У вересні кожного року країни, що приєдналися до Європейської культурної конвенції, святкують Дні Європейської Спадщини. Це спільна акція Ради Європи та


Скачати 31.62 Kb.
Назва У вересні кожного року країни, що приєдналися до Європейської культурної конвенції, святкують Дні Європейської Спадщини. Це спільна акція Ради Європи та
Дата 30.10.2013
Розмір 31.62 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
У вересні кожного року країни, що приєдналися до Європейської культурної конвенції, святкують Дні Європейської Спадщини. Це спільна акція Ради Європи та Європейської комісії, покликана привернути увагу до культурної спадщини та її ролі у розвитку сучасного суспільства. З 1999 року Дні Європейської Спадщини проводяться спільно з Європейським Союзом.

1.Що ж ми розумієм під словами «Рада Європи»?

Раду Європи було засновано у 1949 році (10 державами), (на сьогодні 47, в тому числі й Україна).Метою створення Ради є розвиток демократії, захист прав людини, покращення життя усіх громадян Європи. Будь-яка країна може вступити до Ради Європи за умови дотримання і поваги й демократичного політичного режиму.

2.А чи знаєте Ви, що таке світова спадщина ЮНЕСКО ?

Світова спадщина ЮНЕСКО – це видатні культурні та природні цінності, що становлять надбання людства. Ці цінності перелічені в списку ЮНЕСКО.

3.А чи знаєте Ви , які історичні пам'ятки України мають всесвітнє значення і входять до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО ?

На території України розташовано велика кількістть істориних пам'яток, що мають всесвітнє значення. До списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО включила собор Софії Київської, Києво-Печерську Лавру та Ансамбль історичного центру міста Львова.

Собор Святої Софії у Києві було зведено в кінці 30-х років ХІ ст. ; який будувало 40 майстрів та 80 помічників. Собор мав 13 куполів, був оздоблений мозаїкою і фресками, які засліплювали очі вражаючи тим самим прихожан, які порою не вірили, що це створили людські руки. В ньому було втілено всю велич і красу Київської Русі. До спорудження собору Святого Петра у Римі це був найбільший собор в Європі.

Києво-Печерська Лавра – найдавніший монастир не лише в Україні, а й в усій східній Європі. Монастир було засновано Антонієм Печерським в 1051 році. У Лаврі Нестором-літописцем було написано «Повість минулих літ» і створено «Києво-Печерський патерик», було засновано друкарню (1615 р.) й Києво-Могилянську колегію (1632 р.) Крім наземних споруд, вражає комплекс підземних печер: Ближні (довжина 228 м) і Дальні (280 м).

Унікальним є Ансамбль історичного центра міста Львова, який поєднує в сообі пам'ятки архітектури різних епох і стилів. Такими пам'ятками є площа Ринок, Успенська церква, кафедральний собор Святого Юра, костели домініканців й капуцинів, міський арсенал і багато інших епохальних споруд, компактно розташованих на невеликій площі.

4. А чи знаєте Ви про Сім чудес України?

«Сім чудес України» це сім історико-культурних пам'яток України:

1.Заповідник «Кам'янець» ( м.Кам'янець-Подільський)

2.Києво-Печерська Лавра ( м. Київ)

3.Софіївка ( м.Умань)

4.Софія Київська ( м.Київ)

5.Херсонес Таврійський ( м.Севастополь)

6.Хотинська фортеця ( м.Хотин)

7.Хортиця (м.Запоріжжя)

Особливе місце серед пам'яток архітектури Кам'янця займає стара цитадель – фортеця (ХІІІ – ХУІІІ ст.) з системою інших фортифікаційних споруд. Невід'ємною частиною ансамблю фортеці є кам'яний міст (ХІУ – ХУІІ ст.), що наче продовжує фортечні мури з східного боку і з'єднує Старе місто з фортецею.

Софіївка видатне творіння кінця ХУІІІ – початку ХІХ ст., поема з каменю, води, рослин, архітектурних споруд і скульптур. Парк створено власником міста Умані польським магнатом Станіславом Потоцьким як подарунок коханій дружині, красуні – гречанці Софії Вітт – Потоцькій.

Місто Херсонес було засновано давньогрецькими колоністами більше ніж дві з половиною тисячі років тому на південному заході Криму. Нині його руїни – одна з надзвичайніших пам'яток Криму. У перекладі з давньогрецької «херсонес» означає «півострів».

Хотинська фортеця веде свій початок від Хотинського форту, що був створений у ІХ столітті князем Володимиром Святославовичем як одне з порубіжних укріплень південного заходу Русі. Мури фортеці можна побачити в багатьох кінострічках: «Чорна стріла», «Захар Беркут», « Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Тарас Бульба».




Година цікавих повідомлень

( До Днів Європейської Спадщини)

Схожі:

Спільна Операційна Програма Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013...
Виставка та розповсюдження промоційних та інформаційних матеріалів (буклети, брошури, рол-апи, постери і т п), що виготовлені бенефіціарами...
Спільний кордон – спільні кордони об’єднують” в рамках Дня Європейської...
Пов’язані події будуть тривати протягом тижня 17-23 вересня і навіть за декілька днів до та після. Мета кампанії, яка проводиться...
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Страсбург, Франція ЗАЯВА відповідно...
Дата та місце народження: 31 серпня 1964 р м. Краснодон, Луганської області, Україна
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Страсбург, Франція ЗАЯВА відповідно...
Дата та місце народження: 31 серпня 1964 р м. Краснодон, Луганської області, Україна
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Страсбург, Франція ЗАЯВА відповідно...
Дата та місце народження: 31 серпня 1964 р м. Краснодон, Луганської області, Україна
Тема: Країни Центральної Європи
Нанесіть на контурну карту країни Центральної Європи, населення яких переважно сповідує католицизм
Процес європейської інтеграції впливає на всі сфери життя держави:...
Україна чітко визначила орієнтири на входження в освітній та науковий простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності...
Теми контрольних робіт з дисципліни «Міжнародні конвенції та угоди по торгівлі» 2012-13
Використання стандарту ООН для електронного обміну даними в управлінні, торгівлі та на транспорті (ЕДІФАКТ ООН) (Рекомендація Європейської...
 Європейський Союз та ідея європейської єдності
«Цей Договір ознаменовує новий етап у процесі створення дедалі міцнішого союзу між народами Європи». Напевно, наголос на історичному...
ТВОРЧІ МАНДРИ УЧАСНИКІВ ПРОЕКТУ З МАПУВАННЯ КУЛЬТУРНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
Романюк, голова офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовські, Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек, заступник...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка