Закон про кримінальну відповідальність Завдання №1


Скачати 0.51 Mb.
Назва Закон про кримінальну відповідальність Завдання №1
Сторінка 1/6
Дата 20.03.2013
Розмір 0.51 Mb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон
  1   2   3   4   5   6
Харківський економіко-правовий університет

Кафедра кримінально-правових дисциплін

та адміністративного права

“ЗАТВЕРДЖЕНО”

Завідуючий кафедрою

___Павликівський В.І.

(прізвище та ініціали)

“25” вересня 2012 р.

Збірник задач

Дисципліна: Кримінальне право (Загальна частина)

Розробив

доцент, кандидат

юридичних наук

В.І. Павликівський

м. Харків 2012 р.

Рекомендовано до друку

вченою Радою Харківського

економіко-правового університету,

протокол № 5

від «27» вересня 2012 р.

Рецензенти:

Назаренко Я. М., доцент кафедри гуманітарних та фундаментальних юридичних дисциплін Харківського економіко-правового університету, кандидат юридичних наук;

Шульга А. М., доцент кафедри кримінального права та кримінології Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент.

Збірник задач з Кримінального права України. Загальна/ Павликівський В.І. - Харків: Харківський економіко-правовий університет, 2012. – 21 с.

Обговорено на засіданні кафедри

25 вересня 2012 р.,

протокол № 9

©., 2012

© Харківський економіко-правовий університет, 2012

Модуль №1

Тема. Закон про кримінальну відповідальність
Завдання № 1. 5 листопада 2009 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення у сфері довкілля», яким була встановлена кримінальна відповідальність за незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля, а Кримінальний кодекс України було доповнено статтею 239-1 «Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель».

З якого часу (дата та час) зазначений Закон набув чинності, а щодо осіб, які вчинили такі діяння, виникають підстави для притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 239-1 КК України?

Завдання № 2. Громадянин Республіки Білорусь К. був затриманий на кордоні України з Російською Федерацією на перепускному пункті «Гоптівка» під час проходження митного контролю з великою партією наркотичних засобів, які він намагався перевести на свою батьківщину.

Влада Республіки Білорусь пред’явила вимогу притягнути К. до кримінальної відповідальності за кримінальним законом цієї країни, так як він є її громадянином та намагався ввести наркотичні засоби саме до Білорусі. Влада Російською Федерації, з свого боку, також пред’явила вимогу щодо притягнення К. до кримінальної відповідальності за кримінальним законом Російської Федерації, так як наркотичні засоби той придбав на території цієї країни.

Яке рішення повинні прийняти компетентні органи України? Чи може К. бути притягнутий до відповідальності за законом про кримінальну відповідальність України? На території якої держави К. був вчинений злочин?

Завдання № 3. Особа без громадянства М., перебуваючи на відпочинку у Туреччині, вчинив вбивство громадянина України К.

Чи підлягає М. кримінальній відповідальності згідно закону про кримінальну відповідальність України? Який принцип дії закону про кримінальну відповідальність може бути застосований у цьому випадку? За яких умов М. може бути притягнуто до кримінальної відповідальності згідно із ст. 7 КК України?

Завдання № 4. Їдучи потягом Москва-Нальчик, громадянин Вірменії М. з метою заволодіння індивідуальним майном, підмішав до напою сусіда по купе сильнодіючу снотворну речовину. Коли той втратив свідомість, М. з його речами вийшов на станції Курськ (Росія). У зв’язку з тим, що доза сильнодіючої речовини була дуже великою, потерпілий помер під час зупинки потягу на станції Харків (Україна), але факт його смерті було виявлено лише на кінцевій станції – в м. Нальчику (Росія).

За законом якої країни повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності М. за скоєні крадіжку та убивство? Які принципи дії кримінального закону у просторі для цього слід застосувати? В яких випадках злочин визначається, як вчинений на території України? Чи визнаються територією України пасажирські потяги?

Завдання № 5. Гр-н України П., знаходячись у Германії, був засуджений за декілька злочинів. Після відбуття покарання П. повернувся в Україну.

Чи підлягає він кримінальній відповідальності в Україні, якщо кримінальний закон України передбачає за такі злочини більш суворе покарання? Чи могла бути застосована процедура екстрадиції до гр-на України П. під час відбування покарання в Германії? Розкрийте поняття екстрадиції. Як вирішити завдання, якщо П. - особа без громадянства? Як вирішиться питання, якщо П. за протиправне діяння, яке в Україні є злочином, у Германії поніс лише адміністративне стягнення?

Завдання № 6. У правоохоронні органи України звернулися представники влади Об’єднаних Арабських Еміратів з проханням про видачу гр-на України Б., який, знаходячись у ОАЕ, скоїв злочин проти ісламу.

Чи підлягає Б. екстрадиції? Який зміст універсального принципу дії кримінального закону? Чи підлягає Б. екстрадиції, якщо він особа без громадянства, але його дії, вчинені на території ОАЕ, за законодавством України злочинними не вважаються?

Завдання № 7. Співробітниками УБОЗ Київської області був затриманий громадянин Росії С., який був учасником російського злочинного угрупування та скоїв на території Росії декілька розбійних нападів, а також незаконний збут наркотичних засобів. В зв’язку з цим МВС Росії був оголошений його розшук.

За законом якої країни С. має бути притягнений до кримінальної відповідальності?

Чи зміниться рішення, якщо:

- наркотичні засоби збувалися також і на території України?

- С. був громадянином України?

Дайте визначення території України згідно з Законом України “Про державний кордон”. Розкрийте зміст поняття універсального принципу дії кримінального закону.

Завдання № 8. Х. засуджено за те, що він 20 лютого 2001 р. за попереднім зговором з Ч. таємно викрав із хліва М. птицю на суму 140 грн. Крім того, Х. визнано винним у порушенні правил адміністративного нагляду.

Середино-Будський районний суд Сумської області вироком від 19 квітня 2001 р. засудив Х., раніше неодноразово судимого і визнаного особливо небезпечним рецидивістом, за ч. 4 ст. 140 КК 1960 р. на сім років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, за ч. 1 ст. 1961 цього Кодексу - на шість місяців позбавлення волі і на підставі ст. 42 того ж Кодексу за сукупністю злочинів остаточно визначив засудженому сім років шість місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Роменський районний суд Сумської області постановою від 19 лютого 2002 р. змінив вирок Конотопського окружного суду тієї ж області від 30 червня 1993 р., виключивши з нього рішення про визнання Х. особливо небезпечним рецидивістом, а також привів у відповідність із КК 2001 р. вирок Середино-Будського районного суду Сумської області від 19 квітня 2001 р.: перекваліфікував дії Х. з ч. 4 ст. 140 КК 1960 р. на ч. 3 ст. 185 КК 2001 р. з виключенням такої кваліфікуючої ознаки, як учинення крадіжки особливо небезпечним рецидивістом, і пом'якшив міру покарання до шести років позбавлення волі.

У клопотанні засуджений Х. просив вирок Середино-Будського та постанову Роменського районних судів змінити і призначити йому більш м'яке покарання.

Чи підлягає клопотання Х. задоволення? Обгрунтуйте рішення.

Завдання № 9. Д. визнано винним у тому, що він 10 червня 1998 р. за попередньою змовою з особою, справу щодо якої виділено в окреме провадження, проник на територію свиноферми, звідки таємно викрав дві свиноматки, заподіявши цій фермі матеріальну шкоду на суму 1 тис. 850 грн. Досудове слідство у справі про вчинену 10 червня 1998 р. крадіжку було зупинено у зв'язку з тим, що Д. переховувався від нього.

Вироком Октябрського районного суду м. Бєлгорода РФ від 28 травня 1999 р. Д. було засуджено за пунктами "а", "г" ч. 2 ст. 162 КК РФ на три роки позбавлення волі; вироком Бєлгородського районного суду РФ від 18 червня того ж року - за пунктами "а", "в" ч. 2 ст. 158 цього Кодексу за крадіжку чужого майна, вчинену ним 2 грудня 1998 р., і за сукупністю вироків на підставі ст. 69 того ж Кодексу на чотири роки позбавлення волі.

Після повного відбуття покарання (23 грудня 2002 р.) він повернувся в Україну, де вироком Білозерського районного суду від 3 грудня 2003 р. був засуджений за крадіжку, вчинену ним 10 червня 1998 р., на три роки позбавлення волі. При цьому суд виходячи з того, що Д. вчинив зазначені злочинні дії до постановлення вироку судом РФ, застосував ч. 3 ст. 42 КК 1960 р., зарахувавши у строк відбування покарання за новим вироком строки ув'язнення за вироком суду РФ (з 24 грудня 1998 р. по 23 грудня 2002 р.), а також попереднього ув'язнення у зв'язку із вчиненням злочину в Україні (з 15 жовтня 2003 р.), і звільнив засудженого від подальшого відбування покарання.

Чи правильне рішення прийняв суд? Обгрунтуйте відповідь.

Завдання № 10.

I. Знайдіть в Кримінальному кодексі України 2001 р.:

  • по три статті з Загальної та Особливої частини КК, які мають декілька частин.

  • три статті Особливої частини КК, які мають примітки.

  • три статті Загальної частини та статтю Особливої частини КК, які мають пункти.

II. Дайте відповідь на питання, що таке диспозиція статті та знайдіть в Кримінальному кодексі України 2001 р. не менш трьох статей Особливої частини КК:

  • з простою диспозицією;

  • з описовою диспозицією;

  • з бланкетною диспозицією;

  • з відсилочною диспозицією;

  • зі змішаною (комбінованою) диспозицією;

III. Дайте відповідь на питання, що таке санкція статті та знайдіть в Кримінальному кодексі України 2001 р. не менш трьох статей Особливої частини КК:

  • з відносно-визначеною санкцією, в якій вказані верхня і нижня межа покарання;

  • з відносно-визначеною санкцією, в якій вказана лише верхня межа покарання;

  • з відносно-визначеною санкцією, в яких є додаткові покарання;

  • з альтернативною санкцією;

  • з безальтернативною санкцією.

Аргументуйте свої відповіді по кожному з наведених прикладів.

Завдання № 10. Суддя місцевого суду Б., постановляючи вирок в кримінальній справі по обвинуваченню К. в незаконній лікувальній діяльності (ст.. 138 КК), в частині визначення тяжких наслідків, що були спричинені потерпілому, посилався на рекомендації, дані в науково-практичному коментарі до КК.

Чи законне рішення суду? Який вид тлумачення закону про кримінальну відповідальність здійснює суддя при розгляді конкретної справи? Які види тлумачення закону про кримінальну відповідальність ви знаєте? Які з них є обов’язковими до виконання? Яке значення для правозастосувачів мають роз’яснення Пленуму Верховного Суду України?

Завдання № 11. В серпні 2001 відносно П. було порушено кримінальну справу за ст. 211 КК 1960 р. за виготовлення предметів порнографічного характеру. В ході слідства було встановлено, що П. виготовляв ці предмети з метою колекціонування.

Порівняйте диспозиції ст. 211 КК 1960 р. і ст. 301 КК 2001 р. і дайте відповідь, який закон повинен бути застосований в даному випадку? Що таке закон, що скасовує злочинність діяння? Назвіть випадки в яких закон визнається таким, що скасовує злочинність діяння? Можливо було б притягнути П. до кримінальної відповідальності за КК 2001 р., якби він примушував неповнолітніх до участі в створенні предметів порнографічного характеру? Обґрунтуйте свою відповідь.

Завдання № 12. Громадянин України Д. на території Росії незаконно виготовляв прекурсори метою їх використання для виробництва наркотичних засобів. Після повернення в Україну проти його була порушена кримінальна справа по обвинуваченню його у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 311 КК України. Адвокат О. подав клопотання про припинення кримінальної справи на тій підставі, що КК РФ 1996 року не визнає злочином виготовлення прекурсорів, а злочинність і караність діяння повинна визначатися кримінальним законом місця його вчинення.

Чи підлягає клопотання адвоката задоволенню? Як вирішується питання, якщо громадянин України на території іншої держави вчинив діяння, що не визнається злочином?
Модуль № 2

Тема: Склад злочину

Завдання № 1. К., від’їжджаючи на відпочинок, попросила свою сусідку Є., щоб та взяла на зберігання найбільш цінні речі на період її відсутності (золоті прикраси, іноземну валюту та комп’ютерну техніку). Є. погодилася, але пізніше всі речі К. продала, а гроші привласнила. Коли К. повернулася з відпочинку і прийшла до Є. забрати свої речі, остання їй сказала, що ніяких речей від неї на зберігання не брала.

Визначить, чи є підстави кримінальної відповідальності Є.

Завдання № 2. С., працюючи начальником управління капітального будівництва виробничого об’єднання, шляхом зловживання посадовим становищем у грудні 2010 року викрав 1,5 м3 лісоматеріалу, а у квітні 2011 року – 10 листів шиферу.

Визначить, чи є підстави кримінальної відповідальності С.

Завдання № 3. Н. взяв у пункті прокату холодильник та телевізор, які пізніше продав, а гроші пропив. Повернути взяті на прокат речі або сплатити їх вартість Н. відмовився.

Визначить, чи є підстави кримінальної відповідальності Н.
Тема. Поняття злочину

Завдання № 1. Н. штовхнув С. Внаслідок цього С. було заподіяно легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я та незначну втрату працездатності.

Ознайомившись із ст. 125 КК України, визначте, чи є ознаки злочину в діянні Н.? Назвіть ознаки злочину. Як слід вирішити питання, якщо Н.: а) необережно штовхнув С. чи б) умисно штовхнув С.? Чи зміниться рішення, якщо Н. штовхнув С. через те, що сам підслизнувся на тротуарі? Чи мають місце ознаки злочину в останньому випадку?

Завдання № 2. Л., бажаючи помститися Х., скинув на нього із даху багатоповерхового будинку цеглину, однак не влучив. Цеглина впала поруч із Х. і розбилася. Адвокат Л. звернувся до слідчого з клопотанням про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі ч. 2 ст. 11 КК України, мотивуючи це тим, що шкоди Х. заподіяно не було, а отже це діяння є малозначним.

Чи обґрунтовані аргументи адвоката? Яке діяння згідно із ч. 2 ст. 11 КК України не є злочином? Чи зміниться рішення, якщо Х. були спричинені лише легкі тілесні ушкодження, відповідальність за які передбачена ст. 125 КК України?

Завдання № 3. Якими, залежно від ступеня тяжкості, є злочини, передбачені:

1) ч. 2 ст. 115 КК; 5) ст. 118 КК; 9) ч. 1 ст. 122 КК;

2) ст. 148 КК; 6) ч. 2 ст. 154 КК; 10) ст. 170 КК;

3) ст. 177 КК; 7) ч. 2 ст. 226 КК; 11) ч. 3 ст. 286 КК;

4) ч. 2 ст. 365 КК; 8) ч. 3 ст. 365 КК; 12) ч. 1 ст. 375 КК.

За якими ознаками (критеріями класифікації) і на які групи ще можна поділити наведені злочини?

Завдання № 4. М. двічі вступав до політехнічного інституту, але не проходив за конкурсом. Серед абітурієнтів ходили, чутки, що незважаючи на відсутність у правилах прийому пільг абітурієнтам-спортсменам, приймальна комісія фактично надає їм перевагу. Бажаючи навчатися в вузі, М. частково підробив видану йому за місцем роботи характеристику, додрукувавши строчку про те, що він має 1 спортивний розряд з волейболу. Цю характеристику разом з іншими документами він подав до будівельного інституту, успішно склав іспити і його було зараховано до складу студентів.

М. за підробку документів було засуджено за ст. 358 КК. Вважаючи дії М. незлочинними, адвокат оскаржив вирок.

Ознайомтеся зі ст. 358 КК України зробіть висновок: чи є в діях М. всі ознаки злочину? У чому знайшла вияв суспільна небезпека даного діяння? Охарактеризуйте два критерії суспільної небезпеки. Чи містить дане діяння ознаку винності?
Тема. Об’єктивна сторона злочину

Завдання № 1. Старший черговий підстанції електромережі Л. одержав повідомлення про обрив дроту на одному з будівельних майданчиків. Не вимкнувши струм у лінії електромережі, Л. направив для усунення пошкодження чергових електромонтерів Б. та Д. На територію майданчика самовільно проникли діти й один з них – К. доторкнувся до обірваного дроту, внаслідок чого помер на місці від враження електричним струмом.

Вирішіть питання про наявність ознак об’єктивної сторони діяння, вчиненого Л. Яким видом суспільно небезпечного діяння (дією чи бездіяльністю) характеризується вчинене? Розкрийте поняття дії та бездіяльності, їх ознаки. Назвіть умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Завдання № 2. Між О. і П., що перебували на квартирі останнього, виникла сварка, під час якої П., ударивши О. по голові, заподіявши йому легке тілесне ушкодження. Через деякий час вказана травма спричинила крововилив у мозок із тяжкими змінами в речовині та судинах головного мозку, внаслідок чого О. помер. У висновку судово-медичної експертизи вказано, що у розвитку крововиливу, який призвів до смерті, визначальним моментом була патологія артеріальних судин, а супутніми – захворювання (гіпертонія), алкогольне сп’яніння, конфліктна ситуація та незначна травма.

Визначте, чи підлягає П. кримінальній відповідальності за вбивство? Дайте аналіз об’єктивної сторони вчиненого. Чи має місце причинний зв’язок між діями П. та смертю О.? Як повинне вирішуватися питання про відповідальність П.?

Завдання № 3. У відділі «Тканини» крамниці М. взяв рулон шовкової тканини та сховав його під своєю курткою. Покупець С. це побачила і повідомила охоронцям крамниці. Біля виходу з магазину охоронці затримали М. й зажадали щоб той розстібнув куртку. М. вирвався та втік з рулоном тканини.

Варіант: Те, що М. вкрав рулон шовкової тканини, ніхто не помітив. Але через півгодини М. був затриманий працівниками міліції та тканину у нього було вилучено.

У чому полягає об’єктивна сторона вчиненого М. злочину? Ознайомившись із ст.ст. 185 та 186 КК України, визначте, яке законодавче визначення цих злочинів: злочини з формальним чи матеріальним складом? Назвіть ознаки об’єктивної сторони цих злочинів.

Завдання № 4. В міському тирі учні одинадцятого класу школи №15 виконували вправи по стрільбі з гвинтівки. Відповідальним за організацію та проведення стрільб був викладач військової кафедри політехнічного інституту Л.. Після закінчення занять він не організував збір гільз та не перевірив кількість використаних патронів, не оглянув гвинтівки, а доручив учням Л. і Ф. перенести гвинтівки до збройної кімнати. Ф., не підозрюючи про наявність в патроннику бойового патрону, жартуючи навів гвинтівку на Л. і натиснув на спусковий гачок, у результаті чого стався постріл і Л. було вбито на місці.

Охарактеризуйте об’єктивну сторону вчиненого діяння. Чи знаходяться тяжкі наслідки дій Ф. у причинному зв’язку із посадовою діяльністю Л.? Розкрийте поняття бездіяльності. Чи зміниться рішення, якщо Л. отримав тільки тілесне ушкодження?

Варіант “А”. Охоронець приватного підприємства Д., закриваючи ворота підприємства після робочого дня, навісив зіпсований навісний замок та пішов спати у службове приміщення. Вночі група підлітків проникла на територію підприємства, де знаходився службовий автотранспорт. Вони зняли колеса з двох легкових автомашин та винесли їх через ворота. Колеса підлітки реалізували на авторинку, а гроші поділили.

Варіант “Б”. Після недбалого виконання своїх обов’язків, зазначеного у варіанті “А”, охоронець Д. вночі почув шум у дворі підприємства. Взявши рушницю він вийшов з приміщення. Побачивши підлітків, які знімають колеса зі службових автомашин, Д. почав стріляти по них. Внаслідок цього один підліток був вбитий на місці, а два інших були поранені.

Проаналізуйте ці варіанти та охарактеризуйте об’єктивну сторону діянь вчинених Д. та підлітками.

Завдання № 5. У магазині ”Тканини” П. взяв з прилавку рулон шовкової тканини вартістю 372 грн. і сховав його під свою куртку. Покупець С. побачила це і покликала продавців. Біля виходу з магазину продавці затримали П. і зажадали, щоб він розстібнув куртку. П. вирвався та втік.

Варіант “Б”. Те, що П. вкрав рулон шовку, ніхто не бачив. Але через півгодини він був затриманий працівниками міліції.

Проаналізуйте ці варіанти та розкрийте об`єктивну сторону діяння вчиненого П.. Чи має значення для настання відповідальності П. час та місце його затримання? Ознайомившись із ст. ст. 185, 186 КК України визначте, формальний чи матеріальний склад цих злочинів? Назвіть факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину та розкрийте їх зміст.

Завдання № 6. Назвіть декілька, що найменше п`ять складів злочину, в яких у якості обов`язкової ознаки об`єктивної сторони складу злочину виступали б: а) спосіб; б) час; в) місце; г) знаряддя та засоби скоєння злочину.

Завдання № 7. Тракторист Л., перебуваючи в нетверезому стані, посадив в кабіну Н., який теж був у нетверезому стані. Під час руху Н. стало погано і він попросив Л. зупинитись. Л. став зупиняти трактор, але Н., не дочекавшись повної зупинки, на ходу відкрив двері кабіни і випав з неї, вдарившись при цьому об землю, внаслідок чого стався розрив селезінки, інші тілесні ушкодження, а далі й смерть.

Ознайомившись із ст. 286 КК України визначіть чи підлягає Л. кримінальній відповідальності? Чи є причинний зв'язок між діями Л. і смертю Н.? Які є види причинного зв’язку? У чому, в даному випадку, знайшла свій прояв об’єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 286 КК?

Завдання № 8. До Б. та двох дівчат, які стояли біля студентського гуртожитку, підійшли двоє місцевих хлопців – Т. і З., які стали чіплятись до Б., звинувачуючи його в нечесності. Потім З. вдарив Б. кулаком в обличчя, від чого останній упав і ударився головою об асфальт, втративши при цьому свідомість. Побачивши, що Б. не підводиться, З. і Т. допомогли йому піднятись і відвели до гуртожитку у кімнату, в якій він жив. Б. був дуже блідим і жалівся своїм друзям по кімнаті на болі в голові. Ранком Б. не встав з ліжка і сказав товаришам, що на лекції не піде, оскільки в нього дуже болить голова. Коли студенти повернулись після занять, то знайшли Б. мертвим посеред кімнати. За висновком судово-медичної експертизи, смерть його настала внаслідок повторного удару головою об підлогу. Причиною падіння була втрата свідомості, коли він хотів встати.

Ознайомившись із ст. 125 КК України, проаналізуйте об’єктивну сторону дій правопорушників. Чи є причинний зв’язок між їхніми діями і смертю Б.? Якщо є, то якого виду?
Тема. Суб’єкт злочину

Завдання № 1. Л. вигулював свою собаку у сквері, коли до нього підійшов С. і почав лаятися на Л. та його собаку. Через те, що С. знаходився у стані алкогольного сп’яніння та сильно махав руками, собака Л. зірвалася з повідця та кинулася на С., спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження.

Варіант:Л. сам натравив собаку на С., давши їй відповідну команду.

Вирішить питання про кримінальну відповідальність Л. в обох вказаних випадках.

Завдання № 2. На місці вчинення крадіжки з продовольчого кіоску (ст. 185 КК) працівники міліції затримали П. Під час попереднього слідства було встановлено, що він тривалий час не має постійного місця проживання, батька та матері не знає з народження, ніяких документів, які підтверджували б його особу та вік виявлено не було. Також не було встановлено будь-кого з його родичів. У зв’язку з цим виникла необхідність проведення комплексної експертизи.

Яким чином висновки експертів вплинуть на притягнення П. до кримінальної відповідальності, якщо:

а) буде визначено, що його вік становить 12–15 років;

б) буде визначено, що його вік становить 14–16 років;

в) буде визначено, що його вік становить 14–16 років, але в нього також виявлено затримку в розумовому розвитку і його розумовий розвиток відповідає рівню 10–11 років.

З якого віку особа підлягає кримінальній відповідальності за крадіжку?

Завдання № 3. Д. затримали працівники міліції за хуліганство, що супроводжувалося особливою зухвалістю. У зв’язку з тим, що раніше Д. лікувався в психіатричному стаціонарі, була призначена судово-психіатрична експертиза, яка встановила, що Д. вчинив хуліганські дії у стані патологічного сп’яніння.

Варіант: Д. вчинив злочин у стані фізіологічного сп’яніння при наявності у нього струсу мозку.

Чи є Д. суб’єктом злочину, передбаченого ст. 296 КК України? Обґрунтуйте своє рішення.

Завдання №4. Злобін, якому виповнилося 17 років, залучав 13-14-річних підлітків до викрадань товарів із лотків на автомобільному ринку з наступною їх реалізацію.

Ознайомтесь зі ст.ст.304, 185 і ч.3 та 4 ст.27 КК України й постановою Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2004 р. № 2 “Про застосування судами законодавства про відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну та іншу антигромадську діяльність” і визначте, чи підлягає Злобін кримінальній відповідальності? Чи зміниться рішення, якщо З. вже виповнилося 19 років? Чи підлягають кримінальній відповідальності за крадіжки інші підлітки?

Завдання № 5. Г. разом зі своєю дружиною відразу після пологів, не бажаючи витрачати гроші на дитину, вбили її. Їх обох було притягнуто до кримінальної відповідальності й засуджено за ст.117 КК України.

Ознайомтеся зі ст.117 КК України і дайте відповідь на питання: хто є суб’єктом цього злочину. Чи вірно вирішив справу суд? Розкрийте поняття спеціального суб’єкта злочину.

Завдання № 6. І., який був лікарем, але не мав спеціального дозволу на виконання абортів, незаконно зробив його своїй знайомій. За це його було засуджено за ч.1 ст.134 КК України.

Ознайомтеся зі ст.134 КК України і дайте відповідь на запитання: хто може бути суб’єктом злочину, передбаченого ч.1 ст.134 КК України. Чи вірно вирішив справу суд? Які ознаки суб’єкта злочину визнаються додатковими, а які – спеціальними?

Завдання №7. Електрик І. отримав 300 доларів США від Л. за проведення без затримки лінії електромережі до будинку останнього. Слідчий порушив кримінальну справу по факту отримання хабара згідно зі статтею 368 КК України.

Ознайомтесь зі ст.ст.364 та 368 КК України і вирішіть, хто може бути суб’єктом даного злочину та до якого виду суб`єктів він належить. Чи вірне рішення прийняв слідчий?
Тема. Суб’єктивна сторона злочину

Завдання № 1. З метою захиститися від квартирних крадіїв, Г. приєднав дроти – один до ручки вхідної двері до квартири, а другий до килимка на вході в оселю та підключив їх до електромережі з напругою 220 Вт. Коли дільничний інспектор міліції робив обхід мешканців, які проживали на території його ділянки, він наступив на килим та доторкнувся до ручки дверей оселі Г., через що був смертельно травмований електричним струмом.

Ознайомившись із статтями 115 та 119 КК, визначте зміст суб’єктивної сторони вчиненого Г. діяння. Чи можна розглядати психічне ставлення Г. до вчиненого діяння як казус (випадок)?

Завдання № 2. П-у, яка перебувала на четвертому місяці вагітності, під час однієї зі сварок жорстоко побив чоловік, що призвело до переривання вагітності.

Проаналізуйте ознаки суб’єктивної сторони вчиненого злочину. Визначте психічне ставлення П. до вчиненого. Ознайомтеся зі статтями 121 та 128 КК України й визначте, чи зміниться рішення, якщо: 1) П. не знав про вагітність дружини; 2) П. здогадувався про вагітність дружини.

Завдання № 3. Шофер вантажного автомобіля К. подавав машину назад. Його товариші С. і Т., не бажаючи щоб К. від’їжджав, намагалися затримати К.. Для цього Т. непомітно для К. спробував ногою підштовхнути камінь під заднє колесо машини, що рухалася. Його нога ізслизнула з каменю, потрапила під заднє колесо, а сам Т. впав під машину і його було смертельно травмовано.

Дайте аналіз психічного ставлення К. до смерті Т.. Чи можна в даному випадку констатувати невинне спричинення шкоди? Що таке казус у кримінальному праві? Визначте його зміст і значення. Чи зміниться рішення, якщо К. знав, що його товариші будуть заважати руху машини?

Завдання № 4. Працівник воєнізованої охорони С. супроводжував нові автомобілі. В дорозі він помітив групу підлітків, які кидали каміння по вагонах. Один з каменів потрапив в скло автомобіля. Щоб припинити хуліганські дії підлітків, С. кинув в них обрізок дошки, котрий влучив в голову неповнолітнього Н.. Від отриманої травми черепа хлопчик через три дні помер у лікарні.

Визначте форму вини С. відносно скоєних дій і їх наслідків. Дайте аналіз змішаної ( подвійної ) форми вини. Чи зміниться рішення, якщо С. кинув обрізок дошки з близької відстані?

Завдання № 5. Г. придбав престижний імпортний автомобіль і ввечері катав на ньому знайомих дівчат. Під час однієї з таких поїздок знайома П., поглянувши на спідометр автомобіля, сказала, що Г. ризикує нажити собі неприємності , перевищуючи швидкість. На це він відповів : “Машина нова, реакція у мене відмінна, нічого не трапиться”.

На одному з поворотів перед машиною зненацька опинився чоловік, що перебігав дорогу. Г. не зміг уникнути наїзду, внаслідок чого пішохода було смертельно травмовано.

Дайте аналіз суб’єктивної сторони скоєного. Чи є вина в діях Г.? Якщо є, визначте її форму. Чи зміниться рішення, якщо після попередження П. Г. заявив: “Нехай по дорозі не ходять”. За якими ознаками злочинна самовпевненість відмежовується від непрямого умислу?

Модуль №3

Тема: Стадії вчинення злочину

Завдання №1. К. з метою вчинення крадіжки з крамниці зателефонував сторожу цієї крамниці М. й повідомив, що у його дружини почалися пологи. Коли той побіг додому, залишивши крамницю без охорони, К. підійшов до неї, але крадіжку вчинити не зміг, тому що в цей час неподалеку знаходилася група підлітків, які розпивали спиртні напої і співали.

Варіант 2. К., виламавши запірний пристрій, проник у приміщення крамниці, але його затримав сторож, який повернувся.
  1   2   3   4   5   6

Схожі:

1. Поняття кримінального права. Завдання, функції та принципи кримінального права
Поняття закону про кримінальну відповідальність. Структура кримінального кодексу
Проект Основного Закону Фінансової Країни Ки їв 2012 Основний закон
Фінансової Країни (далі ФК), який передбачає виконання всіх положень, які прописані в ньому. Невиконання положень данного закону,...
Тлумачення закону про кримінальну відповідальність
Тлумачення закону полягає у з'ясуванні і всебічному розкритті його змісту з метою його точного застосування. Тлумачення не може бути...
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування
Уроку з правознавства на тему Юридична відповідальність
Базові поняття і терміни: «відповідальність», «юридична відповідальність», «види юридичної відповідальності», «Обставини, що виключають...
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон визначає організаційні, правові та економічні засади створення і діяльності аварійно-рятувальних служб, обов’язки, права,...
Закон України від 24. 12. 93 р. №3813-XII «Про державну податкову службу в Україні»
Відповідальність платників податків і зборів (обов'язкових платежів) за порушення податкового законодавства
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон визначає правові засади державного регулювання фінансової діяльності з організації і проведення азартних ігор, здійснення...
План Вступ Кримінальна відповідальність як вид юридичної відповідальності...
КК України Кримінальний закон, таким чином, встановлює, що злочин це діяння людини, і що це діяння суспільно небезпечне, що воно...
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОРЯДКУ ОБЧИСЛЕННЯ І СПЛАТИ ЄДИНОГО...
Ч. 11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" N 2464-VI від...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка