У книгах тайни мудреців великих


Скачати 101.32 Kb.
Назва У книгах тайни мудреців великих
Дата 24.03.2013
Розмір 101.32 Kb.
Тип Книга
bibl.com.ua > Культура > Книга
Осіннє листя легке й золотисте

Розмалювало наші Карпати!

Ми раді вас із Днем бібліотек

Сьогодні щиро й тепло привітати!
Коли ми говоримо слово "бібліотека", то поневолі уявляємо собі духовне місце, куди можна завжди прийти, де зустрінеш бібліотекаря - людину, яка завжди рада допомогти в пошуках істини, підібрати необхідні книги, дати пораду. Є поняття: "домашнє вогнище", "вогнище культури". З давніх-давен повелося, що вогонь, вогнище повинна підтримувати жінка. Мабуть тому і в бібліотеках працюють в основному жінки, які бережуть духовно тепло, потрібне людям. (слайд 1)
А до привітання запрошуємо:

  • заступника голови районної державної адміністрації Андрія Стандіо;

  • керуючу справами виконавчого комітету міської ради Світлану Сапетну;

  • прес-секретаря голови районної ради Аліну Бойчук;

  • начальника відділу культури районної державної адміністрації Володимира Гібчинського.


Перші бібліотеки з’явилися на Стародавньому Сході. Одна з найзнаменитіших античних бібліотек – Александрійська: заснована на початку III століття до нашої ери, в світі еллінізму вона була центром освіти і науки.

Більше півтора тисяч років назад вона була зруйнована: існує безліч версій відносно того, як же це відбулося. Найпопулярніша свідчить, що бібліотека була спалена під час захоплення Александрії турками-османами. (слайд 2)
Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після введення в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою на той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. Загалом у бібліотеці нараховувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість. Ось який напис прикрашав двері бібліотеки: «Всякий хто вивчає науки, входить сюди, не грюкне дверима, не стукне ногами: не заважає музам. Якщо ти когось знайдеш тут сидячим, шанобливо вклонися мовчки, не займай розмовами: тут мудрі говорять з ученими».  З тих часів до сьогодні залишилися лічені екземпляри бібліотеки Софії. Найвідоміше – Рейнське євангеліє, яке донька Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва. На цій книжці складали клятву французькі королі, а нині дають клятву президенти Франції.

Пам'ятна стела бібліотеці Ярослава Мудрого встановлена у 1969 (скул. І.Кавалерідзе) поруч із західним фасадом Софійського собору. (слайд 3)
У книгах тайни мудреців великих,

Щоб не прийшло запізно каяття,

Бібліотеко, збережи навіки

Безцінний скарб оцей від забуття!
Вашій увазі пропонуємо 5 найбільших бібліотек світу:

Бібліотека Конгресу США. Засновано у 1800 році в Вашингтоні. Містить близько 32 млн. книжок в каталозі та 61 млн. манускриптів. Тут зберігається Біблія Гуттенберга та Декларація про Незалежність. Є найбільшим сховищем рідкісних видань в Північній Америці. (слайд 4)
Британська Бібліотека. Національну бібліотеку Британського королівства було засновано у 1973 році. У сховищах перебуває більше ніж 150 млн. різноманітних видань всіма відомими писемними мовами та у всіх форматах. У колекції бібліотеки 25 млн. примірників книжок, а також унікальні манускрипти датовані 300 рік до н.е. Кожного року до фонду бібліотеки додається ще 3 млн. примірників. (слайд 5)
Публічна бібліотека міста Нью-Йорк. Бібліотеку засновано у 1895 році в Нью-Йорку. Є однією з найбільших публічних бібліотек США. Загалом у системі бібліотечних фондів зберігається 50 млн. екземплярів літератури. (слайд 6)
Національна бібліотека Франції. Заснована у 1368 році в Парижі королем Карлом V. У ній нараховується 13 млн. книжок та публікацій. Окрім того бібліотека містить 5 тис. унікальних давньогрецьких манускриптів. (слайд 7)
Бібліотека Гарвардського університету. Бібліотеку було засновано 1632 року Джоном Гарвардом і тоді в ній нараховувалось 400 книжок. Зараз вона об’єднує 90 академічних бібліотек з більш ніж 15 млн. примірниками,  і є найбільшою академічною бібліотекою в світі. (слайд 8)
Дуже часто у великому місті не так легко віднайти місцезнаходження бібліотеки. Але у світі існують бібліотеки таких архітектурних стилів, не помітити які просто неможливо. Серед таких:

Національна бібліотека Білорусії, яка зайняла 24-е місце в рейтингу найбільш незвичайних споруд світу. (слайд 9)
Ідея про відродження Александрійської бібліотеки вже давно займала розуми учених. У 1988 році в Єгипті була створена Генеральна організація по відтворенню Александрійської бібліотеки. Ідею єгипетського уряду підтримала ЮНЕСКО. Будівництво бібліотеки почалося в 1995 році в історичній частині Александрії за норвезьким проектом, що переміг на конкурсі. На граніті вибиті символи різних цивілізацій. Бібліотека виконана у формі зрізаного циліндра, низхідного до Середземного моря. Ця форма, за задумом архітекторів, є символом Сонця в Давньому Єгипті. (слайд 10)

Ви точно не зможете пройти мимо публічної бібліотеки Канзас-Сіті. Ця споруда зайняла 6-те місце у вже згадуваному рейтингу найбільш незвичайних споруд світу. (слайд 11)
В місті Меделлін (Колумбія) на вершині пагорба ніби лежать три величезних обломки скелі, які, проте, цілком гармоніюють з навколишнім ландшафтом. А це насправді – публічна бібліотека. (слайд 12)
А ось бібліотека Віллануєва цієї ж Колумбії. Авторами проекту були четверо студентів, найстаршому з яких не було й 27-ми років. Основна умова – дешевизна. Тут на 3000 кв. м є все: від читальних залів до дитячих кімнат. (слайд 13)
Але дивіться, щоб від усієї цієї інформації ваша голова не стала квадратною, як приміщення бібліотеки м. Ніцца, що у Франції. (слайд 14)
Слово надається:

  • директору ЦБС Людмилі Фреїв;

  • голові районної профспілки працівників культури Мирославі Ружевич.


Бібліотекарі – люди віддані своїй справі, яка майже у всі часи високо цінувалася суспільством. Образ бібліотекаря, його знання, манери, стиль поведінки, багато інших якостей завжди поєднувалися з образом бібліотеки. Успіхи бібліотекаря – це тріумф і бібліотеки. А його розчарування – її невдачі. Як показує практика, кожній людині можна причепити ярличок «Типовий представник». Можна класифікувати і бібліотекаря. Отже, перші бібліотекарі виглядали приблизно так: Каллімах – був хранителем Александрійської бібліотеки понад 20 років. Вважається батьком бібліографії. Птолемей – грецький геометр, астроном, фізик і бібліотекар. Ератосфен – очолював ту ж Александрійську бібліотеку більше 40 років, був вихователем Олександра Македонського, вважається засновником географії. (слайд 15)
А зараз працівники нашої ЦБС продемонструють вам типологію сучасних бібліотекарів.

«Типи бібліотекарів»

Аристократка

Тип рідкісний, майже як фарфор епохи Мін. Усе більше зустрічаються підробки. Важко дати визначення чим відрізняється справжня аристократка від інших – осанкою, ходою, манерою спілкуватись однаково з усіма читачами, незалежно від симпатій. Та відрізнити її можна відразу, вже хоча б тому, як хочеться поруч із нею розправити плечі. Проте боронь Боже викликати її на довірливу розмову. Її головне знаряддя – слово – може стати для тебе смертельним, бо перш ніж Аристократка дасть конкретну відповідь на конкретне запитання, вона приспить тебе попередньою тирадою абстрактного змісту. (слайд 16)

Зануда

Якщо вона наполягає на тому, щоб ти, увійшовши в бібліотеку, одягав спеціальні капці, якщо корінці книжок у неї на стелажах утворюють пряму лінію, якщо вона змушує вас вимити руки, перш ніж пустити у фонд, та ще й пояснює щоразу чому – виходить, тобі трапилась саме вона. Взагалі-то, зануда в бібліотеці непоганий працівник: там завжди буде порядок і чистота. І для нервової системи вона нешкідлива, оскільки моралістикою вона займається вийнятково заради власного задоволення. (слайд 17)

Людмила Прокопіївна

Шанована, сувора леді, з добре поставленим голосом, потребує абсолютної уваги, підпорядкування, слухняності. Читачі для неї як діти, яких потрібно виховувати в найсуворішому режимі. Під її поглядом вони ходять по лінієчці, говорять за командою, благоговіють, бояться. (слайд 18)

Агент Скаллі

Заклопотана, ділова, сильна. Читачі впевнені в тому, що вона за сумісництвом агент ФБР чи космонавт-підводник-далекобійник в одній особі. Вони не знають чи є в цій бібліотеці бібліотекар взагалі. (слайд 19)

Пролетарка

Проста, як газета «Правда», але енергійна і невтомна. Класову приналежність видають не стільки мозолі на руках, скільки мозолі на душі. Не чекайте від неї тонкості чи душевного розуміння, зате цілком можете звернутись до неї по допомогу. (слайд 20)

Ідеальний бібліотекар

Бібліотекар, що прекрасно об’єднує в собі всі кращі риси вище названих героїнь. Можливо він і не буде писати за вас контрольні чи реферати, зате завжди допоможе, підкаже, порекомендує. (слайд 21)
Усі ми пам’ятаємо, що вперше Всеукраїнський день бібліотек святкували у 1998 році. Та я хочу нагадати вам не загальні події, а те, як в цей час виглядав колектив нашої ЦБС. (слайд 22)
Минуло 10 років… У 2008 році ми відсвяткували ювілейний день бібліотек. Тож згадаймо, як це було… (слайд 23)
Згадаймо, які таланти представили на огляд всі працівники ЦБС минулого року. Тут були і вишивка, і в’язання, і бісер, і випічка. А Людмила Іванівна пообіцяла, що цього року ми доведемо, що бібліотекарі не лише чудові господині, а й співають, декламують, пишуть вірші і мають багато інших талантів. Це ми сьогодні й намагатимемось довести, провівши підсумки огляду-конкурсу «Краща сільська бібліотека 2011 року». Адже саме вашим талантам та хобі присвячувався 3-й тур конкурсу «Вільна трибуна» (рішення журі).

(слайд 24)
Отож у номінації «Майстер бібліотечної справи» нагороджується Підберезька Любомира Федорівна (зав. бібліотекою-філією с. Лолин). Скільки гостей зустріла Лолинська бібліотека від часу свого заснування – уже й не злічити. «Я свою бібліотеку світу представляю…», з повним правом каже Любомира Федорівна у власному вірші, який зараз почуєте й ви. (слайд 25)
Ще один переможець у номінації «Майстер бібліотечної справи» – Сметаняк Ніна Іванівна (зав. бібліотекою-філією с. Гошів). «Поезія – рідна сестра моя…» – писала Ліна Костенко. Поетичним даром, як виявилось, володіє і Ніна Іванівна, яка зачитає нам власного вірша. (слайд 26)
Рідний край – найдорожча серцю пристань.

«Краю мій зелений, вічная дорога,
Та безсмертник в полі, в небесах гроза
Припаду я серцем до твого порога,
Як твоя кровинка, як твоя сльоза»

– писав Михайло Стельмах. У любові до рідного краю зізнається і провідний бібліотекар бібліотеки-філії с. Максимівка Литвин Ольга Іванівна у своєму відео-проекті «Той край, де народилась і живу», в основу якого лягли фото з її сімейного архіву, власні вірші , один з яких поставлено на музику. (слайд 27)
Отож, Ользі Іванівні присуджено перемогу в номінації «Творчість, майстерність, винахідливість». А зараз ми матимемо можливість почути ще один її вірш у виконанні автора. (слайд 28)
«Успіх року» – так називається наступна номінація, переможцем у якій визнано бібліотеку-філію с. Надіїв (зав. бібліотекою-філією Бойчук Лариса Федорівна). При бібліотеці діє краєзнавчо-пошукова група «Берегиня», завдяки якій було зібрано інформацію про таланти рідного села та створено однойменний відео сюжет. Зав. бібліотекою згуртувала активних читачів бібліотеки у театр книги «Паросток», який зараз виконає інсценізацію казки «Язиката Хвеська».

(слайд 29-30)
«Сільська бібліотека – центр творчого розвитку дітей та юнацтва». І це не лише твердження, а й назва наступної номінації, до якої потрапляє бібліотека-філія с. В. Тур’я (зав. бібліотекою Крайник Оксана Дмитрівна та бібліотекар Петрушка Марія Степанівна). Вони активні учасники художньої самодіяльності, дуже люблять співати, що зараз і продемонструють. А ще до них приєднається у цьому номері зав. бібліотекою-філією с. Тростянець Грешко Галина Ярославівна. (слайд 31)
Ще одним номінантом у номінації «Сільська бібліотека – центр творчого розвитку дітей та юнацтва» є бібліотека-філія с. Раків (зав. бібліотекою Сащак Світлана Богданівна). Ми живемо в епоху технічного прогресу, коли всю роботу за людину робить машина. Роль людини у виробництві знижується, а роль розумних машин підвищується. У магазинах можна придбати товари, виконані машинами під наглядом людини. Машини вміють шити, вміють в'язати і вишивати . Вони не вміють робити тільки одну важливу річ – вкладати частинку своєї душі в роботу. Отож, Світлана Богданівна продемонструє нам своє хобі – вишивку хрестиком. (слайд 32)
Номінацію «Проект року» отримує бібліотека-філія с. Княжолука (зав. бібліотекою Яремко Любов Михайлівна та бібліотекар Бабінчук Марія Ярославівна). Душа людини – це музичний інструмент, струни якого зачіпає справжня поезія. Мабуть душу кожного з вас зачепить лист Лесі Українки до Сергія Мержинського «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…», який зачитає Любов Михайлівна. (слайд 33)
Номінацію «Проект року» отримує також бібліотека-філія с. Шевченкове (зав. бібліотекою Олійник Надія Василівна, бібліотекар Дзесів Наталія Миколаївна). Надія Василівна вміє передати свій запал всім довколишнім і має гідну допомогу в лиці Наталії Миколаївни. «Вільну трибуну» цієї бібліотеки ми побачимо трішки пізніше, а зараз згадаймо невеличкий шматочок минулого… (слайд 34)
Кожна нація, кожен народ, має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. В усіх народів світу існує повір’я, що той хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світі, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку та пристанища, бо він загублений для свого народу. Зав. бібліотекою-філією с. Яворів Вінтонів Марія Василівна досліджує звичаї рідного народу, популяризує їх, прищеплює таку ж любов молоді. То кого ж, як не її визнати переможцем у номінації «Бібліотекар-дослідник»? А зараз Марія Василівна розповість про один із стародавніх українських обрядів – виготовлення різдвяного павука, який у нашого народу використовувався замість ялинки. (слайд 35)
Сільські бібліотеки – культурний та інформаційний центр для громади. Цю думку підтримують всі, хто в більшій чи меншій мірі знайомий з роботою бібліотеки. Не потрібно доводити цього і жителям села Кропивник, які зуміли не тільки побудувати бібліотеку, а й постійно її підтримують. Отож, бібліотека с. Кропивник (зав. бібліотекою Веклин Марія Юріївна) стає переможцем у номінації «Бібліотека – центр громади». Марія Юріївна закохана у народну вишивку, про що нам зараз і розповість. (слайд 36)

У бібліотеці, як і в будь-якій іншій професійній діяльності, велику роль відіграє «зміна поколінь», вміння і бажання бібліотечних спеціалістів «будувати мости» між традиційними знанням і майстерністю та новими навичками. Саме на це спрямовано номінацію «Бібліотечна надія», яку отримує бібліотека-філія с. Рахиня (зав. бібліотекою Тихонюк Тетяна Федорівна). Її «вільну трибуну» ми також матимемо змогу побачити дещо пізніше. (слайд 37)
Ще один номінант «Бібліотечної надії» – бібліотека-філія с. Тростянець. Зав. бібліотекою – Грешко Галину Ярославівну можна побачити не лише в бібліотеці, а й дуже часто на сцені, а в її вмінні співати ми вже мали нагоду переконатись. (слайд 38)
«Бібліотечну надію» присуджено і бібліотеці-філії с. Белеїв. Зав. бібліотекою Галів Ольга Іванівна створила для найменших читачів бібліотеки казковий куточок в народному стилі «Українська пісня – це бездонна душа українського народу» – писав Олександр Довженко. Іще раз переконатися в цьому допоможе нам Ольга Іванівна, виконавши пісню «Мамина сорочка». (слайд 39)
Село Лужки одне з найменших сіл нашого району. Воно завжди славилось не тільки народним колоритом, а й героїкою та патріотизмом своїх жителів. Бібліотека-філія с. Лужки є ще одним з переможців у номінації «Бібліотечна надія», а бібліотекар на 0,5 ст. Хомин Ганна Юріївна виконає пісню «Літа минають». (слайд 40)
До привітального слова запрошуємо голову профкому бібліотечних працівників Валентину Любенко.
Нам прощатися зараз пора

Вас вітаємо ще раз зі святом.

Миру, радості, щастя, добра,

Вам бажаєм багато-багато!

Хай вечори святкові не спішать,

Останній промінь сонця не ховають.

Якщо із буднів не робити свят,

То і найкращі обрії зникають.

Дай же, Боже, всім присутнім

Добрих, довгих і щасливих літ. (слайд 41)
(пісня «Многая літа»)

Схожі:

Історії в дев'яти книгах
Джерело: Геродот. Історії в дев'яти книгах. К.: Наукова думка, 1993. 576 с. С.: 180-228
Учитель підбиває підсумок роботи, результати записуються у зошит....
Великих  географічних  відкриттів,  розглянути розвиток мореплавання в Португалії та Іспанії, дати характеристику діяльності Х. Колумба,...
Тема. „Бджільництво: історія та сучасність ”
Довгий і складний історичний шлях пройшло Українське бджільництво – найдавніше улюблене заняття нашого народу. Протягом століть пізнавалися...
Тема: Створення головного документу. Організація тексту у великих...
Мета: Сформувати практичні навички щодо обробки великих доку­мен­тів у Word 2010. Створення головного документу, організації тексту...
ПРОЕКТ РІШЕННЯ По 3 пункту порядку денного IV з'їзду ВГОРУ
«Доктрину Трумена-Далеса», «Катехізис єврея в СРСР», ранішні «Протоколи Сіон/мудреців», іще ранішній т зв. «лист євреїв м. Арля візантійським...
Інформаційний бюлетень 2009
Бібліотечна діяльність – це самовіддана  та  кропітка праця, без якої  інформація, що зберігається у бібліотеці, може залишитися...
ПЕЧАТНІ РОБОТИ а. КНИГИ, ПІДРУЧНИКИ, РОЗДІЛИ В КНИГАХ
Методика навчання англійської мови студентів-психологів: монографія / за заг та наук ред. О. Б. Тарнопольського. – Дніпропетровськ:...
У книгах тих записано усе
Мета: ознайомити учнів з різноманітністю книг: словниками, енциклопедіями, художньою літературою; розширити поняття учнів про книги...
Б огословіє Святих Таїнств і Катехиза
Тайни є тими видимими знаками, які з Божої установи дають нам невидиму ласку. В нашій Церкві є сім святих Тайн: Хрещення, Миропомазання,...
1-й ведучий
Обладнання. Таблички із завданнями, плакати із висловленнями про математику великих вчених
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка