Технологічність РЕЗ


Скачати 71.36 Kb.
Назва Технологічність РЕЗ
Дата 09.04.2013
Розмір 71.36 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Інформатика > Лекція

Лекція 2 - Технологічність та надійність РЕЗ



Технологічність РЕЗ – сукупність властивостей конструкції, що визначає її пристосованість до раціонального витрачення трудових і матеріальних ресурсів при підготовці виробництва та промисловому випуску, а також при технічному обслуговуванні й ремонті під час експлуатації.

Відповідно розрізняють виробничу та експлуатаційну технологічність. Вплив технологічності на розроблення РЕЗ значною мірою визначає її конструкцію.

Виробнича технологічність включає комплекс вимог: підвищення застосовності (серійності) виробу і його складових частин завдяки стандартизації та уніфікації (при цьому за обсяг застосовності беруть кількість виробів одного номера креслення; очевидно, що чим вищий обсяг застосовності складових частин виробу, тим більш виправдане використання дорогого устаткування. яке дає змогу забезпечити підвищену продуктивність при високій якості); обмеження номенклатури складових частин конструкцій та матеріалів; застосування високопродуктивних і маловідхідних технологій, типізація технологічних процесів, підвищення рівня механізації та автоматизації; використання конструктивних рішень, що забезпечують взаємозамінність, доступність, легкознімність частин конструкції; застосування сортаментів і марок матеріалів, які зменшують матеріалоємність виробу.

Експлуатаційна технологічність включає комплекс вимог: забезпечення уніфікації та стандартизації, обмеження номенклатури змінних складових частин виробу; доступність, легкознімність, контролездатність, взаємозамінність їх; використання конструктивних рішень, які дають змогу знизити витрати на підготовку й експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт складових частин при обмежених вимогах до кваліфікації персоналу. При цьому під доступністю складових частин виробу розуміють можливість їх огляду і заміни без попередньої заміни інших частин виробу. Контролездатність — властивість конструкції, що дає змогу здійснити контроль роботи виробу з мінімально допустимою витратою часу та засобів. Ремонтопридатність передбачає забезпеченість виробу комплектом ЗІП — набором запчастин, інструменту і приладдя, необхідних для проведення поточного ремонту агрегатним способом (заміною окремих частин виробу).

Показники технологічності встановлюють залежно від виду виробу, типу виробництва, обсягу випуску та стадії розроблення; вони регламентуються галузевими стандартами і стандартами підприємства.

Показники технологічності абсолютні (загальна трудомісткість виробу) — кількість часу (в нормогодинах), який витрачено на його виготовлення. Крім того, розрізняють питому (на одиницю визначального параметра виробу), порівняльну (нормовану за трудомісткістю базового виробу) та відносну (за окремими видами робіт) трудомісткість; загальна матеріалоємність виробу визначається його масою (аналогічно до трудомісткості виділяють питому, порівняльну й відносну матеріалоємність); загальна собівартість виробу включає вартість матеріалів, купованих комплектувальних елементів, зарплату (основну зарплату виробничників, додаткову зарплату, нарахування), накладні витрати (цехові, заводські, позавиробничі), а також непрямі витрати, віднесені до одного екземпляру виробу (витрати на освоєння нових видів техніки, розроблення виробу, технологічну підготовку виробництва, знос інструменту і пристроїв, амортизацію обладнання). Аналогічно до трудомісткості та матеріалоємності розрізняють питому, порівняльну й відносну собівартість.

Показники технологічності частинні, що характеризують конструктивні особливості виробу та його складові частини: коефіцієнт складності складання конструкції (питома кількість легкознімних з'єднань типу байонетних, клямок тощо); коефіцієнт складності друкованих плат (питома кількість багатошарових друкованих плат); коефіцієнт точності оброблення (питома кількість деталей з допуском нижче 10-го квалітету); коефіцієнт використання інтегральних схем і мікрозбірок (питома кількість інтегральних схем і мікрозбірок відносно кількості електро - радіоелементів) тощо.

Показники технологічності частинні, які характеризують власне технологію: коефіцієнт застосування типових технологічних процесів (питома кількість їх); коефіцієнт автоматизації і механізації технологічних процесів (питома кількість операцій, виконаних за допомогою засобів автоматизації та механізації); коефіцієнт застосування друкованого монтажу (питома кількість друкованих контактних площинок у загальній кількості паянь); коефіцієнт використання матеріалу при виготовленні деталі (відношення її маси до маси заготовки); коефіцієнт прогресивності формоутворення (питома кількість деталей, виготовлених засобами штампування, пресування, порошкової металургії, лиття під тиском і в кокіль, паяння, зварювання, склеювання); коефіцієнт складності оброблення (питома кількість деталей, що потребують зняття стружки); відносна трудомісткість окремих видів робіт.

Показники уніфікації — частинні показники технологічності, які внаслідок їх особливої важливості винесено в окремий підрозділ. Пошук нових конструкторських рішень виробу виправданий тільки тоді, коли досягається його нова якість або стара з меншими витратами. Взагалі виправданою є найбільша спадкоємність — в нових виробах треба застосовувати складові частини (деталі та складальні одиниці) з числа раніше розроблених і засвоєних виробництвом. При цьому розрізняють стандартні складові частини, які випускають за галузевими та державними стандартами, й уніфіковані складові частини, до яких належать: складові частини виробу, виготовлені за стандартами підприємства; запозичені складові частини (що застосовують не менш як у двох інших виробах підприємства); складові частини , які надійшли за кооперацією з інших підприємств. Упровадження стандартизації та уніфікації складових частин дає такі переваги: скорочуються терміни і вартість проектування та підготовки виробництва; зменшується номенклатура складових частин; збільшується обсяг їх застосовності; створюється можливість організації спец, виробництва стандартизованих й уніфікованих виробів; спрощуються техн. обслуговування і ремонт РЕЗ. Показниками уніфікації та стандартизації складові частини є: коефіцієнт застосовності (кількість типорозмірів уніфікованих складові частини відносно. загальної кількості типорозмірів складові частини виробу); коефіцієнт стандартизації (питома кількість стандартизованих складових частин ).

Показник технологічності комплексний — основний показник, який використовують для оцінки технологічності конструкції в цілому:

m

Q = kjj , (2.1)

j=1

де kj — коефіцієнт j-го частинного показника технологічності; j — вага (значущість) цього показника.

Надійність РЕЗ — властивість пристрою (елемента чи системи) виконувати задані функції в заданих режимах та умовах використання, технічного обслуговування, зберігання і транспортування протягом певного проміжку часу. Надійність має комплексний, визначається безвідмовністю, довговічністю, ремонтопридатністю та збереженістю.

Безвідмовність пристрою — властивість виробу неперервно зберігати роботоздатність, а саме: відповідати основним вимогам нормативно-технічної та конструкторської документації в заданих умовах експлуатації протягом заданого інтервалу часу (напрацювання). Імовірність безвідмовної роботи р(t) пристрою — імовірність того, що в межах заданого напрацювання t за певних умов експлуатації не виникне жодної його відмови — порушення роботоздатності: р(t) = Р(Т > t), де Т — час від початку роботи до першої відмови пристрою. Оцінку імовірність безвідмовної роботи можна зробити за результатами випробувань:

р*(t) = [No - п(t)]/No, (2.2)

де No — досить велика кількість пристроїв, п(t) — кількість пристроїв, які відмовили протягом часу t.

Імовірність відмови q(t) пристрою — імовірність того, що його відмова за певних умов експлуатації виникне через інтервал часу, який не перевищує заданого напрацювання: q(t) = Q(Т<t). Оскільки безвідмовність і відмова пристрою створюють повну групу подій, то q(t) = 1 - р(t), при цьому q*(t) = п(t)/No.

Інтенсивність відмов (t) — умовна густина ймовірності виникнення відмов невідновлювального пристрою, яку визначають для певного моменту часу за умови, що до цього моменту його відмови не виникали:

*(t) = [n(t +ti) - n(t)/(tiN), (2.3)

де N — кількість пристроїв, працездатних у момент часу t (початок інтервалу часу). Типова залежність *(t) має характерні ділянки (рис. 2.1) Ділянка I відповідає припрацюванню і має підвищену імовірність відмов внаслідок прояву прихованого браку виробу. В міру того, як проводиться його тренування, імовірність відмов знижується. Ділянка II є ділянкою експлуатаційних відмов пристрою, де систематичні чинники (знос та припрацювання) відсутні, а залишаються суто випадкові причини його раптових відмов, що принципово не можуть бути усунені, їх поява рівноімовірна в часі, тому II = o = const.




Рис.2.1



Ділянка III відповідає відмовам, спричиненим процесами зносу та старіння виробу; точка t3 визначається максимально допустимим значенням .

Аналіз зображеної на рис. 14.6 характеристики дає два правила надійності: періоду нормальної експлуатації t1, — t2 має передувати попереднє тренування пристрою; наприкінці періоду нормальної експлуатації t2 незалежно від стану пристрою необхідно проводити його профілактичну заміну.

Автоматизоване проектування РЕЗ – організаційно – технічна система (САПР), що складається з комплексу засобів забезпечення: інформаційного, програмного, апаратного, організаційного. Проектування РЕЗ, і зокрема конструювання, є трудомістким процесом, тому важливе значення має його автоматизація.

Схожі:

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни Конструювання та технологія...
Основні технічні, економічні та експлуатаційні вимоги, загальні принципи конструювання РЕЗ (ПП. 040), конструювання та компоновка...
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни Основи комп’ютерного проектування...
ПП. 046), програмне забезпечення комп’ютерного аналізу та проектування РЕЗ (ПП. 047)
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни "Основи комп’ютерного проектування та моделювання РЕЗ"
РЕЗ на вхідних мовах пакетів прикладних програм (ППП) для автоматизованого комп'ютерного проектування
Зміст курсу, класифікація РЕЗ, вимоги до конструктивних рішень
РЕЗ розуміють створення відповідної креслярської, схемної та текстової конструкторської документації, що визначає склад та структуру...
Лекція : «Вплив випромінювань РЕЗ на формування електромагнітної обстановки»
Згідно Регламенту радіозв'язку розрізняють пікову імпульсну, середню потужності та потужність несучої. Для забезпечення ЕМС потужність,...
НЕНАВМИСНИХ РАДІОЗАВАД БЕЗ СТВОРЕННЯ НЕДОПУСТИМИХ РАДІОЗАВАД ІНШИМ...
ВАННЯМ ВПЛИВУ НА НИХ НЕНАВМИСНИХ РАДІОЗАВАД БЕЗ СТВОРЕННЯ НЕДОПУСТИМИХ РАДІОЗАВАД ІНШИМ РЕЗ І РВП, А СУКУПНІСТЬ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ...
8. Базові технологічні процеси виготовлення РЕС
Вимоги до знань та вмінь. Студенти повинні знати і розуміти основні поняття технологічного процесу виробництва РЕС. Вміти оцінювати...
Міністерство освіти і науки України Державний університет інформаційно-комунікаційних...
РЕЗ різного функціонального призначення, що експлуатуються в умовах впливу дестабілізуючих факторів навколишнього середовища
УРОК 1 Тема. Коло
Мета: ознайомити учнів з поняттям кола та його елементів, властивістю діаметра, що проходить че­рез середину хорди; розвивати логічне...
1. Вступ. Загальні поняття
РЕЗ, аналогових пристроїв, основи цифрової техніки. Вміти виконувати проектування та моделювання електронних приладів на основі базових...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка