ВІД РІЗДВА ДО ВОДОХРЕЩА


Скачати 68.65 Kb.
Назва ВІД РІЗДВА ДО ВОДОХРЕЩА
Дата 16.06.2013
Розмір 68.65 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Музика > Документи
ВІД РІЗДВА ДО ВОДОХРЕЩА.

( Урок музики з елементами театралізованої дії.)

Кривич В.Г., вчитель музики,

вчитель-методист,

санаторна школа-інтернат № 21.

Мета: ознайомити учнів з народними звичаями, традиціями, обрядами зустрічі зимових календарних свят; формувати вміння та навички творчої й пізнавальної діяльності, пов'язаної з традиціями рідного краю; виховувати любов до рідної землі, її культурних надбань.

Хід уроку :

Вчитель : Дорогі діти! Якщо запитати, яке свято вам найбільше до душі, ви, певно, відповісте: день народження та Новий рік. Це справді чудові свята, адже за один день народження ви виростаєте на цілий рік, а в новорічну ніч вся наша земля стає старшою на рік! В день народження вас вітають та обдаровують рідні та друзі, а на Новий рік всі вітають одне одного, а дарунки роздає щедрий Дід Мороз. А ще на Новий рік в наші оселі, школи приходить красуня ялинка з блискучим дощиком, сріблястими іграшками, різнобарвними вогниками і яскравою зірочкою на верхівці. Діти вдягають карнавальні костюми і перетворюються на сніжинок і клоунів, стрибучих козенят та зайченят, кумедних ведмежат та півників.

А чи знаєте ви, звідки пішло це чудове свято з дарунками й рядженими, з піснями, іграми та веселощами? Його святкували ваші дідусі й бабусі, їхні дідусі та бабусі сто або й тисячу років тому.

… В ті прадавні часи, як і тепер, селяни вирощували хліб, розводили худобу. Як вродить жито, розплодиться худоба, то й життя буде веселе та заможне: буде що їсти, пити, у що вдягнутися. Тому й зичили люди одне одному в Новий рік великого врожаю на полі, приплоду в кошарі, весілля у хаті. Повторюючись з року в рік, ці дії перетворювалися на традиції, обряди, звичаї.

Кожен народ має свої свята, церемонії, ритуали, звичаї, традиції, обряди, що вироблялися протягом століть і освячені віками.

Звичаї народів – це прикмети, за якими розпізнають народ не лише в сучасному, а й у його історичному минулому.

Звичаї та мова – це міцні елементи, які об'єднують окремих людей в один народ, в одну націю.

На кожному кроці, з раннього дитинства до глибокої старості, людина зустрічається з різноманітними звичаями.

Однією із сторінок української культури є обрядовість за народним календарем, в основу якої покладено умови праці й життя людини, її спілкування з природою. Цикл свят поділяється на пори року.

Так, зимові свята приходяться на пору року «Зима».

Сьогодні ми зупинимося на святах, які ми відзначаємо в січні, другому зимовому місяці, якого з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Цей місяць найбагатший на традиційні народні свята. У нас, на Україні, де дуже люблять влучні приказки, говорять так: «Січень іде, свята несе». Отже, давайте разом, крок за кроком, пройдемось від початку місяця і до сьогоднішнього дня та пригадаємо всі січневі свята.

1 учень: 1 січня – світський Новий рік за новим стилем. Наша школа перетворюється у казковий край. У залі та їдальні стоять височенні ялинки, прикрашені різнокольоровими блискучими іграшками та сріблястим дощиком. Проводяться новорічні ранки та вечори з карнавалами та обов'язково з Дідом Морозом і Снігуронькою. Традиційно на Новий рік лунають пісні, музика, танці.

Вчитель: Діти, згадайте, які пісні ми співали, святкуючи Новий рік.

(Учні пригадують пісні. Виконують одну з них – пісню «Дід Мороз».) Цікаво знати, що це Новорічне свято ввів у 1700 році російський цар Петро І. А до цього українським дітям подарунки приносив не лісовий Дід Мороз, а святий Миколай. І дарунки його були не прості, а небесні…

2 учень: 7 січня наступає свято Різдва, що має давню історію і як свято народження Всесвіту відзначалося ще у часи, віддалені від нас не одним тисячоліттям.

Вчитель: Старовинне слово Різдво означає народження. Хто ж народився в цей день? Ім'я народженого було Ісус. А потім його стали називати Христос, що означає – цар. Та Ісус був незвичайним царем. У нього не було ні трону, ні війська…Ісус Христос відкрив нам великі таємниці життя, добра і правди.

3 учень: До свята Різдва готувалися особливо: прибиралися, варили кутю, вчилися колядувати.

Вчитель: Увечері перед Різдвом, коли на небі загоралася перша зірка, кожна родина сідала до святої вечері. Наступав Святий вечір. Він має свої старовинні звичаї та обряди, чудові традиції, певні символи. А ви знаєте які?

4 учень: До святковечірніх символів належать кутя, зубки часнику, свічки, солома, горіхи, сніп, який називають «Дідух».

Вчитель: Справді, господиня на Святий вечір готує 12 обов'язкових страв, аби в усі 12 місяців року жилося в достатку. Кутя – символ врожаю. Її ставлять на рушник, де вона знаходиться до вечора. Вечеряють без музики, ведуть тиху розмову. Кутею частують худобу, птахів, домашніх тварин – кота та собаку. Після вечері – співають, пригадуючи всі давні колядки. А що таке «колядка»?

( Відповіді учнів: «Колядка – старовинна обрядова українська пісня»)

(Чується стук)

Вчитель: Хто це стукає? Та це колядники!!!

(Виходить група учнів, співає колядку «Нова радість стала»)

Колядування – звичай дуже давній, відомий у всіх слов'янських народів. Пройшли уже тисячі років, але звичай колядування не зникає. Збережімо й ми ці народні твори, як найдавніший жанр пісенної поезії, як скарб духовний, як невичерпну скарбницю народної мудрості.

Біля півночі збирається ватага колядників у відповідних обладунках: восьмикутна зірка – Сонце або Коляда, яку ніс ватажок дружини – «береза», міхоноша, якого призначав береза, доручаючи йому носити із собою великий міх – торбу, куди й складали колядники дари щедрих господарів, скарбник,Пастушки, Ангели, святково вдягнені хлопці та дівчата.

Давайте подивимося, як зображені колядники у художньому фільмі «Ніч перед Різдвом», знятому за мотивами одноіменної повісті чудового українського письменника М.В.Гоголя.

( Перегляд уривку з художнього фільму «Ніч перед Різдвом»)

Вчитель : До хати ватага колядників просилася зайти із дозволу господарів: «Благословіть колядувати»,- а як господар дозволяв, заходили в хату і починали співати.

(Учні виконують українську колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю…»)

Вчитель: Щасливі люди пригощали колядників кутею, медівниками, горішками, різними ласощами.

Колядники обходили оселі на Різдво. А щедрували дівчатка увечері, перед Новим роком.

( Звучить запис української щедрівки в обробці М.Леонтовича «Щедрик»)

5 учень: По Різдві наступає старий Новий рік (14 січня). Цього ж дня відзначається ще й празник святого Василя та Маланки. Щовечора перед Новим роком щедрують. І сам вечір напередодні свята має назву «Щедрий».

(Щедрівка – старовинна українська обрядова новорічна пісня.)

(Вчитель пропонує учням пощедрувати. Учні виконують українську щедрівку «Ой, сивая та і зозуленька». Потім окремо учні виконують щедрівки, які знають).

Вчитель: Великою розвагою на Новий рік і Різдво були також народні ігри та вистави про Козу та Меланку.

Меланка – маленька вродлива дівчинка, чемна і працьовита. Під час свята співали пісні про Меланку, а хлопці приносили в хату плуг й зображували оранку і сівбу на полі.

(Учні розігрують сценку з Меланкою на матеріалі пісні «Ой учора ізвечора пасла Меланка два качура…»).

Щедрівники водили також «ведмедя», «козу», «тура», ряджених у маски, у вивернутих кожухах, з веселим передзвоном дзвіночків. Там, де проходили ряджені, мав уродити багатий врожай. Чи не нагадують вам маски колядників та щедрівників наші новорічні карнавальні костюми?

(Учні розігрують сценку з Козою. Коза – хлопець, перевдягнений у вивернутий кожух, у масці кози з рогами, з дзвіночками. Водять Козу переодягнені Дід і Баба, ватага колядників. Коза стрибає, всіх «коле» рогами, всі веселяться, а колядники славлять господарів .Раптом Коза падає, спускаючи дух .Після чудернацьких зцілювань Коза врешті-решт оживає і під радісну щедрівку знову завзято вистрибує. Потім господар обдаровує всю ватагу гостинцями. Пісня «Щедрий вечір вам, ведем козу вам…» та новорічна пісня-гра «Го-го-го, коза, го-го, сірая…»).

6 учень: 19 січня український народ святкує свято Водохреща. В цей день люди зранку йшли до річки або ставка. Майстри вирізали із криги великий Хрест, менші хрести і фарбували їх різними кольорами (соком з червоного буряка, моркви тощо).

Вчитель: Все це робилось до сходу сонця. А коли перші промені торкалися криги, навколо відкривався чудовий краєвид. Проходив священик, освячував воду. Люди набирали собі воду і берегли її цілий рік, називаючи живою, що приносить здоров'я та красу. І свято називалось Святе Водохрещення або Йордан.

Всі ці чудові свята й пов'язані з ними колядки, щедрівки, величальні пісні прийшли до нас з глибини віків і досі хвилюють і радують тих, хто небайдужий до свого народу, його історії, духовних джерел – народної творчості, звичаїв, обрядів, традицій.

І сьогодні ми бачимо, як хлопчики і дівчатка із задоволенням утворюють гурти щедрівників та колядників, співають колядки та щедрівки, мандруючи від оселі до оселі. Цей час чарівною казкою залишається в наших душах.

7 учень:

Мені наснилась біла паляниця,

Накритий стіл і сонячна кутя

І понад хатою в лету жар-птиця,

Що ловить зорі і не знає майбуття.

Сім'я сідає до святого столу,

Де пахне сніп і де п'янить узвар,

З ясної стелі, мов з небес, додолу

Лампадка ронить сяєво, як жар.

Дзвенить молитва над столом святково

І на долівці сіно шелестить.

О, не забути боговите слово,

Що дарувало благодатну мить!

Мені наснилась біла паляниця,

Накритий стіл і сонячна кутя…

Нехай навіки спомином іскриться

Цей добрий час – на все моє життя!

Вчитель: На цьому слові – ростіть здорові – на радість всім нам і на славу Україні!

c:\documents and settings\виктория\рабочий стол\папка(01)\фото144.jpg

c:\documents and settings\виктория\рабочий стол\папка(01)\фото146.jpg

c:\documents and settings\виктория\рабочий стол\папка(01)\фото139.jpg

Схожі:

ВІД РІЗДВА ДО ВОДОХРЕЩА
Мета: ознайомити учнів з народними звичаями, традиціями, обрядами зустрічі зимових календарних свят; формувати вміння та навички...
Міністерство освіти і науки України Донецька облдержадміністрація...
У методичній розробці виховного заходу поданий цикл зимових свят українців: святкування Різдва, Щедрого вечора та Водохреща
Вчитель. Наближається до завершення старий рік. І зараз ми на порозі...
Різдва Христового зібралися, щоб поговорити про наше життя. Про те, як ми живемо, які ми є, яким нам потрібно бути, щоб бути щасливими....
Колядки та щедрівки до Різдва Добрий вечір тобі, пане Господарю!

Обладнання ( вінок Адвенту, календар Адвенту, 4 свічки)
Адвент (від лат adventus пришестя) передріздвяний час, період поста, до якого приурочені численні обряди і звичаї. Адвент час поста...
ЛЕКЦІЯ 10 ТЕМА: ПРИГОТУВАННЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ТА ВИРОБІВ УКРАЇНСЬКОЇ...
Характеристика обрядових свят : Новий рік, Щедрий вечір, Різдво, Меланка, Водохреща
19 січня Водохреща
Мета: розширити знання учнів про святкування Водохрещення, розвивати вміння аналізувати і робити висновки, порівнювати, бажання загартовувати...
ЛЕКЦІЯ 7 ТЕМА: ПРИГОТУВАННЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ТА ВИРОБІВ
До Великодня готують більше страв, ніж до Різдва. Печуть паски з борошна тонкого помелу, фарбують крашанки, розма
Дата складається з літер ½ÔÊZ, цифрове значення яких 6000 (½), 500...
Дата складається з літер ½ÔÊZ, цифрове значення яких – 6000 (½), 500 (Ô), 20 (Ê) та 7 (Z). Відповідно, в написі зафіксований 6527...
Штори сцени закриті. На авансцені ведучі
Мета: розширити знання учнів про святкування Різдва, розвивати вміння аналізувати і робити висновки, порівнювати, бажання загартовувати...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка