Тема: Інформаційні системи та їх роль в управлінні економікою Мета


Скачати 52.52 Kb.
Назва Тема: Інформаційні системи та їх роль в управлінні економікою Мета
Дата 11.04.2013
Розмір 52.52 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема: Інформаційні системи та їх роль в управлінні економікою

Мета: Ознайомитися зі структурою і властивостями економічної інформації.

Тип уроку: пояснення нового матеріалу.

Методичне забезпечення: роздатковий матеріал
Структура уроку

1. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

  • перевірка присутності учнів

  • перевірка готовності до уроку

2. ПОЯСНЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Оброблення інформації на ЕОМ потребує структуризації та формалізованого опису окремих її сукупностей. Роз­глядаючи структуру економічної інформації, виділяють її окремі елементи — прості й складні інформаційні одини­ці. Логічний підхід до структуризації дає змогу встанови­ти структурні елементи залежно від функціонального призначення інформації та її особливостей: реквізит, по­казник, інформаційне повідомлення, інформаційний ма­сив, інформаційний потік, інформаційну підсистему, ІС.

Економічна інформація має певну структуру незалеж­но від застосовуваних технічних засобів для її оброблення.



Структура економічної інформації
Структура розкриває побудову економічної інформації, ві­діграючи в ній ту саму роль, що і синтаксис у розмовній мові. З елементів інформації — одиниць нижчого рангу — утворюються складові сукупності — одиниці вищого ран­гу. Одиницями нижчого рангу є реквізити, а одиницею ви­щого рангу — ІС.

Реквізит — це логічно неподільний елемент. Такі еле­менти бувають двох видів: реквізити-основи та реквізити-ознаки.

Реквізити-основи кількісно характеризують конкрет­ні об'єкти управління, реквізити-ознаки — якісно. Рекві­зити-основи можуть бути кількісні, трудові, грошові (вар­тісні), абсолютні, відносні. Реквізити-ознаки можуть бути довідкові, групувальні, спеціальні.

Реквізит має певну самостійність й особливі риси. Так, він може входити в найрізноманітніші складові оди­ниці інформації, що належать до різних сутностей і ма­ють різну складність (як слово може входити до складу різних речень). Ця властивість реквізиту знаходить своє відображення у формі, що всебічно характеризує рекві­зит незалежно від його наявності у певній складовій оди­ниці інформації. Форма реквізиту включає найменуван­ня, структуру (формат), значення (сукупність значень). Найменування (ім'я) служить для звернення до нього і, як правило подається словом або групою слів. Наприклад, "табельний номер робітника". Це може бути також назва графи документа. При алгоритмізації та програму­ванні використовують скорочені імена — ідентифікато­ри, що мають обмежену довжину. Доцільно, щоб іденти­фікатор реквізиту був закріплений за ним незалежно від того, чи використовується цей реквізит у тій або іншій складовій одиниці інформації, у тій або іншій підсисте­мі. Це особливо важливо при створенні БД і для суміс­ності різних ІС.

Структура реквізиту — це спосіб подання його зна­чень. У структурі розрізняють довжину і тип. Довжина — кількість символів, що утворюють значення реквізиту. Вона може бути сталою або змінною. Наприклад, "Код це­ху" — 2 знаки, "Кількість зданих на склад деталей" — мо­же займати від однієї до семи позицій, "Найменування і характеристика матеріалу" — до 120 позицій.

Типи реквізитів залежать від видів значень. Найпоши­ренішими є чисельний, текстовий, логічний типи.

Значеннями реквізитів є послідовності символів (лі­тер, цифр, різних знаків і спеціальних позначень).

Під час оброблення інформації над реквізитами-основами виконують арифметичні операції, а за допомогою реквізитів-ознак здійснюють пошук інформації, її сорту­вання, вибірку, порівняння (логічні операції).

Однорідні за формою реквізити-ознаки, які мають різ­ні значення, об'єднують у номенклатури. Наприклад, но­менклатура виробів (продукції) - це набір значень кодо­вих позначень або найменувань виробів.

З реквізитів утворюється показник — структурна оди­ниця, що характеризує конкретний об'єкт управління з кількісного та якісного боків як сума реквізиту-основи і певної кількості реквізитів-ознак.

Показник — це мінімальна сукупність інформації, що має остаточний економічний зміст. Він характеризує пев­не економічне явище. На основі показників складають до­кументи. В документі може бути кілька показників. У конкретній системі показників відбивається вся господар­ська діяльність об'єкта і на їх основі здійснюється управ­ління цією діяльністю. Економічна інформація будь-яко­го об'єкта складається з інформаційних сукупностей — повного набору інформації, достатньої для всебічної ха­рактеристики об'єкта за певний проміжок часу.

Сукупність, інформації, достатньої для вироблення судження про конкретний процес (явище, факт), називається повідомленням.

Вхідні дані надходять на оброблення сформованими у вигляді інформаційних повідомлень. Повідомлення, зафіксоване на матеріальному носію відповідно до правил, які існують, та має юридичну силу, називається докумен­том. Документ має самостійне змістове значення і харак­теризується повним набором реквізитів та показників.

Реквізити і показники можуть розглядатися в укруп­нених сполученнях, що дає змогу виділяти інформаційну одиницю вищого рівня — інформаційний масив, який практично інтерпретує номенклатуру, об'єднує реальні значення реквізитів, що утворюють інформаційні пові­домлення.

Масив як структурна одиниця інформації набув про­відного значення за автоматизованого оброблення інфор­мації. Сукупність масивів, що стосуються однієї ділянки управлінської роботи, називається інформаційним пото­ком, а сукупність інформаційних потоків, які характе­ризують управлінську роботу, пов'язану з виконанням певної функції, — інформаційною підсистемою. Сукуп­ність інформаційних підсистем, що характеризують управління об'єктом, загалом, утворює ІС. Вона є структур­ною одиницею вищого рівня і цілком охоплює всю інформа­цію об'єкта (цеху, підприємства, установи, організації, галузі).

Під час проектування ІС необхідно враховувати такі властивості економічної інформації:

— вхідна інформація в основному фіксується в первин­ них документах, які не підходять для автоматичного вве­дення в ЕОМ, що зумовлює необхідність перезапису даних на машинні носії;

— ті самі вхідні дані використовуються багаторазово для здобуття показників у різних економічних розрізах для всіх служб і видів господарської діяльності;

— основна частина економічної інформації підлягає періодичному, регулярному обробленню;

— здобута похідна інформація часто використовується як вхідна при наступних розрахунках;

— економічна інформація характеризується триваліс­тю збереження.

Економічна інформація має задовольняти такі вимоги:

— точність — забезпечувати її однозначне сприйняття всіма споживачами;

— вірогідність — визначати допустимий рівень спот­ворення як вхідної, так і результатної інформації, на якому зберігається ефективність функціонування системи;

— оперативність — відображати старіння інформації з часом і втратою актуальності (цінності). Несвоєчасність надходження інформації зумовлює запізнення в прийнят­ті рішень.

  1. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Яка структура економічної інформації?

2. Що таке реквізит?

3. Що таке інформаційне повідомлення?

4. Що таке інформаційний потік?

5. Що таке інформаційна підсистема?

6. Що таке показник та інформаційна система?

  1. ПІДСУМОК УРОКУ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ. Конспект.

Схожі:

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ ТА УПРАВЛІННІ
Звертатись: вул. Набережна Леніна, 18 Центр консалтингу Дніпропетровського університету ім. А. Нобеля
ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ ТА УПРАВЛІННІ
Звертатись: вул. Набережна Леніна, 18 Центр консалтингу Дніпропетровського університету ім. А. Нобеля
ЕРЕНЦІЇ „Інформаційні технології в управлінні туристичною та курортно-рекреаційною...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ АКАДЕМІЇ УПРАВЛІННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ “АРІУ” ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ...
НФЕРЕНЦІЇ „Інформаційні технології в управлінні туристичною та курортно-рекреаційною...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ АКАДЕМІЇ УПРАВЛІННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ “АРІУ” ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ...
Тема. Об’єкти та інформаційні системи Мета
Мета: ознайомити учнів зі структурою інформаційної системи. Сформувати поняття учнів про Інформатику як науку та галузь діяльності...
Міністерство освіти та науки країни
НФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В УПРАВЛІННІ ТУРИСТИЧНОЮ І КУРОРТНО-РЕКРЕАЦІЙНОЮ ЕКОНОМІКОЮ”
КОМПЛЕКСНЕ КВАЛІФІКАЦІЙНЕ ЗАВДАННЯ №1
Поняття інформаційних технологій. Інформаційні технології в управлінні соціально-культурного сервісу і туризму
Дисципліна «Інформаційні системи та технології» ЗМ №2. Системи обробки...
Створити нову робочу книгу з ім’ям наступної структури: Ind1 група Прізвище варіант xls
Урок №4. Тема: Структура інформаційної системи. Апаратна та програмна...
Мета: ознайомити учнів із структурою інформаційної системи, основними пристроями апаратної складової інформаційної системи, їх функціями...
ВКАЖІТЬ НА ОСНОВНІ ВІДМІННОСТІ МІЖ НАСТУПНИМИ ТЕРМІНАМИ “ІНФОРМАЦІЙНІ...
Нформаційні системи (ІС) в широкому розумінні – будь-яка система обробки інформації. За галуззю застосування ІС можна розділити на...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка