Робоча програма навчальної дисципліни Львівський національний університет імені Івана Франка Кафедра давньої історії України та архівознавства


Скачати 262.78 Kb.
Назва Робоча програма навчальної дисципліни Львівський національний університет імені Івана Франка Кафедра давньої історії України та архівознавства
Дата 06.04.2013
Розмір 262.78 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи

Робоча програма навчальної дисципліни


Львівський національний університет імені Івана Франка

Кафедра давньої історії України та архівознавства

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор

з науково-педагогічної роботи

___________________________

“______”_______________20___ р.

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ


Історія конституціоналізму

галузь знань 0203 – гуманітарні науки

напрям підготовки 0303 – історія

спеціальність – 7.030301 історія, 7.030302 етнологія, 7.030303 архівознавство, 7.030304 археологія

історичного факультету

Кредитно-модульна система

організації навчального процесу

Львів 2012

Історія конституціоналізму

Робоча програма навчальної дисципліни для студентів

За галуззю знань 0203 – гуманітарні науки, спеціальністю 7.030301 історія, 7.030302 етнологія, 7.030303 архівознавство, 7.030304 археологія. - _______: ________, 20___.- __ с.

Розробник: кандидат юридичних наук, доцент Білостоцький Степан Миронович

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри давньої історії України та архівознавства

Протокол № 1 від “27” серпня 2012 р.

Завідувач кафедрою проф. Шуст Р.М.

“27” серпня 2012 р.

Схвалено Вченої радою історичного факультету

Протокол № 1 від “31” серпня 2012 р.

“31” серпня 2012 р. Голова _______________ ( Шуст Р.М. )

(підпис) (прізвище та ініціали)

1. Опис навчальної дисципліни


Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів – 3

0203 – гуманітарні науки

(шифр, назва)

Нормативна

Модулів – 1

7.030301 історія, 7.030302 етнологія, 7.030303 архівознавство, 7.030304 археологія

(шифр, назва)

Рік підготовки:

Змістових модулів – 2




5-й



Курсова робота – немає

Семестр

Загальна кількість годин – 72

9-й



Лекції

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 3
самостійної роботи студента – 3

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

cпеціаліст

30 год.



Практичні, семінарські





Лабораторні





Самостійна робота

42 год.



ІНДЗ:

Вид контролю: іспит



2. Мета та завдання навчальної дисципліни


Мета курсу: Використовуючи найновіші здобутки історіографії, сформувати у майбутніх істориків-гуманітаріїв знання про головні етапи розвитку конституційного процесу на українських землях у ХVІІІ–ХХ ст. Розглянути соціально-економічні, політичні, культурні та інтелектуальні процеси на українських землях в даний відрізок часу. Проаналізувати основні правові пам ’ятки та законодавчі акти.

Завдання: студенти повинні знати основні тенденції і напрями розвитку ідей конституціоналізму зазначеного періоду, вміти оперувати історичними фактами з історії конституціоналізму, опрацьовувати та критично аналізувати їх.

В результаті вивчення даного курсу студент повинен

Знати головні причини виникнення конституції, правову сутність конституції та конституційних актів на різних етапах розвитку суспільства, теорії конституціоналізму, основні конституційні документи, що були чинними на території українських земель, праці українських науковців та громадсько-політичних діячів пов’язані з розвитком ідей конституціоналізму на Україні.

Зміст понять: конституція, конституціоналізм, конституційні акти, права і свободи людини і громадянина, політична система, державний устрій, форма правління, форма державного устрою, суверенітет, держава, народне волевиявлення, органи місцевого самоврядування, суди, судова влада.

Вміти визначати та аналізувати передумови, суть та наслідки прийняття перших конституційних актів, аналізувати правові норми конституційних актів чи їх проектів та визначати причини їх внесення до публічно-правових актів.

3. Програма навчальної дисципліни


ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ЗАРОДЖЕННЯ І РОЗВИТОК ІДЕЙ КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ В ХVIII – ПОЧ. XX СТ.

Тема 1. Предмет, методи та завдання курсу. Етимологія слова „конституція”. Умови та причини виникнення перших конституцій. Загальна характеристика перших конституційних документів. Періодизація ідей конституціоналізму.

Тема 2. Еволюція змісту конституцій. Конституціоналізм. Розвиток ідей конституціоналізму в ХVIII ст. Філософські і правові доктрини і конституції держав. Конституція і держава. Конституційно-правова доктрина держави.

Тема 3. Основні ознаки конституції в контексті її історичного розвитку. Класифікація конституцій за формою. Класифікація конституцій за способом прийняття та внесення змін і доповнень. Класифікація конституцій за змістом. Класифікаація конституцій за часом дії.

Тема 4. Зародження і розвиток ідей конституціоналізму на Україні. Розвиток конституційно-правових теорії у ХVIIІ ст.. та їх відображення у конституційних документах. Угода Пилипа Орлика 1710 року: конституційно-правові ідеї.

Тема 5. Конституційно-правові теорії першої половини ХІХ ст. Становлення ліберального та демократичного напрямків політичної і правової думки в Україні. Правові погляди на устрій держави членів Кирило-Мефодіївського братства. Основні положення конституційного проекту „Начерки конституції Республіки” Георгія Андрузького.

Тема 6. Конституційно-правові погляди М.Драгоманова. Поняття і співвідношення свободи народу і свободи людини в поглядах М.Драгоманова. Поняття і основні функції держави. Людина і держава. Конституційний проект „Вільна Спілка”.

Тема 7. Ідея конституціоналізму в суспільно-правовій думці України другої половини ХІХ ст. – поч. ХХ ст. Конституційно-правові погляди І.Франка. Ідея конституції в працях М.Грушевської. Конституційні погляди С.Дністрянського.

Тема 8. Конституційно-правові акти Австрії, Австро-Угорщини, Російської імперії. Нормативне закріплення та реалізація політичних прав громадян в конституційних актах Австрії, Австро-Угорщини та Російської імперій: порівняльний аналіз. Конституційні гарантії щодо особистих прав, свобод людини і громадянина. Економічні права громадян в конституційних актах. Культурні права громадян. Принципи організації державної влади і місцевого самоврядування за конституціями.

Самостійне завдання: Проаналізувати зміст конституційних проектів XVIII – поч. XX ст. Форма контролю: контрольна тестова робота. Загальна сума балів за результатами написання – 25 балів.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

ВТІЛЕННЯ ІДЕЙ КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ В КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИХ АКТАХ

Тема 9. Конституційні акти України періоду Центральної ради, Української Народної республіки, Гетьманту, Директорії, Західно-Української Народної Республіки. Втілення ідеї державного суверенітету. Втілення ідеї природніх прав людини. Сутність політичних прав громадян за конституційними актами. Основні засади організації державної влади і місцевого самоврядування. Конституційний захист прав національних меншин України.

Тема 10. Соціалістична концепція конституції та її втілення в Конституціях УСРР, УРСР. Політико-правова ідея диктатури пролетаріату та її співвідношення з природніми правами людини. Правовий статус людини за Конституціями УСРР, УРСР. Політичні права громадян. Економічні, соціальні, культурні права громадян. Правова та соціально-культурна сутність ідеї «радянський народ».

Тема 11. Реалізація ідеї розподілу влад в конституціях УРСР. Вищі органи державної влади УРСР та їх співвідношення з органами державної влади СРСР. Система виконавчих органів державної влади. Принципи організації та діяльності судової влади та її співвідношення з законодавчою і виконавчою владами. Система органів місцевого самоврядування.

Самостійне завдання: Проаналізувати зміст конституційних актів. Форма контролю: контрольна тестова робота. Загальна сума балів за результатами написання – 25 балів.

Тема 12. Конституційні акти ІІ Речі Посполитої, Чехословаччини 20-30-х років ХХ ст. та їх вплив на розвиток ідей конституціоналізму на українських землях. Права і свободи громадян за Конституціями Речі Посполитої від 17.03.1921, від 23.04.1935 років та Чехословаччини від 29.02.1920 р. Основні принипи організації державної влади. Констиуційна юстиція. Конституційні гарантії прав національних меншин.

Тема 13. Право власності, як складова конституціоналізму. Поняття та види власності в конституційних актах УНР, Гетьманату, Директорії, ЗУНР. Право власності в конституціях Радянської України. Суб’єкти права власності в Конституціях ІІ Речі Посполитої, Чехословаччини.

Тема 14. Розвиток ідей конституціоналізму в незалежній Україні. Ідея державного суверенітету в Декларації про державний суверенітет, Акті проголошення незалежності України, Конституційному договорі 1995 року та проектах конституції України. Ідея народовладдя. Реалізація принипу розподілу влад. Реалізація принипу соціальної держави. Ідея принипу верховенства права в конституційних актах України 90-х років ХХ століття. Права і свободи людини і громадянина в конституційних актах України. Основні ідеї місцевого самоврядування. Ідея захисту прав національних меншин.

4. Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

Денна форма

Усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

ср

Модуль

Змістовий модуль 1. ЗАРОДЖЕННЯ І РОЗВИТОК ІДЕЙ КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ В ХVIII – ПОЧ. XX СТ.

Тема 1. Предмет, методи та завдання курсу

4

2







2

Тема 2. Еволюція змісту конституцій. Конституціоналізм.

4

2







2

Тема 3. Основні ознаки конституції в контексті її історичного розвитку.

4

2







2

Тема 4. Зародження і розвиток ідей конституціоналізму на Україні.

4

2

-

-

-

2

Тема 5. Конституційно-правові теорії першої половини ХІХ ст.

6

2

-

-

-

4

Тема 6. Конституційно-правові погляди М.Драгоманова.

4

2

-

-

-

2

Тема 7. Ідея конституціоналізму в суспільно-правовій думці України другої половини ХІХ ст. – поч. ХХ ст.

6

2

-

-

-

4

Тема 8. Конституційно-правові акти Австрії, Австро-Угорщини, Російської імперії.

6

2

-

-

-

4

Змістовий модуль 2. ВТІЛЕННЯ ІДЕЙ КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ В КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИХ АКТАХ


Тема 9. Конституційні акти України періоду Центральної ради, Української Народної республіки, Гетьманту, Директорії, Західно-Української Народної Республіки.

4

2







2

Тема 10. Соціалістична концепція конституції та її втілення в Конституціях УСРР, УРСР.

6

2







4

Тема 11. Реалізація ідеї розподілу влад в конституціях УРСР.


6

2







4

Тема 12. Конституційні акти ІІ Речі Посполитої, Чехословаччини 20-30-х років ХХ ст. та їх вплив на розвиток ідей конституціоналізму на українських землях.

6

2







4

Тема 13. Право власності, як складова конституціоналізму.

4

2







2

Тема 14. Розвиток ідей конституціоналізму в незалежній Україні.

8

4

-

-

-

4

Усього годин

72

30







42

5. Теми лекційних занять



з/п

Назва теми

Кількість

годин



Тема 1. Предмет, методи та завдання курсу

2



Тема 2. Еволюція змісту конституцій. Конституціоналізм.

2



Тема 3. Основні ознаки конституції в контексті її історичного розвитку.

2



Тема 4. Зародження і розвиток ідей конституціоналізму на Україні.

2



Тема 5. Конституційно-правові теорії першої половини ХІХ ст.

2



Тема 6. Конституційно-правові погляди М.Драгоманова.

2



Тема 7. Ідея конституціоналізму в суспільно-правовій думці України другої половини ХІХ ст. – поч. ХХ ст.

2



Тема 8. Конституційно-правові акти Австрії, Австро-Угорщини, Російської імперії.

2

9.

Тема 9. Конституційні акти України періоду Центральної ради, Української Народної республіки, Гетьманату, Директорії, Західно-Української Народної Республіки.

2

10

Тема 10. Соціалістична концепція конституції та її втілення в Конституціях УСРР, УРСР.

2

11

Тема 11. Реалізація ідеї розподілу влад в конституціях УРСР.


2

12

Тема 12. Конституційні акти ІІ Речі Посполитої, Чехословаччини 20-30-х років ХХ ст. та їх вплив на розвиток ідей конституціоналізму на українських землях.

2

13

Тема 13. Право власності, як складова конституціоналізму.

2

14

Тема 14. Розвиток ідей конституціоналізму в незалежній Україні.

4




Всього

30

6. Самостійна робота



з/п

Назва теми

Кількість

годин



Тема 1. Предмет, методи та завдання курсу

2



Тема 2. Еволюція змісту конституцій. Конституціоналізм.

2



Тема 3. Основні ознаки конституції в контексті її історичного розвитку.

2



Тема 4. Зародження і розвиток ідей конституціоналізму на Україні.

2



Тема 5. Конституційно-правові теорії першої половини ХІХ ст.

4



Тема 6. Конституційно-правові погляди М.Драгоманова.

2



Тема 7. Ідея конституціоналізму в суспільно-правовій думці України другої половини ХІХ ст. – поч. ХХ ст.

4



Тема 8. Конституційно-правові акти Австрії, Австро-Угорщини, Російської імперії.

4



Тема 9. Конституційні акти України періоду Центральної ради, Української Народної республіки, Гетьманту, Директорії, Західно-Української Народної Республіки.

2



Тема 10. Соціалістична концепція конституції та її втілення в Конституціях УСРР, УРСР.

4


Тема 11. Реалізація ідеї розподілу влад в конституціях УРСР.


4



Тема 12. Конституційні акти ІІ Речі Посполитої, Чехословаччини 20-30-х років ХХ ст. та їх вплив на розвиток ідей конституціоналізму на українських землях.

4



Тема 13. Право власності, як складова конституціоналізму.

2



Тема 14. Розвиток ідей конституціоналізму в незалежній Україні.

4




Всього

42

7. Індивідуальні навчально-дослідні завдання

1. Підготувати два реферати з наступних тем:

1. Джерела права судоустрою Львова

2. Судова система Львова

3. Провадження в кримінальних справах в загальноміських судах м. Львова

4. Провадження в приватних (цивільних) справах в загальноміських судах Львова

5. Судове провадження в справах вірменського суду м. Львова


6. Органи судової юстиції єврейської громади

7. Судова юстиція цехових організацій Львова

2. Питання, які виносяться на іспит:

  1. Етимологія слова „конституція”.

  2. Умови та причини виникнення перших конституцій.

  3. Загальна характеристика перших конституційних документів.

  4. Періодизація ідей конституціоналізму.

  5. Розвиток ідей конституціоналізму в ХVIII ст.

  6. Філософські і правові доктрини і конституції держав.

  7. Конституція і держава. Конституційно-правова доктрина держави.

  8. Класифікація конституцій за формою.

  9. Класифікація конституцій за способом прийняття та внесення змін і доповнень.

  10. Класифікація конституцій за змістом.

  11. Класифікаація конституцій за часом дії.

  12. Розвиток конституційно-правових теорії у ХVIIІ ст.. та їх відображення у конституційних документах.

  13. Угода Пилипа Орлика 1710 року: конституційно-правові ідеї.

  14. Становлення ліберального та демократичного напрямків політичної і правової думки в Україні.

  15. Правові погляди на устрій держави членів Кирило-Мефодіївського братства.

  16. Основні положення конституційного проекту „Начерки конституції Республіки” Георгія Андрузького.

  17. Поняття і співвідношення свободи народу і свободи людини в поглядах М.Драгоманова.

  18. Поняття і основні функції держави. Людина і держава.

  19. Конституційний проект „Вільна Спілка”.

  20. Конституційно-правові погляди І.Франка.

  21. Ідея конституції в працях М.Грушевської.

  22. Конституційні погляди С.Дністрянського.

  23. Нормативне закріплення та реалізація політичних прав громадян в конституційних актах Австрії, Австро-Угорщини та Російської імперій: порівняльний аналіз.

  24. Конституційні гарантії щодо особистих прав, свобод людини і громадянина.

  25. Економічні права громадян в конституційних актах.

  26. Культурні права громадян.

  27. Принципи організації державної влади і місцевого самоврядування за конституціями.

  28. Втілення ідеї державного суверенітету.

  29. Втілення ідеї природніх прав людини.

  30. Сутність політичних прав громадян за конституційними актами.

  31. Основні засади організації державної влади і місцевого самоврядування.

  32. Конституційний захист прав національних меншин України.

  33. Політико-правова ідея диктатури пролетаріату та її співвідношення з природніми правами людини.

  34. Правовий статус людини за Конституціями УСРР, УРСР.

  35. Політичні права громадян.

  36. Економічні, соціальні, культурні права громадян.

  37. Правова та соціально-культурна сутність ідеї «радянський народ».

  38. Вищі органи державної влади УРСР та їх співвідношення з органами державної влади СРСР.

  39. Система виконавчих органів державної влади.

  40. Принципи організації та діяльності судової влади та її співвідношення з законодавчою і виконавчою владами.

  41. Система органів місцевого самоврядування.

  42. Права і свободи громадян за Конституціями Речі Посполитої від 17.03.1921, від 23.04.1935 років та Чехословаччини від 29.02.1920 р.

  43. Основні принипи організації державної влади.

  44. Констиуційна юстиція.

  45. Конституційні гарантії прав національних меншин.

  46. Поняття та види власності в конституційних актах УНР, Гетьманату, Директорії, ЗУНР.

  47. Право власності в конституціях Радянської України.

  48. Субєкти права власності в Конституціях ІІ Речі Посполитої, Чехословаччини.

  49. Ідея державного суверенітету в Декларації про державний суверенітет, Акті проголошення незалежності України, Конституційному договорі 1995 року та проектах конституції України.

  50. Ідея народовладдя.

  51. Реалізація принипу розподілу влад.

  52. Реалізація принипу соціальної держави.

  53. Ідея принипу верховенства права в конституційних актах України 90-х років ХХ століття.

  54. Права і свободи людини і громадянина в конституційних актах України.

  55. Основні ідеї місцевого самоврядування.

  56. Ідея захисту прав національних меншин.


8. Методи контролю

У процесі вивчення дисципліни «Історія конституціоналізму» використовуються методи поточного та проміжного контролю.

Поточний контроль рівня знань студентів передбачає перевірку рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. Поточний контроль здійснюється за напрямами:

  • контроль за систематичністю й активністю роботи під час аудиторних занять;

  • контроль за виконанням завдань для самостійного опрацювання поза межами аудиторних занять;

  • контроль за рівнем засвоєння та творчого опрацювання у вигляді індивідуальних завдань.

Проміжний контроль рівня знань студентів здійснюється за результатами виконання індивідуальних завдань зі змістових модулів.

При виведенні загальної оцінки студента береться до уваги результати поточного та проміжного контролю.

Підсумковий контроль знань студентів здійснюється в кінці семестру у формі письмового іспиту.

При виведенні загальної оцінки студента береться до уваги результати поточного, проміжного та підсумкового контролю.

9. Розподіл балів, що присвоюється студентам

Оцінювання знань студента здійснюється за 100-бальною шкалою. Максимальна кількість балів при оцінюванні знань за поточну успішність становить 50 балів, 50 балів – іспит.


Поточне тестування та самостійна робота

Підсумковий тест (екзамен)

Сума

Змістовий модуль 1

50

100

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

Т8



















25



















Змістовний модуль 2

























Т9

Т10

Т11

Т12

Т13

Т14

























25



Сумарна оцінка (сума поточних і екзаменаційних балів) виставляється за 100 бальною шкалою (університету, національною та ECTS):


Оцінка в балах

Оцінка ECTS

Визначення

За національною шкалою

90-100

А

Відмінно

Відмінно


81-89

В

Дуже добре

Добре

71-80

С

Добре

61-70

D

Задовільно

Задовільно

51-60

Е

Достатньо

0-50

FX

Не достатньо

Незадовільно


10. Методичне забезпечення
1. Програма навчального курсу (електронний варіант).
11. Рекомендована література

  1. Авер’янов В.Б. Органи виконавчої влади в Україні. К., 1997.

  2. Бардах Ю., Леснодарський Б., Пиетрчак М. История государства и права Польши. М., 1980.

  3. Бойко І. Держава і право Гетьманщини. Львів, 2000.

  4. Бойко І. Правове становище населення Гетьманщини за кодексом 1743 р. Львів, 1947.

  5. Вилненский Б.В. Судебная реформа и контрреформа в России. Саратов, 1969.

  6. Греков Б.Д. Киевская Русь. М.; Л., 1939.

  7. Гуржій О. Прова в українській козацькій державі (друга половина ХVІІ – ХVІІІ ст.). К., 1994.

  8. Гуржій О. Українська козацька держава в другій половині ХVІІ-ХVІІІ ст.: кордони, населення, право. К., 1996.

  9. Державне управління – теорія і практика. К., 1998.

  10. Дубровіна А.Б. Механізм управління, суспільний лад і право в Україні в період імперіалізму і буржуазно-демократичних революцій (1900-1917). К., 1970.

  11. Історія держави і права України. У 2 т. / За ред. В.Я. Тація та А.Й. Рогогожина. К., 2000.

  12. Історія держави і права Української РСР (1917–1960). К., 1960.

  13. Копиленко О.Л., Копиленко М.Л. Держава і право України 1917-1920 рр. Центральна Рада. Гетьманство. Директорія. К., 1997.

  14. Крип’якевич І. Богдан Хмельницький. Львів, 1991.

  15. Крип’якевич І. Галицько-Волинське князівство. Львів, 2000.

  16. Кульчицький В.С. Австрійська конституція 1849 р. в і крайова конституція для Галичини 1850 р. // Вісник Львівського університету. Серія юридична. Львів, 1965.

  17. Кульчицький В.С. Державний лад і право в Галичині в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Львів, 1965.

  18. Кульчицький В.С. Кодифікація права на Україні у ХVІІІ ст. Львів. 1958.

  19. Кульчицький В.С. Утворення Української радянської держави. Львів, 1957.

  20. Кульчицький В.С., Настюк М.І., Тищик Б.Й., Глубіш М.І. Входження Галичини, Північної Буковини та Закарпаття до складу України (1939-1945 рр.) Дрогобич, 1995.

  21. Кульчицький В.С., Тищик Б.Й. Історія держави і права України. К., 2001.

  22. Лазутка С.А. Литовський статут – феодальный кодекс Великого княжества Литовского. Вильнюс, 1973.

  23. Музиченко П. История государства и права Украины: Учебник. К., 2001.

  24. Музиченко П.П. Історія держави і права України. К., 2000.

  25. Настюк М.І. Створення державного апарату ЗУНР // Вісник Львівського університету. Серія юридична. Львів, 1994. Вип. 31.

  26. Павленко Ю., Храмов Ю. Українська державність у 1917-1919 рр. К., 1995.

  27. Селиванов А.О. Будуємо нову державу. К., 1997.

  28. Слюсаренко А.Г., Томенко М.В. Історія української конституції. К., 1993.

  29. Тарнов А.П. Історія Конституції Української РСР. К., 1957.

  30. Тищик Б. ЗУНР (державний апарат і законодавство) // Право України. 1994. № 5-6.

  31. Тодыка Ю.Н. Основы конституционного строя Украины. Харьков, 1999.

  32. Толочко П.П. Київська Русь. К., 1996.

  33. Учреждения Западной Украины до воссоединения ее в едином Советском социалистическом государстве. Львов, 1955.

  34. Чубатий М. Огляд історії українського права. Мюнхен; Київ, 1994.

  35. Шевчук В. Козацька держава. Етюди з історії українського державотворення. К., 1995.

  36. Щербина П.Ф. Судебная реформа 1864 года на Правобережной Украине. Л., 1974.

  37. Юшков С.В. Русская Правда. М., 1950.

  38. Музиченко П.П. Історія держави і права України. - Київ: Знання, 2000.

  39. Рогожин А.Й. Історія держави і права України. - Київ: Наукова думка, 2000.

  40. Кульчицький В.С., Тищик Б.Й. Історія держави і права України. - Львів: ЛНУ, 2000.

  41. Лащенко Р. Лекції по історії українського права. - Київ: Україна, 1998.

  42. Чубатий М. Огляд історії українського права. - Мюнхен, 1947.


12. Інформаційні ресурси

  1. www.litopys.org.ua

  2. www.histoty.org.ua

  3. www.uht.org.ua

  4. www.history.com.ua



Схожі:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ Дніпропетровський...
Програма комплексного кваліфікаційного екзамену охоплює теми фундаментальних дисциплін з історії, які забезпечують базовий рівень...
Львівський національний університет імені Івана Франка
Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького та юридичному факультеті Львівського національного університету...
Міністерство освіти і науки України Львівський національний університет імені Івана Франка

Міністерство освіти і науки України Львівський національний університет імені Івана Франка

Міністерство освіти і науки України Львівський національний університет імені Івана Франка

КОНСУЛЬСЬКЕ ПРАВО
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА ФАКУЛЬТЕТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
1. Наука як об’єкт філософського пізнання
Укл. С. О. Гнатуш, І. О. Добропас – Львівський національний університет імені Івана Франка, 2012. – 46 с
Три ВНЗ Львівщини : Львівський державний університет фізичної культури...
Підведені підсумки XXVII літньої Всесвітньої універсіади, яка проходила з 6 по 17 липня 2013 року в російському місті Казані та Х1...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка юридичний...
Робоча навчальна програма / М.І. Неліп, О. Б. Костенко, Н. А. Вангородська. – Київ нац ун-т імені Тараса Шевченка / юрид ф-т. – К.,...
ПРОГРАМА фахових вступних випробувань з політології для вступників...
Вступні випробовування проводяться на основі переліку питань, передбачених навчальними програмами професійно-орієнтованих дисциплін...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка