Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ Той дім всі звуть бібліотека… Інформаційна панорама


Скачати 166.67 Kb.
Назва Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ Той дім всі звуть бібліотека… Інформаційна панорама
Дата 24.02.2016
Розмір 166.67 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи


Долинська центральна районна бібліотека

Методично-бібліографічний відділ

Той дім всі звуть бібліотека…

Інформаційна панорама

(з досвіду роботи

Надіївської сільської бібліотеки-філії)

Долина

2015
ББК 78.34

Т – 50


Той дім всі звуть бібліотека… (з досвіду роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. Н.П. Кушнірчук; відп. за вип. Л.І. Фреїв]. – Долина, 2014. – 16 с.
В інформаційній панорамі «Той дім всі звуть бібліотека…» висвітлено досвід роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії.

Адресовано фахівцям бібліотечної справи.
Укладач: Кушнірчук Н.П. – методист І кат.

методично-бібліографічного

відділу Долинської ЦРБ

Відповідальна

за випуск: Фреїв Л.І. – директор ЦБС
Бібліотека – нагромаджувач історичного розвитку культури, адже в її фондах збираються документи з історії, що фіксують розвиток культури і містять дані про події, досягнення і проблеми суспільного життя. Виходячи з того, що зафіксована в документах інформація є довговічною, можна сказати, що бібліотека – берегиня національної культури.

Соціально-політичні й економічні перетворення в суспільстві, викликані переходом до ринкової економіки, знайшли пряме відображення в діяльності бібліотек і зумовили значні її зрушення. Нові суспільно значущі функції, яких сьогодні набуває бібліотека, гуманітарні й технічні новації сприяють підвищенню якості й оперативності задоволення інформаційних запитів читачів, появі нових форм роботи, при яких враховуються інтереси різних груп суспільства.

Щодо сільських бібліотек, то вони, практично, єдині безкоштовні осередки культури, що знаходяться у найвіддаленіших куточках країни.

Основне призначення, яке бачить для себе Надіївська сільська бібліотека, її місія – бути місцем, де звичайна «маленька людина» може доторкнутися до культури, відчути себе Людиною з великої літери. Бібліотека прагне бути надійним і реальним помічником тим, хто вдосконалюється, вчиться, намагається пізнати світ.

Бібліотека на селі сьогодні – це своєрідний довідковий, інформаційний, культурний та освітній центр. Та виконувати всі ці функції було б дуже важко, а подекуди і зовсім неможливо, якби не співпраця з іншими організаціями та установами села. Надіївська книгозбірня, завдяки старанням її завідувачки – Бойчук Лариси Федорівни, налагодила тісні контакти з сільрадою, будинком культури, школою та церквою.

Сприяє формуванню позитивного іміджу і участь бібліотеки у різноманітних оглядах, конкурсах та акціях, які неодноразово приносили книгозбірні перемоги. У 2007 році вона отримала ІІІ місце в огляді діяльності сільських бібліотек-філій на визначення бібліотечної премії «Краща бібліотека року». 2010 року книгозбірня названа серед тих, що зібрали найбільше старовинних пісень за підсумками районного огляду-конкурсу «Мудрості та долі берегиня – бабусина скриня», а також у числі найактивніших бібліотек при проведенні літературної експедиції «Веселимось, читаємо, літечко вітаємо!». Успішним для бібліотеки став 2011 рік, адже вона стала одним із переможців районного етапу конкурсу «Краща сільська бібліотека 2011 року» у номінації «Успіх року». Плідним у цьому плані був і 2013 р., адже бібліотека отримала перемогу в:

  • обласному конкурсі «Краща сільська бібліотека 2013 року» у номінації «Краща мультимедійна презентація бібліотеки»;

  • районному та обласному рівні обласного фотоконкурсу «На гостини до книжкової родини» у номінації «Цікаві миттєвості бібліотечного життя» з фотографією «Книга – портал в інші виміри»;

  • районному рівні обласного конкурсу авторських проектів «Бібліотечна Шевченкіана» у номінації «Розкриття творчих здібностей читацької аудиторії»;

  • районному огляді-конкурсі дитячої творчості «Бібліотека очима дітей» (номінація «Кольоровий світ дитячого малюнка»).

Активною була участь книгозбірні і в інших конкурсах 2013 та 2014 рр.: районному етапі Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України», районному огляді-конкурсі клубів та любительських об’єднань «Місце зустрічі – бібліотека», «Map-Ukraine Шевченкіана» (200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка).

Цікавим для дитячої категорії користувачів бібліотеки став проект «Україна читає дітям». На зустрічі з маленькими читачами приходили вчителі, керівники танцювальних та художніх колективів, психологи та просто цікаві люди. Голосні читання перетворювались на театралізовані дійства, жваві дискусії та обговорення.

Про визнання бібліотеки свідчить і те, що саме тут відбувся майстер-клас бібліотечних працівників району «Складові успіху: професіоналізм і креативність».



Завдяки активній діяльності, співпраці з іншими установами, організаціями, бібліотеці вдалося сформувати комфортне та затишне середовище. Книгозбірня розташована у двох кімнатах, перша з яких поділена на своєрідні «зони». Тут і дитячий куточок, розмальований руками бібліотекаря та маленьких читачів, і виставка з саморобками. Відпочити й почитати книжку можна не просто за столом, а, що особливо цікаво, сидячи на пеньку.

Іншим цікавим куточком є куток народознавства, де зібрані речі народного вжитку, стародавні фотографії, і все це чудово продовжує книжково-ілюстративна виставка.

Не меншу увагу користувачів привертає куточок духовності, де знайшли своє місце не тільки найпоширеніші молитви, а й старовинна ікона, література духовної тематики та вироби, створені руками користувачів бібліотеки.

Невід’ємною частиною бібліотечного простору є виставки. Взагалі виставкова робота є надзвичайно важливою для книгозбірні. Саме бібліотечна виставка є засобом розкриття інформаційних ресурсів книгозбірні, її візитною карткою, відображаючи стиль бібліотеки і творчі можливості персоналу.

Всучасних умовах бібліотечна виставка стає активним помічником і читача, і бібліотекаря в організації читання; їй притаманні такі риси, як актуальність, динамізм, оперативність. Відсутність жорстких рамок в організації виставок сприяє розвитку творчості, збагаченню бібліотечного досвіду.

Дієвим засобом привертання уваги до виставки є прийом ай-стоперів, тобто елементів, що відразу впадають в очі, повз яких важко пройти. Виразними ай-стоперами є предметні аксесуари (натуральні речі, деталі, макети, муляжі), що сприяють розвитку абстрактного мислення читачів, допомагають кращому розкриттю теми виставки, її ідей та образів.

Отже, бібліотечні виставки є основою для зростання авторитету бібліотеки та бібліотекаря. У Надіївській сільській бібліотеці-філії увагу користувачів привертають різноманітні виставки. На їхніх полицях окрім книг та періодичних видань, своє місце займають речі народного вжитку, декоративно-прикладного мистецтва, фото- та відеоматеріали, дитячі малюнки та поробки тощо.

Окрім постійно діючих виставок, таких як: виставка-подорож «Краю мій рідний, земля Прикарпатська», виставка-календар «Пам’ятні дати моєї України», виставка-панорама «Україна: погляд у майбутнє», виставка-подорож «З книгою крізь століття», виставка-адвайзер «Бути господарем на землі», виставка-знайомство «У світі книжкових див», цікавими були і бібліотечні виставки, присвячені ювілейним датам та знаковим подіям.

У другій кімнаті бібліотеки розміщено основний масив документного фонду. На боковинках стелажів кожен відвідувач може побачити плакати зі зверненнями та порадами: «Як користуватись бібліотекою», «Як правильно читати книгу» та ін.

Та насамперед, звісно, вся діяльність бібліотеки спрямована на задоволення потреб її користувачів. В центрі уваги бібліотеки стоїть пересічна людина зі спеціальними і загальнокультурними потребами, певними життєвими інтересами.

У селі Надіїв проживає понад 1200 чоловік, з них 545 осіб є активними користувачами бібліотеки. Щороку їм видається понад 11000 прим. документів. Про затребуваність бібліотеки свідчить і кількість відвідувань – близько 4,5 тис. в рік.

Основою роботи будь-якої бібліотеки є фонди документів на різних носіях інформації. До послуг користувачів бібліотеки-філії с. Надіїв – 11397 прим. документів. З них – 11027 прим. книг, 368 прим. періодичних видань і 2 електронні видання.

Щороку для поповнення своїх фондів бібліотека бере участь у різноманітних акціях: 2011 р. – «Дякуємо за дарунок», 2012 р. – «Подаруй бібліотеці українську книгу», 2013 р. – «З книгою до бібліотеки», 2014 р. – «Книга – в дарунок бібліотеці».

Приділяючи увагу вивченню складу та використанню фонду, бібліотекар виявляє і книги, які користувались попитом та мають художню й моральну цінність, але з тієї чи іншої причини тепер їх зовсім не читають. Для того, щоб привернути увагу користувачів до таких незаслужено забутих книг, бібліотека використовує різноманітні форми роботи. Так, неабияк зацікавила користувачів виставка-розвал «З далеких мандрів повернувшись» та шорт-лист «Їх читали ваші батьки».

Від професійно сформованого бібліотечного фонду залежить ефективність роботи всієї бібліотеки. Його ресурсний потенціал сприяє якісному та швидкому інформаційному обслуговуванню користувачів, всебічній допомозі у навчальному процесі, розвитку творчих здібностей дітей та юнацтва; бібліотечний фонд є основою бібліографічної діяльності бібліотеки, її соціокультурної роботи, що обумовлює суспільну необхідність існування бібліотеки. Успішне розв’язання завдань, що стоять перед бібліотекою, значною мірою залежить від правильної, чіткої, творчої організації бібліотечних фондів.

Сьогодні найбільш поширеною та важливою послугою бібліотеки є своєчасне та якісне надання інформації. Тепер інформація необхідна не тільки, як раніше, для навчання, дозвілля, фахової діяльності, а й для вирішення складніших питань: підвищення якості життя, знаходження ефективних форм прибутку та розвитку бізнесових структур, вирішення соціальних, побутових, творчих, особистих питань.

Інформаційно-бібліографічна діяльність Надіївської сільської бібліотеки знаходиться сьогодні на новому етапі розвитку: у 2012 році книгозбірня від Долинської ЦРБ отримала комп’ютер, а в 2013 р. вдалося встановити підключення до всесвітньої мережі Інтернет.

В умовах впровадження комп’ютерних технологій не втратив свого значення й традиційний довідково-бібліографічний апарат – довідково-бібліографічний фонд, карткові каталоги й картотеки. Вагомим доповненням до енциклопедичних видань є тематичні папки (конволюти, інфотеки), які містять матеріали з періодичних видань, Інтернету з питань права, соціальної політики, економіки, історії, екології, мистецтва, краєзнавства тощо. У сільській бібліотеці, де довідкові фонди оновлюються значно повільніше, ніж у центральних, тематичні папки є одним із основних джерел задоволення читацьких запитів, які з кожним днем стають дедалі складнішими.

Також Надіївська бібліотека обов’язково веде традиційні карткові каталоги (алфавітний, краєзнавчий), систематичну картотеку статей, допоміжні тематичні картотеки («Консультант+», «Педагогічна скринька»).

Каталоги й картотеки постійно оновлюються актуальними рубриками, наприклад: «Традиції та звичаї українського народу», «Євросоюз: Україна в контексті», «Зовнішнє незалежне тестування», «Глобальні проблеми людства» та ін.

З кожним роком збільшується основний показник інформаційної діяльності – виконання бібліографічних довідок. Це свідчить про збільшення й урізноманітнення читацьких інтересів, з одного боку, та зростання ролі бібліотек як центрів інформації, з іншого.

Впровадження Інтернет-технологій у практику бібліографічного обслуговування значно розширило джерела виконання читацьких запитів. Хоча, як і раніше, основними джерелами виконання довідок поки що є традиційні – довідково-бібліографічний фонд, каталоги й картотеки бібліотеки, у цій сфері все активніше використовуються можливості Інтернету.

Провідним напрямом бібліографічної роботи бібліотеки, спрямованої на систематичне забезпечення бібліографічною інформацією відповідно до постійних запитів (або без запитів) є бібліографічне інформування. Така послуга призначена для постійного ознайомлення читачів з виходом із друку нових видань, з новинками, які надійшли до бібліотеки, а також з літературою, що охоплює широке коло питань.

Абонентами індивідуального інформування Надіївської сільської бібліотеки-філії є 5 осіб, серед них: сільський голова («Українське законодавство: шляхами оновлення»), директор сільської ЗОШ І-ІІІ ст. («Традиції та інновації: два плюси педагогічної науки»), педагог-організатор сільської ЗОШ І-ІІІ ст. («Сонячна палітра творчості вчителя»), художній керівник будинку культури («Дивосвіт творчості»), сільський фельдшер («Здоровий спосіб життя – хворобам нема вороття»), священик місцевої церкви («До совісті і розуму людського»).

Абонентами групового інформування у Надіївській сільській бібліотеці є вчителі української та зарубіжної літератури. Для них бібліотека готує тематичні списки нових надходжень та огляди літератури.

Масова форма інформування – це інформування всіх читачів бібліотеки. Головна його мета інформування про нові надходження до бібліотеки, їх популяризація, сприяння самоосвіті. Для цієї бібліотеки традиційними є викладки нових надходжень «Пізнайте світ з новими книгами» та «Увага! Нова книга», які користуються постійним попитом у відвідувачів книгозбірні.

Інформацію про новини з життя бібліотеки, соціокультурну діяльність, акції, конкурси тощо всі відвідувачі мають змогу побачити на стенді «Інформація для Вас».

Цікавою формою роботи, яку вперше спробувала бібліотека цього року є бібліотрансформер «Літературна сучасність». До нього ввійшли декілька форм роботи: флаєр «Я хочу запитати» (фрагменти інтерв’ю з автором), закладка з біографічними фактами, літературна вікторина, мультимедійна презентація «Жіноча доля, сплетена словами». «Перша ластівка» в цьому плані була присвячена сучасній українській письменниці нашій краянці Ганні Медвідь, творчість якої дуже популярна серед користувачів бібліотеки.

Звпровадженням комп’ютерних технологій важливі зміни відбулися в змісті і якості традиційної для бібліотек бібліографічної продукції. Доступ до ресурсів Інтернету надав можливість бібліотекарю створювати більш сучасні бібліографічні покажчики, надавати користувачам широке коло джерел, серед яких не тільки друковані видання, а

й електронні. Змінилися на краще зовнішній вигляд, оформлення бібліографічних посібників. Варто відзначити такі бібліографічні видання, як: інформаційні буклети «Онлайн-країна: почувайся у безпеці», «Комп’ютер – твій друг», пам’ятки користувачу «Ти – читач бібліотеки», «Як правильно читати книгу», бібліографічні закладки-поради «Як правильно читати книгу», «Як поводитись в бібліотеці та користуватись книгою», «Поради для читання», «Як привчити дитину до читання», «Про що розповідають книги» тощо.

На сучасному етапі розвитку бібліотек набуває актуальності питання комп’ютерної грамотності користувачів – вміння користуватися комп’ютером, знаходити потрібну й корисну інформацію в Інтернеті. Саме тому Надіївська бібліотека проводить серію міні-тренінгів для соціально незахищених верств населення за темами «Підвищення навичок роботи на персональному комп’ютері» та «Робота в мережі Інтернет».

Всі види довідково-інформаційного обслуговування, як і робота з довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки в цілому, мають єдину мету – забезпечення вільного доступу до інформації всіх груп населення незалежно від віку, соціального статусу, віросповідання та ін.

У справі збереження національної і світової культурної спадщини бібліотеки посідають пріоритетне місце. В останні роки значно посилилась як інформаційна, так і соціокультурна їх діяльність.

Бібліотека надає можливості для самоформування духовності особистості, її пізнавальних, естетичних, етичних якостей, допомагає не тільки засвоювати нові ідеї але й розвивати здібності людини, осмислювати соціальні факти і явища, зокрема під час відвідувань заходів у книгозбірнях.

Оскільки, як уже було сказано, бібліотека обслуговує різні категорії населення, то й її заходи різняться не тільки за формою та змістом, а й за своїм спрямуванням. Більшість з них приурочена до важливих світових та вітчизняних подій у різних галузях знань та ювілейних дат. Багато уваги книгозбірня приділяє вшануванню визначних митців слова та пера, морально-етичному та духовному вихованню, підвищенню рівня загально-правової культури та профілактичної роботи щодо запобігання негативним явищам серед неповнолітніх тощо. Цікавими у цьому плані були: літературна година «Його поезія жива і милозвучна» (до 65-річчя від дня народження Василя Олійника), літературний екскурс «Син калини, князь роси» (до 75-річчя від дня народження Тараса Мельничука), літературний диліжанс «Своє серце віддала дітям» (115-річчя від дня народження Наталії Забіли), вечір запитань і відповідей «Сім запитань про головне», уроки духовності «Він наші недуги взяв на себе, Він ніс на собі наші болі», літературні ревю «Іти з Богом, іти до Бога» й «Добро та милосердя на сторінках дитячої книжки», правові брейн-ринги «Ми – кращі знавці права», «Право і закон», правові тренінги «Підлітки мають знати свої права» та ін.

Щороку бібліотека проводить різноманітні заходи, які популяризують здоровий спосіб життя, а вже два роки поспіль ця діяльність акумулюється у загальнорайонних акціях «Створи світ гармонії» (2012 р. – рік спорту та здорового способу життя), «Доля природи – в нашій долі» (2013 р. – рік фізичного здоров’я та екології). В рамках цих акцій книгозбірня організувала та провела: літературний ранок «Дужими зростаємо – про здоров’я дбаємо», цикл бесід зі старшокласниками «Вибираємо здоровий спосіб життя», «Здоров’я – головний життєвий скарб», літературну гру «Абетка здоров’я».

Неабиякий інтерес найменшеньких викликає тематична полиця «Календар їжачка-лісовичка», яка змінювалась в залежності від пори року: «Кришталева зима», «Весняний розмай», «Літня веселка», «Осінні фантазії». Тут можна було знайти цікаві загадки, вікторини та вироби, зроблені руками маленьких читачів.

Також незвичною для наших користувачів була виставка-звинувачення «Червона книга України», яка складалась з трьох розділів: «Природа звинувачує», «Доля природи у долі людини», «Що ми залишимо нащадкам».

Сьогодення ставить перед бібліотечними працівниками ще одне важливе і невідкладне завдання – виховати свідомого громадянина, патріота рідної землі. У Надіївській сільській бібліотеці-філії серед таких заходів хочеться згадати: годину-спомин «В ім’я найвищої любові до України» (День пам’яті героїв Крут), літературний ярмарок «У серці моїм Україна, моя доля, моя любов, моя весна» (День Незалежності України), героїко-патріотичну годину «Нам сурми не грали» (створення УПА), годину-спомин «Не згасни, свічко пам’яті» (День пам’яті жертв Голодомору) та ін.

Цікавими є і заходи бібліотеки краєзнавчого спрямування. Запроваджуються нові форми роботи, які вигідно поєднуються з традиційними: виставка робіт народних майстринь села «А надіївські ґаздині, на всі руки майстрині», виставка-експозиція «І хлібом, і цвітом, і прадідом-дідом гріє душу село, моє рідне село», Дні краєзнавства «Мудрості та долі берегиня – бабусина скриня», «Карпати кличуть, Карпати ждуть», краєзнавчий брейн-ринг «Дні і роки: історії кроки», уроки народознавства «Вигаптуй на небо райдугу-доріжку, постели до сонця вишивку-маніжку», «Український віночок», «Колиска роду – українська хата», «Пісні моєї родини», свято бойківської страви «Щедра скатертина для всієї Родини» та ін. Кожного року бібліотекар з активними користувачами формує різдвяний вертеп, який святковою ходою іде від хати до хати, вітаючи односельчан з величним святом Різдва Христового.

Активно проводиться у сільській книгозбірні пошукова та дослідницька робота. При бібліотеці сформовано краєзнавчо-пошукову групу «Берегиня». Учасники групи спільно з бібліотекарем беруть участь у краєзнавчих пошуках, збирають, систематизують матеріали, складають літопис села, відроджують забуті народні обряди, пісні. Саме завдяки їх діяльності у бібліотеці-філії створено краєзнавчий куток, де своє місце знайшли старовинні речі вжитку, документи, вироби сільських умільців, фотостенд «Мого села історія жива», тематичні теки та ін.

З метою збереження знань та вмінь, багато з яких уже відходять у небуття, члени краєзнавчо-пошукової групи «Берегиня» провели народознавчу експедицію «Село моє – душі криниця». В ході експедиції вони відвідали умільців села, які займаються різними видами діяльності: вишивають, малюють, випалюють та різьблять по дереву, в’яжуть спицями і крючком, плетуть з лози та ін. Як результат експедиції було підготовлено фоторепортаж та відеофільм «Таланти мого села», невеличкий фрагмент якого можна побачити на сайті Долинської ЦРБ (http://dcrb.net/?p=2801), а також проведення свята з такою ж назвою.

Звісно такий поділ соціокультурної діяльності бібліотеки за напрямками є умовним, адже всі напрямки тісно пов’язані і кожен наступний випливає з попереднього.

Одною з найкращих можливостей самореалізації особистості є об’єднання за інтересами. При Надіївський книгозбірні діє Театр книги «Паросток», членами якого є учні 4-6-х класів, котрі люблять книжку і театр. Девіз гуртка: «З ручаїв – ріки, з книжок – знання».

Діти разом з бібліотекарем проводять різноманітні заходи, спрямовані на виховання активного, ерудованого читача, що сприяють підвищенню естетичної культури та розвитку творчих здібностей. Вони інсценізують оповідання, казки, цікаві гуморески, самі виготовляють декорації, костюми. «Паросток» отримав визнання не тільки в рідному селі, а й запрошувався в інші села та організації.

Привабливий образ бібліотеки сьогодні багатогранний. Бібліотека потрібна людям як джерело інформації, як шлях до душі кожної людини. Вона повинна створювати для населення максимально комфортне середовище, бути відкритим домом для всіх тих, кому потрібна книга, психологічне розвантаження. Тому так важливо сьогодні не обмежуватись традиційними формами, а шукати й шукати нові шляхи популяризації бібліотечних ресурсів і розповсюдження знань у суспільстві.

Місце, де тебе зустрінуть цікаві люди, де ти можеш отримати психологічну підтримку і проведеш цікаво дозвілля, місце затишне і тихе, але водночас бурхливе та живе – це бібліотека, якою її бачать жителі села Надіїв. Ларисі Федорівні вдалося зробити бібліотеку дійсно серцем місцевої громади.


Схожі:

ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ...
Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад....
Центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ З...
Бібліотека – моя доля: з досвіду роботи / Долинська ЦРБ, метод бібліогр від.; уклад. З. В. Тарантюк, Н. П. Кушнірчук, відп за вип....
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛьна районна БІБЛІОТЕка ЛОЛИНСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ...
Моя гостинна і свята Лолинська рідна сторона [Текст] : інформ-досьє / Долинська ЦРБ; [упоряд.: З. Тарантюк, Л. Підберезька]. – Долина,...
Долинська центральна районна бібліотека
Щорічно бібліотека одержує більш ніж 70 назв газет і журналів. Серед них видання з економічних, суспільних, політичних питань, питань...
О. Г. Андрєєва Долинська центральна районна бібліотека
Креховецька М. Провісник світла і добра / М. Креховецька // Файна газета. – 2008. – 11 черв. – С. 4
Долинська центральна районна бібліотека
Голови обласних рад 4 областей Західної України – Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької проголосити 2009...
Методично-бібліографічний відділ
По-третє, бібліотека, як своєрідний ланцюжок, об'єднує завдання і функції інформаційної, культурної і освітньої сфер, і в цьому одночасно...
Методично-бібліографічний відділ
«інновація бібліотечна» як відображення орієнтації бібліотек на безперервний розвиток у відповідності до мінливості умов. Сучасна...
Долинська центральна районна бібліотека
Та й кожен повинен досягти своїх вершин у житті. А це не завжди легко й просто, тому що вершин досягають доклавши великих зусиль....
Долинська центральна районна бібліотека
Сколівщина ще у XVIII столітті. А от у рідному селі, як видно з численних розмов із людьми різного віку, про нього мало що знають....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка