ВСТУ П Аналіз роботи методичної ради за 2009- 2010 н р


Скачати 305.86 Kb.
Назва ВСТУ П Аналіз роботи методичної ради за 2009- 2010 н р
Сторінка 1/3
Дата 04.04.2013
Розмір 305.86 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3
В С Т У П

Аналіз роботи методичної ради за 2009- 2010 н.р.

Методична рада Ольшаницької ЗОШ І-ІІІ ступенів упродовж минулого навчального року працювала над проблемою «Підвищення результативності навчально-виховного процесу, створення умов для розвитку творчої ініціативи педагогічного колективу, оптимізації діяльності управління команди закладу освіти, здійснення моніторингу цієї діяльності».

Науково-методична робота здійснювалась за такими напрямками:

  • створення умов для підвищення професійного рівня педагогів і рівня інформаційної компетентності;

  • вивчення та популяризація досвіду вчителів навчального закладу;

  • розвиток комплексної здатності вчителів до адекватного сприйняття, осмислення й розуміння креативності учнів, здатності помічати обдарованих учнів та забезпечувати їм необхідну психолого-педагогічну підтримку;

  • удосконалення уроку як засіб розвитку творчої особистості вчителів і учнів.

Аналіз діяльності педагогічного колективу школи у 2009-2010 навчальному році свідчить про те, що пошук нових форм та методів роботи були спрямовані на виконання державних документів про освіту, підвищення ефективності навчально-виховного процесу, на розвиток учнівської особистості, реалізації науково-дослідних проблем. У школі уся методична робота була спрямована на створення управлінської команди, шкільного соціуму, які були об’єднанні спільною метою створення сприятливих умов для розвитку особистості дитини. Тому гаслом роботи вчителів, батьків, громадськості стали слова: „Щаслива дитина у школі та вдома”, а загальнометодична проблема, що реалізовувалася протягом року визначалася, як „Підвищення результативності навчально-виховного процесу, створення умов для розвитку творчої ініціативи педагогічного колективу, оптимізація діяльності управлінської команди закладу освіти, спрямованій на інформаційно-комп’ютерну підтримку навчально-виховного процесу, здійснення моніторингу цієї діяльності”. Результатами цієї роботи стали активізація діяльності управлінської команди у складі директора школи Лук’янець Л.А, заступників директора Танцюри А. І., Комкіної К.М., психолога школи Пахаленко І.А., педагога - організатора Барановської Н. П., завідуючої шкільною бібліотекою Шевченко О.М. До управлінської команди також були залучені керівники шкільних методичних об’єднань.

Продовжується впровадження елементів розвивального навчання. Працюють вчителі Радченко Н.В., Перетятько І.М., Борко Л.М., які впроваджують систему частково.

Результати участі учнів школи у Всеукраїнських учнівських олімпіадах та конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН свідчить про те, що вчителі школи не повністю реалізували свої можливості по підготовці обдарованих учнів до олімпіад. І місце зайняв учень 11 класу Саліковський Олександр із технічної праці (вчитель Пахаленко П.А.); ІІ місце зайняли 5 учнів: з обслуговуючої праці учениця 11 класу Кравенко Ольга (вчитель Пахаленко П.А.), з фізики учениця 10 класу Смик Анастасія (вчитель Пазюк Б.М.), з біології учениця 10 класу Гуленко Юлія (вчитель Швиденко Л.М.), з математики учениця 10 класу Смик Анастасія (вчитель Пазюк Т.Н.), із зарубіжної літератури учениця 9 класу Падалка Ганна (вчитель Денисенко Н.В.); ІІІ місце зайняли 4 учні школи: з образотворчого мистецтва учень 9 класу Боровиченко Максим (вчитель Комкіна К. М.), із фізики учениця 7 класу Снігур Юлія (вчитель Пазюк Б. М.), із математики учениця 6 класу Марущенко Олена (вчитель Веденко Г. В.).

За результатами участі учнів школи у І етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Рокитнянського НТУ МАН України 7 учнів школи зайняли призові місця: дипломом І ступеня у І етапі в секції „Ботаніка та зоологія” нагороджений учень 10 класу Сметанюк Роман, керівник Швиденко Л.М.; дипломом ІІ ступеня в І етапі в секції „Українська література” нагороджена учениця 11 класу Танцюра Марина, керівник Василенко Н.С.; дипломом ІІ ступеня у І етапі в секції «Хімія» нагороджена учениця 9-Б класу падалка Ганна, керівник Годлевська О.Ю.; дипломами ІІІ ступеня в І етапі в секції «Англійська мова» нагороджені учениця 10 класу Смик Анаставія та учениця 8-Б класу Лозінська Анастасія, керівник Діхтяр В.В.; в секції «Мистецтвознавство» нагороджена учениця 7-Б класу Ненужна Яна, керівник Комкіна К.М.; в секції «Математика» нагороджений учень 9-А класу Сопрун Володимир, керівник Веденко Г.В.

Окремим напрямом інноваційної діяльності школи стало впровадження здоров’язберігаючих та здоров’яформуючих технологій у навчально-виховному, особистісно-розвивальному середовищі школи. Цей напрям представлений програмою „Рівний рівному” - сприяння просвітницькій роботі серед молоді України щодо здорового способу життя та авторською програмою психолога школи Пахаленко І.А. «Профілактика ВІЛ/СНІДу серед молоді»; програмою Сомової І.Г. «Скажемо курінню «Ні!»»; програмою Міжнародного шкільного проекту «Майбутнє починається сьогодні» з питань розвитку важливих життєвих навичок та профілактики шкідливих звичок.

Слід відзначити роботу психолога школи Пахаленко І.А., у 2010 році вона склала збірник методичних рекомендацій «Психологічний порадник для батьків». Збірник містить психолого-педагогічні рекомендації батькам по підготовці дитини до школи, по корекції та розвитку психологічних проявів та пізнавальних процесів особистості. В збірнику висвітлюються проблеми насильства та превентивного виховання неповнолітніх, надані рекомендації щодо гендерного виховання. Заступник директора з ВР Комкіна К. М. склала навчально-методичний посібник «Відчуйте серцем голос Вашої дитини», в ньому зібрані матеріали призначені для батьків, класних керівників, вчителів, шкільних психологів в організації роботи з батьками і для самостійної роботи всих, хто підвищує свій педагогічний рівень.

Загальне керівництво методичною роботою в школі здійснювала Методична рада. Саме Методична рада школи ініціювала кардинальні зміни методичної роботи школи, сутність яких полягає в поширенні особистісно-орієнтованих підходів до роботи з учителями.

Методична робота в поточному навчальному році була спрямована на виконання наказу по школі від 15.09.2009 року № 123. У школі діяло 5 предметних методичних об’єднань і об’єднання класних керівників. Їх робота була спрямована на мобілізацію зусиль по проведенню науково-методичної роботи, організацію роботи з творчо обдарованими учнями, допомогу молодим та малодосвідченим учителям. Серед кращих слід визначити методичне об’єднання вчителів початкових класів (керівник Оришич Г.О.), математики і фізики (керівник Пазюк Т.Н.).

Серед методичних осередків слід відзначити роботу консультпункту Пахаленко І.А. „Діагностика готовності й адаптації до шкільного життя та організації навчання першокласників”. Продовжив свою діяльність інформаційно-аналітичний центр (керівник Танцюра А.І.). Робота останнього забезпечила дієвий моніторинг діяльності школи. Інтенсивно протягом року працювала школа професійної адаптації молодих та малодосвідчених учителів. У складі групи окремими осередками діяли школа молодого вчителя англійської мови (керівник Діхтяр В.В. ) та школа молодого класного керівника (керівник Захарченко Н.І.). Діяльність всіх цих методичних осередків сприяла підвищенню педагогічної майстерності вчителів.

Серед методичних заходів особливу педагогічну цінність склали педагогічні тренінги, які проходили за активною участю психолога школи Пахаленко І.А. Найбільшу ефективність виявили ті методичні заходи, які були орієнтовані на використання інтерактивних форм і методів діяльності.

На належному методичному рівні пройшли рівні педагогічної майстерності. У наступному навчальному році варто зберегти існуючу систему їх проведення, але зорієнтувати учасників тижнів необхідно на використання інноваційних форм і методів роботи вчителя. Теж саме стосується і проведення предметних тижнів, які б привернули увагу всіх зацікавлених учнів. Особливим стало проведення Тижня іноземної (англійської) мови (відповідальний за проведення Діхтяр В.В.), який був дуже гарно підготовлений, спланований для всіх вікових категорій учнів і, як підсумок, пройшов цікаво, змістовно й активно.

Традиційною стала участь школи у конкурсі „Учитель року”. Цього року у конкурсі взяли участь вчитель Пахаленко П.А. у номінації „Трудове навчання” та вчитель Годлевська О.Ю. у номінації «Хімія».

Педагогічний моніторинг свідчить про позитивний вплив методичної діяльності на процес підвищення кваліфікаційного рівня вчителів. Протягом року 4 вчителі пройшли атестацію, з них два підтвердили вищу кваліфікаційну категорію, один вчитель підтвердив педагогічне звання «Старший вчитель, двом вчителям встановлено кваліфікаційну категорію „спеціаліст ІІ категорії”.

Показник якісного складу становить 89%.

Методична робота має певні проблеми та недоліки. Серед них в першу чергу зазначимо низьку результативність участі учнів школи у численних конкурсах. Учні школи не мають призових місць, у конкурсі «Об’єднаймося ж, брати мої!», у конкурсі знавців української мови ім. П.Яцика.

Що стосується суто методичної роботи, то необхідно проводити оновлення її структури та змісту. Адже мають місце прояви формалізму у роботі методичних осередків, деякі загальні заходи мали нижчу ефективність, ніж очікувалось. Тому основним напрямком процесу удосконалення методичної роботи повинна стати особистісно-орієнтована модель.

Практика роботи також свідчить про необхідність використання інтерактивних, практичних форм та методів методичної роботи.


План методичної роботи Ольшаницької ЗОШ І-ІІІ ступенів

Серпень



Зміст роботи

Термін виконання

Відповідальний

Відмітка про виконання

1.

Інструктивно-методична нарада:

- методика проведення першого уроку;

- єдині вимоги до учнів;

- календарне та поурочне планування позакласної роботи

3-й тиждень

Заступник директора з НВР




2

Участь у МО працівників освіти школи

4-й тиждень

Заступники директора




3

Засідання педагогічної ради:

-„Про підсумки роботи педагогічного колективу за 2009/2010 н. р. та основні напрямки навчально-виховної діяльності на 2010/2011 н. р.”;

- наступність початкової та середньої ланок в умовах модернізації освіти;

- затвердження плану роботи на 2010/2011 н. р.;

- про проведення адаптаційного періоду в 5-х, 1-х класах

30.08.10

Директор школи




4.

Інструктивні наради:

  • з керівниками МО з питань планування роботи на новий навчальний рік;

- з класними керівниками

1 – 11-х класів з питань планування навчально-виховної роботи з учнями

4-й тиждень

Заступники директора





5.

Випуск методичного бюлетеня до нового навчального року

До 01.09.10

Заступники директора




6

Засідання школи молодого вчителя:

  • бесіда за змістом пояснювальних записок та навчальних програм, вивчення структури програм;

  • особливості викладання предметів; -

  • ознайомлення молодих спеціалістів із системою роботи в школі;

  • вимоги до поурочних планів

4-й тиждень

Заступники директора




7

Індивідуальні співбесіди з учителями, вибір методичних тем










Вересень




Зміст роботи

Термін виконання

Відповідальний

Відмітки про виконання

1

Інструктивно-методична нарада з питань:

виконання єдиних вимог до усного і писемного мовлення, дотримання Закону України „Про мови”; система оцінювання. Моніторинг навчальних досягнень учнів;

огляд медичної літератури (на допом. вч.)

1-й тиждень

Заступник директора з НВР




2

Засідання методичної ради школи:

  • „Мета, зміст, основні напрямки роботи над науково-методичною проблемою” , „Формування в учнів знань, умінь і навичок”;

  • застосування інтерактивних методик, їх ефективність у формуванні знань, умінь і навичок;

  • затвердження плану методичної роботи та планів роботи ШМО;

  • про проведення 1-го туру шкільних предметних олімпіад;

  • про організацію та проведення методичних тижнів в І семестрі;

  • про роботу творчих груп

2-й тиждень

Голова методичної ради




3

Забезпечення своєчасної курсової підготовки

До 15.09.08

Заступник директора з НВР




4

Засідання ШМО та МО класних керівників

1-й тиждень

Заступники директора




5

Продовження роботи навчальних груп „Формування в учнів знань, умінь і навичок”, „Навчаємо шестирічок”

Протягом року

Керівники творчих груп




6

Перегляд перспективного плану атестації. Опрацювання типового положення. Створення атестаційної комісії. Прийом заяв, уточнення списків педпрацівників, які атестуються

До 20.09.08

Голова атестаційної комісії




7

Методичний семінар для вчителів 1-х класів:„Форми та методи роботи з учнями-шестирічками. Вікові особливості психомоторики першокласників”

2-й тиждень

Заступник директора з НВР




8

Методичний тиждень фізкультури. Випуск методичного бюлетеня

4-й тиждень

Керівники МО, учителі фізк.




9

Індивідуальна допомога вчителям з організації і плануванні індивідуальних занять з обдарованими дітьми

1 – 3 тижні

Заступник директора з НВР




10

Консультація для молодих і малодосвідчених учителів. Залучення молодих спеціалістів до роботи МО, закріплення наставників

Протягом року

Заступник директора з НВР




11

Співбесіда з учителями з питань планування самоосвіти, проходження курсової підготовки, чергової атестації

1-й тиждень

Заступник директора з НВР




12

Методична оперативка для учителів 1 – 4 класів:

- організація навчально-виховного процесу в початкових класах згідно з вимоги Держстандарту початкової загальної освіти;

- організація виховної роботи з учнями І ступеня навчання;

- співпраця учителя в роботі з батьками

1-й тиждень

Заступник директора з НВР





13

Засідання школи молодого вчителя.

Практична робота .Складання календарних та поурочих планів. Оцінювання навчальних досягнень учнів









14

Співбесіда з класними керівниками 5-х класів, учителями-предметниками, які працюють в 5-й класах з питань навчально-виховного процесу в адаптаційний період

1 – 3 тижні

Заступник директора




15

Вивчення ППД вчителя... з проблеми...

Протягом року







Жовтень



Зміст роботи

Термін виконання

Відповідальний

Відмітки про виконання

1

Інструкційно-методична нарада для вчителів з питань організації та проведення атестації педпрацівників в 2010/2011 н.р. про підготовку до районних олімпіад

1-й тиждень

Заступник директора з НВР




2

Засідання психолого-педагогічного семінару „Психологічні проблеми формування індивідуального стилю вчителя”

2-й тиждень

Керівник семінару




3

Організація та проведення шкільних олімпіад

3 – 4 тиждень

Заступник директора з НВР




4

Засідання атестаційної комісії (розгляд заяв. Затвердження плану роботи)

2-й тиждень

Голова атестаційної комісії




5

Складання графіку проведення відкритих уроків учителями, які атестуються. Закріплення членів робочої групи за вчителями, які атестуються для здійснення контролю та надання допомоги

3-й тиждень

Голова атестаційної комісії





6

Анкетування учнів 5-х класів (самооцінка учнями адаптації в школі ІІ ступеня)

1-й тиждень

Заступник директора




7

Педагогічний консиліум „Створення оптимального освітнього середовища для п’ятикласників”

2-й тиждень

Заступник директора




8

Вивчення системи роботи вчителів, які атестуються

Протягом року

Голова атестаційної комісії




9

Засідання школи молодого вчителя: проведення ділової гри „Моделювання структури уроку відповідно до обраного типу”

4-й тиждень

Заступник директора з НВР




10

Семінар-практикум для класних керівників „Аналіз класних зборів”

2-й тиждень

Заступник директора з ВР




11

Засідання шкільних МО учителів-предметників, класних керівників, творчих груп

4-й тиждень

Керівник МО. Голова МР




12.

Методичний тиждень учителів історії, правознавства. Випуск методичного бюлетеня

3-й тиждень

Керівник МО.




13

Засідання педагогічної ради „Формування в учнів знань, умінь та навичок”

4-й тиждень

Голова ПР




14

Педагогічні читання „Про дидактичну майстерність учителя”

4-й тиждень

Заступник директора з НВР




Листопад



Зміст роботи

Термін виконання

Відповідальний

Відмітки про виконання

1

Інструктивно-методична нарада для учителів, які працюють у профільних класах

1-й тиждень

Директор школи




2

Засідання методичної ради школи:

  • сучасні інноваційні концепції. Робота з обдарованими дітьми;

  • творчий звіт учителя...;

  • про підготовку школярів до міських олімпіад з базових дисциплін

2-й тиждень

Голова методичної ради




3

Олімпіади з навчальних предметів

Протягом місяця

Заступник директора з НВР




4

Шкільний етап Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика




Керівник МО вчителів української мови



  1   2   3

Схожі:

Тематика засідань методичної ради
Аналіз методичної роботи за минулий навчальний рік. Завдання методичної служби школи на новий навчальний рік. Затвердження планів...
Аналіз засідання методичної ради
На засіданні були присутні: голова методичної ради; секретар; голови методичних комісій
ПЛАН МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ЗОШ №2 НА 2011-2012 Н. Р. СЕРПЕНЬ №
Аналіз діяльності педагогічного колективу за 2010-2011р р. Творчі знахідки,досвід,невикористанні резерви
Гладка Людмила Іванівна
Контролюючим органом навчально-методичної роботи є Методична рада університету. Головними напрямками роботи Методичної ради є
НАКА З
Рокитнянської райдержадміністрації №264 від 01. 09. 2010 р. «Про організацію науково-методичної роботи з педагогічними кадрами в...
ПЛАН РОБОТИ виконавчих органів міської ради на І півріччя 2010 року №
Про виконання Програми розвитку житлово-комунального господарства м. Нікополя за 2009 рік
Р. М. Дзюбак, заступник директора з навчально-методичної роботи; Н. М. Гладка
На часі формування пакету нормативно-правових актів з питань організації та проведення науково-методичної роботи з педагогічними...
Використання інтерактивних технологій у методичній роботі
Слід зазначити, що інтеграція традиційних та інтерактивних методів значно підвищує ефективність методичної роботи. Інтерактивні...
КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН роботи виконкому міської ради на жовтень 2010 року Сесії міських рад
Про хід виконання міської комплексної програми профілактики правопорушень на 2009-2011 роки
Рішення, прийняті на засіданні
Про хід виконання рішення виконкому від 13. 05. 2009 №255 «Про підсумки роботи житлово-комунального господарства міста в осінньо-зимовий...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка