Росте в полі дерево Тонке і Високеє


Скачати 34.51 Kb.
Назва Росте в полі дерево Тонке і Високеє
Дата 05.04.2013
Розмір 34.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
Квіти серця
Росте в полі дерево – Тонке і Високеє

А Верхом – кудряве, а в Корінь – глибокеє

(з народної пісні)

Най радіють всі дерева, най хвалять Господа квіти, величають ім’я Його!

Бо що ти маєш, чого не отримав би і що є твоє життя, як не та трава і всяка слава людини наче цвіт трав’яний.

Кожен має своє місце, свій час, своє життя. Свій шлях з відомого у невідоме, пліч о пліч з білим світом, що мандрує у майбуття.

Моя дорога розпочалася під Полтавою в невеличкому місті на березі Ворскли. Потім був Харків і школи - загальноосвітня та художня, ліцей та Художнє училище і, нарешті, Академія дизайну та мистецтв. А поруч завжди був великий світ, що навчав мене, любив та піклувався. Моя родина, мої друзі, мої вчителі в мистецтві. Я дуже вдячна тим, хто був поруч зі мною, тим, хто пішов і тим, хто є зараз.

Поступово я розуміла необхідність усвідомлення себе, прийняття подій мого життя, радощів та суму, любові та смерті.

Хто я ? Навіщо?, Який мій шлях? Якою має бути моя творчість?

Як і кожен художник розмірковувала над своєю темою в мистецтві, шукала відповідь на те, що я маю малювати, чи маю право зображати себе. А потім зрозуміла, що це - процес самопізнання через творчість, що автопортрет є дзеркалом внутрішнього і зовнішнього світів, який дає можливість аналізувати буття. Будь-яка творчість є відповіддю на те, ким є автор. Як говорять: „Кожна робота художника – то його автопортрет”.

Завдяки живопису я приймаю та усвідомлюю своє життя, відповідаю на особисті питання, Роботи стають віхами „до” й „після”, рівнями в сходах подій, зовнішнім відбитком внутрішнього відчуття, що не відійде, доки не буде створена картина.

Із внутрішнього – у зовнішнє, бо від надлишку серця говорять уста.

Світ, з якого приходять ідеї – невичерпний й вічно новий. Минають століття, а суть людини лишається незмінною. Любов, кохання, краса, життя, смерть – чи вигадано щось нове, чого б не було в віках?

Коли я почала живопис квітів –відчула, що ніби потрапила до інформаційного шару, який може розповісти, як малювали народні майстри, як творили маляри періоду бароко. Я відчула що це - живе, це те, що я маю говорити сьогодні. Мені здається, що зараз людям, втомленим шаленим життям, як і завжди, необхідне повернення до себе, до духовності, до миру й любові. Я свідомо обираю традиційну техніку класичного образотворчого мистецтва, звертаюсь до споконвічного живопису, Говорю в мистецтві мовою тієї землі, що мене зростила. Згадуючи слова Бойчука, хочу погодитись, що зараз культурі потрібне служіння людству, а не матерії, відновлення високого духовного начала в мистецтві, прориву на нові рубежі світосприйняття, що здійснюється не шляхом звернення до абстракцій, а зберігаючи образотворчість

Я вдячна своєму вчителеві - В.М.Гонтаріву, що в викладанні обрав саме цей шлях, коли, звертаючись до історичних коренів, орієнтуючись на посилення ролі пластики та декору, створюється картина. Він розумів, що таке живопис, вмів створювати диво на полотні, в нього було знання , яке він хотів передати учням. Сам завжди говорив, що він не теоретик, а практик, вчить того, що вміє робити. Розповідав таємниці малярства, навчав тому, як складається малюнок.

Його творча школа навчає традиціям світового монументального живопису, тим основам, що потім так потрібні у пошуках своєї творчої мови. Бо завдання людини в мистецтві полягає в тому, щоб творити а не руйнувати, працюючи над своєю темою, вносячи у загальне - своє, особисте, сплітаючи у єдиний мистецький потік доробки свого часу.

Творчість - це лише продовження життя в мистецтві, проростання автора у зовнішньому світі , коли життя є шляхом в невідоме, а мистецтво – світом, що з невідомого з’являється.

Природа живе за вічними законами, тими ж самими, що правлять і в житті людини, тільки все простіше й складніше водночас, - не маючи емоційного відношення до того, що відбувається, земля в своїй дії згоджується з Горніми законами. Життя людини по тим же законам іде - народжуємося, зростаємо, радіємо сонцю, квітнемо, приносимо плід, вмираємо. Чи жорстоке життя – аж ні, життя - справедливе. Велике, вічне, замкнуте коло, де через смерть створюється нове, вічне свято та радість.

Людина наче теє дерево за своєю створенністю та тлінністю й водночас наче Бог, бо розумом живе й має можливість обирати, бо створена за подобою...

Природа завжди мудріша у своєму безкінечному житті, що людина лише намагається усвідомити й описати в називанні.

Аби ж тільки відчути, зрозуміти те, що знають дерева й квіти, прийняти Волю Господню, й жити відповідно того, ким ти з’явився у цей світ.

Неможливо приймати на себе те, чого не існує, неможливо зробити більше, але й, неможливо перестати бути собою, немає права перестати. Кожна людина, наче те дерево, за плодами пізнається і кожен є лише тим, ким є і не буде іншого

Дерево – це життя, квіти - творчість, мистецтво – то квіти серця.

Кожен має своє місце, свій шлях, своє життя.

То ж і я, наче дерево, що може рости завдяки Господові, Він дав мені життя. То ж, і я можу зростати квіти. А в цьому і є радість та свято мого життя.

Схожі:

АБРИКОСИ (Prunus Armenіaca L.) дерево із сімейства амигдалеи (Amygdalae)....
Деревина вживається для токарських виробів. А. називається також желтосливником, морелью, курагою. Особливий вид А. представляє абрикос...
Урок образотворчого мистецтва по темі «Прикладна діяльність. Створення...
Тема: Прикладна діяльність. Створення декоративної композиції «Дерево життя» в техніці петриківського розпису
ПАРНІСТЬ. ЧЕРГУВАННЯ. РОЗБИТТЯ НА ПАРИ
З кожним ходом коня міняється колір поля, на якому стоїть кінь, тоб­то має місце чергування кольорів — білого і чорного. Після першого...
«ПЛАНЕТА ДОБРО»
Доброта – це квітка, яка розпускається у душі кожного з нас. Вона росте разом з нашими добрими справами
Уроку: Закони Джунглів і світ людей
Епіграф: Закон Джунглів — Велика Ліана, що росте всюди, і ніхто не може сховатися від нього
Сценарій свята до Дня вчителя
Поволі падає золоте листя і вкриває задуману землю розкішним килимом. Тонке павутиння «бабиного літа» спроквола пливе у повітрі....
РІЗЬБЛЕННЯ ПО ДЕРЕВУ
Основним будівельним матеріалом у східних слов'ян (за винятком південних степових районів) було дерево
Групи слів за значенням (синоніми, антоніми, омоніми)
Методи і прийоми:інтерактивні: робота в парах, «Мікрофон», проблемне завдання, «Дерево пізнання»
Тема. Родина Мета
Обладнання: підручники, роздавальний матеріал, дерева родоводу, дерево родина-школа, аудіозапис
Уроку Дата Підтема Соціокультурна
Моя родина. Родинне дерево розвивати інтерес і поважне ставлення до ІМ і культури народу країни, мова якої вивчається
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка