Заняття: «Відео-технології мультимедіа. Формати відео файлів. Програмне забезпечення відеомонтажу»


Скачати 77.71 Kb.
Назва Заняття: «Відео-технології мультимедіа. Формати відео файлів. Програмне забезпечення відеомонтажу»
Дата 27.03.2013
Розмір 77.71 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема заняття: «Відео-технології мультимедіа. Формати відео файлів. Програмне забезпечення відеомонтажу»

Мета: Ознайомити учнів з відео-технологіями мультимедіа, форматами відео файлів та програмним забезпеченням відеомонтажу.

Тип уроку: комбінований

Структура уроку

  1. Організаційна частина

  2. Фронтальне опитування

  3. Вивчення нового матеріалу

4. Закріплення вивченого матеріалу

5. Підсумки уроку

6. Домашнє завдання

Фронтальне опитування:

  1. Що називають мультимедіа?

  2. Що називають аналоговим відеозображенням?

  3. Що називають цифровим відеозображенням?

  4. Як можна форматувати аналогове відеозображення?

  5. Які ви знаєте формати відеофайлів?

  6. Яким програмним забезпеченням можна редагувати відеозаписи?

Вивчення нового матеріалу

План

  1. Відеотехнології мультимедіа.

  2. формати відеофайлів.

  3. Програмне забезпечення відеомонтажу

1.Відеотехнології мультимедіа. У процесі змішування сиг­налів основні проблеми виникають з відеозображенням. Застосу­вання різних TV-стандартів (NTSC, PAL, SECAM), моніторів та відеоконтролерів вимагає різних підходів до вирішення цих проблем. Але в будь-якому випадку потрібна синхронізація зобра­жень

Настільні відеостудії, що є одним із прикладів застосування систем мультимедіа, дозволяють готувати суміщені відео-комп'ютерні кліпи, титри для відеофільмів та допомагають в процесі монтажу кінофільмів. Але вони не дозволяють обробляти та, редагувати аналогове зображення.

Для того, щоб обробка та редагування аналогового зобра­ження стали можливими, його необхідно оцифрувати та ввести до пам'яті комп'ютеру. Для цього призначені плати захоплення (capture board, frame grabbers).

Оцифрований кадр можна змінювати в процесі інтерактивної екранної обробки (в межах дозволу відеоадаптеру), наприклад, редагувати графічним редактором (видаляти або додавати деталі, змінювати кольори та масштаби, додавати спецефекти мозаїки та інверсії тощо). Оброблені кадри можна записати на диск у графічному форматі, а потім взяти за реалістичний нерухомий фон для комп'ютерної анімації. Можлива покадрова обробка початко­вого зображення та виведення його назад на відеоплівку для створення псевдореалістичного мультфільму.

Оцифровування аналогових сигналів або породжує величезні масиви даних, або призводить до втрати якості зображення.

Запис послідовності кадрів у цифровому вигляді потребує великих обсягів зовнішньої пам'яті: оскільки частота кадрів у NTSC - 30 кадрів/с, а в PAL/SECAM - 24 кадри/с, то для запам'ятовування 1 с повнокольорового екранного відео потрібно 20-30 Mb. До того ж послідовність кадрів потрібно вивести на екран у відповідному темпі - близько ЗО Mb/s. А такої швидкості передавання інформації не має жодний з існуючих зовнішніх запам'ятовуючих пристроїв. Щоб виводити на екран комп'ютеру оцифроване відео, доводиться йти на зменшення обсягу переданих даних (виведення зменшеного зображення в невеликому вікні, зниження частоти кадрової розгортки до 10-15 кадрів/с, зменшення кількості біт/піксель), тобто - на погіршення якості зображення.

Більш радикально проблеми пам'яті та пропускної здатності розв'язують за допомогою методів стискання/розгортання даних, які дозволяють стискати інформацію перед записом на зовнішній пристрій, а потім зчитувати та розгортати в реальному режимі часу при виведенні на екран.

2.Далі розглянемо найбільш відомі формати відеофайлів.

AVI (Audio-Video Interleaved) - один з найпоширеніших медіаконтейнера для операційних система Windows. Цей формат може містити в собі інформацію чотирьох типів: відео, аудіо, текст і midi. У цей контейнер може входити відео різних форматів від MPEG-1 до MPEG-4. AVI має велику кількість різновидів за внутрішньою структурою і може відтворюватися на смартфонах, комунікаторах і інших пристроях. Медіаконтейнера AVI не накладає ніяких обмежень на тип використовуваного кодека.

WMV (Windows Media Video) - цифровий відео формат, створений і контрольований компанією Microsoft. WMV файли можуть містити аудіо-та відео дані, упаковані за допомогою кодеків Windows Media Audio (WMA) і Windows Media Video (WMV).

MOV - цей формат розроблений компанією Apple для QuickTime медіа плеєра. Для відтворення подібних файлів необхідно мати QuickTime плеєр або плеєри з уже встановленими кодеками MOV. Формат може містити відео, анімацію, графіку, 3D. Даний формат підтримує будь-які аудіо-і відеокодеки.

ASF (Advanced Streaming Format) - потоковий формат від Microsoft. Заснований на MPEG-4 і сіпользуется для передачі відео з низьким і середнім бітрейтом в Інтернет. ASF являє собою мультимедіа контейнер, що підтримує практично всі відеокодеки.

MPEG (Moving Pictures Experts Group) - відеофайли, в яких міститься відео, закодоване за допомогою стандартів Mpeg1, Mpeg2, Mpeg3, Mpeg4. Технологія MPEG використовує потокове стиснення відео, при якому обробляється не кожен кадр окремо, а аналізуються зміни відеофрагментів і видаляється надмірна інформація. MPEG-1 - являє собою формат для зберігання аудіо і відео даних на мультимедіа носіях. Формат MPEG-4 звичайно використовується для обміну і передачі відео-файлів в Інтернеті, відеотелефонії, електронних інформаційних виданнях і т.п. У цьому форматі використовується роздільне стиснення для аудіо та відео записів. MPEG-4 розрахований на дуже низькі потоки даних.

3.Відеоредактор

Відеоредактор - це програма, що включає в себе набір інструментів, які дозволяють редагувати відео-файли на комп'ютері. Відеоредактор дозволяє працювати з відео-файлами в залежності від набору інструментів і його можливостей.

Sony Vegas 9.0 - професійна програма для многодорожечной запису, редагування і монтажу відео і аудіо потоків.Інструменти, що містяться в 'Vegas Pro', дають можливість редагування, і обробки в реальному часі форматів DV, AVCHD, HDV, SD / HD-SDI і XDCAM ™, точну коригування аудіо, створення об'ємного звуку і двошарових DVD.


Інтерфейс програми Sony Vegas

Ви можете пропалити Blu-ray диски прямо з таймлайн для збереження запису у високій якості. Створення стандартних DVD зі складним відео, субтитрами, багатомовним меню і додавання коментарів не складе ніяких труднощів.Підтримка 4КVegas Pro 9 повністю підтримує розміри кадру до 4096х4096.Стандарт зображення 4К для цифрового кінопроецірованія складає 4096х2160 пікселів. Цей рівень дозволу дає більше деталей і гнучкості для панкропірованія. Він ідеальний для композитинга і роботи над відеоефектами, і передбачає високоякісний фінальний результат. Vegas Pro 9 також повністю підтримує файли RED ONE ™. Ви можете відкривати і редагувати. R3d файли прямо на таймлініі, як з будь-яким іншим відеофайлом.Вишукані світлові ефектиVegas Pro 9 включає в себе більше 190 настроюваних відеоефектів, включаючи нову колекцію сучасних світлових ефектів. Нові у версії 9 - Блиск, Промені, Расфокус, Зоряний пил, М'який контраст, і Заливка. Вони дозволяють моделювати вплив світла через вашого джерела, створювати кольорові підсвічування, змінити фокус вашого кадру, і це не все.Новий перехід - Gradient WipeВідеопроцессінг 32-біт з плаваючою точкою - покращеноПрацюйте в 8-бітному режимі на швидкості, а потім переходите на 32-біт з плаваючою точкою для додаткової точності в ході остаточного рендеринга без яких-небудь змін рівнів або контрастності. Цей режим дозволяє вам скористатися перевагами поліпшеної колірної гами, більш яскравими квітами, зменшеними діапазонами градієнтів і постерізациі для більш плавного переходу кольорів, лінійності світла для оптично правильних композицій, а також безліч інших поліпшень точності.Робочий простір - більш темна колірна палітраІнтерфейс Vegas Pro 9 збагачений новою колірною схемою, яка забезпечує оптично нейтральне оточення для оптимізованого перегляду квітів і збільшення комфорту при роботі в затемненій монтажної студії.Нові розміщення за умовчанням (layout)Vegas Pro 9 дає вам можливість мати декілька розміщень за замовчуванням для вікон, розподілених для різних монтажних завдань. Ці розміщення можуть бути змінені і збережені для по-справжньому персоналізованого робочого простору, створеного для вашого стилю роботи. Нові у версії 9 - розміщення для аудіомікшірованія і кольорокорекції.

4. Закріплення вивченого матеріалу

Запитання

1. Які є формати відеофайлів?

2. Що називають відеоредактором?

3. Для чого призначена програма Соні Вегас?

5. Підсумки уроку

Узагальнення поданого матеріалу

6. Домашнє завдання

Повторити конспект, записаний у зошиті


Роздатки

Тема заняття: «Відео-технології мультимедіа. Формати відео файлів. Програмне забезпечення відеомонтажу»

Мета: Ознайомити учнів з відео-технологіями мультимедіа, форматами відео файлів та програмним забезпеченням відеомонтажу.

Pinnacle Studio HD Ultimate Collection

Pinnacle Studio HD Ultimate Collection - популярна програма для редагування відео з підтримкою HD відео, включаючи Blu-ray і AVCHD.

Деякі особливості:

• Імпорт відео і фотографій з відеокамер, цифрових камер, телефонів, DVD-дисків і тд

• Редагувати HD відео з ультра-високою швидкістю при використанні AVCHD і H.264 форматів

• Створення титрів, DVD меню з застосуванням ефектів і більше 80 шаблонів для монтажу

• Захоплення зі стоп-кадром для створення приголомшливих анімаційних ефектів і ефектів прискорення

• Запис дисків Blu-ray, HD DVD, DVD

Corel VideoStudio Pro X4 14

Компанія Corel випустила нову версію програми VideoStudio Pro X4, раніше відому як Ulead VideoStudio Pro. Ця програма призначена для обробки відео і позиціонується як просте рішення для домашніх користувачів.

Можливості VideoStudio Pro X4:

* Імпорт з HDV, AVCHD, Blu-ray дисків і JVC HD відеокамер

* Збереження відео в якості HD MPEG-4 файлів для інтернету з стисненням H.264 кодека* Експорт HD роликів на DVD або Blu-Ray диски з BD-J активацією

* Професійні шаблони для HD відео від RevoStock

* Музика студійної якості, заголовки, переходи й ефекти в режимі реального часу

Миксер. Домашня відеостудія

Програма "Миксер: Домашня відеостудія" допоможе створити власний фільм в найкоротші терміни і при мінімумі зусиль.

Особливості програми:

Зручний інструмент для створення відеофільмів.

Максимальна автоматизація.

Більше 30 музичних і відеостілей.
Sony vegas pro

Sony vegas Pro 10 - один із самих зроблених інструментів для відео та аудіо монтажу. Vegas пропонує величезне число відео і аудіо доріжок, кожна з яких має свою пару, просунуті інструменти для твори музики. Зручний і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс програми Sony vegas поєднується з величезним функціональним запасом.

Цей редактор підтримує роботу з відео з роздільною здатністю до 4096x4096, що значно розширює потенціал творців відеоматеріалів.

Захоплення, імпорт, експорт:

Підтримка гігапіксельних зображень

З Vegas Pro 10 ви можете панорамувати, сканувати, обрізати екстремально великі зображення для створення кінопоследовательності, відповідної дозволу HD. Vegas Pro 10 також підтримує стоп-кадри відео з камкордерів професійного рівня і нерухомих камер, які з'єднують кілька фотографій разом для створення одного великого зображення.

Схожі:

ТЕМА УРОКУ
Навчальна: Ознайомити учнів з відео-технологіями мультимедіа, форматами відео файлів та програмним забезпеченням відеомонтажу
Аудіо-технології, мультимедіа. Формати аудіо файлів. Програмне забезпечення...
Мета: ознайомити учнів з аудіо технологіями, форматами аудіо файлів та програмним забезпеченням для роботи
Розробка аудіо та відео, створення кліпів. Збереження та публікація...
Мультимедійні програвачі. Засоби перетворення аудіо- та відеоформатів. Додавання відеокліпів, звукових ефектів та мовного супроводу...
Тема : Програма для відеомонтажу. Інтерфейс програми. Робота з відеозаписами. Мета
Мета: Ознайомити із програмним забезпеченням для обробки відеозаписів та їх інтерфейсом. Сформувати уміння роботи із відео
Тема : Програма для відеомонтажу. Інтерфейс програми. Робота з відеозаписами. Мета
Мета: ознайомити із основними елементами інтерфейсу та головними функціями програми для роботи з відео
Короткі теоретичні відомості. Основні терміни Збірник (Сборник)
Мета: формування практичних навичок створення відеокліпів із світлин, зображень, відео та звукових фрагментів, синхронізовувати відео-...
067-9603101 (Галина Гузьо). К витки на концерти Павла Табакова «Мій...
Перед стартом туру «Мій світ» Павло Табаков представив ексклюзивне відео з репетиції (+ ВІДЕО)
Програми роботи гуртка МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЗАНЯТТЯ ГУРТКА
У методичній розробці заняття «Програмне забезпечення для опрацювання мультимедійних даних Windows Movie Maker. Створення кліпів»...
План-конспект виховного заходу «Рідні, але чужі»
Методико-дидактичне забезпечення уроку: статті концепції ООН про права дитини, аркуші паперу, ватмани, маркери, комп’ютерні презентації...
Тема. Програмне забезпечення комп’ютерних систем Мета
Обладнання й матеріали: Комп’ютерний клас обладнаний в мережу, програмне забезпечення
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка