Історичні відомості про Холодний Яр


Скачати 55.88 Kb.
Назва Історичні відомості про Холодний Яр
Дата 23.03.2013
Розмір 55.88 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Історичні відомості про Холодний Яр
        Є на Черкащині унікальна місцевість, значення якої в історії краю та й України взагалі, важко переоцінити. Це – Холодний Яр. Він займає перше місце в Україні за кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових і надзвичайно цінних природних об'єктів зібраних на одній території, яких нараховується понад 150 найменувань.
        В лісовому масиві і на полях навколо нього скрізь розкидані кургани-могильники різних епох. Більшість їх нажаль, за останні десятиріччя зрівняли з землею. Вчені знайшли незаперечні докази проживання в Холодному Яру наших предків з часів кам'яного віку, міді-бронзи та пізніших епох, і ніякі катаклізми, війни та спустошення не призводили до заміни на цих землях автохтонного населення.

        В цьому урочищі є велика кількість пам'яток археології, історії, культури і природи, вивченню яких присвятив все своє життя колишній лісничий Креселецького лісництва Олександр Андрійович Найда. Не за службовим обов'язком, а за велінням серця великий патріот України по крихтах збирав інформацію з різних джерел про Холодний Яр і склав детальну схему розташування основних історичних, природних та інших об'єктів урочища. При його безпосередній участі і під його керівництвом були встановлені пам'ятні знаки у багатьох історичних місцях лісового масиву.
”Автографи” минулого зустрічаються тут дослівно на кожному кроці, тут все дихає історією, історичним минулим нашого народу. У назві «Холодний Яр» є якась таємнича, притягальна і магічна сила. Ймовірно, що вона має кліматологічне походження. Як відомо, в глибоких лісистих улоговинах і балках влітку збирається холодне повітря і з них завжди тягне прохолодою. Тому місцеві жителі і назвали цю територію Холодним Яром.
        Мабуть найбільш відомою пам'яткою цього регіону є давня Мотронинська обитель. Чимало легенд пов'язано з її походженням. Жителі села Мельники та навколишніх сіл розповідають, що колись в цих місцях бував великий київський князь Ярослав Мудрий. Уподобавши цю місцевість, він подарував її своєму воєводі Мирославу, який побудував на плоскогір'ї городище-фортецю і оточив її високими земляними валами та глибокими ровами.

        Йдучи в похід захищати Київ від печенігів, воєвода наказав дружині Мотрі берегти фортецю від ворогів...

        Мирослав повертався з походу з перемогою. Коли їхні човни наближалися до пристані (тоді західний рукав Дніпра ще омивав підніжжя Скіфського городища), воєвода вирішив перевірити пильність захисників фортеці. Він наказав переодягтися в одежу печенігів і підняти на човнах прапори, захоплені у ворогів. Як тільки перші човни підпливли до пристані, Мотря наказала вийти із засідки і бити ворогів. Першими ж стрілами Мирослав був убитий.

        Для увічнення його пам'яті Мотря збудувала монастир, а сама пішла в черниці. З того часу ця обитель називається Мотронинською. Монастир, який з усіх сторін оточували непрохідні лісові хащі, став своєрідною фортецею, яка мала значне стратегічне значення.
        Глибоке враження від перебування в цих місцях зберігається у відвідувачів назавжди. В Холодному Яру археологи знайшли сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської землеробної культури, яка зародилася в лісостеповій зоні України за п'ять-чотири тисячі років до нашої ери. В Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ, оточених височенними земляними валами, висота й ширина яких ще й тепер вражає людину, а також руїни підземних церков і печер. Загальна довжина земляних валів становить тут понад 60 км. З древніх городищ і фортець, підземних церков і печер з предвіковічних часів долинає до нас зворушливий відгомін життя і боротьби наших пращурів.
        Мотронинський монастир в давнину був вузловою точкою, що об'єднувала між собою основні городища підземними ходами, довжина яких складала тоді 15 км. Велика кількість провалів в землі підтверджує цю легенду. Тепер важко навіть уявити, скільки потрібно було робочої сили і часу, щоб в ті прадавні часи побудувати такі велетенські оборонні споруди. Отже, ще в часи сивої давнини територія Подніпров'я була густо заселена. Можна також гадати, що тоді існувала якась централізована держава, яка могла зібрати величезну кількість людей для побудови вищезгаданих оборонних споруд, підземних ходів та городищ. Найбільше городище Скіфське або Мотронинське (VI ст. до н.е.). Воно знаходиться в центрі Холодноярського плоскогір'я. В центрі городища височіє пам'ятник архітектури – Троїцька церква Мотронинського монастиря.
        Скіфське городище внесено до переліку пам'яток культури, що мають міжнародне значення. З плоскогір'я, круті схили якого ще й тепер вкриті густим дубовим лісом, відкриваються чудові краєвиди на далекий Дніпро, руїни Онуфріївського монастиря, навколишні поля, луки, ліси та мальовничі села. З цієї височини з ясну погоду видно навіть місто Черкаси, відстань до якого становить майже 30 км. На Кізевій горі, що знаходиться неподалік від Холодноярського плоскогір'я, височенні вали оперізують ще одне древнє городище площею 150 га.

        В 30-х роках XVIII ст. в Холодному Яру була організована Холодноярська Січ. Цей ліс на десятки років став головною базою гайдамаків. В тридцяті роки їх очолювали Верлан, М.Грива та І.Жила, в 40-х роках Гнат Голий, Г.Похилий, С.Неживий, в 1768 р. – Максим Залізняк. Діяли тут й гайдамацькі загони під проводом Шелеста, Писаренка, Медвідя, Теслі, Письменного, Швачки, Журби, Бондаренка, Москаля, Середи, Чорного, Бороди, Рудя, Тарана, Невінчаного, Беркута... Великий дзвін Мотронинського монастиря десятки років кликав гайдамаків на боротьбу з гнобителями, а його настоятелі освячували зброю повстанців. Не зважаючи на поразки, гайдамаки повставали знову. Вони вважали, що померти за віру і свободу – свята справа.
        18 травня (за старим стилем) 1768 року у Мотронинському монастирі повстанці, яких очолив Максим Залізняк, відслужили молебен, освятили зброю і пішли на боротьбу з поневолювачами...
        В 1918 – 22 рр. Мотронинський монастир став осередком українського повстанського руху, який очолили отамани брати Чучупаки. Після революції в селі Мельники жителями було створено загін самооборони Мотронинського монастиря, оскільки ігуменя боялась пограбування. До складу загону входили 22 особи. Пізніше, в 1919 році загін перетворився на полк, а Василя Чучупаку було обрано полковником (до цього він був сільським вчителем). Полк увесь час поповнювався, внаслідок чого утворилась Холодноярська республіка, яка проіснувала до 1922 року, коли більшовики обманом заманили холодноярських отаманів в засідку. Проте, навіть у полоні, в стінах Київської в’язниці, ватажки повстанців перебили охорону, захопили зброю і спробували звільнитись. Під час нерівного бою, всі вони загинули смертю героїв.


Знаменитий Холодноярський ліс — святе місце для українців. Поряд з ним на березі річки Тясмин розташоване славне місто Чигирин — гетьманська столиця (1648-1660 рр.) і політичний центр України, а з1648 по 1712 рік — центр Чигиринського полку. Холодний Яр і Чигирин — це місця, де витає непокірний дух козацької вольниці і славетних Байди Вишневецького, Остапа Дашкевича, Богдана Ружинського, Криштофа Косинського, Северина Наливайка, Павлюка, Жмайла, Тараса Трясила, Сулими, Гуні, Скидана, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, керівників гайдамацьких загонів, ватажка Коліївщини Максима Залізняка та інших звитяжних захисників України, керівників повстань проти гнобителів українського народу.

Над Чигирином височіє знаменита Замкова гора, на якій з давніх часів знаходилась одна з наймогутніших фортець, яка разом з густими Холодноярськими лісами закривала шлях напасникам з Дикого поля. Небезпечне сусідство Дикого поля століттями тримало місцеве населення в постійній напрузі. Укріплення на Замковій горі та стіни місцевих монастирів виконували в цьому регіоні роль фортець.

Головними ж захисниками наших предків були ліси, які від Дніпра широкою смугою протяглися до Карпат. Густі діброви, глибокі балки та байраки, ріки та їхні заболочені заплави заміняли українцям фортеці і замки. Глибоченні балки з крутими схилами, вкриті густими лісами, були вигідні для оборони. Місцеві ліси відігравали величезну стратегічну роль. В цих дібровах захисники народу завжди знаходили:

«...Зелену хату і кімнату
У гаї темному. В лугах,
В степах широких, байраках
крутих, глибоких. Всюди хата...»
(Тарас Шевченко).

Недалеко від Холодного Яру, на правому березі Тясмину, розташоване с.Суботів, де була садиба Богдана Хмельницького і стоїть «домовина України» — Іллінська церква — усипальниця славетного Гетьмана.

В Суботові знаходиться знамените Суботівське городище залишки укріпленого поселення Чорноліської культури Х-ІХ ст. до Р.Х. В басейні річки Тясмин знаходиться величезна кількість городищ І тисячоліття до н.е. та сліди різних археологічних культур, що свідчать про досить густе заселення цієї території з часів сивої давнини. Територією Холодного Яру або поряд з ним проходили сумнозвісний Чорний, а також Кучманський, Залозний та Чумацький шляхи. Деякі вчені вважають, що й назва Чигирина походить від слова «Чигир», що на тюркській мові означає «шлях, дорога». Вищезгадані шляхи з'єднували південні райони України з Києвом, Львовом і Польщею.

Схожі:

Юрій Горліс-Горський Холодний Яр
Холодний Яр — це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом...
Історичні відомості про виникнення та розвиток хлібопекарського та...
Тема 1: Історичні відомості про виникнення та розвиток хлібопекарського та кондитерського виробництва, їх місце та роль у сучасному...
Додатки до уроку «Материки Землі» Додаток Історичні відомості про виникнення материків
Земля — одна з 9 планет, якi обертаються навколо Сонця i утворюють Сонячну систему
Короткі історичні відомості. Види виробів із сірників: об’ємні ви­роби...
Короткі історичні відомості. Види виробів із сірників: об’ємні ви­роби із сірників; картинки із сір­ни­ків; аплікація із сірників;...
Загальні теоретичні та історичні відомості про функціональні рівняння
Традиційно під розв’язками рівнянь ми розуміємо число чи декілька чисел. В цій роботі ви познайомитеся з такими рівняннями, коренями...
Відділ освіти Саксаганської районної у місті ради
Мета: поглибити знання учнiв про рідний край, познайомити з 7-ма чудесами Дніпропетровщини; дати короткі історичні відомості про...
Уроку
М.Іванченко „Дума про вільних козаків”, Ю. Горліс-Горський «Холодний Яр», В. Шкляр „Залишенець”
План лекції: Історичні відомості. Стискання файлів під Windows 9x\NT....
Перед запуском файл розпаковували, а після завершення роботи – упаковували знову, щоб звільнити місце для розпакування інших
«Зима чарівниця»
Мета. Узагальнити і систематизувати знання дітей про зимові явища природи, про властивості снігу (сніг білий, холодний, пухкий),...
РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА про включення відомостей про юридичну особу
Відомості про юридичну особу (заповнюється юридичними особами, які вносять відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка