ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ


Скачати 37.63 Kb.
Назва ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Дата 29.03.2013
Розмір 37.63 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 28.02.2011 р. N 5673/7/17-0717
<...>
Відповідно до п. 52.1 ст. 52 Кодексу за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації (пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14) з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

Згідно з п. 52.4 згаданої статті Кодексу консультації надаються органом державної податкової служби або митним органом, в якому платник податків перебуває на обліку, або вищим органом державної податкової служби або вищим митним органом, якому такий орган адміністративно підпорядкований, а також центральним органом державної податкової служби або спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Відповідно до ст. 6 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження в установлених Конституцією України межах і відповідно до законів України.

Органи державної влади, їх посадові особи, згідно зі ст. 19 Конституції України, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Органи державної податкової служби з метою забезпечення всебічного розгляду звернень громадян, задоволення їх законних прав та інтересів, визначених Конституцією та законами України, у своїй діяльності керуються, зокрема, Законом України "Про звернення громадян", "Про інформацію", Указами Президента України, зокрема, "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", відповідними постановами Уряду, а також безпосередньо наказами ДПА України, зокрема, від 18.06.2008 р. N 395 "Про затвердження Інструкції про порядок розгляду звернень та особистого прийому громадян в органах державної податкової служби".

Також відповідно до п. 4 ст. 8 Закону України від 04.12.90 р. N 509 "Про державну податкову службу в Україні" ДПА України організовує надання податкових консультацій органами державної податкової служби.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема адвокатську, регулюється ст. 178 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), за винятком випадків, коли ці особи на законних підставах зареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності або є найманими особами в межах такої діяльності.

Пунктом 178.2 зазначеної статті Кодексу встановлено, що доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження такої діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Кодексу (15 % та 17 %).

Відповідно до п. 178.3 ст. 178 Кодексу оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.

У разі неотримання свідоцтва про реєстрацію в органах державної податкової служби особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (за ф. N 4-ОПП відповідно до наказу ДПА України від 22.12.2010 р. N 979 "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за N 1439/18734), об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

При цьому згідно з п. 6.9 розділу VI згаданого наказу N 979, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець і здійснює незалежну професійну діяльність, то вона обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець відповідно до зазначеного розділу наказу.

Кодексом (п. 178.6 ст. 178) на фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, покладено обов'язки ведення обліку доходів і витрат від такої діяльності (п. 178.6 ст. 178). Форма такого обліку та порядок його ведення затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. N 1025, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за N 1425/18720.

Організаційно-правові засади здійснення адвокатської діяльності регулюються Законом України від 19.12.92 р. N 2887 "Про адвокатуру", тому до складу витрат платників податку, які здійснюють індивідуальну адвокатську діяльність, включаються лише документально підтверджені витрати, необхідні для здійснення передбачених цим Законом функцій в межах такої діяльності. Так, зокрема, це витрати на оплату праці найманих працівників за трудовими чи цивільно-правовими угодами; сплата внесків до Пенсійного фонду України (як у нашому випадку - у 2011 р. за 2010 р.), єдиного соціального внеску, у т. ч. на фонд оплати праці найманих працівників; орендна плата за користування приміщенням, яке є робочим місцем адвоката, та витрати на виготовлення печаток і штампів.

При цьому щодо віднесення до витрат адвоката витрат на утримання приватної квартири, яка використовується в його професійній діяльності, то слід зазначити, що право приватної власності закріплює Конституція України, Цивільний кодекс України та Закон України "Про власність". Суб'єктом права приватної власності відповідно до ст. 325 Цивільного кодексу України є фізичні особи. ЦКУ передбачає, зокрема, що учасниками цивільних відносин та суб'єктами права власності є фізичні особи (частина перша ст. 2 та частина перша ст. 318). Окрім того, відповідно до Житлового кодексу України громадяни, які мають у приватній власності, зокрема, квартиру (яка відноситься до приватного житлового фонду), користуються нею для особистого проживання і проживання членів їх сімей, оскільки призначення жилих приміщень - саме постійне проживання в них громадян (ст. ст. 4, 6 та 150 ЖКУ). Враховуючи наведене, не має законодавчих підстав для віднесення витрат на утримання приватної квартири на витрати, пов'язані зі здійсненням незалежної адвокатської діяльності.

Заступник голови комісії з проведення

реорганізації ДПА України,

заступник Голови ДПС України  С. Лекарь

Схожі:

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ КОТОВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ДЕРЖАВНА...
Котовська ОДПІ просить розмістити на Вашому веб-сайті у розділі “ВІСТІ З ПОДАТКОВОЇ” наступну інформацію (додається)
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ЛИСТ
Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі 
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ...
НВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ НЕРЕЗИДЕНТІВ В УМОВАХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ: ФІСКАЛЬНИЙ АСПЕКТ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Курс “Історія держави та права України” призначений для вивчення студентами юридичного факультету Національного університету ДПС...
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Робоча навчальна програма курсу “Релігієзнавство” складена на основі ОПП підготовки бакалаврів галузей знань за напрямом 0305 ”Економіка...
Реферат на тему: “ Функції державних податкових інспекцій на місцях”
Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та...
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
На виконання доручення голови обласної державної адміністрації від 17 лютого 2012 року №01-27/44/1 щодо створення електронного реєстру...
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДПСУ, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України від 02. 12. 2010 р. N 2755-VI (далі Кодекс), в межах компетенції розглянула...
Податкова система України
Податкова система – це сукупність податків, зборів, інших обов’язкових платежів і внесків до бюджету держави
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ ЛИСТ
Принципи  побудови  системи  оподаткування  в  Україні, податки  і збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та до державних цільових ...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка