К СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ CONGRÈS MONDIAL UKRAINIEN UKRAINIAN WORLD CONGRESS CONGRESO MUNDIAL UCRANIO омісія Людських та Громадянських Прав – Commission on Human and Civil Rights


Скачати 123.9 Kb.
Назва К СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ CONGRÈS MONDIAL UKRAINIEN UKRAINIAN WORLD CONGRESS CONGRESO MUNDIAL UCRANIO омісія Людських та Громадянських Прав – Commission on Human and Civil Rights
Дата 20.03.2013
Розмір 123.9 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
К
СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ

CONGRÈS MONDIAL UKRAINIEN

UKRAINIAN WORLD CONGRESS

CONGRESO MUNDIAL UCRANIO
омісія Людських та Громадянських Прав
– Commission on Human and Civil Rights


145 EVANS AVENUE, TORONTO ON M8Z 5X8 CANADA • TEL. (416) 323-3020 • FAX (416) 323-3250

E-MAIL: [email protected] • INTERNET: ukrainianworldcongress.org




Вмш. Віктор Янукович

Президент України
29 березня 2010
Вельмишановний Пане Президенте!

Комісія Людських та Громадянських Прав Світового Конґресу Українців висловлює глибоку стурбованість із приводу переслідувань українців у російськомовних реґіонах України. Прикро констатувати, що в Україні нерідко трапляються випадки антиукраїнської ксенофобії побутового й чиновницького характеру.
За попердні роки жертвами антиукраїнської нетерпимості стали композитор Ігор Білозір (вбито у Львові 2000 р.), правозахисник української мови Богдан Паздерський (вбито в Києві 2008 р, впродовж 2 років не знайдено вбивців), член молодечої організації «Січ» Максим Чайка (вбито в Одесі 2009 р., вбивці досі не покарані). Уже три роки в Луганську триває судовий процес над українським патріотом Сергієм Мельничуком, провина якого полягає в тому, що він відстоює конституційне право на повновартісне функціонування державної (української) мови.
А нещодавно в Павлограді Дніпропетровської області на трьох підприємствах торговельної марки «Будмайстер» звільнено 18 менеджмент-працівників за використання в праці державної (української) мови. Дещо раніше ці особи приложилися до того, що згадані підприємства стали виробниками, в діловодство яких впроваджено українську мову, а також джерелом для відродження національних традицій, звичаїв та обрядів.
Останнім часом частина співвласників «Будмайстра» в ультимативній формі заборонила менеджментові використання української мови в діловодстві та спілкуванні, а відтак під надуманими приводами звільнила з праці 18 найактивніших українців.
Ми побоємося, що при дальшому нагнітанні антиукраїнських настроїв та бездіяльності правоохоронних органів, прокуратури й судів ксенофобія набере системного характеру, ставши загрозою для життя свідомих українців та зумовить втрату міжнародного іміджу України.
Зкаликаємо Вас зробити все можливе, щоб прояви антиукраїнської ксенофобії не мали місця в жодних реґіонах Україні, а особи, що займаяться поширенням та скоєнням антиукраїнської ксенофобії були притягнені до відповідальности. Будемо вдячні за відповідь.
Остаємось з пошаною до Вас.



Юрій Даревич

Голова КЛГП



Марта Онуфрів

Голова Комітету КЛГП у справах України

Додатки:

І. Із звернення голови громадської організації «Люстрація» Олега Осуховського до генерального прокурора України О. Медведька, виконуючого обов`язки міністра внутрішніх справ України Ю. Луценка (8.02.2010 р.)

«У місті Павлограді звільняють та дискримінують за мовною ознакою»

«В період з 24 по 30 листопада 2009 року на трьох підприємствах торгівельної марки «Будмайстер» (м. Павлоград Дніпропетровської області) було звільнено 18 працівників, яких обурила «Постанова» представників власників підприємств І.М. Слюнкова та О.В. Бутенко, що порушувала Конституцію України та трудові права працівників, бо фактично забороняла вживання української мови, та вносила зміни в трудовий договір без згоди на те працівника.
Впродовж останніх років ці підприємства (ВАТ «Павлограджилстрой», ТОВ «Фабрика дверей «БудМайстер» та ТОВ «Фабрика будівельних сумішей «БудМайстер») позиціонувалися на ринку України як національні виробники. На підприємствах проводилася системна проукраїнська й державницька політика. Керівний склад підприємств перейшов на спілкування українською мовою та спонукав до цього інших працівників підприємств.
Як виявилося проукраїнська та державницька політика керівників дуже не подобалася І.М. Слюнкову, О.В. Бутенку та О.П. Пашковському, які представляли частину власників підприємства. Вони неодноразово висловлювалися проти таких ініціатив.
18 листопада 2009 року І.М.Слюнков, О.П.Пашковський та О.В.Бутенко зібрали в приміщенні ТОВ «Фабрика Будівельних сумішей «Будмайстер» керівний склад підприємств торгівельної марки «Будмайстер» та представили документ, який для ВАТ «Павлограджилстрой» мав вигляд документа під назвою «Постанавление Наблюдательного совета» (Постанова Наглядової Ради), а для інших підприємств «Постановление учредителей …».
Пункт 3.2. вказаних постанов передбачав, що «при спілкуванні з клієнтами, бізнес-партнерами, - працівники підприємства повинні використовувати мову, на якій до них звертаються. У випадках, коли працівник підприємства не володіє відповідною мовою - його обов’язком є знайти взаємоприйнятну мову спілкування або звернутися до колеги, який володіє даною мовою».
Вищевказане рішення прийнято в порушення п. 4 ст. 92 Конституції України, в якому зазначено, що порядок застосування мов визначається виключно законами України, а ніяк не постановами «наблюдательного совета» або «учредителями». За статтею 10 Конституції України, статті 2 Закону Української РСР “Про мови в Українській РСР”, державною мовою в Україні є українська мова.
Таким чином, роботодавець не мав права вимагати від працівників спілкування з клієнтами та колегами будь-якими іншими мовами, крім державної (...).

Замість того, щоби сісти за стіл переговорів з колективами підприємств, І.М.Слюнков та О.П.Бутенко з порушенням чинного законодавства України звільнили зі займаних посад голову правління ВАТ «Павлограджилстрой» Юрія Щербака та генерального директора ТОВ «Фабрика будівельних сумішей «Будмайстер» Володимира Піпу.
Коли колективи підприємств, намагаючись захистити себе, спробували започаткувати процес прийняття колективного договору та для реалізації цього задуму - скликали загальні збори, І.М.Слюнков прибув на підприємство та почав перешкоджати їх проведенню. Збори колективів все ж були проведені за межами підприємств, але наслідком було те, що їх ініціатори в кількості п’яти осіб, під тиском з боку власників, були звільнені зі займаних посад. В наступні дні така ж доля спіткала ще 11 працівників.
Всі звільнення відбувалися або під примусом, або шляхом створення нестерпних умов для роботи, або шляхом приниження національної гідності. У підсумку - всі звільнені виявилися особами, які говорили українською мовою та були найактивнішими провідниками проукраїнської та продержавницької політики на підприємствах».

ІІ. Захистіть українців!

ЗАЯВА
Просвітяни м. Павлограда з обуренням сприйняли звістку про те, що директора з розвитку заводу «Будмайстер» Ю. О. Щербака, який в умовах економічної кризи успішно тримав своє підприємство «на плаву», розширюючи при цьому асортимент продукції, звільнено начебто за насильне впровадження української мови на виробництві. Вражає цинізм і ворожість до української мови ініціаторів цього звільнення так званої «наглядової» ради, яку очолює депутат міськради, голова фракції БЮТ І. М. Слюнков.
На 19-му році Незалежності цим панам не указ ні «Закон про мови в Україні», ні десята стаття Конституції України, де сказано: «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Рішенням Конституційного Суду в Україні від 14 жовтня 1999 року затверджено: «Конституцією України статус державної мови надано українській мові (част.і, ст.10). Положення Конституціїукраїни зобов’ язують застосовувати державну – українську мову, як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов’ язків, в роботі й діловодстві, а також у навчальному процесі в державних і комунальних закладах України». Рішення Конституційного Суду України є «обов’ язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскарженим». Ю. Щербак постраждав за те, що він є законослухняниіи громадянином, чітко дотримується законів і Конституції України і є патріотом своєї країни(...).
Павлоградські просвітяни закликають всіх небайдужих громадян стати на захист прав українців на гідне життя, культурний розвиток, основним компонентом якого є українська мова. Ми впевнені в тому, що в тих, хто вороже налаштований до нашої Незалежності і не сприймає її атрибутів, основним з яких є державна мова, не має майбутнього в Україні. 06.12.09 р.
Голова Павлоградського міського т-ва «Просвіта» ім. Т.Шевченка М.А. Заремба

ІІІ. Витяг зі статті «На Дніпропетровщині починається судове слухання справи про звільнення 18 працівників, які говорили українською» (Юлія Рацибарська, 18.01.2010р.):

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині сьогодні має розпочатися судовий розгляд резонансної справи про звільнення 18 працівників однієї з будівельних фірм. Звільнені заявляють, що втратили свою роботу, бо розмовляли українською, і це не подобалось російськомовному власникові компанії. Люди сподіваються, що Павлоградський міськрайонний суд, де триватимуть слухання, розв’яже конфлікт і поновить їх на роботі. Власник же компанії стверджує: на підприємстві розгорівся не мовний конфлікт.

«Ідейний» конфлікт у ВАТ «Павлограджитлобуд», як розповідають самі працівники, бере початок з 2005 року. Саме тоді робітники і керівництво ухвалили нову стратегію розвитку компанії, вирішивши, що віднині вона буде позиціонувати себе як українська, а товар випускатиме під україномовним брендом і оформлений в українському стилі.

У тім рішенні, стверджують робітники, був і економічний інтерес, і поклик душі. Тому пішли далі суто брендових змін. Упродовж кількох років частина працівників почала говорити українською і на роботі, і в родині, стала цікавитись національними традиціями. На заводі навіть організували курси української, а корпоративні свята влаштовували з елементами національної обрядовості.

................................................................................

ІV. Електронні листи І. Слюнкова до Ю. Щербака
From: "Igor M. Slyunkov"
To: "Щербак Ю.А." [email protected]
Sent: Friday, December 09, 2005 7:07 PM
Для роботи Наглядової Ради підприємства прошу перекласти всі документи на російську мову до 13.12.05. У майбутньому, для підвищення ефективності праці Наглядової ради вимагаю всі документи підготовляти виключно на російській мові. Якраз ця мова є робочою мовою для членів Наглядової Ради.

Прошу підготувати ЕКОНОМІЧНЕ обгрунтування доцільності ділового спілкування і ведення діловиробництва всередині підприємства на двох мовах.
І.М.Слюнков
P.S. Це серйозно!!! Прошу виконати в строк!!! Затримка у виконанні приносить збиток підприємству!!!
----- Original Message -----
From: Igor M. Slyunkov
To: Щербак Ю.А.
Sent: Wednesday, April 12, 2006 11:25 AM
Subject: Про взаємовідносини месії й апостолів... Без емоцій: З цього дня кожен випадок використання БЕЗ ПОТРЕБИ в нашому спільному бізнесі української мови я буду оцінювати в 1000 гривень із твоєї премії.

Це і україномовна реклама для російськомовних замовників, і розмови по телефону на українській з російськомовним співбесідником (попередь секретаря!), і т.д., і т.п.
Попереджую – це не жарт!!!
Окрім цього, якщо подібні «просвітницько-місіонерські» настрої на заводі будуть розвиватися, ми неодмінно вийдемо на конфлікт.

Прошу серйозно подумати.
P.S. У храмі «ЛИС» месія вже є. Це моя роль. А апостоли проповідують те, що не суперечить поглядам месії. Інакше вони перестають бути апостолами. Усе.
Заувага: Переклад з російської Марти Онуфрів

................................................................................


V. Витяг: КОЛЕКТИВНОЇ ЗАЯВИ

відносно цинічного порушення роботодавцями (акціонерами) Конституційних норм

та скоєння кримінальних злочинів

Трудовий колектив працівників підприємств м. Павлограда своїми заявами та скаргами в грудні 2009 року та в січні 2010 року повідомляв Павлоградську прокуратуру про скоєння роботодавцями (акціонерами, власниками та керівництвом) ВАТ «Павлограджитлобуд», ТОВ «Фабрика будівельних сумішей «Будмайстер» та ТОВ «Фабрики дверей «Будмайстер», а саме: Слюнковим Ігорем Михайловичем, Бутенком Олександром Володимировичем, Пашковським Олександром Петровичем та іншими, цілої низки порушень чинного законодавства України, які спрямовані на приниження національної честі та гідності, грубого порушення трудового законодавства, позбавлення працівників засобів для існування тощо.

Але до цього часу по відношенню до даних осіб не було порушено кримінальної справи. (...).

Зразу після оприлюднення вищезазначеної «Постанови» трудовий колектив намагався вступити з власниками в переговори щодо її відміни і згідно ст.2 КЗпП, яка дає нам право на вирішення колективних трудових конфліктів, започаткувати переговори по врегулюванні ситуації. Для цього нами було підготовлене та передане власникам колективне звернення.

Відповіддю на звернення було незаконне звільнення двох керівників підприємств. Для захисту своїх прав та недопущення подальших звільнень, працівники торгівельної марки «Будмайстер», скликали збори трудового колективу та обрали Раду трудового колективу для підготовки Колективного договору, якого на підприємстві не було. Але І.М.Слюнков та інші особи в порушення ст.6 Закону України про колективні договори і угоди, який є невід’ємною частиною трудового законодавства, втручалися та обмежували наше право на укладання колективного договору. Вони не давали можливості зібратися обраній Раді трудового колективу та започаткувати складання Колективного договору. Серед звільнених, багатьох обрали до Ради трудового колективу, а згідно ст.12 Закону про колективні договори і угоди, особи, які беруть участь в переговорах як представники сторін звільняються від основної роботи із збереженням середнього заробітку. А їх не тільки не звільнили від роботи, а ще й примусили звільнитися з підприємства (...).

«Постанови» підписані головою зборів Слюнковим Ігорем Михайловичем та секретарем зборів Бутенком Олександром Володимировичем. У пункті 3.2 «Постанови» зазначено: У перекладі з російської: Наші клієнти і бізнес-партнери – наш головний капітал. При спілкуванні з клієнтами, бізнес-партнерами працівники підприємства повинні викопристовувати мову, на якій до них звертаються. У випадку, коли працівник підприємства не знає потрібної мови – його обов`язок знайти взаємно узгоджену мову спілкування або знайти колегу, який володіє даною мовою».

Ми вважаємо, що ці «Постанови» грубо порушують, а точніше повністю ігнорують норми Конституції України та скеровані на обмеження законних прав та свобод Громадян України (працівників підприємств), у томі числі на обмеження права спілкуватися рідною (державною) мовою.

Після озвучення 18.11.2009 р. Слюнковим Ігорем Михайловичем цих «Постанов», працівниками зазначених вище підприємств було поставлено запитання, що саме спонукало акціонерів та співвласників до їх прийняття, на що Слюнков І.М. відповів: «… причиною створення цих постанов стало поширення на підприємствах українізації» та замовлення для дітей працівників новорічних розважальних заходів, які планується провести українською мовою». Також Слюнков І.М. застеріг, що «кожен, хто не буде виконувати ці постанови, тобто у відповідь на звернення до нього російською мовою заговорить українською, буде звільнений».

Більшість працівників підприємства - українці, у зв’язку із чим заборона спілкування українською мовою є для них неприйнятною і такою, що принижує їх національну честь та гідність. Саме тому працівниками був направлений лист на адресу наглядової ради ВАТ «Павлограджилстрой» та співвласників ТОВ «Фабрики будівельних сумішей «Будмайстер», ТОВ «Фабрики дверей «Будмайстер» із проханням відмінити ці «Постанови» та дозволити говорити українською мовою.
У період із 23 до 25.11.2009 року наглядовою радою ВАТ «Павлограджилстрой» та адміністраціями інших підприємств була проведена показова акція з масового звільнення працівників, які висловили своє бажання спілкуватися державною (українською) мовою.

Звільнення працівників проводилося за етнічною ознакою, показово та з брутальними порушеннями норм чинного Законодавства, а саме:

- працівники були звільнені примусово – з кожним працівником, якого примушували звільнитись з підприємства, розмовляли окремо: на ТОВ «Фабрика будівельних сумішей «Будмайстер» - Пашковський О.П.; на ВАТ «Павлограджилстрой» та ТОВ «Фабрики дверей «Будмайстер» - Бутенко О.В.. Всім працівникам була висунута вимога: або звільнитися за власним бажанням, або в іншому випадку звільнення буде проведено за будь-яке вигадане порушення трудової дисципліни.

За таких обставин деякі працівники не витримали погроз і тиску та звільнились за п. 1 ст. 36 КЗпП України. Працівники, які не погодились на звільнення, були звільненні на підставі вигаданих порушень трудової дисципліни. Наприклад, Солодовник А.П. та Мілітанського Б.В., які не були згодні звільнятися добровільно, спочатку були звільненні на підставі п. 1 ст. 41 КЗпП України «за одноразове грубе порушення трудових обов’язків». 25.11.2009 р. неправомірно та безпідставно звільнено: Гончаренко Тетяну Іванівну, Гончарова Віталія Олеговича, Баумер Катерину Володимирівну, Кожушко Олену Василівну, Муленка Андрія Сергійовича, Устименка Ігоря Вікторовича, Задорожного Андрія Миколайовича та інших.

До відома працівників, які залишились не звільненими, адміністрація підприємств довела наступне: так буде з кожним, хто не буде виконувати «Постанову від» 18.11.2009р. Вони тут «хозяєва», вони мають всіляку підтримку в державних органах м. Павлограда, а «те кто с ними не согласен будут выброшены на улицу без средств существования» (Переклад з російської: «ті, хто з ними не є згоден, будуть викинуті на вулицю без засобів існування»). В умовах кризи, яка спіткала нашу державу та наявністю великої кількості безробітних, погроза власників підприємств є дійсною та реальною, оскільки робота на підприємстві та заробітна плата для багатьох працівників та їх сімей - єдине джерело для фізичного існування.

Факти, які викладені в наших попередніх заявах, свідчать про те, що в діях власників та посадових осіб ВАТ «Павлограджилстрой», ТОВ «Фабрики будівельних сумішей «Будмайстер», ТОВ «Фабрики дверей «Будмайстер», а саме - Слюнкова Ігоря Михайловича, Бутенка Олександра Володимировича, Пашковського Олександра Петровича та інших, які забороняють спілкуватись працівникам державною мовою, чинять на працівників тиск за етнічною ознакою та створюють для цілої групи людей життєві умови, які унеможливлюють нормальне існуванням цих людей та їхніх родин, тощо, мається склад злочину, який передбачений відповідними статтями КК України:

- стаття 161 КК України (умисні дії спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження...)..
ВАТ «Павлограджилстрой» Щербак Юрій Олександрович


Схожі:

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
Світовий Конґрес Українців щиро вітає Ієрархів і душпастирів українських Церков у всьому світі, а також усіх українців в Україні...
СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ РОЗПОЧАВ У КИЄВІ МІЖНАРОДНУ АКЦІЮ
Свічка моління”, яка від червня до листопада цього року відвідає всі області України і країни проживання української діаспори, а...
СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ ЗАКЛИКАЄ ДО КООРДИНОВАНОЇ АКЦІЇ ДОПОМОГИ...
Епідемія грипу, що набула протягом останніх тижнів поширення у всьому світі, досягла території України. На сьогодні грип, викликаний...
СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ ЗАСУДЖУЄ НЕКОНСТИТУЦІЙНУ УГОДУ ЩОДО ЧОРНОМОРСЬКОГО...
Перебування Чорноморського флоту Росії в Криму від 2017 р до 2042 р., яку підписав Президент України Віктор Янукович з Президентом...
Розділ ІІ Гуманізуюча місія соціального педагога в освітньому закладі на сучасному етапі
Разом з тим сьогодні стало цілком очевидно, що нова соціальна реальність, загострення соціально-економічних та національних суперечностей,...
Помаранчева революція зсередини: підчас та після”
Центральноєвропейському університеті в Будапешті відбувся Тиждень Української Культури, організований українськими студентами за...
«Ukrainian International Educational Fair» 11, 12. 02. 2012, Киев, Запорожье
Выставка «Ukrainian International Educational Fair» (11, 12. 02. 2012, Киев, Запорожье)
Економіко-математичні моделі та інформаційні технології в дослідженнях...
Анотація. Дослідження людських ресурсів завжди актуальні, оскільки їх розвиток відбувається практично безперервно. Вирішенню питань...
Лекційний курс: “Лінгвокраїнознавство” для студентів II курсу Для...
«Glorious Revolution»,1688). Bill of Rights (1689) – new constitutional monarchy. Catholicism
4 Світовий фінансовий ринок: сутність та роль у системі міжнародного...
З функціонального погляду світовий фінансовий ринок — це система ринкових відносин, у якій об’єктом операцій виступає грошовий капітал...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка