Дослідницький проект
«Профілактика йододефіцитних захворювань»
Мета проекту: дати учням поняття про сучасний стан здоров’я народу України, зумовлений екологічними чинниками ,про історію та сучасність йододефіцитних хвороб, підвести їх до усвідомлення негативного впливу екологічних чинників і необхідності вироблення пристосувально – захисних засобів до життя в умовах йододефіциту, що сприяють збереженню здоров’я; стимулювати розвиток ініціативності, самостійності, прагнення самовдосконалюватися; сприяти розвитку творчої активності, навичок самоосвітньої діяльності, формуванню ключових компетентностей учнів, сформувати уявлення про те, що здоров’я значною мірою залежить від них самих; виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я
Проблема: Чим зумовлюється погіршення здоров’я українців?
Ключове питання : Вплив йоду на здоров’я і довголіття
Змістові питання:
1. Йод. Для чого він потрібний?
2. В яких продуктах міститься йод?
3. Як поповнити запаси йоду в організмі?
4. До яких хвороб призводить нестача йоду в організмі?
5. Яке найпростіше рішення проблеми йодного дефіциту?
6. В яких містах України виробляють йодовану сіль?
Кінцевий результат
Термін виконання
Обладнання: презентація, альбоми, малюнки, фотокартки
План виконання проекту
Мотивація значущості проектної діяльності з даної теми.
Обговорення ідей, щодо вирішення проблеми та її представлення.
Формулювання завдань, які вирішуватимуться.
Визначення джерел потрібної інформації.
Об'єднання у творчі групи. Розподіл обов’язків між учасниками.
Вивчення та аналіз зібраної інформації. Опрацювання літератури з даної проблеми, добір інформаційного та ілюстративного матеріалу.
Визначення деталей, які можливо використати в позакласному часі.
Оформлення колективної роботи.
Аналіз та оцінювання роботи учасників проекту.
Виховна година на дану тему
Правила взаємодії під час проекту:
Працювати дружно, злагоджено, разом.
Усе, що пропонує товариш, сприймати й обговорювати спокійно.
Викладати свої ідеї, думки по черзі, всіх вислуховувати до кінця, не перебивати.
Радитись з товаришами, дорослими, приймати рішення спільно.
«Запозичати» ідеї в інших груп з їхнього дозволу.
Бути доброзичливими, старанними, відповідальними.
Доводити свою справу до кінця.
Хід реалізації
І. Ознайомлення з темою та метою проекту
ІІ. Планування діяльності для досягнення поставленої мети.
ІІІ. Формування груп, обрання лідера групи, отримання завдання та
рекомендації щодо його виконання
1 група - Журналісти
Учасники готують інформацію про йододефіцит.
2 група - Лікарі
Діти готують інформацію про хвороби зв’язані з йододефіцитом.
3 група - Кулінари здоров’я
Учні знаходять в додатковій літературі народні методи лікування.
4 група - Дослідники
Діти готують інформацію про те, в яких продуктах міститься йод, загадки і картинки цих продуктів.
5 група - «Соляні дослідники»
Учні готують інформацію про користь йодованої солі
6 група - Географи
Учасники готують інформацію про те, де в Україні добувають сіль
7 група - Читайлики
Діти готують скоромовки , вірші, приказки , ребуси , казки про продукти, в яких міститься йод
ІV. Реалізація проекту
1. Складання учнями плану роботи над проектом.
2. Розподіл обов’язків щодо пошукової діяльності між учасниками
проекту.
3. Самостійна пошукова робота учня.
V. Підсумок проекту
VI. Захист групових проектів.
1. Оцінювання загального проекту
2. Висновки
Хід роботи над проектом
I. Організація класу
II. Оголошення та представлення теми і очікуваних результатів
1.Бесіда вчителя:
- Діти, подумайте, що для людини є найдорожчим?
- Правильно, здоров'я.
Ви, напевне, прагнете бути здоровими, веселими, рухливими? А про те, що для цього потрібно, ми дізнаємося на сьогоднішньому занятті.
- Який настрій буває у Вас, коли Ви здорові? А коли хворі?
(малюнки: обличчя веселе, сумне).
- Що значить бути здоровим?
Якщо Ви веселі, Вам хочеться бігати, стрибати, якщо їсте з апетитом і міцно спите, значить Ви здорові. Добре здоров'я — це коли кожному з Вас добре, нічого не болить. На уроках Ви уважні, активно і старанно працюєте, пишете, читаєте, розв'язуєте задачі, малюєте. Ви здорові, коли нормально зростаєте.
А якщо не хочеться їсти, погано спиться, з'являються кволість, пригніченість, Ви швидко втомлюєтесь, значить, здоров'я погіршилось. Про це потрібно сказати мамі чи татові. Погіршенню здоров'я можна і треба запобігати.
Що ж потрібно , щоб бути здоровим? Існує багато секретів знання та виконання яких сприяє збереженню і зміцненню здоров’я. Один із секретів — корисна їжа. Саме з нею ми отримуємо мінеральні речовини. Серед мінеральних речовин найважливіше місце посідає йод. . Йод потрібен для росту, гарної пам'яті людини. Тільки не плутайте з йодом, яким лікують ранки.
2. Робота над кросвордом
Розгадавши кросворд, ви дізнаєтесь в яких продуктах харчування міститься багато йоду
1.Рідке, а не вода, біле, а не сніг. ( Молоко )
2. Кинув не палку, піймав не галку,
скубу не пір’я, їм не м’ясо . ( Риба )
3. Червоний колір, винний смак,
кам’яне серце, - чому це так ? ( Вишня )
4. Зверху кістяний, в середині – їстівний. ( Горіх )
5. Дівка в коморі, а коса її на дворі. ( Морква )
6. Кинув вгору, - то біле,
Кинув в землю, то жовте. ( Яйце )
Кросворд „ Продукти , які містять йод ”
III. Презентація проекту
Група №1 «Журналісти»
Україна незалежна держава. Та разом із незалежністю вона одержала загрозливий стан здоров’я людей та небезпечні умови, в яких це здоров’я формується.
Недоліки на атомних електростанціях, експлуатація теплових електростанцій, що працюють на низькоякісному вугіллі, технічно недосконале виробництво — усе це стало причиною значного техногенного забруднення, яке призвело до того, що Україна як місце проживання, стала однією із
найнебезпечніших країн світу. Значний вплив на здоров’я народу України має й соціально-економічна криза в нашій країні. У результаті цього останнім часом зменшуються народжуваність і кількість працездатного населення та збільшується загальна захворюваність серцево-судинними, онкологічними захворюваннями, хворобами, пов’язаними з дефіцитом йоду.
Та особливо прикре те, що стан здоров’я народу України продовжує погіршуватись, про що свідчать дані зменшення тривалості життя. Якщо у 1995-1996 рр. вона складала у чоловіків 64 (52-е місце у світі), у жінок — 74 роки (47 — місце), то в'2008 – 2009 рр. — відповідно 62,8 і 72, 2 років.
На підставі цього можна дійти до такого висновку:
Здоров’я народу України є незадовільним.
Воно продовжує погіршуватись.
Ми вимираємо як нація.
I
II
20%
III 10%
IV
50%
І якщо не зупинити це в бік покращення, то через 17-20 років нас буде втричі менше. Україна за кількістю населення стане напівпустелею.
- Діти, розгляньмо діаграму «Від чого залежить здоров'я людини?»
Здоров’я людини залежить:
І – Від батьків
ІІ – Від навколишнього середовища
ІІІ – Від системи охорони здоров’я
ІV – Від самої людини
- Як бачимо, наше здоров'я на 50 відсотків залежить від нас самих.
Для підтримки здоров'я людина має вживати корисну їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини. Серед яких чи не найважливіше місце посідає йод. Цей елемент є необхідним для побудови гормонів щитовидної залози
-
|
Потреба в йоді в мкг/добу
|
Діти до 1 року
|
50
|
Діти від 2 до 6 років
|
90
|
Діти від 7 до 12 років
|
120
|
Для підлітків і дорослих
|
150
|
Кожен мешканець України вживає йоду менше, ніж потрібно для організму. Це ставить під загрозу здоров'я нинішнього та майбутнього поколінь.
Медична статистика свідчить про сумні факти: слабкий імунітет, швидка втомлюваність, дратівливість, зниження коефіцієнту розуму.
На сьогодні сотні тисяч українців мають захворювання щитовидної залози. Тисячі жінок безплідні, сотні дітей отримали діагноз - кретинізм, мають вади слуху. Рівень смертності дітей першого року вражаючий.
Саме тому проблемою йододефіциту в цілому світі, в тому числі в Україні, опікується — Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй.
Нестача в організмі йоду — ось основна причина масових хвороб людської популяції. Гроші, кар'єра, кохання — меркне перед загрозою невиліковної хвороби та смерті. Вихід один — не чекати біди, а запобігти їй.
Кожен третій з нас страждає від нестачі йоду в організмі. Причина в харчуванні. В нерегулярній присутності на нашому столі морських продуктів, цього життєво необхідного мікроелементу.
Дуже важливо зрозуміти, що йододефіцит — це не захворювання, це передмова захворювання. Багато людей, вважають, що проблема йододефіциту його не стосується. Насправді — це стосується кожного.
Проте дефіциту йоду дуже легко уникнути. Варто додати йод до щоденного харчового раціону людини і певних негативних наслідків йододефіциту вдається позбутися.
Група №2 «Лікарі»
Йодний дефіцит – одна з найактуальніших проблем охорони здоров’я для більшості країн світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більше третини населення світу живе в умовах особливого ризику розвитку йододефіцитних захворювань. Клінічні прояви цих захворювань (зоб) спостерігаються в 740 мільйонів осіб.
Йод належить до мікроелементів харчування: добова потреба в ньому становить 100 - 200 мкг. За все життя людина споживає всього 3-5 г (близько чайної ложки) йоду. Особливе біологічне значення йоду полягає в тому, що він є складовою частиною молекул гормонів щитовидної залози, які надходять у кров і регулюють усі життєві процеси в організмі.
Дефіцит йоду не завжди має виражений зовні характер. Тому він одержав назву «прихований голод». На ранніх стадіях ці хвороби практично не турбують хворих і звернення до лікаря, як правило, відбувається вже на стадії видимого на око збільшення щитовидної залози - зобу. Крім того, щитовидна залоза може зменшуватися в розмірі - тоді мова йде про атрофію залози. На тлі збільшення щитовидної залози також можуть утворюватися вузли, які іноді перероджуються як у доброякісні, так і злоякісні пухлини.
У результаті недостачі йоду в організмі щитовидна залоза починає збільшуватися в розмірі. По мірі росту виникає відчуття тиску в області шиї, в горлі, задишка при навантаженні, сильному хвилюванні або певному положенні голови. При значному збільшенні щитовидної залози можуть з'явитися ознаки, що вказують на здавлення органів шиї. Хворих турбує утруднення при ковтанні (за рахунок здавлення стравоходу), задишка, що підсилюється в положенні лежачи на спині, сиплість голосу. З появою таких симптомів слід негайно звернутися до лікаря.
У запущених випадках при відсутності лікування може розвитися гіпотиреоз. Гіпотиреоз - це захворювання щитовидної залози, при якім знижується вироблення гормонів. При цьому з'являються підвищена стомлюваність, слабкість, сонливість, апатія, закрепи, погіршення пам'яті, сухість шкіри, набряклість обличчя й кінцівок.
Найбільшу небезпеку йодний дефіцит представляє для жінок, особливо вагітних та тих, які годують, дітей і підлітків У дітей, народжених у жінок, що мали під час вагітності виражений дефіцит йоду, може розвитися розумова відсталість (кретинізм), яка часто поєднується з глухонімотою, косоокістю або відставанням у рості (карликовістю).
Йодний дефіцит, що виник у дитячому й підлітковому віці, приводить до формування зобу, затримки фізичного й розумового розвитку. Такі діти відстають від однолітків у рості, погано вчаться, у них уповільнюється статевий розвиток. Особливо високий ризик виникнення йодного дефіциту в підлітків, коли потреба гормонів щитовидної залози зростає через швидше їх використання в процесі активного росту й більш швидке використання йоду, що потрапив до організму.
Нормальне функціонування щитовидної залози дозволяє організму гармонійно розвиватися, забезпечує правильний обмін речовин, нормальний рівень гемоглобіну в крові, ефективну роботу серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, активність, підвищений імунітет і інтелектуальний потенціал.
Група №3 «Кулінари здоров’я»
Як визначити недолік йоду в організмі?
По хронічній утомі, почуттю постійного нездужання і недосипання — вранці, вдень і ввечері.
Утома від усього — від шуму, від спілкування з людьми (емоційне виснаження), від руху, від роботи і т.д.
Як поповнити запаси йоду в організмі?
Як тільки у вас з'явиться постійна утома ( це ще не хвороба, а переддень її), почніть відразу ж зміцнювати свою імунну систему — споживати продукти, що містять йод.
Урізноманітнюйте меню рибними блюдами, переважно з морської
риби: в'ялена, тушкована, варена.
Пийте риб'ячий жир (деяким людям це навіть допомагає відновити
зір);
Вживайте до страв йодовану сіль.
ПАМ'ЯТАЙТЕ, що при дуже високих температурах йод гине! Тому соліть їжу йодованою сіллю краще наприкінці приготування блюда.
Робіть салати з морської капусти й овочів з високим вмістом йоду, а також пийте відвар настою дурнишнику, що не менш корисний, ніж морська капуста.
Рецепт настою: Одну столову ложку висушеної трави заварити в 200 мл окропу. Пити по 0,3 -0,5 склянки 2-3 рази в день до їжі. Курс лікування — 2 тижні. З профілактичною метою можна додавати траву дурнишника до чаю (на кінчику ножа).
Є кілька народних методів лікування щитовидної залози волоськими горіхами:
Рецепт № 1. Подрібнені кору дуба і шкаралупу волоських горіхів залити водою і варити протягом півгодини. Відваром змочити бавовняну тканину і прикласти до області щитовидної залози у вигляді компресу.
Рецепт № 2. При захворюваннях щитовидної залози щоранку з’їдати 3-4 волоських горіха і одну чайну ложку меду
Група №4 «Дослідники»
1. Вміст йоду в деяких продуктах харчування.
Продукти
|
Вміст йоду в мкг/100 г їстівної частини продукту
|
Хлібобулочні вироби:
|
3,0-8,4
|
Крупи
|
1,5-4,5
|
Борошно
|
2,0-3,0
|
Кукурудза
|
5,2-7,0
|
Молоко
|
9,3
|
Кефір
|
до ЗО
|
Сметана
|
5,0-7,0
|
Картопля
|
2,0-8,0
|
Морква
|
8,0
|
Салат
|
7,0
|
Буряк
|
4,0
|
Томати
|
73.0
|
Слива
|
8,0
|
Вишня
|
2,0
|
Яблука
|
2,0
|
Виноград
|
2,0
|
Персики
|
2,0
|
Апельсини
|
3,1
|
Ягоди
|
7,0
|
Яловичина
|
6,3
|
Свинина
|
5,6
|
Телятина
|
7,0-13,0
|
Печінка
|
6,8
|
Кури
|
20,0
|
Яйця курячі
|
23,0
|
Жовток яйця
|
4,0-5,0
|
Качки
|
20,0
|
Хек
|
110,0
|
Окунь морський
|
130.0
|
Тріска
|
263,0
|
Креветки
|
110,0
|
Мед
|
2,0
|
2. Загадки.
3. Продукти харчування багаті на йод.
Группа №5 “Соляні дослідники»
Йодована сіль – запорука здоров’я та мудрості нашого народу".
Проблема йододефіциту — це надзвичайна проблема, це державна проблема. І подолання цієї проблеми в нашій країні буде сприяти здоров'ю нації, здоров'ю нашого народу. Треба до цієї проблеми підійти дуже серйозно
Йодована сіль – це здорове та доступне джерело йоду для всіх, користуючись яким не варто витрачати кошти на лікарські засоби та харчові добавки. Вживання йодованої солі здатне забезпечити щоденну норму йоду для гарного самопочуття та здоров’я кожної людини. Особливо важливо вживати йодовану сіль дітям та підліткам, тому що при нестачі йоду дітям важче вчитися в школі, засвоювати нові знання
Сіль — один з небагатьох компонентів раціону людини, який вживається майже всюди і майже кожним
Йодування солі з технологічної точки зору є дуже простою операцією. Під час йодування солі не відбувається побічних хімічних реакцій, наслідки яких могли б зашкодить організмові споживача. Процес йодизації солі коштує дуже дешево і фактично не перевищує 5% роздрібної ціни солі
Йодована сіль ніяк не відрізняється від нейодованої запахом, смаком та кольором. Вживання йодованої солі дозволяє найефективнішим шляхом забезпечити організм необхідною кількістю йоду і в такий спосіб уникнути захворювань, пов'язаних з дефіцитом йоду в організмі. У деяких розвинених країнах Європи і Америки йодовану сіль споживають майже 60 років.
Крім цього вчені довели, що споживання йодованої солі навіть протягом року з підвищеним йододефіцитом корінним чином змінює ситуацію на користь подолання хвороб, пов'язаних з дефіцитом йоду в організмі людини. Навіть річне споживання населенням таких країн йодованої солі дозволило уникнути народження дітей з пониженим рівнем психічного розвитку. Зоб, що спостерігався у дітей середнього та старшого шкільного віку, зменшився і згодом зник зовсім. Було зафіксовано зростання рівня активності дітей та шкільної успішності. Припинилося поширення зобу серед дорослих.
- Йодована сіль дозволяє оптимально збалансувати кількість йоду і солі, що має щоденно споживати людина. Сучасні технології йодування солі гарантують неможливість передозування йоду.
- Йодована сіль цілком придатна для застосування під час домашньої консервації.
- Йодована сіль не потребує особливих умов зберігання:її лише треба тримати в сухому посуді в темному приміщенні при температурі не вище 25 С.
- Проте дефіциту йоду дуже легко уникнути. Варто тільки додати йод до щоденного харчового раціону людини, і певних негативних наслідків йододефіциту вдається позбутися.
Користь йодованої солі.
Надлишки йоду виводяться з організму.
Отруєння йодованою сіллю неможливо.
Йод при кип'ячені майже не руйнується.
Користь для здоров'я не в кількості, а в якості солі.
Йодована сіль не є загрозою для гіпертоніків.
Група №6 « Географи»
Біле золото землі - куховарська сіль з незапам'ятних часів є незмінним супутником людини, так як без солі життя неможливе. Цей цінний природний мінерал, володіння яким приносило багатство і владу, довгий час був предметом сварок, чвар, державних конфліктів і навіть війн. В окремі історичні періоди сіль цінувалася нарівні із золотом. Не випадково солевидобуток стала одним з найперших промислів в Стародавній Русі. Серед соленосних регіонів особливе місце займає південно-східна частина Донбасу, де на місці плескалася 250 млн. років тому мілководного затоки древнього Пермського моря утворилися величезні поклади найчистішої кам'яної солі. Історики свідчать, що ще до нашої ери люди могли отримувати цей життєво важливий мінерал шляхом випаровування його з солоною ропи Торських і Бахмутський озер, розташованих на місці розвіданого згодом Артемівського родовища кам'яної солі.
Україна має великі та унікальні за якістю поклади сировини для кухонної солі. За хімічною чистотою їх можна вважати кращими в світі. Основні запаси знаходяться на території Донбасу, Придніпровської низовини, Прикарпаття та Закарпаття, а також у Криму.
Географія українського ринку надзвичайно велика. Найбільш великими покупцями є Росія, Білорусія, Молдова, країни Балтії, а також Угорщина, Чехія, Словаччина, Болгарія і ряд інших країн. Здебільшого відправляється сіль через дилерську мережу великими партіями .
Група №7 « Читайлик»
1. Скоромовки та приказки
2. У світі казки
( «Золоте зернятко» С. Якименко)
«Хліб від зайця»
3.Вірші
4. Ребуси
IV Підсумок проекту
Список використаних джерел
Д.м.н., проф. Г.А. Герасимов, к.м.н. Н.Ю. Свириденко, Методическое пособие «Йододефицитные заболевания (эпидемология, діагностика, профілактика)», Москва, 2002 – 64 с.
Ємець А.А., Шапка О.В. Літературні загадки в початковій. – Х.: Вид. Група «Основа», 2006, - 224 с.
Семенова А. « Целительные свойства синего йода», «Невский проспект», Санкт-Петербург, 2002 – 128 с.
Стомакова Г.І., Мартинюк І.О., Азбука харчування. Лікувальне харчування. – Л,: Світ, 1991р. – 208 с
http://www.ukrreferat.com/
-
http://images.yandex.ua
http://uk.wikipedia.org
http://www.br.com.ua
|