Лекція 8 Системи цифрового радіомовлення


Скачати 62.13 Kb.
Назва Лекція 8 Системи цифрового радіомовлення
Дата 21.12.2013
Розмір 62.13 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Журналістика > Лекція


Лекція 8

Системи цифрового радіомовлення

8.1. Наземна система цифрового звукового радіомовлення для діапазонів метрових і дециметрових радіохвиль

Прийом радіосигналів в цьому діапахоні радіохвиль супроводиться перешкодами внаслідок багатопроменевості. В містах це особливо позначається в зонах багатоповерхової забу4дови.


Рис. 8.1. До питання про багатопроменевість прийому радіохвиль

Вплив багатопроменевості на прийом радіосигналу полягає в зниженні його рівня, появі частотних і нелінійних спотворень при моноприйомі і додатковому збільшенні необхідних перехідних загасань при стереоприйомі. Найбільш помітні спотворення при прийомі в автомобілі, що рухається. Спотворення радіоприйому при багатопроменевості подібні спотворенням, що виникають при синхронному радіомовленні.

В наш час разом із зростанням інтересу до поліпшення якості звуку при радіомовленні зростає потреба в різного роду послугах, що веде до збільшення перевантаженості частотних смуг, розподілених для радіомовлення. Широке використання прогресивної цифрової технології для реалізації радіомовних систем здатне вирішити виниклі проблеми. Для розробки нової цифрової системи радіомовлення, яка забезпечила б якість радіомовлення, порівнянну з якістю, одержуваною при використовуванні компакт-дисків, яка була нечутлива до багатопроменевості прийому, дозволила б збільшити число передаваних мовних програм при економному використовуванні радіочастотного спектру і збільшити кількість різних послуг, під егідою СЕРТ (Conference European Postal and Telecommunication Administration) і EBU (Europiean Hroadcasting Union) в 1987 р. була організована дослідницька група, що отримала назву "Eureka-147". Ця група розробила систему цифрового радіомовлення T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting).

Система T-DAB є найфундаментальнішим просуванням в радіотехнології з часу появи аналогової стереофонічної системи радіомовлення. Система дозволяє в діапазоні 60 Мгц – 3 ГТц в смузі 1,5 Мгц передавати 5 – 6 високоякісних стереопрограм, за якістю звуковідтворення порівняняних з якістю, одержуваною з CD, і забезпечує високоякісний прийом на рухомі і стаціонарні приймачі з використанням ненаправленої антени. На додаток до мовних програм передбачена організація декількох десятків каналів додаткової сервісної інформації.

Технічний комітет всесвітньої конференції із питань радіомовлення (Union Technical Comittee World Conference Broadcasting) рекомендував систему "Eureka-147" для організації наземної (Terrestrial), супутникової, гібридної (супутникової і наземної) і кабельної мереж радіомовлення.

В 1995 р. Європейський інститут стандартизації зв'язку (European Telecommunication Standarts Institute) прийняв стандарт на цю систему, а у липні 1995 р. на Вісбаденській конференції був прийнятий частотний план для країн Європи, який дозволив розпочати широке використання системи "Eureka-147" для організації наземного цифрового радіомовлення [58].

Основними складовими системи T-DAB, які забезпечили нею високу якість, є:

– метод цифрового кодування "MUSICAM" (Masking Pattern Adapted Universal Sab-band Integrated Coding and Multiplexing), що дозволяє інформацію про одну стереопрограму передавати із швидкістю цифрового потоку практично на порядок нижче за швидкість потоку, записаного на компакт-диск. Метод цифрового кодування "MUSICAM" був прийнятий за основу при розробці стандарту MPEG-2, який використовується при розробці кодеків;

– метод модуляції "COFDM" (Coding Orthogonal Frequency Division Multiplex), що дозволяє компенсувати при прийомі в рухомому автомобілі спотворення, пов'язані з багатопроменевістю і селективними завмираннями сигналу.

Перші передачі в системі DAB почалися в 1995 році. В даний час сотні DAB передавачів працюють практично у всіх країнах Європи. В окремих країнах (Німеччина, Швеція, Англія і ін.) покриття території цифровим звуковим радіомовленням наближається до 100%.
8.1.2. Структурна схема системи T-DAB

Спрощені структурні схеми передаючої (а) і приймальної (б) частин системи T-DAB наведені на рис. 8.2.



Рис. 8.2. Спрощені структурні схеми передавальної (а) та приймальної (б) частин системи T-DAB

Вхідними сигналами системи T-DAB є сигнали звукових програм і цифрові сигнали додаткової (сервісної) інформації. Аналогові звукові сигнали поступають на аналогово-цифрові перетворювачі (АЦП), де перетворюються в цифрову форму з частотою дискретизації 48 кГц. Далі кожний з них кодується MPEG-кодером з метою компресії сигналу звуку в цифровій формі. Потім всі індивідуальні цифрові потоки поступають на входи мультиплексора і з'єднаний цифровий потік із швидкістю передачі 2,304 Мбіт/с поступає на COFDM модулятор.

На виході COFDM модулятора DAB сигнал складається з великого числа несучих, кожна з яких модульована цифровим потоком з низькою бітовою швидкістю.

Далі сигнал переноситься в необхідну смугу частот і отриманий після цього DAB-сигнал випромінюється.

На приймальній стороні системи виконуються зворотні перетворення. DAB-сигнал поступає на вхід аналогового тюнера, а з його виходу до COFDM-демодулятора. Далі сигнал демультиплексується, тобто розділяється на початкові цифрові потоки. Цифрові потоки, що відповідають звуковим програмам, декодуються в MPEG-декодері, після цього піддаються цифро-аналоговому перетворенню (ЦАП). Вихідними сигналами приймальної частини також є сигнали додаткової (сервісної) інформації. Останні поступають на монітор для відображення додаткової інформації (текст, або зображення) або на вхід пристрою приймача, що дозволяє виділити необхідну мовну програму, ідентифікувати мовні і музичні програми і відповідно змінити рівень гучності приймача, привівши його до заданого значення тощо. При прослуховуванні кожної програми, передаваної в системі DAB, на екрані дисплея приймача може бути виведена наступна інформація:

– назва програми;

– час і дата;

– інформація про таку ж або подібну програму (у тому числі і на іншій мові), яка передається в системі з AM, ЧМ;

– інформація про виконавця;

– інформація про мову;

– тип програми (новини, спорт, і т.п.)

– ідентифікація передавача;

– інформація про умови руху на дорогах;

– та ін.

Для того, щоб користувач міг швидко вибрати будь-яку потрібну звукову або сервісну програму, в системі DAB організовано канал швидкої інформації FIC (Fast Information Channel), в якому передається точна інформація про зміст потоку на виході мультиплексора. Ця інформація може бути також введена в ЕОМ.

Якщо зміст повідомлень на виході мультиплексора змінюється, інформація про ці зміни відображається в FIC.

Користувач може вибрати мовну програму на основі текстової інформації, використовуючи назву програми, її ідентифікацію або мову.
8.1.3. Швидкість передачі сигналів ЦЗР

Стандарт системи T-DAB MPEG-2 дозволяє залежно від виду передачі (моно, стерео, передача на двох мовах) гнучко змінювати швидкість потоку. Система дозволяє здійснити вибір з наступних номіналів: 32. 48, 56, 64, 80, 96, 112, 128, 160 або 192 кбит/с, що доводяться на одну монофонічну передачу.

Вибір швидкості потоку визначається залежно від необхідної якості передачі. Наприклад, для високоякісного радіомовлення переважна швидкість потоку для монофонічної програми 128 кбит/с і 256 кбит/с для стерофонічного. Навіть цифровий потік 192 кбит/с, організовуваний для передачі однієї стереопрограми, задовольняє жорстким вимогам EBU, що пред'являються до цифрових систем радіомовлення.

Якість, близька до якості звичайної системи радіомовлення, забезпечується в цифровій системі при швидкості 64 кбит/с, а при передачах тільки сервісних сигналів може виявитися достатньою швидкість цифрового потоку 32 кбит/с.

В табл. 8.1 наведені різні варіанти швидкостей цифрових потоків при передачі різних програм, що використовуються при роботі DAB станцій радіомовлення в європейських країнах.

Таблиця 8.1 - Швидкості цифрових потоків при передачі різних програм



Програма

Приклад 1

Приклад 2

1

Музика + мова

160

160

2

Музика + мова

160

160

3

Популярна музика

160

192

4

Класична музика

192

256

5

Мова моно

80




6

Змішана

192

192

7

Змішана

192

192

8

Сервісні сигнали

56

32







Схожі:

Лекція 1 Задачі вивчення дисципліни та її коротка характеристика...
Курс "Системи радіомовлення" (СРМ) є односеместровим. Він складається з 18 годин лекцій, 8 годин лабораторних робіт, 16 годин практичних...
Лекція 4 Технічне планування мереж радіомовлення
Відповідно до Міжнародного Регламенту радіозв'язку вся земна куля розділена на три райони
ЛЕКЦІЯ Синхронне аналогове радіомовлення
Синхронне мовлення здійснюють головним чином в ГМХ діапазоні, де число передавачів, що працюють в одному частотному каналі, досягає...
Із 26 червня 2012 року „Укрпошта” розпочала в Дніпропетровській області...
Укрпошта” розпочала в Дніпропетровській області доставку безкоштовних телетюнерів пристроїв, які забезпечують прийом цифрового телевізійного...
ЛЕКЦІЯ 1 ТЕМА
Процес діалектичної взаємодії біологічного і соціального, які впливають на формування особистості, вимагає нау­ково обґрунтованої...
План. Педагогічна освіта батьків Залучення батьків до виховної роботи
Лекція Сім’я як провідний компонент системи соціального формування особистості
Лекція 7 8
Лекція 7 Українська революція і пошук її зовнішньополітичних орієнтацій. Початки дипломатичної діяльності УНР. (4 год.)
ЛЕКЦІЯ 3
Лекція: Поняття предмета права промислової власності, коло та характеристика однорідних суспільних відносин
Лекція Системи проводового мовлення
Вузли проводового мовлення з централізованим і децентралізованим живленням мережі
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Лекція Робота з фінансовими функціями. Створення, редагування і форматування графіків і діаграм (2 год.)
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка