Інформаційно-розважальна програма загальношкільних батьківських зборів на тему: «Молодь проти торгівлі людьми!»


Скачати 139.14 Kb.
Назва Інформаційно-розважальна програма загальношкільних батьківських зборів на тему: «Молодь проти торгівлі людьми!»
Дата 29.12.2013
Розмір 139.14 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Інформаційно-розважальна програма

загальношкільних батьківських зборів на тему:

«Молодь проти торгівлі людьми!»
Мета: протидія торгівлі людьми та насильству у суспільстві шляхом інформування та підвищення рівня обізнаності населення міста, зокрема учнів-старшокласників та їхніх батьків.
Учасники: учні 9 – 11 класів та їхні батьків.
Обладнання:
Час проведення: 90 хв.

(Учениця зачитує вірш)
Невже вам знову хочеться тікати

Із рідної, вже вільної землі?

Забудь калину й мальви біля хати.

Сховавшись на далекій чужині?

В гонитві за добробутом в кишені.

За мріями Америк і Канад

Летять туди, неначе навіжені.

А чи щасливі будуть там — навряд.

І що ви прагнете в тих далях відшукати

Чого немає в рідній стороні?

Що вам недодала Вкраїна – мати —

Напевно, не збагнути вже мені.

Здавалося б — пройти ще кілька кроків

До проблиску осяяних надій,

Та кращі знову линуть в світ широкий

Їм хочу навздогін гукнути «Стій!».

Та не спиню і не зв'яжу їм крила,

Їх ваблять іноземні зорепади.

Але зіркова злива ще не змила

Ні з чийого серця тіні смутку й зради.
Ведучий 1. Доброго дня, дорогі друзі, любі батьки, шановні гості!
Ведучий 2. З вірша у виконанні (___________________) ми розпочали нашу зустріч, щоб обговорити болюче питання сьогодення нашої держави – торгівля людьми.
Ведучий 1. Один мудрець сказав: «Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника — ти програєш. Якщо ти знаєш тільки себе — можливо ти виграєш. Якщо знаєш і себе, і супротивника — перемога буде на твоєму боці». Під супротивником ми маємо на увазі Торгівлю людьми, і наша з вами мета — знати про це явище якомога більше.

Ведучий 1. Ми – майбутнє нації! Ми цінуємо життя!Ми любимо нашу країну!Ми – проти торгівлі людьми і насильства в Україні!
Ведучий 2. Ми молоді, талановиті, креативні, вільні! І саме сьогодні ми це хочемо продемонструвати всім, хто зібрався в залі нашої школи.
Музичний номер
Ведучий 1.Проблема торгівлі людьми уперше була піднята правозахисниками на початку ХХ століття. У той час особлива увага приділялася жінкам з Великобританії, яких змушували до примусової праці в країнах континентальної Європи. Так з'явився термін ”біле рабство”, який пізніше поширився на загальне поняття торгівлі людьми. З тих пір феномен торгівлі людьми піддається постійному аналізу і є предметом багатьох суперечок і дискусій.
Ведучий 1. Пропонуємо Вам переглянути уривок фільму «Правда про торгівлю людьми», щоб краще познайомитися з тим, як люди потрапляють до рук торгівців живим товаром.
Уривок фільму «Правда про торгівлю людьми»
Ведучий2. На сьогоднішній день існує ряд визначень одного з найнегативніших явищ сучасного суспільства. Торгівля людьми — це протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці: це сучасна форма рабства. Торгівля людьми – це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, примушення до жебрацтва, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.
Ведучий 1.Детально про кожну з ознак ми сьогодні поговоримо під час нашої зустрічі. А зараз ми запрошуємо на сцену (____________________________).
Музичний номер
Ведучий 2.Торгівля дітьми. Цією фразою вже давно нікого не здивуєш. Найчастіше стають жертвами торгівців живим товаром діти, яких залишили батьки, діти, батьки яких вживають алкоголь або наркотики. Їх продають з метою трансплантації органів або з метою сексуальної чи трудової експлуатації.

Ведучий 1.За останній рік більш ніж на 20% зросла кількість зареєстрованих випадків торгівлі дітьми в Україні. Реальних випадків ймовірно ще більше. Українських дітей продають з метою трансплантації органів або з метою сексуальної чи трудової експлуатації. Дуже широко діти використовуються для примусового жебрацтва.

Ведучий 2. Частіше для жебрацтва або для секс експлуатації в дуже ранньому віці, наприклад, в 11 років використовують сиріт, тому що вони мають жалісний вигляд. Але саме головне, що покупці – не заморські дяді, а громадяни України!!!
Ведучий 2. Чому ж так відбувається? Чому українські діти все частіше й частіше потрапляють до рук работоргівців. Все просто – діти беззахисні перед дорослими і тому їх легко обманути, скривдити, продати.
Ведучий 1. Ми протестуємо проти торгівлі дітьми! Ми діти вільної країни і хочемо жити, творити, працювати, думати, висловлюватись вільно!
Музичний номер
Ведучий 2. Торгівля жінками є складовою частиною торгівлі людьми. Зазвичай такою жертвою уявляють малоосвічену жінку, яку вивозять переважно в балканські країни чи Туреччину для сексуального рабства. Але жертви сексуальної експлуатації – це не завжди малоосвічені чи необізнані жінки.
Ведучий 1. Навпаки, з досвіду роботи Обласної громадської організації “Прогресивні жінки”, 2/3 жінок, що потрапили в сексуальну експлуатацію – це порядні жінки, переважно одинокі матері. Бувають і абсолютно благополучні дівчата.
Ведучий 2. Вони їхали працювати покоївками, офіціантками, мийницями посуду в кафе, а потрапляли в сексуальну експлуатацію. Причому незалежно від віку і статури. П’ять років тому громадські діячі Обласна організація “Прогресивні жінки” надавали допомогу жінці, яка була в секс рабстві в Італії. Їй на той час було 49 років і була вона досить огрядна.
Ведучий 1. Тому торгівля людьми – це не проблема маргіналів, а нормальних людей, нас з вами, всіх присутніх в залі.
Ведучий 1. Кожна жінка мріє стати щасливою, але, на жаль, щастя приходить не до всіх. Про це говорить Микола Щасливий у своєму вірші «Рабиня», який

присвячено важкій долі жінок, що виїхали працювати за кордон та потрапили у рабство.

Сидіти в клітці, боячись дихнути,

Ходить в кайданах і носить ярмо,

Молитись Богу, боячись заснути

І відчувати на собі клеймо.
Домівку згадувать і слізьми умиватись,

Ламати руки і зализувать синці,

Тримати волю, щоби не зламатись,

Щоб гордо глянути на смерть свою в кінці.
Шукать надію в потаї ночами,

Пригадувать свої рідні слова

І дерти клітку ту свою руками,

Надіючись продерти аж до дна.
І згадувати маму – рідну неньку.

На відстані кричати їй: Пробач!

Сказати, що коха її рідненьку

І все життя буде її кохать.
Шукати смерті в Бога чи у чорта,

Просити небо, щоб її забрав,

Адже у клітці цій сидить істота,

Бо у людини волю вже хтось вкрав.
Музичний номер
Ведучий 1. Заморські женихи, або Мрія про принца – наступна тема нашого заходу. Кожен хоче щастя: і чоловік, і жінка. Кожен шукає людину своєї мрії, любов, домашній затишок. Кожен рано чи пізно замислюється над тим, щоб завести дітей. Кожному потрібна частинка тепла рідної людини.
Ведучий 2. Вийти заміж - зазвичай не проблема, завжди можна знайти людину, яка погодиться сходити з тобою в РАКС. Але де гарантія того, що він надасть тобі все те, про що ти так довго мріяла?! Де ж знайти того єдиного і неповторного, який зробить тебе щасливою?
Ведучий 1. Якщо озирнутися навколо, то щасливі шлюби в України стали рідкістю, і чоловік як глава сім'ї вже давно втратив свою роль. І ось, чаша терпіння лопнула, і наші красуні спрямувала свій погляд на Захід з надією на те, що чоловік з Америки, Франції, Німеччини, Голландії чи іншої країни зробить її щасливою. Хто може засудити дівчину, якщо вона мріє про щастя, і в її поданні щастя - це принц, який живе за межами Україні?
Ведучий 2..А давай проведемо невеличке опитування у жінок і дівчат, присутніх у нашому залі:


  • «Чи хотіли б Ви вийти заміж за іноземця?»;

  • «Як ви ставитеся до жінок, які шукають супутника життя за кордоном?»;

  • «Як на Вашу думку, чому українські дівчата так хочуть вийти заміж за іноземців?»;

  • «Чи вірити Ви в те, що закордонні женихи кращі за наших українських хлопців? Чому?»;

  • «Чи хотіли б Ви, щоб Ваша донька вийшла заміж за іноземця? Чому?»;

  • «Що порадите своїй дитині, коли вона скаже, що познайомилась з іноземцем і планує одружитися з ним?».


Ведучий 1. Як же не потрапити на гачок до шахраїв, які можуть на перший погляд здатися прекрасними принцами, а насправді, використати наших дівчат в якості живого товару?
Ведучий 2. Якщо ви знайшли свою долю, не поспішайте під вінець, перевірте і перевірте все досконально. Попросіть вашого обранця приїхати до вас кілька разів, розпитайте все про його сім'ю, життя в найдрібніших подробицях, знайдіть спосіб перевірити його електронну пошту.
Ведучий 1. Якщо ви зібралися в його країну, оформляйте не гостьову або туристичну візу, а візу нареченої . Таким чином, ви зведете ризик до мінімуму: адже якщо до вас цей чоловік вже запрошував жінок неодноразово, то вам відмовлять у видачі візи нареченої. Ви захочете створити сім'ю раз і назавжди, тому поспіх у цьому питанні ні до чого.
Музичний номер
Ведучий 1. Поки в суспільстві говорять про масштаби торгівлі дітьми, жінками, міжнародні та українські неурядові організації, які опікуються жертвами торгівлі людьми, заявляють про зміни у цій проблематиці і занепокоєння викликає збільшення кількості звернень постраждалих чоловічої статі.
Ведучий 2. За даними українського представництва Міжнародної організації міграції (МОМ), минулого року за допомогою звернулися чотири сотні осіб, і з них 43 відсотки — це чоловіки, які, переважно, потерпають від трудової експлуатації. Сексуальне рабство вже на другому місці.
Ведучий 1. І якщо донедавна основними країнами призначення, де потерпали українці, були Польща, Туреччина, Чехія, то нині це — Росія. Проблема у тому, що українці помилково вважають Росію відносно безпечною країною з огляду на зрозумілу мову, недалеку відстань, безпроблемне оформлення документів і таке інше. Тому часто вони стають жертвами трудової експлуатації.
Ведучий 2. Дуже легко стати жертвою, особливо в чужій країні. Ти безпорадний, якщо не знаєш правил перебування, законів іншої країни. Тобі ніхто не допоможе, якщо ти працюєш не офіційно. Тобі не заплатять за роботу, а примусять тяжко працювати задарма. Ти безпомічний!!! Ти – РАБ!!!
Ведучий 1.

Забудь про Америку, Польщу, Росію,

Шукай своє щастя на рідній землі.

Згадай сумні очі доньки чи сина,

Коли ти залишиш їх на самоті!
Не варті ці гроші розбитого серця,

Дитячого суму і вічних чекань.

Покинеш – заробиш??? Та втратиш ще більше.

Не варті ці гроші дитячих страждань.
Музичний номер
Ведучий 1. Давнє, як світ — устами дитини промовляє істина. Дитина не знає, що таке недомовленість, замовчування, лукавство. Свята простота — спосіб її мислення. Її життя підпорядковане справедливим і щирим законам. Якби світ був побудований за законами дитинного світу, він був би сьогодні зовсім інакший.
Ведучий 2. Як на мене, наш світ ніби перекинутий, його цінності наче помінялися місцями. Хоча чому «наче»? — так воно і є. І від цієї підміни найбільше страждають діти. Розруха, безробіття, нестабільність, агресивне телебачення, преса, книжки, що роз’їдають, як іржа, наші душі й державу, є непомірним тягарем для дітей, хай навіть часом і добре влаштованим матеріально, але обікраденим у найголовнішому — любові найближчих: батька чи матері.
Ведучий 1. Як свідчать неофіційні дані, остання хвиля еміграції викинула за кордон від 7 до 10 мільйонів українців, переважно сімейних: подалися на заробітки мама чи тато, а то й обоє. Діти залишилися на бабусь, дідусів, сусідів, знайомих. Для таких дітей уже й термін винайшли — соціальні сироти!
Ведучий 2. Розлука!!! Про те, що переживає дитина, коли прощається з рідними, написано багато. Ми ж наведемо лише уривки, що найвиразніше передають стан великої малої душі.
Учні зачитують уривки листів

  1. «Автобус похитнувся і поїхав. Полетів білим лебедем — і враз став чорним злим круком: він повіз від мене маму…» — пише 14-річна Ірина.




  1. Катерина з Хмельниччини, 17 років, почала свій лист словами Марселя Пруста: «Як ви уявляєте собі нещастя? — Розлучитися з мамою». І далі: «…Ой мамо, пташко моя нещасна, якби почув нас той, хто розлучив нас так жорстоко! Голосок твій, мамо, я чула в трубці довгих-предовгих вісім років. Я його обіймала, той голосок, цілувала-обціловувала й спати з ним лягала. А коли прокидалася вранці, він озивався до мене голосом світанкової пташки…»




  1. «…Я знаю, що і мама з татом сумують за мною, дзвонять щотижня. Та це тільки телефонні розмови. А я вже заскучав за маминими ласкавими карими очима, усміхненим обличчям, турботливими руками, які гладили мене по голові, коли я збирався до школи. Та це тільки мрії, які не швидко збудуться…» — пише 15-річний Юрко.




  1. «Не люблю зиму, хоч колись любив. Саме в цю пору поїхала наша мама в далеку Італію… А на чужині ніхто українок не чекає. Вірно у тій пісні співається: «А чужина — не родина, плаче серце, як дитина»... Андрій, 14 років.




  1. «Коли ти поїхав, я був іще зовсім дитиною, а зараз я достатньо дорослий, аби зрозуміти, що з тобою діється. Пам’ятаю тебе веселим, життєрадісним. Ти грав на кларнеті і любив співати українські пісні. А тепер, коли приїжджаєш у коротку відпустку, я бачу сум у твоїх очах, ти дуже рідко буваєш веселий. Чужина не гріє серця. Тому я вловив твою думку про можливе повернення додому (нарешті!!!), хоча раніше ти твердо заявляв: ніколи не повернуся! Повертайся. Я не хочу, щоб ти поповнив ряди емігрантів в Іспанії, чи в Португалії, чи деінде… Я не хочу бути сином емігранта і розмовляти лише з твоєю фотографією» — це з листа 13-річного Святослава.


Ведучий 1. І на останок я хочу зачитати лист дитини, яка звертається до всіх батьків України. «Моя мама тяжко працювала за кордоном, а повернулася нічим, її просто «кинули» на гроші. Було важко дивитися, як вона страждала. Довго віддавала борги. Ми жили впроголодь. Та я її не звинувачую, вона ж хотіла для нас з братом кращого майбутнього!!! А знаєш, про що я таємно мрію? Про те, що настане час, і українці зі всіх кінців світу повернуться додому. Ото буде сила! Навіть китайці нам потайки будуть заздрити. Бо нас по світі справді багато. Бо ми достойні кращої долі і кращої держави. Дорогі українці! Повертайтеся до отчого дому — і ми збудуємо таку державу, яку хочемо! Не піднімайте чужі країни, коли ви так потрібні своїй!».
(Учні тримають плакати)
Учень 1.

Протест ганебному шахрайству

Сьогодні висловили ми.

Сучасна молодь України

Проти торгівлі людьми!
Учень 2.

Якщо так сталось, ти потрапив

До рук торгівцями людьми

Прийди, звернись по допомогу

І зможеш тут отримать ти:
Учень 1.

Підтримку, розуміння і пораду

Захищеність, турботу, доброту.

Є небайдужі люди, ті що радо

Твоє життя повернуть до ладу.
Учень 2.

Піклуються в державі Україні

Про тих, хто опинився у біді

І друзям розкажи, своїй родині,

Про що почув сьогодні ти.
Заключна пісня
Всім присутнім роздаються буклети з номерами телефонів і адресами служб, які допомагають людям, що стали жертвами торгівців людьми.



Схожі:

Тема зборів
На допомогу майстру в/н, класному керівнику по підготовці до проведення батьківських зборів. 24. 01. 09
Методичні рекомендації щодо проведення батьківських зборів Варва
Родинна педагогіка. Методичні рекомендації щодо проведення батьківських зборів. – Варва, 2013. – 19 с
ПРОГРАМА “МОЛОДЬ в ДІЇ” Можливості співпраці з Східною Європою і Кавказом
Молодь в дії” – це нова молодіжна програма Європейської Комісії, що є наступницею
Програма інформаційно-психологічного тренінгу Конструктивне й безконфліктне спілкування
Раду школи. Загальна оцінка діяльності представників асоціацій батьківських громад багато в чому визначається й їх навичками побудови...
ОРІЄНТОВНІ ТЕМИ БАТЬКІВСЬКИХ ЗБОРІВ
Як виховувати у дитини любов до читання. Що робити якщо дитина не любить читати? 
Реферат на тему: Цілі ф'ючерсної торгівлі. Механізм біржової ф'ючерсної торгівлі
Цілі ф'ючерсної торгівлі потрібно розглядати з позиції біржі і з точки зору господарства загалом
Навчальна програма для 10-11 класів інформаційно-технологічного профілю Пояснювальна записка
Дана програма розроблена відповідно до Типового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання...
Конкурсно-розважальна програма «ХЛОПЧИКИ + ДІВЧАТКА» для учнів 6 – А і 6 – Б класу
А4, клей; скакалка; молотки (2 шт.), гвіздки (6 шт.), голки, нитки, ножиці, ґудзики (по 3 шт.); грамоти для нагородження
Так що означає таке поняття, як торгівля людьми?
На сьогодні в нашій державі, як і загалом в усіх державах світу актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля...
Конкурсно розважальна програма
У посібнику представлені сценарії свят, конкурсів, інтелектуальних ігор. Даний посібник розрахований для практичного використання...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка