________

___________________




(підпис)

(прізвище та ініціали)



Наступним документом, що додається до заяви є:

3) відомості про засновників об'єднання громадян (для громадян - із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання).

Відомості про засновників об’єднання громадян подаються в довільній формі, однак має бути чітко зазначено прізвища, імена, по батькові, роки народження, місця постійного проживання усіх засновників об’єднання громадян.

Заява, що подається на реєстрацію, яка підписана не менш як трьома засновниками, має містити відомості про засновників, які зазначені у відповідних відомостях.

4) відомості про склад керівництва центральних статутних органів (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання, посади (заняття), місця роботи).

Відомості подають в довільній формі, із зазначенням усіх даних, які визначені чинним законодавством.

Відомості можуть бути подані за такою формою:

Відомості

про склад Правління чи Ради громадської організації «…….»


П.І.П.

Рік народження

Місце проживання

Місце роботи

Посада

Посада в організації
















































Голова правління

Громадської організації «…» ПІБ


Також до заяви додається такий документ як:

5) документ про сплату реєстраційного збору.

Наступним документом, що додається до заяви та подається для реєстрації об’єднання громадян є:

6) документ, який підтверджує місцезнаходження об'єднання громадян.

Документом, що підтверджує місцезнаходження об’єднання громадян може бути:

- гарантійний лист власника, договір оренди. У разі надання під юридичну адресу займаної квартири, подаються довідка про склад сім’ї та заяви повнолітніх членів сім”ї про свою згоду. Заява може бути написана за приблизним зразком.

Виконавчий комітет …… сільської ради _____________________________ району
ПІБ

Місце проживання

Я, …….., підтверджую та не заперечую проти того, що за моєю адресою …….. буде зареєстрована та проводити свою статутну діяльність Громадська організація «……».
дата (підпис) ПІБ


Для прикладу наводимо зразок гарантійного листа.



Виконавчий комітет …. сільської ради ________________________ району


Гарантійний лист
Товариство з обмеженою відповідальністю «……» (місцезнаходження: ………..), в особі голови правління ПІБ гарантує надання Громадській організації «………» приміщення і підтверджує її юридичну адресу: …………..

Голова правління

(підпис) ПІБ

М.П.
4.Прийняття рішення

Перелік документів, що додаються до заяви є вичерпним. В разі відсутності хоча б одного документу при подачі заяви посадова особа органу місцевого самоврядування не може відмовити в прийнятті заяви, проте відповідним правовим висновком та відповідним рішенням виконавчого комітету громадській організації може бути відмовлено в реєстрації.

Проект рішення про реєстрацію громадської організації готується на підставі правового висновку щодо установчих документів, поданих на реєстрацію. Як зазначалося, основною підставою для прийняття позитивного рішення (рішення виконавчого комітету про реєстрацію громадської організації) є відсутність обмежень на створення і діяльність об’єднань громадян (ст.4 Закону України «Про об’єднання громадян»), відповідність статутного документа вимогам чинного законодавства України (ст.13 Закону України «Про об’єднання громадян»), наявність повного переліку документів, що подаються на реєстрацію (ст.15 Закону України «Про об’єднання громадян», п.3 Положення про порядок легалізації об’єднань громадян).

В разі повної комплектації документів, що подані на реєстрацію, та позитивного правового висновку щодо установчих документів, поданих на реєстрацію, посадовою особою органу місцевого самоврядування готується проект рішення виконавчого комітету про реєстрацію об’єднання громадян. Після прийняття рішення дані про реєстрацію об’єднання громадян вносяться до Реєстру об’єднань громадян.

Реєстр об’єднань громадян

№ п/п

Дата надходження документів

Назва об’єднання громадян

Місцезнаходження його статутних органів

Основна мета діяльності

Дата затвердження статуту (положення)

Відомості про склад центральних статутних органів об’єднання

Дата реєстрації

Сума внесеного реєстраційного збору

Відомості про зміни в статутних документах

Примітка




































































та виконавчим комітетом видається відповідне свідоцтво, яке розміщується на аркуші формату А4 (альбомний формат).
Зразок титульної сторінки




Виконавчий комітет

сільської ради


С В І Д О Ц Т В О


про реєстрацію об’єднання громадян

Зразок зворотньої сторінки

Основна мета діяльності



СВІДОЦТВО

про реєстрацію об’єднання громадян
дата
1
Назва об’єднання

Громадська організація «……..»
Вид об’єднання

місцева громадська організація
Постійно діючий центральний статутний орган об’єднання

Загальні збори, Правління

адреса
Територія, на яку поширюється діяльність об’єднання село __________________ району

Керівник

реєструючого органу -----

М.П.



Посадовою особою органу місцевого самоврядування видається особисто («на руки») заявнику один примірник статуту, який прошитий, пронумерований та зареєстрований виконавчим комітетом ради та один примірник свідоцтва про реєстрацію об’єднання громадян. Другий примірник статуту та свідоцтва зберігається у виконавчому комітеті сільської ради.

В тому разі, коли громадська організація з моменту реєстрації набуває статусу юридичної особи посадовою особою органу місцевого самоврядування має бути звернено увагу на інформування заявника про необхідність державної реєстрації як юридичної особи в Державного реєстратора відповідної районної державної адміністрації, з поданням реєстраційних карток ( ф.№1), засвідчених відповідним реєструючим органом

Крім того, потрібно повідомити через засоби масової інформації про реєстрацію об’єднання громадян (ст.14 Закону України «Про об’єднання громадян») та надіслати в 10-денний термін з моменту прийняття рішення копію даного рішення виконавчого комітету до відповідного районного управління юстиції.


Відділ правової роботи, правової освіти,

реєстрації нормативно – правових актів та

легалізації об’єднань громадян Головного

управління юстиції у Волинській області





Схожі:

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ НА ТЕМУ: «УТВОРЕННЯ ТА РЕЄСТРАЦІЯ ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ»
Громадське об'єднання це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав...
Информац ія про роботу ДП “Одесастандартметрологія” по взаємодії...
ДП “Одесастандартметрологія” по взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування
Про Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого...
Цим Положенням регулюється процедура проведення Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування (далі...
Самостійна робота 3 (1)
Бюджет — план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної...
Розглянувши звернення громадських організацій міста, виконавчий комітет міської ради ВИРІШИВ
...
ПАСПОРТ районної цільової програми РАЙОННА ПРОГРАМА фінансового забезпечення...
Очікувані результати виконання Програми Комплексне вирішення всього спектру основних функціональних завдань, які відносяться до сфери...
Закономірності виникнення права
Організація здійснення влади на місцях. Взаємодія місцевих державних органів з органами місцевого самоврядування
Про виділення коштів на статутну діяльність організацій
Розглянувши звернення громадських організацій міста та враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань планування,...
ПРОГРАМA МІЖНАРОДНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО ФОРУМУ «ДОВКІЛЛЯ 2010» Київ, Міжнародний...
Реєстрація учасників VI Всеукраїнської конференції громадських природоохоронних організацій «Участь громадськості у формуванні та...
СТАТУТ
Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Європейської Хартії місцевого самоврядування та іншими...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка