«Зима прийшла і празники привела»


Скачати 293.18 Kb.
Назва «Зима прийшла і празники привела»
Сторінка 1/3
Дата 20.05.2013
Розмір 293.18 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3


Інформаційний бюлетень 2013

Долинської ЦБС №1 (15)

Методично-бібліографічний відділ
Слово «бібліографія» вперше з’явилося в Стародавній Греції в V ст. до н.е. Так називали людей, які переписували книги. Професія бібліографа була дуже почесна і престижна, тому що мистецтвом переписування книг володіли лише дуже освіченні і грамотні люди, які мали ще й високі художньо-каліграфічні здібності. Коли античний світ занепав, слово «бібліографія» надовго щезло із вжитку. Його згадали лише коли винайшли книгодрукування. Бібліографами називали топографів. І лише в першій половині XVІІ ст. французькі вчені Габріель Ноде і Луї Жакоб вперше використали слово «бібліографія» в назвах своїх праць в понятті «список літератури».

Тепер поняття «бібліографія» досить відоме, але науковці ще й досі не дали йому чіткого визначення. Отже, бібліографія (від грецької biblion – книжка grapho – пишу) – це наука, яка розробляє методи опису творів друку, складання їх покажчиків та оглядів різного призначення.

Доступність інформації в сучасних умовах багато в чому залежить від стану довідково-бібліографічного обслуговування, яке є важливою та перспективною сферою бібліографічної діяльності, спрямованої на забезпечення індивідуальних інформаційних запитів користувачів. Сьогодні довідково-бібліографічне обслуговування знаходиться на новому етапі розвитку, пов’язаному з організацією надання довідково-інформаційних послуг на основі застосування комп’ютерних технологій. Активне впровадження в життя нових інформаційних технологій ставить і нові вимоги до професійної майстерності бібліографів, орієнтація у великому масиві інформаційних ресурсів, їх оцінка та аналіз, організація доступу до них. На перший план виходить навігаторська функція сучасного бібліографа, від володіння якою залежить ступінь доступності і швидкості одержання користувачами необхідної інформації. Розвиток навігаторської функції потребує не лише підвищення кваліфікації персоналу, набуття ним навичок для роботи з новими програмними продуктами та комп’ютерним обладнанням, але й професійної активності, вміння та бажання зберігати, систематизувати, робити доступними знання для різних категорій користувачів.

Активне застосування інформаційних технологій у практиці обслуговування користувачів змінює образ бібліотеки, зумовлює переосмислення поняття професіоналізму бібліотечних працівників, змінює мотивацію їхньої діяльності. Усе це позитивно впливає на імідж бібліотеки, спонукає розглядати її як один із соціальних інститутів, що виправдовує сподівання користувачів, забезпечує задоволення їхніх інформаційних потреб.

Події, факти, ювілеї

«Зима прийшла і празники привела»




Бібліотека-філія с. Белеїв
Різдво Христове належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які церква відзначає особливо урочисто. За біблійними свідченнями цього дня народився Син Божий – Ісус Христос, якому люди поклоняються вже два тисячоліття.




Бібліотека-філія с. В. Тур’я
Свята різдвяного циклу розпочинаються ще 2 січня в день Гната. Дівчата ретельно прибирали оселю та готували різноманітне святкове спорядження – "Павучки", "Їжачки", "Дідух". До 4 січня, дня Анастасії, оселя має бути святково прибрана. Саме в цей день заготовляють сировину для приготування майбутньої святкової вечері. І, нарешті, – кульмінація свята – Святвечір, або ж Багата кутя (6 січня).




Бібліотека-філія с. Оболоня



Бібліотека-філія с. Лолин



Бібліотека-філія с. Новошин
Наступний після Різдва день – це день Богородиці. Треба вшановувати матерів та жінок, категорично забороняється працювати вагітним жінкам. Зустріччю предків на Свят-вечір розпочинався період найважливіших зимових свят, котрі закінчувалися проводами на Водохреща. Різдвяний цикл свят був пов’язаний з відродженням нового сонця, яке відтоді починає щораз вище підноситися і тепліше пригрівати. Колись, ще до християнства, в Україні, у день зимового сонцестояння люди знали, що це є переломний період у природі. В цей час йде гостра боротьба добра і зла, постають поруч кінець і початок, бо 25 грудня день найкоротший, а ніч – найдовша. Давня людина вважала, що за народними легендами в цю ніч відкривається світ (світ богів – небесний, світ людини – земний, світ підземних багатств та померлих предків – підземний). 25 грудня сонце вмирало, але потім знову народжувалося.




Бібліотека-філія с. Підліски



Бібліотека-філія с. Шевченкове
Все це наклало свій відбиток на традиції та обряди, змішання язичництва і християнства донині прослідковується в обрядовості українців. Не залишаються осторонь і бібліотеки, відображаючи у своїх заходах давні та новітні звичаї святкувань. Цього року зимові дійства в бібліотеках включали: свята колядок і щедрівок, різдвяні вечорниці, дитячі ранки, бібліографічні огляди книжкових галерей, новорічно-різдвяні та народознавчі калейдоскопи, конкурси різдвяних композицій, години духовності, бібліотечні виставки та викладки літератури «Січень крокує – свята дарує», «Коляда іде по світу, йде у кожну хату», «Небо і земля нині торжествують», «Новорічно-різдвяні традиції народів світу», «Українська ялинка: традиції та новації», «Щедрівочку заспіваймо», «Ой радуйся, земле, Син Божий народився», «Святе Різдво до нас прийшло», «Колядуйте і щедруйте, у сопілку дужче дуйте», «У гості з колядою», «Приніс ангелик радість із небес –




Бібліотека-філія с. Княжолука



РДБ



ЦРБ
Христос родився днесь», «Замість ялинки – букет», «Сяйво Вифлиємської зірки», «Весь світ нині звеселився» «Віншуємо Божого Сина віршами, легендами, оповіданнями», (Оболоня, Княжолука, В. Тур’я, Белеїв, Липа, Новоселиця, Кропивник, Солуків, Новошин, Гериня, Підліски, Лолин, Сенечів, Вишків, міська публічна бібліотека-філія, ЦРБ). А от РДБ оригінально нагадувала – читати під час зимових канікул цікаво і корисно: маленьких відвідувачів зустрічали дві ялинки – традиційна і книжкова, яку можна було почитати. Окрім того члени гуртка «Умійко», який діє при бібліотеці, власними руками підготували вироби, що потім експонувались на тематичній полиці «Різдвяна казка» та здійснили віртуальну мандрівку, під час якої дізнались про традиції святкування Різдва у США.



Вигодська селищна
публічна бібліотека

8 січня – 75 років від дня народження Василя Стуса

Український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Герой України. Все це про Василя Стуса. Це була людина, котра увійшла в нашу історію як Великий Українець, яка жила так, як вважала потрібним: відповідально, гідно, чесно. Яка була воістину сином своєї батьківщини. Пам’ять про нього живе у його віршах, листах, спогадах… Він не просто поет, а Людина, патріот, син, чоловік, батько… Життя Стуса – це дорога через терни до зірок. Користувачі бібліотек змогли уявно пройти її етапами, доторкнутися серцем до великої людської трагедії і, водночас, високої вірності вибраному ідеалові за допомогою: виставок-персоналій, викладок літератури, літературних екскурсів, годин та портретів, відеопрезентацій «Феномен доби», «Народе мій, до тебе я ще верну», «Бринить космічна музика струмка», «І слава їх встає, не вмерши, ятрить крізь відстані і час» (Солуків, Новошин, Белеїв, Лолин, Церківна, В. Тур’я, Вигодська селищна публічна бібліотека-філія, ЦРБ).
14 січня – 80 років від дня народження Наталії Наум




Бібліотека-філія с. Ст. Мізунь
Українська кіноактриса, народна артистка УРСР Наталія Наум народилася с. Старий Мізунь. Була тринадцятою дитиною в родині. В шість років залишилась круглою сиротою. Нелегке життя не зламало духу молодої жінки, а кінематограф подарував можливість прожити багато життів, втілити понад 70 різних екранних образів, які стали національним надбанням.

Більше інформації про видатну актрису всі бажаючі можуть дізнатись з віртуальної виставки «Актриса, яка грала душею», що розміщена на сайті ЦРБ (www.dcrb.net). В с. Старий Мізунь краянку вшановували під час вечора-спогаду «Острів любові Наталії Наум», а учасники клубу «Золота осінь», що працює при ЦРБ, переглянувши уривки з фільмів за участю Наталії Наум, зі щемом серця згадували власну молодість, приміряли образи матерів, сестер, українських жінок, які так реально втілила у своїй творчості геніальна артистка.
22 січня – День Соборності та Свободи України




ЦРБ
День Соборності – свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року. 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено «День Соборності та Свободи України».




Вигодська селищна
публічна бібліотека

Ідея соборності і сьогодні залишається актуальною. День Соборності та Свободи – це запорука існування неподільної України, це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель! Про це йшла мова в ході проведених бібліотеками ЦБС заходів: бібліотечних виставок та тематичних полиць, бесід, діалогів, історичних та патріотичних годин, історичних круїзів, годин національної гордості та інформаційних хвилинок «Чуття єдиної держави», «Свято української державності», «У злуці ми єдині», «Волі народної дзвін», «Єднайся, мій народе, твій час настав», «Моя Україно, соборна і єдина», «Доленосна віха нашої історії», «Соборність України: від давнини до сьогодення» (В. Тур’я, Н. Мізунь, Вишків, Кропивник, Липа, Белеїв, Лолин, Солуків, Лужки, Сенечів, Вигодські селищні публічна і дитяча бібліотеки-філії, ЦРБ).
29 січня – День пам’яті героїв Крут




РДБ
29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті героїв Крут. 95 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.




ЦРБ
Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут». Серед цих героїв ми постійно згадуємо ім’я Миколи Корпана – єдиного галичанина, який у січні 1918-го загинув у бою з більшовиками поблизу залізничної станції «Крути» й був похований разом із вісімнадцятьма побратимами на Аскольдовій могилі. 17 жовтня 2010 року на батьківщині героя, в селі Тяпче йому відкрито пам’ятник. (Автор пам’ятника – Долинський скульптор Богдан Фреїв, а допомагав йому студент зі Львова (тепер скульптор), уродженець цього села Віталій Лютан).

Щороку пам’ять звитяжців вшановують і бібліотеки в ході різноманітних заходів: бібліотечних виставок, викладок літератури, історичних годин, уроків історичної пам’яті, годин мужності, героїко-патріотичних годин, годин пам’яті «Хто вбитий був під Крутами, воскресне і не вмре», «Понад Крутами – вічність у сурми сурмить», «Бій за волю України», «Крути – слава і біль України», «Крути: подвиг і трагедія», «Їх життя – мов полум’я», «Вічна слава в кетягах калини», «І слава їх встає, не вмерши, ятрить крізь відстані і час», «Любіть Україну, як вірні сини», «Крути! Крути… Мужність і посвята. Вірність, що міцніша понад смерть», «Згадаймо юність, що горіла в Крутах», «Під Крутами бій, під Крутами кров… про давню трагедію згадаємо знов» (Оболоня, Новоселиця, Підліски, Н. Мізунь, Гериня, Липа, Белеїв, Кропивник, Сенечів, Церківна, Станківці, Вишків, міська публічна бібліотека-філія, Вигодські селищні публічна і дитяча бібліотеки-філії, РДБ).
  1   2   3

Схожі:

УРОК АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ТА ПРАЦІ У 3 КЛАСІ Тема уроку: Прийшла зима....
Мета уроку: повторити й активізувати ЛО теми «Пори року» в усному мовленні учнів; удосконалювати навички аудіювання з теми «Зима....
Свято «А вже весна, а вже красна»
Весна. Не сама я прийшла, а привела Весняночку – дівчину – паняночку. Із дощиком і сонечком
Дитина прийшла до школи. Її серце переповнене радістю, надією, сподіванням....
Дитина прийшла до школи. Її серце переповнене радістю, надією, сподіванням. Як зберегти цю надію? Як підтримати інтерес, а навчання...
Клянемось! Ведучий Починаємо свій перший конкурс
Ведучий Кожна команда привела з собою багато вболівальників. Вони зайняли свої місця у залі. Перед початком гри вивчемо з вболівальниками...
Зима щедра святами
Обладнання: підручник, ілюстрації до свят, малюнки ялинок, слова до асоціативного куща, кросворд, олівці
Разом і в будні і в свята. Прийшла весна і принесла нам чудове свято....
Вас усіх у цім залі. Зібрала разом нас усмішка і святковий весняний настрій, любов і бадьорість, бажання дітей і мам бути разом –...
Минуло тепле літо. Прийшла золота осінь. Довго й непомітно підкрадалась...
Минуло тепле літо. Прийшла золота осінь. Довго й непомітно підкрадалась вона до наших садів,полів, лісів. Відцвітають барвисті осінні...
Що таке природа?
Погляньте у вікно, все що ви там бачите зима, дерева, кущі, птахи на гіллі назвіть, одним словом
Олег Буцень Чи є зима?
Анатолій Григорук «Той ще не музика, хто в дудку дме», «Хочеш бути щасливим, не будь лінивим»
Зима красуня, біла чарівниця. В ній стільки дива дивного й краси!
РЕЦЕНЗЕНТ: доктор педагогічних наук, професор Криворізького педагогічного університету В. О. КОМАРОВ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка