РОСЛИНИ НАШОЇ ШКОЛИ Пеларгонія В нашій школі налічується близько 6 видів пеларгонії


Скачати 88.11 Kb.
Назва РОСЛИНИ НАШОЇ ШКОЛИ Пеларгонія В нашій школі налічується близько 6 видів пеларгонії
Дата 18.12.2013
Розмір 88.11 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
РОСЛИНИ НАШОЇ ШКОЛИ

Пеларгонія

В нашій школі налічується близько 6 видів пеларгонії: Пеларгонія рожева (Pelargonium roseum ), Пеларгонія запашна (Pelargonium graveolens, Пеларгонія ароматна (Pelargonium odorantissimum ), пеларгонія кучерява (Pelargonium crispum) Пеларгонія голівчата (Pelargonium capitatum At. ) пеларгонія томентосум (повстяна, кімнатні герань) (Pelargonium tomentosum ).



Українська назва Пеларгонія (Герань)
Російська назва Пеларгония
Латинська назва Pelargonium
Родина Геранієвих - Geraniaceae
Батьківщина Південна Африка, Австралія, Закавказзя, Мала Азія
Легкість вирощування Для початківців
Період декоративності Цілий рік

Рід Пеларгонія налічує близько 250 видів багаторічних трав'янистих або напівчагарникових рослин. Батьківщиною більшості з них є Південна Африка, деякі види в дикорослому стані зустрічаються в Австралії, Закавказзі і Малій Азії. Як ефіромасляну рослина деякі види пеларгоній культивують в Іспанії, Італії, Франції, Болгарії, Марокко, Алжирі, Єгипті, а також в південних республіках колишнього СРСР. У кімнатній культурі ці види пеларгонії також набули поширення, перш за все завдяки своїм декоративним властивостям.

Всі види пеларгоній прийнято розділяти на 4 групи: зональні, домашні (царські), плющеподібні і запашні (рожеві) пеларгонії.

Цілющими властивостями володіють декілька видів пеларгонії, з яких найбільш відомі пеларгонія рожева, пеларгонія запашна, пеларгонія ароматна і пеларгонія голівчата. Всі вони відносяться до групи запашних пеларгоній і вирощуються для отримання ефірного масла, яке знаходить застосування в ароматерапії. Крім того, для лікування деяких захворювань можна використовувати свіже листя перерахованих рослин. Види пеларгоній, що відносяться до інших груп, вирощуються тільки для прикраси інтер'єру або як садові рослини і у фіто- і ароматерапії не використовуються.



Пеларгонія рожева (Pelargonium roseum ) - гібрид декількох видів пеларгонії, відомий також під назвою "герань рожева". Рослина багаторічна, з прямим, стеблом, що сильно галузиться, досягає 1,5 м у висоту і з віком дерев'яніє. Листя черешкове, з прилистками. І листя, і стебло покриті простими і залозистими волосками. Ефірне масло, що міститься в них, за запахом нагадує трояндове. Квітки невеликі, п'ятипелюсткові, неправильної форми, зібрані в суцвіття-зонтик.

Рослину вирощують в Іспанії і на півдні Франції (остання виготовляє щорічно до 150 т ефірного геранієвої олії, причому вона вважається найякіснішою зі всіх представлених на світовому ринку сортів).

Пеларгонію рожеву культивували також в деяких республіках колишнього СРСР (перший успішний досвід широкомасштабного вирощування цього виду відноситься до 1929 р., коли плантації рослини з'явилися в Грузії). Із-за кліматичних умов пеларгонію вирощували як однорічну рослину, висаджуючи щорічно живців, що не перешкодило добитися значних успіхів. У 1940-і рр. потреба в геранієвій олії в СРСР цілком задовольнялася за рахунок внутрішніх виробників, а в даний час цей продукт імпортується.



Пеларгонія запашна (Pelargonium graveolens ) - вічнозелена багаторічна напівчагарникова рослина із стеблом світло-зеленого кольору, що сильно галузиться. На батьківщині, в Південній Африці, рослини нерідко досягають 1,5-2 м у висоту. Листя черешкове, чергове, пальчасто-лопатеве. Листові пластинки досягають 7,5 см завширшки і 5 см в завдовжки. Стебло і листя опушені, в залозистих волосках міститься ефірна олія, тому вони володіють характерним ароматом. Квітки дрібні, п'ятипелюсткові, зібрані в суцвіття-зонтики, розташовані на прямих квітконосах завдовжки близько 10 см. Забарвлення квіток лілово-рожеве, особливої декоративної цінності вони не мають. Пеларгонія запашна невибаглива і при належному догляді добре росте в кімнатних умовах.



Пеларгонія ароматна (Pelargonium odorantissimum ) - невисока (до 30 см) багаторічна рослина з дрібними квітками білого кольору. Пагони і листя мають ніжний яблучний аромат.



Пеларгонія голівчата (Pelargonium capitatum At. ) - багаторічна трав'яниста рослина із стеблом, що галузиться, заввишки до 90 см і лопатевим листям, покритими волосками. Ефірна олія, що міститься в них, має аромат троянди. Квітки невеликі, рожево-лілового кольору.

Крім перерахованих видів, до групи запашних пеларгоній відноситься пеларгонія кучерява (Pelargonium crispum) з листям, що має лимонний аромат, і пеларгонія томентосум (повстяна, кімнатні герань) (Pelargonium tomentosum ), така, що володіє ароматом перцевої м'яти. Всі запашні пеларгонії не відрізняються красою квіток, але, не дивлячись на це, можуть знайти своє місце на підвіконні поряд з іншими кімнатними культурами. Їх різьблене листя достатньо декоративне, і при дотриманні умов вирощування пеларгонії зберігають красу протягом всього року.



Ампельна герань - це гібриди пеларгонії щитовидної (Pelargonium peltatum ). Недбало спадаючі або повзучі пагони до 80 см завдовжки з щитковидним п'ятилопатевим глянсуватим листям, схожим на листя плюща. Прості або махрові зірчасті квітки звичайно рожевих або червоних тонів, іноді білих або ясно-зелених, зрідка з червонуватою облямівкою. Переважно їх вирощують в підвісному кошику або на підставці.

На перший погляд може здатися, що вирощування пеларгонії в кімнатних умов не складає особливих труднощів. Дійсно, ця рослина невибаглива, але проте вона розвиватиметься краще, якщо дотримуватися певних умови.

Найбільш вимогливі всі види пеларгоній до освітленості. При недоліку світла їх пагони витягуються і деформуються, листя і квітки стають дрібнішими. Навіть якщо рослина вирощується не через декоративні, а заради цілющих властивостей, їй необхідно створити нормальні умови. Горщик з пеларгонією краще всього розмістити на підвіконні на південній або південно-східній стороні або в безпосередній близькості від нього. Світло повинне бути яскравим і разом з тим розсіяним, а в літній час рослину краще притіняти від прямих сонячних променів. Якщо є можливість винести горщик з пеларгонією на свіже повітря (на балкон або терасу), не слід забувати про це правило. Якщо на вікні частина сонячних променів поглинається склом, то на відкритому просторі вони безперешкодно освітлюватимуть пеларгонію, що може знищити молоді пагони і листя.

Взимку природного освітлення може бути недостатньо для нормального розвитку пеларгонії, тому рекомендується застосовувати штучне підсвічування, підсвічувати рослини лампами денного світла. Вони повинні знаходиться на відстані не менше 40 см від верхівок пагонів, щоб не було опіків.

Температура повітря в кімнаті, де міститься пеларгонія, повинна бути помірною. Краще всього рослина почуває себе при температурі 18-24°С. Взимку пеларгонію слід оберігати від протягів і переохолодження кореневої системи. Якщо горщик стоїть на підвіконні, краще помістити його на підставку з пінопласту, яка допоможе зберегти рослину і від холодного повітря з вулиці, і від гарячого центрального опалювання, що піднімається від батарей.

Вологість повітря в приміщенні, де вирощується пеларгонія, повинна бути помірною. Обприскувати рослину не обов'язково, а в жарку пору року можна поставити поряд з горщиком відкриту ємність, наповнену водою. Її випаровування буде досить для того, щоб створити сприятливі умови для пеларгонії.

Поливати рослину слід помірно, не допускаючи перезволоження земляної грудки. Пеларгонія відноситься до помірно вологолюбних рослин, надлишок вологи в грунті тільки нашкодить їй. Для поливу рекомендується використовувати відстояну воду кімнатної температури. Також можна поливати рослину дощовою або талою водою.

Грунтову суміш для вирощування пеларгонії рекомендується складати з дернової, листової, перегнійної землі, грубозернистого річкового піску і торфу в співвідношенні 2:1:1:1:1. При посадці на дно горщика обов'язково потрібно насипати шар керамзиту або дрібної гальки, що забезпечить хороший дренаж і дозволить уникнути застою вологи і, як наслідок, загнивання коріння.

До основних елементів, необхідних для нормального росту і цвітіння пеларгоній, відносяться фосфор, калій, кальцій, азот, залізо, магній. Недолік будь-якого з них приводить до порушень в розвитку органів рослини, не менш шкідливим може бути і надлишок поживильних речовин. Мінеральні і органічні добрива слід вносити строго в кількості, необхідній рослині. Щоб не помилитися з дозуванням, краще всього купити комплексні добрива, спеціально призначені для кімнатних рослин. Періодичність внесення добрив складає в середньому 1 раз в 2 тижні.

Простіше всього розмножувати пеларгонію вегетативним способом (стебловими живцями або повітряними відведеннями).

У першому випадку з добре розвиненої, здорової материнської рослини зрізають живців завдовжки 10-15 см, обробляють розчином гетероауксину для прискорення утворення коріння і укорінюють їх у вологому субстраті (промитому грубозернистому піску). Для підтримки потрібної вологості субстрату і повітря ємність з висадженими живцями накривають прозорою поліетиленовою плівкою. Після того, як утворюються корінці, живці розсаджують по окремих ємностях. Молоді рослини вимагають особливо уважного ставлення. Поки вони повністю не окріпнули, їх регулярно поливають і забезпечують їм помірну, без різких перепадів, температуру і розсіяне ярке освітлення.

При розмноженні повітряними відростками на кущі пеларгонії вибирають добре розвинений пагін і роблять на ньому вертикальний надріз за допомогою бритви. Глибина надрізу повинна складати приблизно половину товщини стебла. У надріз вставляють невеликий шматочок заздалегідь знезараженого скла і нижче за надріз обертають пагін поліетиленовою плівкою, в яку поміщають відповідну грунтову суміш. Останню постійно підтримують у вологому стані. Після утворення на повітряних коренів пагін зрізають з материнської рослини і висаджують в окремий горщик.

Багато видів пеларгоній можна розмножувати насінням, але цей спосіб має сенс використовувати швидше для отримання красиво-квітучих гібридних рослин, чим для вирощування пеларгонії в лікувальній меті.

Формування крони . Часто при недостатньому освітленні, особливо взимку, пагони пеларгонії витягуються, листя стає дрібнішим, а сама рослина приймає потворну форму. Надати кущу правильну форму можна за допомогою обрізання. Формування крони краще проводити ранньою весною, до початку активного росту пагонів. Пеларгонії можна надати форму дерева (штамбову) або куща.

У першому випадку за допомогою садового секатора або гостро ножа зрізають всі пагони окрім одного. Пагін, що залишився, повиннен бути добре розвиненою і не мати викривлень. На ньому обрізають нижні бічні пагони, а при необхідності і верхівку (якщо залишений пагін дуже довгий). Після того, як розташовані біля верхівки рослини пагони підростуть, їх також підрізають приблизно на третину довжини. Таким чином виходить рослини з компактною густою кроною акуратної форми.

Якщо потрібно сформувати пеларгонію у вигляді кущика, слід залишити декілька пагонів розвиненими бруньками (досить 3-4 шт.) і обрізати їх на відстані 6-10 см від поверхні грунту. Після початку вегетації з бруньок розвинуться молоді пагони, які з часом також можна підрізати.

Всі види пеларгоній добре переносять обрізання, а живців можна використовувати для вегетативного розмноження рослин. Їх можна укоренити у вологому піску і з настанням стійкої теплої погоди висадити у відкритий грунт. Тоді до кінця літа вони добре підростуть і їх можна буде використовувати для отримання лікарської сировини.

Шкідники і хвороби . Основними шкідниками пеларгонії є павутиновий кліщ і тля. Павутинові кліщі ушкоджують молоді пагони і листя, що зрештою може привести до загибелі рослини. Кліщів можна виявити по жовтувато-білих крапках і плямочках на листових пластинках, а також тонкій павутині, що покриває молоді пагони.

Тля селиться на молодих пагонах і листках рослини. Велика кількість тлі може за короткий час знищити її, оскільки шкідники не тільки харчуються соком, але і забруднюють своїми виділеннями листя, які перешкоджають процесам дихання і фотосинтезу.

При виявленні на пеларгонії тих або інших шкідників важливо своєчасно почати боротьбу з ними. Для цієї мети можна використовувати хімічні препарати, віддаючи перевагу інсектицидам, спеціально розробленим для застосування в кімнатних умовах. Можна цілком обійтися і нешкідливими, перевіреними часом народними засобами. Уражену рослину можна обробити розчином господарського мила (20 г на 1 л води), мильно-масляною емульсією (1 столову ложку рослинного масла на 1 л мильного розчину). Якщо шкідників не дуже багато, допомагає обприскування відварами і настоями рослин. Добре зарекомендували себе настій часнику (10 г подрібнених зубчиків на 1 л гарячої води), відвар плодів гострого стручкового перцю (10 г на 1 л води), відвар помідорного бадилля (500 г на 1 л води). Обробляти уражені рослини рекомендується 1 раз на тиждень до повного зникнення шкідників

При порушенні умов догляду пагони і листя пеларгонії схильні до гниття. Відбувається це найчастіше при надмірному поливі в зимову пору року, коли температура в кімнаті невисока. Листя, що загнило, необхідно відразу ж видалити, а якщо пошкоджені пагони, то ділянку, що загнила, рекомендується зрізати і присипати товченим деревним вугіллям. Одночасно слід вкоротити частоту поливів. Загнити може і коріння, особливо за відсутності дренажу. В цьому випадку пеларгонію слід витягнути з горщика, промити коріння в слабкому розчині марганцевокислого калія, обрізати пошкоджені ділянки і посадити рослину в чистий горщик з новою грунтовою сумішшю

Схожі:

Засідання «Пункт призначення – долина чорних смерчів». Задля цього...
«Школа: від витоків до сьогодення» Чорнобаївської ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 Чорнобаївської районної ради Черкаської області Ч
БЕЗ КОМ”ЮТЕРІВ НЕМОЖЛИВА СУЧАСНА
В Китаї інтернет є майже в кожного десятого. За даними дослідження, налічується 111 млн китайських інтернт-користувачів. Чисельність...
Розмноження квіткових рослин
Сьогодні ми з вами будемо вивчати найпоширенішу на Землі, найбільшу за кількістю видів, найгарнішу групу рослин, що мають велике...
ВСТУ П
День хворого 2007 року важкій і специфічній хворобі нашої української спільноти – алкоголізму. Одночасно у нашій Церкві є засновано...
Лекція №5 Систематичний огляд рослин класу Дводольні. Видова діагностика...
Близько 3000 видів одно- і багаторічних трав, напівкущів, кущів і дерев. Поширені повсюдно, найбільше у помірній і субтропічній зонах...
Законами України «Про освіту»
Спілкуючись з людьми, часто бачимо їх негативне ставлення до необхідності існування вечірньої школи. Але вона не є тягарем, бо навчання...
Гугніна Олена Миколаївна
На підтримку ініціативи Міжнародного благодійного фонду «Сильні духом», який допомагає дітям долати рак та розсіяний склероз, у нашій...
Наукової роботи з теми «КІМНАТНІ РОСЛИНИ В ОЗЕЛЕНЕННІ ІНТЕР’ЄРІВ ШКІЛ»
Автор: Репка Анна Романівна, учениця 9 класу Новоолександрівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів, наукове відділення- екології...
«Сміливо йдіть, дорослі наші діти, в шляхи життєві від шкільних порогів»
Сьогодні у нашій школі незвичайний день. Сьогодні – останнє шкільне свято для наших випускників, день їхнього прощання зі школою
4 Медичне обслуговування учнів та педагогічних працівників
Медичне обслуговування дітей школи забезпечує дитяча поліклініка №2 Шевченківського району м. Києва ( Б. Хмельницького №46 ). У школі...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка