Аналіз роботи з державної реєстрації нормативно-правових актів


Скачати 197.51 Kb.
Назва Аналіз роботи з державної реєстрації нормативно-правових актів
Дата 03.09.2013
Розмір 197.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Аналіз роботи з державної реєстрації нормативно-правових актів
Державною реєстрацією нормативно-правових актів в Головному управлінні юстиції у Волинській області займається сектор реєстрації нормативно-правових актів, правоосвітньої діяльності та систематизації законодавства.

За звітний період Головним управлінням юстиції у Волинській області здійснено ряд організаційних заходів з метою покращення роботи з питань державної реєстрації нормативно-правових актів, а саме:

питання державної реєстрації нормативно-правових актів розглядалось на 3 (2012 рік 1) засіданнях колегії;

проведено 4 (2012 рік – 4) семінарські заняття зі спеціалістами районних, міськрайонних управлінь юстиції та 2 семінари – зі спеціалістами, відповідальними за підготовку і подачу на державну реєстрацію нормативно-правових актів органів виконавчої влади на яких розглядалось питання: «Порядок проведення органами юстиції перевірок стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів»;

проведено 12 (2012 рік – 14) оперативних нарад з питань державної реєстрації нормативно-правових актів;

проведено стажування 13 спеціалістів (7 спеціалістів районних (міськрайонних) управлінь юстиції, які здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів, та 6 спеціалістів суб'єктів нормотворення), за I півріччя 2012 року проведено 12 стажувань спеціалістів (7 – спеціалістів районних, міських (міськрайонних) управлінь юстиції та 5 – спеціалістів суб'єктів нормотворення).

Статистичний аналіз роботи Головного управління юстиції у Волинській області з питань державної реєстрації нормативно-правових актів за I півріччя 2013 року свідчить про те, що кількість актів, які подаються на державну реєстрацію до нього 18/10 у порівнянні з 2012 роком (28/18), зменшилась на 10 нормативно-правових актів.

За звітний період Головним управлінням юстиції у Волинській області з 18/10 поданих на державну реєстрацію нормативно-правових актів:

зареєстровано 18, у тому числі – 10 розпоряджень Волинської обласної державної адміністрації (за 2012 рік відповідно 28/18 із 28/18);

рішення про відмову в державній реєстрації не приймались (у 2012 році – 0).

Головним управлінням юстиції у Волинській області у 2013 році на прохання суб’єкта нормотворення та з власної ініціативи без державної реєстрації для доопрацювання нормативно-правові акти не направлялись (2012 рік – 0).

У 2013 році акти, які не підлягали державній реєстрації до Головного управління юстиції у Волинській області не подавались (у 2012 році – 0).

З метою здійснення контролю за дотриманням суб'єктами нормотворення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, Головним управлінням юстиції у Волинській області протягом I півріччя 2013 року проведено 254 перевірки, в тому числі 126 безвиїзних (за 2012 рік – 255).

Так, протягом I півріччя 2013 року здійснено виїзні та безвиїзні перевірки: Волинської обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів: Департаменту агропромислового розвитку, Департаменту фінансів, Департаменту економічного розвитку і торгівлі, Департаменту соціального захисту населення, Управління інфраструктури та туризму, Управління містобудування та архітектури, Управління освіти і науки, Управління охорони здоров’я, Управління культури, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту, Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, Управління з питань цивільного захисту, Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва, Служби у справах дітей, Державного архіву Волинської області, а також Головного управління юстиції у Волинській області, Луцького прикордонного загону, Управління державної служби головного управління державної служби України у Волинській області, Управління Міністерства внутрішніх справ України у Волинській області.

Так, перевірками фактів неподання, несвоєчасного подання для державної реєстрації нормативно-правових актів, які відповідно до закону підлягають держаній реєстрації, направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли державної реєстрації та не опубліковані в установленому законом порядку, а також надіслання для виконання вказівок, роз’яснень у будь - якій формі, що встановлюють правові норми не виявлено (за 2012 рік – 0/0).

У 2013 році Головним управлінням юстиції у Волинській області пропозиції про усунення виявлених недоліків не вносились (за 2012 рік – 0); пропозиції про притягнення до відповідальності 0 (2012 рік – 0).

Перевірки з питань дотримання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів Головним управлінням юстиції у Волинській області проводяться відповідно до затвердженого Плану – графіку з дотриманням Порядку проведення органами юстиції перевірок стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 19 січня 2012 року № 93/5, зареєстрованого 19 січня 2012 року за № 67/20380.

Працівниками Головного управління юстиції у Волинській області протягом I півріччя 2013 року здійснено 2 комплексні перевірки Горохівського, Ратнівського районних управлінь юстиції за результатами яких, Головним управлінням юстиції у Волинській області надано методичну допомогу та направлено відповідні рекомендації (за 2012 рік – 1).

Під час перевірки Горохівського районного управління юстиції недоліків при реєстрації нормативно-правових актів не виявлено. Спеціалісти зазначеного управління юстиції при реєстрації нормативно-правових актів дотримуються Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до територіальних управлінь юстиції та проведення їх державної реєстрації, затвердженого наказом Головного управління юстиції у Волинській області від 19 листопада 2012 № 36/48, зареєстрованого Головним управлінням юстиції у Волинській області 22 листопада 2012 року за № 41/1317.

Спеціалістом Ратнівського районного управління юстиції були допущені недоліки при складенні довідок за результатами виїзних перевірок. Зміст довідок не відповідав вимогам Додатку 2 Порядку проведення органами юстиції перевірок стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 19 січня 2012 року № 93/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 січня 2012 року за N 67/20380.

За результатами перевірок складено відповідні довідки.

Оприлюднення нормативно-правових актів, зареєстрованих Головним управлінням юстиції у Волинській області, здійснюється у друкованому виданні «Волинська газета» та в інформаційній мережі Інтернет (на відповідному веб-сайті), у яких також висвітлюється стан роботи Головного управління юстиції у Волинській області, управлінь і відділів обласної державної адміністрації щодо державної реєстрації нормативно-правових актів.

Крім того, питання діяльності Головного управління юстиції у Волинській області, у тому числі щодо державної реєстрації нормативно-правових актів, постійно висвітлюються на обласному телебаченні, радіо.
Листи Міністерства юстиції України від 30.01.2013 № 10.1-20/9/1 «Про стан виконання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів за 2012 рік у порівнянні з 2011 роком», від 30.04.2013 № 101-20/29 «Про стан виконання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів за I квартал 2013 року в порівнянні з I кварталом 2012 року» розглянуто на оперативних нарадах при керівництві Головного управління юстиції у Волинській області (12.02.2013, 28.05.2013). Звернуто увагу на дотримання чинного законодавства та Типової інструкції з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1242 при реєстрації нормативно-правових актів.

Наказ Управління культури Волинської обласної державної адміністрації від 05 лютого 2013 року № 18 «Про підготовку та проведення Третього Всеукраїнського конкурсу виконавців на сопілці та цимбалах «Волинська гуковиця», зареєстрований Головним управлінням юстиції у Волинській області 22 лютого 2013 року за № 3/1326 вичерпав термін дії.

Рішення судових органів щодо визнання не чинними зареєстрованих Головним управлінням юстиції у Волинській області нормативно-правових актів не приймались, акти прокурорського реагування, на зареєстровані управлінням юстиції нормативно-правові акти, не вносились. При цьому слід зазначити, що скарги на зареєстровані нормативно-правові акти за звітний період відсутні.

На постійному контролі Головного управління юстиції у Волинській області залишається питання перегляду нормативно-правових актів, у тому числі зареєстрованих, на їх відповідність Конституції та законодавству України.

За звітний період Головним управлінням юстиції у Волинській області переглянуто 772 нормативно-правових акта, що занесені до державного реєстру (за 2012 рік – 880), за результатами чого до 3 нормативно-правових актів внесено зміни (2012 рік – 16), нормативно-правові акти не визнавались такими, що втратили чинність (за 2012 рік – 4).

Проте, не дивлячись на кількісні показники, цю роботу постійно потрібно продовжувати з метою усунення множинності та скасування застарілих нормативно-правових актів, а також актів, які не відповідають чинному законодавству.

На виконання наказів Міністерства юстиції України від 22 липня 2000 року № 133/7 та від 02 грудня 2002 року № 974/7, Головним управлінням юстиції у Волинській області встановлена довідкова система «Регіональний реєстр», розроблено план заходів щодо забезпечення занесення до цього реєстру облікових карток, переліків та текстів нормативно-правових актів, зареєстрованих Головним управлінням юстиції у Волинській області та районними (міськрайонними) управліннями юстиції, а також переліків нормативно-правових актів, у державній реєстрації яких відмовлено та рішення про державну реєстрацію яких скасовано.

Так, Головним управлінням юстиції у Волинській області за звітний період 2013 року до «Регіонального реєстру» внесено інформацію щодо 18 нормативно-правових актів (2012 рік – 33).

Робота районних (міськрайонних) управлінь юстиції з питань державної реєстрації нормативно-правових актів.

У Волинській області створено 14 районних та 2 міськрайонних управлінь юстиції, які здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів. Державною реєстрацією нормативно-правових актів у районних (міськрайонних) управліннях юстиції займаються спеціалісти управлінь.

Головним управлінням юстиції у Волинській області систематично надається допомога районним (міськрайонним) управлінням юстиції, зокрема згідно з планами роботи управління протягом I півріччя 2013 року проведено 7 стажувань працівників районних (міськрайонних) управлінь юстиції з організації роботи щодо державної реєстрації нормативно-правових актів, порядку оформлення та подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію, скасування рішень про державну реєстрацію нормативно-правових актів, занесених до державного реєстру, а також з інших питань.

Протягом I півріччя 2013 року надавалась практична допомога на місці Горохівському та Ратнівському районним управлінням юстиції щодо здійснення ними державної реєстрації нормативно-правових актів. Стан виконання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів розглядався на засіданні трьох колегій Головного управління юстиції у Волинській області за участю начальників районних (міськрайонних) управлінь юстиції.

Головне управління юстиції у Волинській області постійно інформує Волинську обласну державну адміністрацію про стан виконання чинного законодавства з питань державної реєстрації нормативно-правових актів.

Протягом I півріччя 2013 року проведено 4 семінари на базі Головного управління юстиції у Волинській області із начальниками та спеціалістами районних (міськрайонних) управлінь юстиції, відповідальними за державну реєстрацію нормативно-правових актів, та 2 семінари – зі спеціалістами, відповідальними за підготовку і подачу на державну реєстрацію нормативно-правових актів органів виконавчої влади, на яких розглядались питання: Порядок державної реєстрації нормативно-правових актів; Перегляд нормативно-правових актів та приведення їх у відповідність до Конституції та чинного законодавства України.

Належна увага приділялась організації і проходженню стажування працівниками районних (міськрайонних) управлінь юстиції, які здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів. Пройшли стажування у Головному управлінні юстиції у Волинській області спеціалісти 7 районних (міськрайонних) управлінь юстиції.

Головним управлінням юстиції у Волинській області протягом I півріччя 2013 року проведено 2 комплексні перевірки Горохівського та Ратнівського районних управлінь юстиції.

Постійно здійснюється аналіз нормативно-правових актів, зареєстрованих районними (міськрайонними) управліннями юстиції. За наслідками розгляду цього питання на засіданні 3 колегій, проведених у 2013 році, районним (міськрайонним) управлінням юстиції направлені відповідні пропозиції.

За звітний період районними (міськрайонними) управліннями юстиції здійснено ряд організаційних заходів з метою покращення роботи з питань державної реєстрації нормативно-правових актів: проведено 48 нарад, 16 семінарських занять з спеціалістами районних (міськрайонних) управлінь юстиції та працівниками юридичних служб суб'єктів нормотворення, відповідальних за державну реєстрацію нормативно-правових актів. Проведено стажування 4 спеціалістів суб'єктів нормотворення, які здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів. Також розроблено та надано для використання в роботі відповідним районним державним адміністраціям 6 методичних рекомендацій, які підготовлені Ковельським міськрайонним, Горохівським, Ківерцівським, Турійським районними управліннями юстиції.

З метою налагодження належної співпраці з місцевими державними адміністраціями всіма районними (міськрайонними) управліннями юстиції направлені відповідні листи головам цих адміністрацій. Унаслідок цієї роботи районні державні адміністрації, їх відділи та управління визначили порядок державної реєстрації нормативно-правових актів та призначили осіб, відповідальних за підготовку та подачу на державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Питання оприлюднення зареєстрованих нормативних актів вирішено усіма районними (міськрайонними) управліннями юстиції.

Районними (міськрайонними) управліннями юстиції за I півріччя 2013 року: зареєстровано 67/66 нормативно-правових актів із 69/68, поданих на державну реєстрацію (за 2012 рік відповідно 75/75 із 75/75).

Зареєстровані розпорядження райдержадміністрацій приймаються, як правило, з питань використання коштів із місцевих бюджетів (Любешівське районне управління юстиції), про бронювання та встановлення квоти робочих місць на підприємствах, установах, організаціях району (Володимир-Волинське міськрайонне, Ківерцівське, Любешівське, Луцьке, Любомльське, Маневицьке, Рожищенське районні управління юстиції).

Відмов протягом 2013 року в державній реєстрації нормативно-правових актів не було (2012 рік – 0).

На доопрацювання направлено 2/2 нормативно - правові акти (у 2012 році – 0/0).

Ківерцівським районним управлінням юстиції у I півріччі 2013 року на прохання суб’єкта нормотворення без державної реєстрації для доопрацювання відповідно до пункту 11-1 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731, направлено 2/2 нормативно-правові акти: розпорядження Ківерцівської районної державної адміністрації від 10 червня 2013 року № 152 «Про затвердження умов проведення конкурсу з визначення робочого органу-підприємства (організації) для виконання функцій забезпечення роботи постійно діючого конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на приміських автомобільних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Ківерцівського району». (Наказ від 20.06.2013 № 24/2); розпорядження від 10 червня 2013 року № 153 «Про затвердження регламенту проведення конкурсу, який встановлює особливості процедури відбору перевізників для здійснення перевезень пасажирів автомобільним транспортом на приміських автомобільних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Ківерцівського району». (Наказ від 20.06.2013 №25/2)

Рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів не скасовувались ( 2012 рік – 0).

Випадки оскарження суб'єктами нормотворення до суду або до Міністерства юстиції, прийнятих районними (міськрайонними) управліннями юстиції рішення про відмову в державній реєстрації нормативно-правового акта та результати розгляду цих скарг відсутні.

Кількісні показники роботи районних (міськрайонних) управлінь юстиції з державної реєстрації нормативно - правових актів за I півріччя 2012 року свідчать про те, що за I півріччя 2013 року районними (міськрайонними) управліннями юстиції зареєстровано на 8 нормативно – правових актів менше.

Найбільше у звітному періоді зареєстрували нормативно-правових актів Ківерцівське – 11, Іваничівське – 6 районні управління юстиції, Ковельське міськрайонне управління – 9.

Аналізуючи незначну кількість зареєстрованих розпоряджень у районних управліннях та результати проведених перевірок райдержадміністрацій, можна зробити висновок, що спостерігається тенденція прийняття нормативно-правових актів на рівні обласної державної адміністрації, тобто правового врегулювання тої чи іншої проблеми на рівні центральних органів виконавчої влади або обласної державної адміністрації.

Назва районного

(міськрайонного)

управління юстиції

Зареєстровано нормативно-правових актів

Зареєстровано документів, які

державній реєстрації не

підлягають

Кількість

документів,

які підлягають

державній

реєстрації







2012

2013

2012

2013

2012

2013




Володимир-Волинське

3/3

5/5







3/3

5/5




Ковельське

5/5

9/9







5/5

9/9




Іваничівське

6/6

6/6







6/6

6/6




Горохівське

2/2

4/4







2/2

4/4




Камінь-Каширське

1/1

3/3







1/1

3/3




Ківерцівське

8/8

11/11







8/8

11/11




Локачинське

-

2/2







-

2/2




Любешівське

4/4

3/3







4/4

3/3




Любомльське

5/5

3/2







5/5

3/2




Луцьке

8/8

1/1







8/8

1/1




Маневицьке

2/2

4/4







2/2

4/4




Ратнівське

1/1

3/3







1/1

3/3




Рожищенське

14/14

2/2







14/14

2/2




Старо-Вижівське

7/7

2/2







7/7

2/2




Турійське

4/4

5/5







4/4

5/5




Шацьке

5/5

4/4







5/5

4/4




Усього:

75/75

67/66







75/75

67/66




Працівниками районних (міськрайонних) управлінь юстиції здійснено 1866 перевірок стану дотримання законодавства про державну реєстрацію (у 2012 році – 851), з них безвиїзних – 925, виїзних – 925, планових – 16. Територіальними управліннями юстиції щомісячно перевіряються нормативно-правові акти, прийняті районними державними адміністраціями та їх структурними підрозділами.

Планові перевірки були проведені:

Горохівським районним управлінням юстиції 31 січня 2013 року проведено перевірку Архівного відділу Горохівської районної державної адміністрації за 2012 – 2013 роки.

Іваничівським районним управлінням юстиції 30 січня 2013 року проведено перевірку Управління фінансів Іваничівської районної державної адміністрації за період з 02 січня 2012 року по 30 січня 2013 року; 11 квітня 2013 року проведено контрольну перевірку Управління економічного розвитку, житлово-комунального господарства та інфраструктури Іваничівської районної державної адміністрації; 30 травня 2013 року проведено перевірку Управління агропромислового розвитку Іваничівської районної державної адміністрації за період з 01 січня 2011 року по 30 травня 2013 року.

Луцьким районним управлінням юстиції 13 лютого 2013 року здійснено перевірку Відділу освіти Луцької районної державної адміністрації за 2012 – 2013 роки; 04 квітня 2013 року Відділ економічного розвитку і торгівлі Луцької районної державної адміністрації за 2012 та 2013 роки.

Локачинським районним управлінням юстиції 28 травня 2013 року проведено перевірку Служби у справах дітей Локачинської районної державної адміністрації за період з 01 січня 2012 року по 28 травня 2013 року та 25 червня 2013 року Відділ культури Локачинської районної державної адміністрації за період з 01 січня 2012 року по 25 червня 2013 року.

Любешівським районним управлінням юстиції 25 січня 2013 року проведено перевірку Любешівської районної державної адміністрації за 2012 рік, 26 лютого 2013 року проведено перевірку Фінансового управління Любешівської районної державної адміністрації за 2012 рік, 28 травня 2013 року проведено перевірку відділу культури Любешівської районної державної адміністрації за 2012 рік.

Турійським районним управлінням юстиції 14 лютого 2013 року проведено перевірку Управління агропромислового розвитку Турійської районної державної адміністрації за період з 21 серпня 2012 року по 14 лютого 2013 року, 14 березня 2013 року Турійської районної державної адміністрації за період з 16 травня 2012 року по 14 березня 2013 року, 21 травня 2013 року відділу освіти Турійської районної державної адміністрації, за період з 21 березня 2012 року по 21 травня 2013 року, 20 червня 2013 року проведено перевірку Сектору молоді і спорту Турійської районної державної адміністрації за період з 25 квітня 2012 року по 20 червня 2013 року. За результатами планових перевірок фактів порушень законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів не виявлено.

У ході перевірок нормативно-правові акти, які не зареєстровані та підлягали б державній реєстрації не виявлено (2012 рік – 0/0).

Головним управлінням юстиції у Волинській області спеціалістам районних (міськрайонних) управлінь юстиції, відповідальним за державну реєстрацію нормативно-правових актів, вказано на необхідність покращання якості проведення правової експертизи нормативно-правових актів, поданих на державну реєстрацію.

За звітний період районними (міськрайонними) управліннями переглянуто 1483 нормативно-правових акта занесених до державного реєстру нормативно-правових актів (за 2012 рік – 1428), за результатами чого, 15 нормативно-правових актів визнано такими, що втратили чинність, зміни внесені до 3 нормативно-правових актів (за 2012 рік 22 – визнано такими, що втратили чинність, зміни вносились до 4 нормативно – правових актів).



Схожі:

Інформація про роботу сектору реєстрації нормативно-правових актів,...
Державною реєстрацією нормативно-правових актів в Головному управлінні юстиції у Волинській області займається сектор реєстрації...
Про вдосконалення порядку державної реєстрації нормативно-правових...
Затвердити Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної...
М іністерство юстиції України ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ НАКАЗ
Відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого...
Таблиця 1 Інформація
Головного управління юстиції у Волинській області щодо здійснення державної реєстрації нормативно-правових актів
О. М. Остапчук «30» січня 2012 року
Завідувач сектору реєстрації нормативно -правових актів, право освітньої діяльності та систематизації законодавства
Підготовлено 3 Інформаційні листи про позитивний досвід роботи: Луцького...
Виступ завідувача сектору реєстрації нормативно-правових актів, правоосвітньої діяльності та систематизації законодавства Яреми Тетяни...
МІЖВІДОМЧА КОРДИНАЦІЙНО-МЕТОДИЧНА РАДА
Заслухавши інформацію головного спеціаліста сектору реєстрації нормативно – правових актів, правоосвітньої діяльності та систематизації...
Р. М. Дзюбак, заступник директора з навчально-методичної роботи; Н. М. Гладка
На часі формування пакету нормативно-правових актів з питань організації та проведення науково-методичної роботи з педагогічними...
РЕКОМЕНДАЦІЇ м. Луцьк 26 березня 2013 року Координаційно методичне забезпечення
Заслухавши інформацію головного спеціаліста сектору реєстрації нормативно – правових актів, правоосвітньої діяльності та систематизації...
Перелік нормативно-правових актів зареєстрованих Головним управлінням...
Перелік нормативно-правових актів зареєстрованих Головним управлінням юстиції у Волинській області
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка