Спадковий апарат еукаріотичних клітин. Вітаміни. Мітохондрії


Скачати 337.92 Kb.
Назва Спадковий апарат еукаріотичних клітин. Вітаміни. Мітохондрії
Сторінка 1/4
Дата 18.03.2013
Розмір 337.92 Kb.
Тип Реферат
bibl.com.ua > Химия > Реферат
  1   2   3   4
Київський Національний Університет імені «Тараса Шевченка»

Реферат на тему: «Спадковий апарат еукаріотичних клітин. Вітаміни. Мітохондрії».

Виконала:

Учениця першого курсу

Другої групи

Зубко Катерина

Київ - 2012

План

  1. Порівняйте будову і хімічний склад молекул ДНК і РНК. Яка їх роль в клітині?

  2. Що таке фрагменти Оказакі? Чому вони утворюються при реплікації ДНК?

  3. Які типи репарацій ДНК існують в клітині?

  4. Чому надмірне перебування на сонці шкідливе для людини?

  5. Біосинтез білку. Етапи біосинтезу білку: транскрипція та трансляція.

  6. Особливості будови та функції рибосом.

  7. Будова та функції клітинного ядра.

  8. Яким чином організована ДНК в ядрі? Назвіть структури, які вона при цьому утворює.

  9. Опишіть будову хромосоми і назвіть функції, що виконує кожна з її складових.

  10. Що таке політенні хромосоми?

  11. За якими принципами побудована сучасна класифікація хромосом?

  12. Розкрийте поняття “ідіограма” та “хромосомна карта”.

  13. Яке значення для клітини має фермент теломераза?

  14. Визначте особливості хімічного складу та структурної організації ядерної оболонки.

  15. Як вирішується проблема транспорту між каріоплазмою та цитоплазмою?

  16. Яку будову мають ядерні пори?

  17. Охарактеризуйте біологічну роль ядерної ламіни.

  18. Визначте хімічний склад ДНК.

  19. Визначте поняття реплікації, транскрипції, процесінгу та трансляції.

  20. Дайте характеристику білкам гістонам та їх участі у структурній організації та регуляції активності ДНК.

  21. Дайте визначення хроматину. Які типи хроматину ви знаєте? Чим зумовлений розподіл хроматину на типи?

  22. Охарактеризуйте хімічний склад та функції ядерця.

  23. Охарактеризуйте структурну організацію рибосом та їх роль в процесах біосинтезу білка.

  24. Які основні етапи можна виділити в процесі біосинтезу білка?

  25. Дайте визначення поняття клітинного циклу.

  26. Чим визначається періодизація клітинного циклу.

  27. Охарактеризуйте інтерфазу та її періоди.

  28. Які типи клітинного поділу ви знаєте?

  29. Охарактеризуйте процес мітотичного поділу.

  30. Дайте порівняльну характеристику хімічному складові та структурній організації зовнішньої та внутрішньої мітохондріальних мембран.

  31. Хімічний склад мітохондріального матриксу.

  32. Визначте функції мітохондрій в клітині.

  33. На чому базується корелятивний зв’язок між морфологічними особливостями будови мітохондрій та рівнем активності клітини.

  34. Що таке кристи та їхня функція.

  35. За якими критеріями класифікують вітаміни?

  36. Визначте біологічну роль вітамінів.

  1. Порівняйте будову і хімічний склад молекул ДНК і РНК. Яка їх роль в клітині?



А. Дезоксирибонуклеї́нова кислота ́ (ДНК) — один із двох типів природних нуклеїнових кислот, який забезпечує зберігання, передачу з покоління в покоління і реалізацію генетичної програми розвитку й функціонування живих організмів. Основна роль ДНК в клітинах — довготривале зберігання інформації про структуру РНК і білків.
Б. РНК (рибонуклеїнова кислота) — клас нуклеїнових кислот, лінійних полімерів нуклеотидів, до складу яких входять залишок фосфорної кислоти, рибоза (на відміну від ДНК, що містить дезоксирибозу) і азотисті основи — аденін, цитозин, гуанін (на відміну від ДНК, що містить замість урацила містить тимін). РНК містяться головним чином в цитоплазмі клітини. Ці молекули синтезуються в клітинах всіх клітинних живих організмів, а також містяться в віроїдах та деяких вірусах. Основні функції РНК в клітинних організмах — шаблон для трансляції генетичної інформації в білки та поставка відповідних амінокислот до рибосом. В вірусах є носієм генетичної інформації (кодує білки оболонки та ферменти вірусів). Віроїди складаються з кільцевої молекули РНК та не містять в собі інших молекул. Існує гіпотеза світу РНК, згідно з якою, РНК виникли до білків й були першими формами життя.

2. Що таке фрагменти Оказакі? Чому вони утворюються при реплікації ДНК?
А. Фрагмерти Оказакі це відносно короткі фрагменти ДНК (з РНК-праймером на 5 кінці), які утворюються на залишеному ланцюгу в процесі реплікації ДНК. Довжина фрагментів вміщує приблизно 1000-2000 нуклеотидів, і зазвичай 100-200 нуклеотидів в еукаріотах.
Б.  Вільні трифосфати дезоксирибонуклеотидів своїми азотистими основами за допомогою ДНК-полімерази приєднуються водневими зв'язками до одиночного ланцюга ДНК відповідно згідно комплементарності, тобто, А-Т, Ц-Г. Сусідні нуклеотиди зв'язуються між собою фосфорними залишками й утворюють новий ланцюг ДНК. При цьому необхідні іони Mn2+ або Mg2+. Фермент приєднує дезоксирибонуклеотиди тільки в напрямку 5'→3', тобто від вуглецевого кінця   5' до вуглецевого кінця 3' нуклеотидів. Нова нитка називається ведучою. На паралельній матричній нитці утворюються короткі ділянки реплікації ДНК – фрагменти Оказакі (реплікони) також у напрямку 5'→3'. Пізніше вони з'єднуються разом ферментом лігазою, утворюючи відстаючу нитку. На ній спочатку виникає короткий ланцюг РНК, комплементарний відповідному ланцюгу ДНК. Він називається РНК-праймером і складається з 10-60 нуклеотидів. Праймер утворюється тому, що ДНК-полімераза не може ініціювати синтез нової нитки ДНК на відстаючому ланцюгу, а лише забезпечувати її ріст. Праймери потім видаляються, а звільнені ділянки заповнюються дезоксирибонуклеотидами. На місці праймерів і виникають фрагменти Оказакі. Іноді виникають помилки в приєднанні нуклеотидів. Вони видаляються ДНК-полімеразою, яка з цією метою знову зв'язується з молекулами ДНК.
3. Які типи репарацій ДНК існують в клітині?
А. РЕПАРАЦІЯ ДНК (лат. reparatio — відновлення) — процес виправлення ушкоджень ДНК, зумовлених дією різних хімічних і фізичних факторів
Б. Вважають, що існує не менше шести типів ферментів цієї групи. Серед них ферменти, які видаляють дезамінований цитозин, дезамінований аденін, алкіловані основи різних типів та ін. Так, в ДНК можуть відбуватися зміни, зумовлені хімічною лабільністю цитозину у водневому середовищі. Залишки цитозину спонтанно, дуже повільно втрачають свою аміногрупу внаслідок гідролізу і перетворюються на залишки урацилу, який зазвичай відсутній в ДНК. Дезамінування цитозину є потенційно мутагенним, оскільки урацил, що утворився, є комплементарним аденіну, а отже, один із дочірніх ланцюгів буде містити УА-пару основ замість ЦГ-пари:


Коли новий ланцюг ДНК, що містить неправильний залишок А, у свою чергу реплікується, то в комплементарному ланцюгу на цьому місці з’явиться Т. Унаслідок цього дочірня дволанцюгова ДНК буде містити пару А–Т у тому положенні, де в материнській ДНК до ушкодження знаходилася пара Г–Ц. Ця мутація виправляється під дією репараційної системи, яка розпізнає чужерідний урацил у молекулі ДНК. Спочатку репаруючий фермент — урацил-ДНК-глікозилаза видаляє шляхом гідролізу неправильну основу, тобто урацил з ушкодженого ланцюга, утворюючи пентозо-фосфатний ланцюг без азотистої основи. Потім специфічна ендонуклеаза розпізнає цей факт і розщеплює 3′,5′-фосфодіефірний зв’язок поруч з відсутньою основою, і далі ДНК-полімераза вбудовує цитозин на місце видаленої основи. Завершує Р. ДНК-лігаза, що ковалентно зшиває розрив у ланцюгу ДНК. Аналогічним чином унаслідок дезамінування під дією азотистої кислоти, яка утворюється із нітритів і нітратів, аденін перетворюється на гіпоксантин, а гуанін — на ксантин, які виділяються із ДНК також за допомогою специфічних ферментів, після чого Р. продовжують ДНК-полімераза і ДНКлігаза. Крім азотистої кислоти, відомі інші хімічні мутагени — інгібітори синтезу ДНК, вільні радикали, радіотоксини, аналоги пуринових і піримідинових основ, деякі антибіотики.

Р. необхідна для зберігання нативної структури генетичного матеріалу протягом усього життя організму. Тому в процесі еволюції у клітинах з’явилося багато різних механізмів, які забезпечують їх виживання і сприяють зменшенню проявів мутацій.
4. Чому надмірне перебування на сонці шкідливе для людини?

А. Про те, що без сонця неможливе життя на землі, ми знаємо з самого раннього дитинства. У сонячні дні поліпшується настрій і самопочуття, підвищується працездатність, активізується обмін речовин. А вже як радує гаряче літнє сонечко після довгої похмурої зими. Хочеться нескінченно довго купатися в його теплих, ласкавих променях.

Але, чи так це безпечно? І чи не несе сонячне світло небезпеки для організму людини? Дослідження вчених однозначні - сонце стає з кожним роком все агресивніше і небезпечніше, а непомірне перебування під ультрафіолетовими променями може призвести до незворотних наслідків для людського здоров'я.

Найпоширенішою проблемою, пов'язаною з сонцем є, звичайно ж, сонячні опіки . І сьогодні це не просто небезпека спалити верхній шар шкіри, можна також отримати і опік сітківки ока. Цікаво, що найбільш небезпечним часом є не тільки весна, але й час, коли лежить сніг. Небезпечні також і місця з великою кількістю відбиваючих поверхонь, наприклад, морське узбережжя, адже і вода, і білий пісок відображатимуть яскраве сонце, створивши небезпеку для очей.

Крім того, сонце небезпечно влітку можливістю перегріву, а також сонячного удару. І коли настане сезон відпусток, кожному потрібно чітко пам'ятати, що лікарі настійно рекомендують відмовитися від перебування на відкритому сонці з 12 до 15 годин дня, адже саме в цей час сонячна радіація вважається найнебезпечнішою. ​​

Захист від сонця очей

Захистити очі від шкідливого впливу сонця просто, достатньо придбати сонцезахисні окуляри. Сучасні якісні пластикові окуляри також добре захищають очі від агресивного впливу сонця, як і скляні. Але якщо ваші пластикові окуляри все ж виявилися неякісними і ви відчуваєте в них дискомфорт, то краще зніміть їх зовсім. Краще придбати зморшки навколо очей, ніж втратити зір.

Першими ознаками опіку сітківки ока або як ще називають цю проблему "сніжної сліпоти", є різь в очах, зниження якості видимості, а також виражений дискомфорт очей. Якщо симптоми не проходять і після того, як ви пішли з вулиці, то потрібно звернутися до лікаря.

З подібними проблемами можуть зіткнутися і ті, хто носить незатемнені звичайні пластикові окуляри, тому що вони можуть пропускати ультрафіолет. Тому надягати їх при яскравому сонячному світлі потрібно тільки в разі потреби.

Захист від сонця шкіри

Сучасна індустрія косметики пропонує безліч різноманітних засобів, що включають в себе захисні UV-фільтри. На такій косметиці зазвичай вказується коефіцієнт їх захисту, і чим менше цифра, тим нижчий ступінь захисту.

Проте в спекотний полудень навіть такого засобу може бути недостатньо, тому краще наслідувати рекомендацій лікарів і уникати попадання під прямі сонячні промені в полуденний час.

Багато виробників сьогодні радять перед початком курортного сезону "підфарбує" шкіру з допомогою автозагара, проте ця процедура буде тільки косметичної й допоможе комфортно почувати себе на пляжі, не захищаючи від шкідливого впливу сонця. І якщо опіку вам все ж вдалося уникнути, довгостроково перебувала на сонці шкіра обов'язково постраждає від осушення, а значить, потребуватиме додаткових зволожуючих засобах, якими варто запастися заздалегідь.

Способи захисту від сонця

Навесні бережіть не тільки і не стільки відвикли від сонця шкіру, а й очі. Коли стане тепліше, віддайте перевагу світлим просторим одяг, що закриває основну частину шкірних покривів. Бережіть і голову від перегріву, особливо на пляжі нагоді крислатий капелюх.

Не засмагайте опівдні! А дітям найкраще відпочивати на березі водойми під пологом дерев. У подорожуючих на автомобілі є можливість захопити з собою тент з природних матеріалів, під яким у разі потреби легко сховатися від пекучих променів сонця.

Після купання потрібно обов'язково витиратися рушником, так як краплі води, що залишилися на тілі, як мініатюрні лінзи можуть спровокувати опік. Крім того, збираючись на пляж потрібно максимально відмовитися від косметики, так як вона може призвести до несподіваних шкірних реакцій.

Сучасні медики настійно рекомендують нам змінити ритм життя, хоча б під час літніх відпусток. Для цього чудово підійде раніше пробудження і сієста - денний відпочинок, але не під сонцем на пляжі, а в тіні або в добре провітрюваному приміщенні.

Правильне харчування

Як завжди з приходом тепла ми починаємо вживати більшу кількість рідини, і це скоєно природно. Але, в більшості своїй ця рідина - це солодкі газовані води та соки, що містять велику кількість вуглеводів. Влітку ж слід знизити загальну калорійність продуктів, віддаючи перевагу чистій питній воді та рибі, відмовляючись від жирного м'яса.

Якщо трапилася екстрена ситуація

Зазвичай такі ситуації трапляються саме тоді, коли ми до них зовсім не готові. Приміром, далеко від цивілізації заглохла машина або екскурсійний автобус. А навіть всього годинна прогулянка по розпеченому узбережжя, може не тільки зіпсувати довгоочікуваний відпочинок, а й плачевно позначитися на здоров'я, особливо дітей.

Ідеальним рішенням буде розташуватися в тіні автобуса, але якщо вам все ж безпечніше залишатися в машині , то вікна з сонячної сторони потрібно обов'язково завісити. Ідеальним матеріалом буде спеціальна металізована плівка, якій потрібно запастися заздалегідь, але і будь-яка світла тканина підійде. Перебуваючи в машині, двері потрібно тримати відкритими.
  1   2   3   4

Схожі:

Тема: Вивчення різноманітності ротових апаратів та грудних ніг у комах
«Ротовий апарат чорного таргана (гризучо-жувального типу)», «Ротовий апарат бджоли(гризучо-смоктального типу», «Ротовий апарат метелика...
Математика і вітаміни
Даний посібник містить відомості про вітаміни і задачі, які розв’язуються за допомогою пропорції. Матеріал відповідає чинній програмі...
Будова клітин прокаріот і еукаріот
Обладнання: таблиці-схеми будови клітин рослин, тварин, бактерій, грибів; світловий мікроскоп, мікропрепарати: "Луска цибуля", "Мукор",...
Тема: Будова статевих клітин. Форми розмноження організмів
Закріпити раніш отримані знання про будову статевих клітин. Вміти робити порівняльну характеристику
РОЗДІЛ 3 СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД ЖИВОГО СВІТУ
Великі організми, які ми звикли бачити навколо себе – багатоклітинні, що складаються з багатьох клітин, наприклад, тіло людини побудовано...
Лекція №5 Тема : Цитологія наука про будову і функції клітин
Мета: навчальна: розглянути основні методи цитологічних досліджень та загальний план будови клітин, сформувати поняття про основні...
Уроку: Урок: Тема: Зрілий вік. Розвиток статевих клітин. Оваріальний і менструальний цикли
Мета: ознайомити учнів з особливостями зрілого віку, розвитком статевих клітин, оваріальним і менструальним циклом: розвивати вміння...
Тестові завдання до розділу
Які функції в організмі людини виконують вітаміни, мінеральні речовини і вода? Поміркуй і з’єднай стрілками
Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
У хворого гострий панкреатит. Які прапарати повинен призначити лікар, щоб уникнути аутолізу підшлункової залози?
ПОЛОЖЕННЯ про Спадковий реєстр I. Загальні положення
Конвенцією про запровадження системи реєстрації заповітів (далі Конвенція), про заведені спадкові справи та видані свідоцтва про...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка