«Я вибрала долю собі сама…» (Життєвими шляхами Ліни Костенко) Звучить вірш «Доля» В. 1


Скачати 72.52 Kb.
Назва «Я вибрала долю собі сама…» (Життєвими шляхами Ліни Костенко) Звучить вірш «Доля» В. 1
Дата 28.10.2013
Розмір 72.52 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
Літературна година , присвячена творчості ЛІНИ КОСТЕНКО

«Я вибрала долю собі сама…»

(Життєвими шляхами Ліни Костенко)

Звучить вірш «Доля»

В.1. ЇЇ доля прозирає крізь вірші, поезія є її долею, тут уже важко щось одне виокремити. Вкрай малослівна щодо себе самої, Ліна Костенко залишає нам право побачити у віршах відблиск свого життя, високих почуттів, тяжкої письменницької праці. ЇЇ біографія наче вписана у творчість, інкрустована у поезію.

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року у містечку Ржищеві, що розташоване за 80 кілометрів від Києва униз по Дніпру. Про містечко, оповите славною історією розповідав батько, який був дуже цікавою особистістю; працюючи учителем у школі викладав мало не всі предмети, знав 12 мов.

В.2. Друга половина тридцятих. Жорстока доба сталінізму. Репресії.

Велике полювання на «ворогів народу». «Ворогом народу» став батько Ліни, засуджений на 10 років – за те, що був занадто інтелігентним, освіченим.

Дитяча пям’ять увібрала в себе багато трагічного. ЦІ жорстокі картини, що зафіксували враження стану душі, які через роки перетворилися в усвідомлене бачення війни.

Вірш «Мій перший вірш, написаний в окопі»

В.1. Ще школяркою почала відвідувати літературну студію при Спілці письменників України. Потім навчалася в Київському педагогічному інституті. В 1952-1956 роках – Москва, Літературний інститут ім.М.Горького. Закінчила його з відзнакою.

Після повернення з Москви додому Ліна Костенко могла пересвідчитися , що і в Україні все сміливіше розправляє плечі молоде покоління –«шістдесятники» (так пізніше назвуть генерацію української інтелігенції, чия громадська і творча енергія була пробуджена політичними й духовними одкровеннями, атмосферою 1960-х років). Услід за Дмитром Павличком у поезію йшли , сповнюючи її самобутніми молодими голосами , Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Іван Драч…

(фото поетів-шістдесятників)

В.2. Духовна біографія Ліни Костенко тісно переплелася з долею українського «шістдесятництва».

Але «шістдесятники»- не тільки поети. Дух «шістдесятництва» творився кіномитцями (С.Параджановим, Ю. Ільєнко), художниками (А.Горською, Л.Семикіною, В.Задорожною),критиками(І. Світличним, І. Дзюбою, Є. Сверстюком)…

Серед СВІТОГЛЯДНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ЦІЄЇ ЧАСТИНИ МОЛОДОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ ВАЖЛИВЕ МІСЦЕ ПОСІДАЛИ ДЕМОКРАТИЧНІ, ГУМАНІСТИЧНІ ЦІННОСТІ «СОЦІАЛІЗМУ З ЛЮДСЬКИМ ОБЛИЧЧЯМ» , НАЦІОНАЛЬНА ПРОБЛЕМАТИКА,ПОВ’ЯЗАНА З ТРИВОГОЮ ЗА ДОЛЮ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ, САМОБУТНІСТЬ КУЛЬТУРИ, ПОТРЕБА ЗАСВОЄННЯ БАГАТСТВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО І , ЗАГАЛОМ, СВІТОВОГО МИСТЕЦТВА, ЛІТЕРАТУРИ…

В.1. Мужність поетеси вражає. Адже вона в 60-ті роки єдина з членів спілки письменників уголос протестує проти вводу радянських військ у Чехословаччину, не зважаючи на загрозу арешту , це вона у Львові кидає квіти підсудним (адже тоді прокотилась хвиля репресій проти української інтелігенції), їй крутять руки , вона б’є кулаком по «воронках». Мабуть тоді з’явилися такі рядки поезій , що відображають її життєве кредо –

«Я трохи звір . Я не терплю неволі.

Я вирвуся, хоч лапу відгризу.»

«Я не люблю нещасних. Я щаслива.

Моя свобода завжди при мені.»

Проте, якою ціною давалася Ліні Костенко її свобода , незалежність, найкраще знають найближчі люди.

В.2. Із спогадів дочки:

« Мама свого часу стала легендою. Це тоді, коли в літературі її ніби не існувало і ім’я

було заборонене , вірші не друкувались , про вихід книжок і не мріялось. А люди про неї знали.

Переповідали одне одному й правду , й вигадки, але знали , що вона є. Саме тоді , коли багато колег робило вигляд , що якраз її і немає. У найстрашніший період , коли навколо неї тісніше замикалося коло переслідувань , цькувань, заборон , вона писала. Поезія була протистоянням. Була вірою в кінцевість абсурду. І з самого початку … була бунтом. Бунтом особистості. Повстанням духу.

Всі ці роки мама здавалась мені хранителькою згасаючого вогню , самотньою на березі найчорнішого з морів. «Я умирала серед вас, отут під небом України…» Це не тільки про Марусю Чурай. Це про себе .»

«Сімдесяті. У цей час на руках у мами –маленьке дитя, мій молодший братик Василько, який зіпнеться на ніжки і почне ходити в роки маминого літературного небуття .Це мужність мами, як жінки – народити дитину в розгул чуми. Це правічний інстинкт роду-віра в перемогу життя і його неперервність.

Вона завжди мені каже : найголовніше- це діти і робота.

У мами свій метод виховання – свобода особистості. Вона дуже раділа , коли мій брат ще зовсім дитям писав чарівні вірші, а потім зайнявся театральними дійствами. Вирішила : буде режисером.

Але коли він підріс і сказав, що буде математиком, вона тільки віддала належне його рішучості і самостійності.

Дітьми ми були дуже вередливими. Рід у нас крутий ; але завжди знали одне правило : хоч яку шкоду зробиш-все нічого.

Одне не можна-брехати- ні іншим , ні собі. Основа маминих стосунків з нами і зі світом : довіра і надійність. І ще одне : серед тих, хто захоплюється маминою мужністю , дуже мало хто по-справжньому вміє розуміти в ній ніжну і прекрасну жінку з могутньою, ще із глибини європейського середньовіччя, енергією любові, віри і витонченості, аристократизму почуття.»

В.1. ЛІНА КОСТЕНКО - жінка, з правічним почуттям материнства, справедлива, котра вміє поважати чужі погляди і свободу вибору, цінує особистість , має витончений мистецький смак, аристократичні почуття.

Духовна велич людини пізнається у ставленні до природи.

Зі слів дочки, Оксани Пахльовської , ліси - це єдине місце , де поетеса може відпочити , полікувати душу. Вона знає, де який гриб росте, якого кольору у нього шапочка , і яким листочком де вкрився їжак, загортаючись спати на зиму.

Вірш «МЕНЕ ІЗ МАЛКУ ЛЮБЛЯТЬ ВСІ ДЕРЕВА…»

В.2 Душу людині лікує також музика, яка супроводжує вірші поетеси. У творчій співпраці із талановитою українською співачкою-виконавцем сучасних та старовинних романсів, лікарем, професором, меценатом - Ольгою Богомолець народилося ряд пісень-романсів на слова Ліни Костенко. (портрет Ольги Богомолець)

Звучить романс «Осінній день березами почавсь»,

романс «Вечірнє сонце , дякую за день!»

В.1. Уже в першій своїй поетичній збірці («Промінь землі», 1957 р. ) Ліна Костенко напророкувала собі нелегку долю. Схильна до афористичного формулювання поетичної думки , вона писала:

Щастя треба – на всякий випадок,

Сили треба - на цілий вік.

«ТРЕБА» - це слово не випадково повторилося в неї кілька разів. За ним - відчуття свого обов’язку й призначення. Тоді , на початку шляху, власна життєва місія ще тільки вгадувалася , неясно відчувалася. Але доля швидко підтвердила : так, Ліні Костенко судилося стати в українській літературі 1960-1980-х років «цитаделлю духу». Безкомпромісність – ось пароль її поезії. У «часи глухонімії», коли ідеологічний контроль над словом і думкою людини після кожної хрущовської «відлиги» знову став тотальним, від Ліни Костенко вимагалося бути такою , як усі.

А в її поезії чується бунт проти стандартизації, спрощення , примітивізації людини. Неповторність – ось друге з ключових понять , смислових знаків волелюбної музи Ліни Костенко. До її творчої особистості добре пасують слова про «чи не єдиного мужчину на всю соборну Україну», сказані колись Іваном Франком про молоду Лесю Українку. Час, який дістався Ліні Костенко для життя , теж потребував від неї самозреченості , віри й відваги.

Своєю поезією в часи безмовності й стандарту вона рятувала честь української літератури.

В.2. Ліна Костенко – це поетеса , для якої Правда є найголовнішим критерієм. Правда виношена , вистраждана , - тому її відповідальність за свою поезію, за своє образне слово надзвичайно висока . Ліна Василівна – Людина дуже зосереджена в собі , вона обережно ставиться до людей , бо , не дозволяючи собі марнувати час , боїться , що якась банальність зіпсує їй настрій , налаштованість на роботу і , я сказав би , особливе відчуття життя. Але вона завжди відкрита з друзями , надзвичайно чутливо реагує на тепло та щирість. А чорнобильська тема , якою так перейнялася Ліна Костенко!.. Вона впродовж багатьох років їздила в Чорнобильську зону, ходила з рюкзаком по старих хатах, покинутих садибах, прагнучи будь-що зберегти невловимий дух, той настрій, який все ж був закодований у іконах , оберегах, рушниках, предметах вжитку тощо. І вона це робила так завзято , і з такою відповідальністю , здавалося , що це на той час було сенсом її життя. Вона така у всьому, ніхто її не зіб’є з її шляху. Це дуже сильний характер.

Вірш «Зигидили ліси і землю занедбали»

В.1. Ліна Костенко готувала велику документальну повість про Чорнобиль , а також нову книгу віршів.

Навесні 2000-го року поетеса стала першим лауреатом Міжнародної літературної премії імені О. Теліги –«за справжнє лицарство, подвижницьку діяльність в ім’я України, високохудожні твори в галузі літератури , що є визначним внеском в духовне життя українського народу, збагачує його історичну пам’ять, стверджує високі гуманістичні ідеали».

В.2. Можна виділити чотири тематичні епіцентри творчості Ліни Костенко, Що позначаються ключовими словами : Пам’ять, Творчість, Любов, Природа.

Поезія Ліни Костенко наскрізь Філософська. Авторка роздумує над одвічними питаннями життя , над коханням і ненавистю, добром і злом – одвічними філософськими істинами. ЇЇ вірші – сильні та сміливі , водночас ніжні й палкі. У них сила духу поетеси, вогонь її серця , усе те, що вона так хоче сказати людям , бо любить усе довкола , і від цієї любові мучиться, страждає і каже правду своїми творами.

Вірш «Моя любове! Я перед тобою»

Вірш «Я дуже тяжко Вами відболіла»

Романс «Очима ти сказав мені: люблю»

(портрет чоловіка Василя Цвіркунова)

В.1. Відомий кінокритик Сергій Тримач згадує чоловіка Ліни Костенко- Василя Васильовича Цвіркунова. Василь Васильович Цвіркунов – багатолітній директор кіностудії ім.. О. Довженка , кінознавець, теж людина безкомпромісна , чесна , порядна, просто взірець. Багато в чому саме завдяки його перебуванню на посаді директора студії Довженка в Україні в 1960-ті роки досягло великих висот. І в подальші десятиліття, ( коли його зняли з посади на початку 1970-х), він себе так само поводив дуже достойно . І от , коли Василь Васильович пішов із життя , це , звичайно , було великою трагедією для Ліни Костенко. Але цей біль втрати вона теж несе надзвичайно достойно. Я пам’ятаю , як вона виступила на вечорі пам’яті Василя Васильовича в Будинку кіно. Це була розповідь про свого чоловіка, про свою долю , про оце лицарство – вона його абсолютно точно визначала як чоловіка-лицаря. І невипадково , що саме цей чоловік був поруч цієї жінки. Це , я думаю, в історії одна з найвизначніших подружніх пар. Надзвичайно красива пара і моральна – просто якийсь витвір мистецтва».

В.2 Ліна Василівна і як поет, і як жінка – просто бездоганна. Ну , а те , що вона дистанціюється від процесів , які нині відбуваються в Україні…Мабуть вона робить правильно. Тому що надто багато бруду, надто багато люди (в тому числі люди мистецтва) метушаться. А вона –Поет.

І ніякі ідеологічні віяння та виливи не руйнують її внутрішній стрижень. Тобто це , чого , власне не вистачає як всій Україні , як державі , так і багатьом українцям.

Ліна Костенко - це Ліна Костенко. Це дійсно чистий Поет. Чистота її поезій і чистота її духу вражає. Це поет на всі часи.


Схожі:

Тема. П оетичн і картиниосен і Завдання для розвитку естетичного сприймання текстів
Прочитай уважно вірш Ліни Костенко «Вже брами літа замикає осінь». Які картини постають у твоїй уяві, коли читаєш вірш?
Мотиви пам ’ яті, любові, природи у творчості Ліни Костенко
Ліна Костенко – визначна постать в українській культурі. Великий творчий набуток поетеси важко переоцінити. В курсовій роботі ми...
УРОК №44 ТЕМА. Ліна Костенко
МЕТА: познайомити учнів із життєвим та творчим шляхом Ліни Костенко, допомогти учням осмислити її поезію; розвивати вміння висловлювати...
ДИДАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ( СИНТАКСИ C ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ)...
ДИДАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ( СИНТАКСИC ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ) ДЛЯ УЧНІВ 10-11 КЛАСІВ НА МАТЕРІАЛІ РОМАНУ ЛІНИ КОСТЕНКО «ЗАПИСКИ...
Хіба знаємо ми, як складається людська доля?
Хіба знаємо ми, як складається людська доля? Від чого вона залежить? Хто керує нею, та вибирає наші шляхи? Сама людина є господарем...
Яку назву має збірка віршів Ліни Костенко для дітей?
Хто автор статті «Мова і майстерність», в якій детально розгля­нуті вірші поетеси?
Ліни Костенко «Тихе сяйво над моєю долею»
Почуття любові,можливо,як жодне інше,прагне висловлення. Ось чому саме воно дає поштовх до творчості,самовираження
Творчість Анни Ахматової – яскраве явище жіночої поезії ХХ століття
Ліни Костенко як яскравою зіркою української поезії ХХ ст., виховувати почуття опори злу, несправедливості, а також відчуття прекрасного...
Лексика на позначення музичних понять у поетичних творах Ліни Костенко
Багато "лінгвістів" критиків-літературознавців дослідників мови творів художньої літератури неодноразово звертали увагу на тісний...
Тема. Це дівчина не просто так Маруся
Це голос наш. Це пісня. Це душа. /Психологічно вірогідний портрет Марусі Чурай на тлі конкретної історичної дійсності через ставлення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка