СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ З БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В ПІДРОЗДІЛАХ


Скачати 130.93 Kb.
Назва СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ З БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В ПІДРОЗДІЛАХ
Дата 14.04.2013
Розмір 130.93 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ З БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В ПІДРОЗДІЛАХ

ДЕРЖАВНОЇ ПОЖЕЖНОЇ ОХОРОНИ.

Правила безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України визначають систему заходів, які направлені на створення умов, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності особового складу Державної пожежної охорони МВС України під час виконання службових обов'язків.

Організація роботи з безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України здійснюється згідно з законом "Про охорону праці", відповідними підзаконними актами України, нормативними актами МВС, а також правилами безпеки праці в обсязі, передбаченими для відповідних професій та посад.

Керівники апаратів управлінь та підрозділів Державної пожежної охорони, пожежно-технічних закладів освіти, училищ професійної підготовки, науково-дослідних установ та допоміжних служб Державної пожежної охорони зобов'язані створювати необхідні умови з питань охорони та безпеки праці, аналізувати стан безпеки праці у підпорядкованих підрозділах і вживати необхідних заходів щодо запобігання нещасних випадків.

Складовою частиною Системи управління охороною праці є інструктажі з питань охорони праці.

За характером і часом проведення інструктажів з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

1. Вступний інструктаж проводиться:

1.1. З усіма працівниками, щойно прийнятими на роботу, незалежно (постійну або тимчасову) від їх освіти, стажу роботи за цією професією або посади.

1.2. З працівниками, які прибули у відрядження до підрозділу і беруть безпосередню участь у виконанні робіт, що пов'язані з підвищеною небезпекою (перелік цих робіт затверджено наказом Держкомітету України по нагляду за охороною праці від 30.11.1993 року N 123, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.12.1993 року за N 196). Законодавством України визначено 151 видів робіт з підвищеною небезпекою. Безпосередньо до Державної пожежної охорони відносяться роботи з підвищеною небезпекою слідуючого характеру:

-пожежно - технічне обстеження об'єктів з підвищеною пожежною, вибуховою та радіаційною небезпекою;

-робота у випробувальних пожежних лабораторіях, на пожежних полігонах, на смугах психологічної підготовки пожежних та в теплодимокамерах;

-робота особового складу пожежних підрозділів на колінчатих підйомниках та на автомеханічних драбинах;

-виконання робіт на пожежах по знеструмленню електричних мереж, перекриттю заслінок на нафтогазопроводах, в резервуарних парках;

-насіння пожеж в трюмах морських та річкових суден;

-роботи по ліквідації лісових пожеж;

-роботи в індивідуальних засобах захисту;

-аварійно - рятувальні роботи, гасіння пожеж, боротьба з повінню;

-гасіння вапна;

-ліквідація відкритих газових та нафтових фонтанів.

Для допоміжних служб Державної пожежної охорони також визначений перелік робіт з підвищеною небезпекою. До них слід віднести:

-електрозварювальні, газополум'яні і паяльні роботи;

-роботи із застосуванням ручних електро- і пневмомашин та інструментів;

-роботи з займистими і легкозаймистими речовинами;

-обслуговування агрегатів і котлів, працюючих на газі;

-нанесення лако-фарбувальних покрить, грунтовок та шпакльовок на основі нітрофарб, полімерних композицій тощо;

-обробка деревини антисептичними та вогнезахисними сумішами і речовинами;

-вулканізаційні роботи;

-обслуговування і ремонт акумуляторних батарей.

1.3. З працівниками, які прибули до підрозділу для проходження навчальної практики, стажування, підвищення кваліфікації та перепідготовки.

1.4. З курсантами та слухачами навчальних закладів перед початком навчання, з абітурієнтами після прибуття до навчального закладу.

1.5. З особами, які прибули для участі в змаганнях, пожежно­­­тактичних навчаннях тощо.

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці або особа, на яку наказом покладені ці обов'язки.

Вступний інструктаж проводиться з урахуванням особливостей підрозділу. Програма та тривалість інструктажу затверджуються керівниками УДПО-ВДПО, пожежно-технічних закладів освіти, училищ професійної підготовки, науково-дослідних установ.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться у спеціальному журналі визначеної форми.

2. Первинний інструктаж проводиться на робочому місці до початку роботи.

2.1. Зі щойно прийнятими (постійно чи тимчасово) працівниками.

2.2. З працівниками, які переведені з одного підрозділу до іншого.

2.3. З працівниками, які будуть виконувати нову для них роботу, у тому числі з відрядженнями.

2.4. З працівниками, курсантами і слухачами, які прибули на навчальну практику, стажування, підвищення кваліфікації, перепідготовку, а також перед виконанням нових видів робіт, перед вивченням кожної нової теми під час проведення практичних занять.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб спільного фаху за програмою складеною з урахуванням вимог відповідних інструкцій з охорони праці, інших нормативних актів про охорону праці.

Програма первинного інструктажу розроблюється спеціалістом з охорони праці або посадовою особою, на яку покладено ці обов'язки, і затверджується керівником підрозділу, апарату управління, закладу освіти, училища професійної підготовки, науково-дослідної установи, допоміжної служби.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці з усіма працівниками, на роботах з підвищеною небезпекою 1 раз у квартал, на інших роботах - 1 раз на півріччя.

Повторний інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників, які виконують однотипні роботи, за програмою первинного інструктажу в повному обсязі.

3. Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці в наступних випадках.

3.1. У разі введення в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін до чинних нормативних актів.

3.2. У разі зміни технологічного процесу, заміни або модернізації техніки, устаткування, приладів та інструментів, що впливають на охорону праці.

3.3. У разі порушення працівниками нормативних актів про охорону праці, що може призвести або призвело до травми, аварії чи отруєння.

3.4. За вимогою органу державного нагляду за охороною праці, державної виконавчої влади або вищестоящого підрозділу Державної пожежної охорони.

3.5. У разі перерви в роботі виконавця робіт з підвищеною небезпекою більш ніж 30 календарних днів, а для решти робіт ­­­більш ніж 60 днів.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників спільного фаху. Обсяг і зміст інструктажу визначаються у кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили необхідність його проведення.

4. Цільовий інструктаж проводиться з працівниками за умов виконання одноразових робіт, що не пов'язані з безпосередніми обов'язками за посадою.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводять керівники апаратів управління, підрозділів пожежної охорони, пожежно-технічних закладів освіти, науково-дослідних установ та допоміжних служб або особи за їх дорученням. Про проведення первинного, повторного, позапланового і цільового інструктажів особа, яка проводила інструктаж, робить запис до журналу установленої форми.

Працівники пожежних підрозділів, які охороняють об'єкти, крім Правил безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України, зобов'язані перед тим, як стати до роботи пройти інструктаж з охорони праці в обсязі, який передбачено для працівників та службовців цих об'єктів. У подальшому 1 раз на квартал необхідно проходити повторний інструктаж.

Усі журнали інструктажів мають бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та зареєстровані.

У службових і виробничих приміщеннях на видних місцях мають бути вивішені інструкції з охорони праці. У виробничих приміщеннях також вивішуються інструкції з безпеки праці під час роботи на верстатах і обладнанні. У разі недоцільносці цього, комплект інструкцій зберігається у певному доступному для працівників місці з урахуванням простоти та зручності ознайомлення з ними.

Працівники Державної пожежної охорони зобов'язані не рідше 1 разу на 3 роки пройти перевірку знань з питань охорони праці.

Рядовий і начальницький склад пожежних частин, штабів пожежогасіння та інші працівники Державної пожежної охорони, робота яких пов'язана з підвищеною небезпекою, проходять перевірку знань з питань охорони праці не рідше 1 разу на рік.

Рядовий і молодший начальницький склад пожежної охорони проходить перевірку знань з питань охорони праці в обсязі обов'язків, що виконуються за посадою.

Перелік питань для перевірки знань середнього та старшого начальницького складу повинен складатися в обсязі положень Законодавства України про охорону праці, Правил безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України, інших нормативних документів Державної пожежної охорони, які регламентують вимоги з безпеки праці.

Перелік питань для перевірки знань будь-якої категорії працівників повинен бути затверджений головою комісії по перевірці знань з питань охорони праці та узгоджений із відповідною службою охорони праці Державній пожежній охороні МВС України.

У складі комісії по перевірці знань з питань охорони праці повинно бути не менше трьох осіб, які у встановленому порядку пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Під час перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці диспетчерів, радіотелефоністів. осіб, які їх підміняють, і працівників які за своїми функціональними обов'язками виконують роботи щодо експлуатації та ремонту засобів зв'язку і обчислювальної техніки, необхідно додатково враховувати вимоги Настанови по службі зв'язку і автоматичних систем управління щодо періодичності їх проведення.

Під час перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці водійського складу необхідно додатково враховувати вимоги Настанови з технічної служби пожежної охорони МВС України щодо періодичності їх проведення.

Результати перевірки знань з питань охорони праці оформляються протоколом.

Особам, які під час перевірки знань показали задовільні результати видаються посвідчення встановленого зразка.

Забороняється допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Працівники, які виявили незадовільні знання, повинні протягом одного місяця пройти повторну перевірку з питань охорони праці. Особи, які й під час повторної перевірки знань виявили незадовільні знання, працевлаштовуються згідно з чинним законодавством.

Осіб, які зараховані на курси початкової підготовки до навчальних підрозділів Державної пожежної охорони, забороняється залучати до роботи на пожежах до закінчення навчання.

Після закінчення навчання під час проходження стажування за місцем служби працівники залучаються до виконання обов'язків бойового розрахунку баз права роботи в ізолюючих протигазах та на висотах.

Випускники курсів початкової підготовки та пожежно-технічних закладів освіти МВС України наказом начальника гарнізону допускаються до самостійного виконання службових обов'язків з правом роботи в ізолюючих протигазах і на висотах тільки після проходження в установленому порядку стажування за місцем служби.

У разі виконання господарських робіт, а також робіт з догляду за технікою та устаткуванням, службово - побутовими приміщеннями особовий склад повинен дотримуватися відповідних правил з безпеки і гігієни праці у даній галузі.

Особовий склад підрозділів пожежної охорони може залучатися до роботи на металообробних та інших верстатах, з компресорами, посудинами, що працюють під тиском, вантажопідіймальними механізмами, механізованим і електрофікованим інструментом, газорізальними апаратами, до заряджання вогнегасників, обслуговування рукавомиючих машин тільки після проходження відповідного навчання (в організаціях та відомствах, які мають право навчати і видавати відповідні посвідчення), перевірки знань, отримання посвідчення на право проведення цих робіт та на підставі наказу начальника підрозділу.

На пунктах зв'язку пожежних частин, на базах ГДЗС, у штабах пожежогасіння, у ремонтних зонах загонів та частин технічної служби, постах технічного обслуговування пожежної техніки і на кожному автомобілі повинні бути медичні аптечки з набором медикаментів згідно з переліками, які затверджені Управлінням охорони здоров'я МВС України.

Керівництво та відповідальність за організацію роботи із забезпечення безпеки праці, за дотримання чинного законодавства про охорону праці, виконання рішень вищестоящих організацій і вимог Правил безпеки праці покладається:

-в апаратах управлінь (відділів) Державної пожежної охорони­­­на керівників цих апаратів;

-у науково-дослідних установах, навчальних підрозділах, пожежно-технічних закладах освіти та під час зборів - на їх керівників;

-у пожежних частинах, загонах, інших підрозділах - на начальників загонів, частин та підрозділів;

-у чергових караулах - на начальників караулів;

-у відділеннях - на командирів відділень;

-під час проведення занять, навчань, змагань та під час роботи на пожежі - на керівників занять, навчань, змагань, керівників гасіння пожеж та осіб начальницького складу, які забезпечують виконання робіт на дорученій ділянці.

Про відповідальність керівників та спеціалістів за забезпечення безпеки праці вказується в їх функціональних обов'язках.

Усі нещасні випадки повинні ретельно розслідуватись відповідно до чинного законодавства про охорону праці та згідно з наказами і розпорядженнями МВС України та ГУ ДПО МВС України з цього питання.

Нещасні випадки реєструються в апаратах управління, пожежно­­­технічних закладах освіти, училищах професійної підготовки, науково-дослідних установах у журналі реєстрації нещасних випадків. Журнали мають бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та зареєстровані. В ГУ ДПО МВС України проводиться загальний облік нещасних випадків у підрозділах пожежної охорони МВС України, а також реєстрація смертельних і групових нещасних випадків.

Керівники апаратів управління, загонів, частин, пожежно ­­­технічних закладів освіти, училищ професійної підготовки, науково-дослідних установ та допоміжних служб несуть особисту відповідальність за належне та своєчасне розслідування і надання повідомлень до вищих інстанцій, облік нещасних випадків, а також за розробку і виконання заходів щодо усунення причин, які призвели до нещасного випадку.
Порядок проведення адміністративно-громадського контролю.

Адміністративно-громадський контроль у системі управління охороною праці в пожежних частинах є основною формою контролю за виконанням вимог чинного законодавства і нормативних актів про охорону праці та Правил безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України.

Адміністративно-громадський контроль проводиться за трьома ступенями.

Перший ступінь контролю проводиться начальником караулу щоденно під час заступання на чергування, а за необхідності - і впродовж усього чергування.

На першому ступені контролю перевіряються:

-заходи щодо усунення порушень, що виявлені попередньою перевіркою;

-забезпечення порядку в службових приміщеннях та на території пожежної частини;

-стан спецодягу та спорядження;

-справність пожежних автомобілів, пожежно - технічного озброєння, засобів зв'язку, освітлення та сповіщення;

-справність електрообладнання, наявність та придатність до використання електрозахисних засобів;

-знання особовим складом своїх обов'язків;

-наявність та додержання особовим складом вимог інструкцій з охорони праці;

-проведення перевірок N 1, 2 ізолюючих протигазів;

У ході контролю першого ступеня також проводиться інструктаж водіїв з безпеки праці та правил дорожнього руху.

Порушення та недоліки, що виявлені перевіркою, мають бути усунені під безпосереднім керівництвом начальника караулу.

Якщо порушення чи недоліки, що виявлені перевіркою, не можуть бути усунені зусиллями караулу, начальник караулу після закінчення огляду повинен доповісти про це начальнику частини для вжиття відповідних заходів.

Другий ступінь контролю проводиться начальником частини або його заступником та, в разі необхідності, з представником профспілкової організації частини не рідше двох разів на місяць.

На другому ступені контролю перевіряються:

-організація і результати першого ступеня контролю:

-виконання заходів, що передбачались за результатами проведення другого та третього ступенів контролю;

-виконання заходів, що запропоновані приписами органів державного нагляду за охороною праці;

-виконання заходів щодо усунення причин нещасних випадків, передбачених у матеріалах їх розслідування;

-справність верстатів і обладнання та їхніх захисних пристроїв;

-технічна документація на пожежні автомобілі;

-документація газодимозахисної служби та справність обладнання баз та постів ГДЗС.

Якщо порушення чи недоліки, що виявлені перевіркою, не можуть бути усунені зусиллями частини, її начальник після огляду повинен доповісти про це начальнику УДПО-ВДПО (ЗДПО) для вжиття відповідних заходів.

Результати перевірки першого і другого ступенів контролю записуються до журналу встановленого зразка, який зберігається у начальника караулу. Журнал адміністративно-громадського контролю повинен бути пронумерований, прошнурований, скраплений печаткою та зареєстрований.

Третій ступінь контрою проводиться комісією у складі не менше трьох чоловік, яка очолюється начальником частини (загону), не рідше одного разу на два місяці.

На третьому ступені контролю перевіряються:

-організація роботи щодо проведення першого і другого ступенів контролю;

-виконання заходів, розроблених за результатами проведення третього ступеня контролю;

-виконання наказів, розпоряджень, приписів вищих органів з питань охорони праці;

-протипожежний стан будівель пожежної частини;

-забезпечення особового складу спецодягом і спорядженням;

-організація своєчасного і якісного навчання та інструктажу працівників з охорони праці;

-наявність посвідчень у особового складу, який має право працювати з компресорами, механізованим та електрофікованим інструментами;

-відповідність верстатів, обладнання, вантажопідіймального, транспортного, енергетичного та іншого устаткування вимогам нормативних актів з охорони праці.

Результати перевірки оформляються актом та в тижневий строк обговорюються на нараді в загоні (частині).
БЕЗПЕКА ПРАЦІ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ПОЖЕЖНО-ТЕХНІЧНИХ

ОБСТЕЖЕНЬ (ПТО) ОБ'ЄКТІВ

Перед початком проведення пожежно-технічного обстеження об'єкта, працівники державного пожежного нагляду вивчають заходи безпеки, що встановлені на цьому об'єкті, і при обстеженні по­­­винні суворо дотримуватись їх.

При проведенні ПТО:

а) спеціальних виробництв, лабораторій, НДІ і т.ін., в яких мають місце теплові, шумові, вібраційні та інші шкідливі умови праці, а також застосовуються (чи зберігаються) радіаційні, вибухонебезпечні речовини, токсичні гази і пари, використовується вибухонебезпечне обладнання, посудини, що працюють під високим тиском, легкоспалахувальні і горючі речовини, а також ведуться роботи, які особливо небезпечні для здоров'я людини, необхідно застосовувати усі застережні засоби, що викладені в Правилах, інструкціях, положеннях та інших документах з безпеки праці, які розроблені для цих підприємств і виробництв;

б) на об'єктах, що мають небезпечні виробництва, на будівельних майданчиках і т.ін., необхідно застосовувати засоби індивідуального захисту, що передбачені відповідними інструкціями з безпеки праці на цих об'єктах (виробництвах);

в) тваринницьких комплексів, цирків, зоопарків і т.ін., дотримуватись особливої обережності при наявності поблизу великої рогатої худоби, коней, хижих звірів і т.ін.;

г) висотних споруд і будівель, не підходити до краю покрівлі, перекриттів, майданчика, де відсутня огорожа. Використовувати в необхідних випадках рятівні мотузки, дотримуватись обережності при пересуванні поблизу технологічних та інших отворів;

д) у лікувально-оздоровчих закладах, необхідно отримати від адміністрації потрібну інформацію про правила поведінки і виконувати їх. Дотримуватись особливої обережності при зустрічі з особами, які мають ушкоджену психіку чи інфекційні хвороби. Проводити перевірку тільки у супроводі адміністрації і медичного персоналу закладу.

Зупинка експлуатації об'єктів, відключення агрегата, техно­­­логічного апарата та установки здійснюється тільки в присутності спеціалістів виробництва (адміністрації об'єкта), після прийняття ними необхідних заходів щодо запобігання вибуху, обвалювання чи аварійної ситуації, які можуть виникнути після зупинки чи відклю­­­чення обладнання (зупинки експлуатації).

Схожі:

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В ОРГАНАХ І ПІДРОЗДІЛАХ МНС УКРАЇНИ Київ-2006
РОЗРОБЛЕНI Українським науково-дослідним інститутом пожежної безпеки (УкрНДIПБ) МНС України спільно із Сектором охорони праці МНС...
ПЛАН проведення семінарського заняття з безпеки праці з особовим складом 4-го караулу СДПЧ-1
Тема №2 „Вимоги безпеки праці при виконанні господарчих робіт на службі та в позаслужбовий час. Правила роботи на верстатах та агрегатах,...
Зеркалов Д. В. З-57 Охорона праці в галузі: Загальні вимоги. Навчальний посібник
Рецензенти: Лисюк М. О. – заступник директора з наукової роботи Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та...
План-конспект для проведення занять по безпеки праці з особовим складом 3-го караулу СДПЧ-1
Тема : Вимоги правил безпеки праці при виконанні господарчих робіт на службі та в побуті. Правила роботи на верстатах та агрегатах...
1 Соціальне партнерство в сфері охорони праці
...
Тема Дата
Значення праці в житті людини. Важливість праці та професії в житті людини. Правила організації робочо­го місця. Загальні правила...
Вимоги безпеки праці перед початком роботи
Вимоги інструкції з безпеки діяльності є обовۥязковими для виконання педагогом-організатором відповідно до Закону України «Про охорону...
«ЗАТВЕРДЖУЮ» Перший заступник начальника Головного управління МНС...
Планування заходів щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в підрозділах області
Методичні рекомендації з питань організації та проведення «Тижня безпеки дитини»
...
ВІДОМІСТЬ
По прийняттю заліків у особового складу Жовтневого РВ та ПДПЧ-36 У МНС України в Миколаївській області, по вивченню проекту «Правил...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка