УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я


Скачати 61.03 Kb.
Назва УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
Дата 09.05.2013
Розмір 61.03 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи


УКРАЇНА

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

29000 Україна , м. Хмельницький , вул. Шевченка , 46 факс ( 0382) 76-51-65 , прийм.( 0382) 79-52-03



РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ
23 травня 2012р. Протокол № 4/2

м. Хмельницький
«Про стан та перспективи надання швидкої медичної допомоги населенню області»
Заслухавши та обговоривши виступ головного лікаря центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф колегія відзначає, що в містах та районах області проведена значна робота щодо поліпшення доступності екстреної медичної допомоги населенню, в тому числі сільським жителям.

Служба швидкої медичної допомоги області представлена Хмельницькою та Кам’янець-Подільською міськими станціями швидкої медичної допомоги, відділенням швидкої медичної допомоги СМЧ №4 м.Нетішин та 42 відділеннями і пунктами швидкої медичної допомоги які функціонують в районах. З них 20 в центральних районних лікарнях та 22 пункти у закладах охорони здоров’я сільської місцевості.

Визначені та закріплені за відповідними ділянками доріг заклади охорони здоров’я з урахуванням дотримання нормативів прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце дорожньо-транспортної пригоди із забезпеченням надання екстреної медичної допомоги постраждалим згідно із затвердженими медико-технологічними стандартами (протоколами) надання екстреної медичної допомоги.

Для поліпшення надання екстреної медичної допомоги сільському населенню області та забезпечення виконання нормативу надання екстреної медичної допомоги в межах 20-хвилинної транспортної доступності у 2011 році відкрито 1 пункт швидкої медичної допомоги у Михайлючській АЗП/СМ Шепетівського району.

З метою забезпечення своєчасної медичної допомоги сільському населенню, згідно встановлених нормативів розглядається можливість відкриття пунктів швидкої медичної допомоги у Маківській та ст. Дунаївці АЗП/СМ Дунаєвецького р-у, Солобковецькій ДЛ та Москалівській СЛА Ярмолинецького р-у, Ставищанській АЗП/СМ Білогірського р-у, Кустовецькій АЗП/СМ Полонського р-у, Вільховецькій та Борсуківській АЗП/СМ Новоушицького р-у, Маниковецькій АЗП/СМ та ФАП с.Радівці Деражнянського р-у, смт. Базалія АЗП/СМ Тоеофіпольського р-у, Сахкамінській АЗП/СМ та ФАП с.Чабанівка Кам'янець-Подільського району і у м. Кам'янець-Подільському на мікрорайоні Жовтневий з забезпеченням їх санітарним транспортом, необхідним лікувально-діагностичним обладнанням, лікарськими засобами і виробами медичного призначення, нормативом запасом пального.

В результаті перевірок виявлено, що в лікувальних закладах області та в містах Хмельницького та Кам׳янець-Подільського створені місцеві резерви лікарських засобів і виробів медичного призначення на суму 694,38 тис. грн., що складає 81,3% від потреби.

Регіональний резерв (тобто обласний) медикаментів і виробів медичного призначення зберігається в Центрі на загальну суму 599,47 тис. грн. (85,3% від потреби).

Для оперативної роботи швидкої медичної допомоги у всіх районах області встановлений радіозв’язок відділень швидкої медичної допомоги.

В лікувальних закладах районів за останній рік покращилась робота з удосконаленням надання швидкої медичної допомоги.

Зокрема, збільшились видатки на медикаментозне забезпечення відділень швидкої допомоги, що розширило наявний асортимент ліків.

Покращились побутові умови функціонування відділень швидкої медичної допомоги.

У 2011 році по Хмельницькій області за фахом: „Медицина невідкладних станів" проатестовано 32 лікаря - у 2010-27 лікарів.

Разом з тим, в організації швидкої медичної допомоги районів існує ще ряд недоліків та невирішених проблем, що знижує якість цієї допомоги:

- потребує суттєвого покращення робота із медпрацівниками, причетними до надання екстреної допомоги щодо освоєння нових методів інтенсивного лікування, додержання сучасних стандартів надання невідкладної допомоги;

- наявна кадрова проблема.

У 2011 році в закладах і відділеннях швидкої медичної допомоги області було зареєстровано 211 штатних посади лікарів, із них фізичними особами зайнято лише 144, тобто укомплектованість фізичними особами лікарів штатних посад становить лише 68,2%. Укомплектованість зайнятими посадами дещо вища 73,5%.

Найменший показник укомплектованості лікарських посад фізичними особами у м. Хмельницькому 72%.

Штатні посади середнього медичного персоналу укомплектовані фізичними особами на 98,5%.

У відділеннях, станціях, пунктах ШМД експлуатується 135 автомобілів , з них:

  • категорія В – 130 / підлягає капремонту – 19, на списання – 34;

  • категорія С – 5 норматив -7.

Матеріально-технічна база санітарного транспорту в області морально та матеріально застаріла, потребує модернізації, технічного переоснащення, забезпечення служби сучасними засобами зв'язку.

З числа автомобілів, що експлуатуються на станціях та відділеннях швидкої допомоги 25% експлуатується 5 – 10 років, ще 25% експлуатується понад 10 років.

Для повноцінного функціонування служби швидкої медичної допомоги, своєчасності її надання необхідне оновлення санітарного автотранспорту.

Недостатнім є фінансування витрат на медикаменти.

В районах області для надання медичної допомоги при виїздах в 2011 році на швидку медичну допомогу було витрачено 1 634 052,66 тис.грн. (по області – 4.29 грн., по містах – 5,18 грн., по районах – 3.87 грн.).

В кращий бік в 2011 році можна відмітити виділення коштів на швидку медичну допомогу в Шепетівському ( 7.81 грн.), Віньковецькому (6.78 грн.) Ізяславському (6.19 грн.), Дунаєвецькому (4.49 грн.), районах.

Недостатнім фінансування на медикаментозне забезпечення виїздів для швидкої медичної допомоги у Білогірському (0.87 грн.), Камянець-Подільському, Ярмолинецькому (1.67 грн.), Старокотянтинівському (1.87) районах.

В міських станціях швидкої медичної допомоги у м. Хмельницькому (6.26 грн.) та Кам’янець-Подільському (3.67 грн.).

Також необхідна закупівля сучасної медичної апаратури та обладнання для оснащення бригад дефібриляторами з автономним живленням, новими апаратами для проведення штучної вентиляції легень, електрокардіографами з автономним живленням, кисневими інгаляторами, шийними комірцями, дихальними мішками.

Значну роботу по наданню екстреної медичної допомоги проводить обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з питань „Надання екстреної медичної допомоги при невідкладних станах".

В учбово-тренувальному відділі Центру з питань „Надання екстреної медичної допомоги,, у 2011 році було підготовлено - 1145 осіб із них: 116 лікарів, 251 молодших медичних спеціалістів (фельдшери швидкої медичної допомоги) та 728 осіб, що не мають медичної освіти (МНС, МО України, ДПС України, працівники соціального захисту, викладачі фізичного виховання,).

Центром запроваджується надання, через телекомунікаційні засоби Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, інформаційно-консультативної допомоги медичним працівникам закладів охорони здоров’я і громадянам з питань діагностики та лікування невідкладних станів.

Впроваджуються критерії контролю якості надання екстреної медичної допомоги відповідних рівнів у лікувально-профілактичних закладах відповідно до нормативних вимог МОЗ України.

РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ

Враховуючи вищевикладене колегія вирішила:

  1. Вважати стан надання населенню області екстреної медичної допомоги таким, що потребує подальшого удосконалення.

  2. Начальникам управлінь Хмельницького та Кам’янець - Подільського міськвиконкомів, головним лікарям районів:

  1. Забезпечити дотримання державних медико-технологічних стандартів та протоколів надання медичної допомоги при екстрених станах.

  1. Вжити заходів щодо належного медикаментозного забезпечення станцій та відділень ШМД.

  2. Продовжити роботу щодо оснащення бригад ШМД дефібриляторами, ЕКГ апаратами та іншою апаратурою згідно табелів оснащення.

  1. Головним лікарям Білогірського, Деражнянського, Дунаєвецького, Кам'янець-Подільського, Новоушицького, Полонського, Тоеофіпольського, Ярмолинецького районів вжити невідкладних заходів щодо розширення мережі пунктів ШМД в сільській місцевості.

  2. Головному позаштатному спеціалісту УОЗ ОДА з екстреної медичної допомоги та медицини катастроф А.Бойчуку:

  1. Посилити контроль за роботою та матеріально-технічним забезпеченням станцій та відділень ШМД.

  2. Проводити подальше навчання медичних працівників служби швидкої медичної допомоги і лікувально-профілактичних закладів, з питань надання екстреної медичної допомоги.

  3. запровадити критерії контролю якості надання екстреної медичної допомоги відповідних рівнів у лікувально-профілактичних закладах відповідно до нормативних вимог МОЗ України.

  1. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на першого заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Козака А.Є.

Голова комісії Н.В.Свестун

Секретар Н.В.Живуліна

Схожі:

УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Одним із джерел фінансування галузі охорони здоров’я є надходження матеріальних цінностей шляхом централізованого постачання за рахунок...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
За 12 місяців 2011 року в управління охорони здоров’я облдержадміністрації надійшло 460 письмових звернень громадян, що становить...
ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Колегія заслухала інформацію про результати контрольних заходів в сфері охорони здоров’я, забезпечення законного та ефективного використання...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс (0382) 76-51-65, тел. (0382) 79-52-03
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46, факс (0382) 76-51-65, тел. (0382) 79-52-03
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46, факс (0382) 76-51-65, тел. (0382) 79-52-03
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
Хмельницькому обласному центру науково-технічної творчості учнівської молоді (Гончарук Г. М.) здійснити організаційно-методичне забезпечення...
ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
Заслухавши питання “Про стан виконання заходів з попередження материнських втрат в області та рішення колегії УОЗ ОДА від 02. 04....
УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс (0382) 76-51-65, прим.(0382) 79-52-03
УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс (0382) 76-51-65, прим.(0382) 79-52-03
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка