Десять природних чудес України


Скачати 248.39 Kb.
Назва Десять природних чудес України
Сторінка 1/3
Дата 01.11.2013
Розмір 248.39 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
  1   2   3


Тема: Десять природних чудес України.

Мета: навчальна – ознайомити учнів з видатними історичними і природними місцями України;

розвиваюча – формувати в учнів вміння і навички працювати з різними історичними джерелами, розвивати аналітичне мислення;

виховна – виховувати інтерес до історичного минулого і сучасного нашої Батьківщини, почуття патріотизму до України.
Хід заходу:

Славиться здавна наша Україна мальовничими місцями. Сьогодні ми з вами вирушимо в захопливу подорож по десятьом найкращим, які правдиво можна назвати – чудесами України.



На першому місці перебуває біосферний заповідник – Асканія-Нова, заснований в 1874 році Фрідріхом Фальц-Фейном.

Розташований в смт Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області (відкіля і колишня назва заповідника «Чаплі»).

Назву місцевості дав один з її попередніх власників — герцог Ангальт-Кетенський в 1841 році на честь маєтку Асканія в Німеччині.

Площа заповідника складає 33 307,6 га, з них 11 054 га — «абсолютно заповідна» степова зона. Асканійська степ вважається типчаково — ковиловим. У заповіднику є не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних та плазунів, 18 видів ссавців, в різні пори року пролітає більше 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування. Крім того, тут ростуть 478 вищих рослин. У «Червону книгу України» занесені 13 видів вищих рослин, 3 види грибів та 4 — лишайників.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\images.jpeg

Територія заповідника розділена на три великі частини, не різко відокремлені одна від одної :

«Північну»

«Великий Чапельський під»

«Південну » ( яку поділено на «Стару» та «Успенівку» )

Успенівка ( Успенівський степ ) утримується з 1927 р. на абсолютно заповідному режимі.

«Північну» та «Південну » частини додатково розділяє автодорога Асканія — Чкалово.

В Асканії-Новій розташований один з найбільших на півдні України штучно вирощених лісів, старий ботанічний сад, аклиматизаційний зоологічний парк, орнітопарк.

«Великий Чапельський під» - це територія з більш низьким рівнем ґрунту десь на 9 метрів в порівнянні з іншими ділянками, звідси назва — під, низовина. Саме тут скупчуються талі води, що важливо для заповідника. «Великий Чапельський під» є водно-болотним угіддям заповідника міжнародного значення. Тут табуни диких копитних тварин, загалом до 1000 голів, більшу частину року тут перебувають на вільному випасі.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\images3.jpeg

Серед рідкісних рослин гідрофітів поду — зіркоплідник частуховидний, (Damasonium alisma).

Під ботанічний сад відведена територія у 170 гектарів. Його перші ділянки розплановані ще у 1887 р. На кінець 20 століття колекція рослин досягла 1.000 чагарників та дерев. Краєвиди саду підсилені ставком і павільйоном Грот, де колись знімали стару кінострічку «Діти капітана Гранта».

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\default1.jpeg

Заповідник утримує близько 800 різновидів диких копитних та гібридних форм свиней, оленів, коней, бізонів, антилоп, баранів, биків, верблюдів, лам, віслюків куланів, шотландських поні.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\images1.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\images2.jpeg

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\images5.jpeg

Відділом зоопарку є орнітопарк, що розмішений поблизу ставків з протоками та острівцями. В орнітопарку нараховують більш ніж 60 різновидів птахів — лебеді, фазани, качки, лелеки, гуси єгипетсбкі та індійські, страуси.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\default.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\асканія нова\images4.jpeg

Далі ми вирушаємо на Поділля до величної річки Дністер, адже другим чудом є Дністровський каньйон, розташований на межі 4 областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької.

Загальна довжина його становить близько 250 км, що забезпечує Дністровському каньйону місце серед найбільших каньйонів не лише України, а й Європи.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\0.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\default.jpeg

Утворився внаслідок специфічної геологічної будови місцевості, а також тектонічних рухів та процесів водної і вітрової ерозії.

У долинах Дністра та його приток відслонюється потужний комплекс осадових товщ від наймолодших — антропогенних — і до найдавніших — силурійських — відкладів палеозойської ери.

Каньйон починається в районі містечка Нижнів Івано-Франківської області унікальним відслоненням юрського періоду, а закінчується поблизу села Трубчин Борщівського району Тернопільської області найбільшим у світі відслоненням силурійських порід.

На правому березі Дністра неподалік села Буківна, а також на лівому, на Танутинській горі біля села Діброва Івано-Франківської області, відслонюються різні породи мезозойської ери — відклади верхньої юри, що є єдиним подібним відслоненням на значній площі Східно-Європейської платформи. Ці відклади, представлені переважно жовтувато-білими, доломітизованими, органогенно-уламковими та оолітовими вапняками, містять відбитки кількох видів викопних морських водоростей і різноманітний комплекс викопної фауни.

На території Дністровського каньйону утворилося три типи рельєфу: скульптурно-ерозійний, горбисто-горбогірний і акумулятивно-рівнинний (переважно на правобережжі).

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\8.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\9.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\65.jpeg

За свідченнями українського вченого В. І. Гаврилишина, на території Дністровського каньйону присутній своєрідний, властивий тільки цьому районові ендемічний, пізньоюрський комплекс морських організмів. Він вказує, що серед 179 видів, вивчених А.Альтом ще 1881 року, 125 виявилися новими, вперше описаними в літературі.

Найбагатшими на залишки викопних організмів є відслонення юрських вапняків біля села Буківна (159 видів) та Татунської гори.

У Дністровському каньйоні збереглися еталони відслонень силуру і девону.

Унікальними є дністровські травертинові скелі з природними чи рукотворними печерами. Здавна деякі з них були пристосовані під печерні храми і монастирі. Одним із таких печерних монастирів був кам'яний грот "Скеля монахів ", що біля села Литячі на лівому березі Дністра.

Найдавніші пам’ятки природи Дністровського каньйону - скелі девонського геологічного періоду (вік - 350-400 млн років), численні водоспади, листяні, мішані та соснові ліси, цілющі джерела.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\56.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\89.jpeg

Приваблюють красою місцеві заповідники: урочище Криве, Червона гора, Хмелівська стінка. На лівому березі Дністра з Хмелеви Подільської глибоким яром тече потічок, утворюючи каскад мальовничих водоспадів (висота деяких сягає 6-8 м). Поряд із селом Нирків Заліщицького району шумно скидає свої води 16-метровий Джуринський водоспад.

Біля заповідної Червоної гори між селами Берем’яни і Cокілець височіють, вкриті лісом, два пагорби — Велика і Мала Говда. Високі ліві береги річки вкриті рідкісною рослинністю, що за своєю різноманітністю перевершує Кременецькі гори і Подільські Товтри.

Багатими на рослинність є схили каньйону, прибережні луки та поля (горицвіт, сон великий, ковила, первоцвіт, ясенець білий, мигдаль степовий, ромашка, молодило руське тощо). Значна кількість реліктових, ендемічних та рідкісних рослин каньйону занесена до Червоної книги України.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\дністровський каньйон\default..jpeg

Різноманітним є тваринний світ каньйону. У лісах водяться козулі, зайці, борсуки, лисиці, вепри, білки та інші тварини. На кам’яних схилах і в чагарниках живуть ящірки, мідянки, гадюки, вужі.

Десятки видів птахів освоїлись у лісах, луках, річкових заплавах і на схилах стрімких пагорбів (зозулі, соловейки, дятли, ластівки, дикі качки і гуси, мартини, сірі та білі чаплі, чорні лелеки, круки, яструби, шуліки тощо).

У річці Дністер є 40 видів риб: короп, підуст, окунь, сом, марена, лящ, судак, щука, верховодка та багато інших. Велика кількість жаб і раків свідчать про допустиму екологічну чистоту дністровської води. Порівняно з іншими великими річками, Дністер вважається однією з найчистіших річок Європи.

Третьою нашою зупинкою є гранітно-степове Побужжя - природний комплекс, одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини протягом 60 мільйонів років.

До складу комплексу входять: екосистема річки Південний Буг та її прибережої зони в межах між містами Первомайськ (на півночі), та Южноукраїнськ (на півдні) та екосистеми притоків Південного Буга: Мертвовода (Актовський каньйон), Арбузинки, тощо; села Мигія, Грушівка.

Гранітно-степове Побужжя характеризується унікальною екосистемою з значною кількістю реліктів та ендеміків з рослин та тварин середземноморського та гірсько-альпійського походження. Виявлено 86 представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

Величні гранітні скелі іноді сягають 40-50 м заввишки, русло річки порожисте з водограями та островами. Схожий характер мають і долини лівих притоків Південного Бугу - Мигійського Ташлика, Великої Корабельної, Мертвоводу. Гранітно-степове Побужжя - це справжній гірський ландшафт серед Українського степу.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\12.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\13.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\15.jpeg

В складі природної флори Гранітно-степового Побужжя, виявлено близько 800 видів вищих рослин.

Число видів хребетних тварин становить понад 180. Серед них слід особливо виділити унікальний комплекс риб порожистої частини Південного Бугу (більше 35 видів). Поряд із поширеними видами тут мешкає марена дніпровська - дивовижно красива, сильна тварина, для якої, на жаль, це останній притулок на Землі. Усього в Гранітно-степовому Побужжі зареєствовано 15 видів хребетних тварин, занесених до національної Червоної книги та Європейського Червоного списку. Серед них: шемая дунайська, марена дніпровська, полоз лісовий, жовтобрюх, балобан, орел-карлик, видра річкова, борсук та інші.

Внаслідок суцільної розораності прилеглих земель для більшості видів тварин каньйон став останнім притулком. За оцінками фахівців тільки комах на території Гранітно-степового Побужжя мешкає не менше 9 тисяч видів.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\14.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\16.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\19.jpeg

Гранітно-степове Побужжя надзвичайно багате на археологічні пласти: палеоліт, мезоліт, неоліт, мідний і залізний віки, бронзова доба давніх слов'ян, римлян. Всього в цьому районі між селищами Мигія та Олександрівка виявлено 98 археологічних пам'яток.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\17.jpegc:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\гранітно-степове побужжя\18.jpeg

Гранітно-степове Побужжя тісно пов'язане з Військом Запорозьким Низовим та Запорозькою Січчю. Південний Буг славився серед запорожців як друга за значенням річка після Дніпра. На території Гранітно-степового Побужжя знаходився Гард (в околицях сучасного м. Південноукраїнська) - адміністративний центр Буго-Гардової паланки, найбільшої за розмірами серед восьми територіальних одиниць Запорозької республіки. Першим паланковим отаманом тут був князь Дмитро Вишневецький.

Далі ми вирушаємо на Кримський півострів , високо в гори до четвертого чуда України – Мармурової печери. Це печера на нижньому плато гірського масиву Чатир-Даг Кримській гір (АР Крим, Україна), популярний туристичний об'єкт.

Печеру відкрито в 1987 році. Заслуга у відкритті, збереженні і обладнанні Мармурової печери належить сімферопольським спелеологам.

Вхід до печери знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря. Закладена вона в блоці верхньоюрських вапняків і складається з трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного «Тигрового ходу». Величезних розмірів галереї натіканнями поділяються на окремі зали. Протяжність розвіданих ходів — 2050 м, глибина — 60 м. Довжина обладнаних екскурсійних маршрутів — понад 1 км. Температура повітря на екскурсійній ділянці постійно тримається на відмітці +9° С.

Мармурова печера — унікальна за красою печера зі складною системою залів і галерей.

Для входу відвідувачів у печеру споруджено штучний 10-метровий тунель. Печера Мармурова зустрічає гостей «Галереєю казок», ширина якої — 20 м. Галерея пишно прикрашена сталактитами, сталагмітами, натічними драпіровками. Освітлений маршрут веде вглиб печери. Екскурсійна доріжка огинає химерні творіння сталагмітів, що своїми контурами дивно нагадують казкових героїв. Світло вириває з пітьми «Слоненя» та «Мамонта», голову «Господаря печери», «Діда Мороза», «Царівну-жабу». Важко повірити, що ці фігури створені протягом мільйонів років краплинами води, а не руками талановитого скульптора.

c:\users\ларс\desktop\10 чудес україни\мармурова печера\21.jpeg
  1   2   3

Схожі:

ОПТИМАЛЬНЕ СПІВВІДНОШЕННЯ ПРИРОДНИХ
Цілі уроку: ознайомити учнів з оптимальним співвідношенням природних і господарських угідь, розглянути осо­бливості обґрунтування...
Урок географії в 7 класі Тема: Природні зони Африки
Африки; поглибити систему знань учнів про взаємозв’язки природних компонентів у складі природних зон; сформувати в учнів вміння складати...
Ринок природних ресурсів. Рента. Ціна землі Мета
Мета: Сформувати уявлення про ринок природних ресурсів, розвивати економічне мислення, вміння висловлювати свою точку зору, та сприяти...
Текст на украинском языке ДЕСЯТЬ ОСНОВНИХ ПРИЧИН, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА...
ДЕСЯТЬ ОСНОВНИХ ПРИЧИН, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РІСТ ОРГАНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ І ЇХ МОЖЛИВА КЕРОВАНІСТЬ 3 БОКУ МЕДИЧНИХ...
06. 06. 1995, Кодекс України, Верховна Рада України
Усі води (водні об'єкти) на території України є національним надбанням народу України, однією з природних основ його економічного...
Законодавством: десять робочих днів
Назва адміністративної послуги: щодо отримання експлуатаційного дозволу для провадження діяльності: на потужностях (об’єктах) з переробки...
ВСТУП. ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ
В статті розглянуті задачі галузі дослідження якості каналів мовної комунікації. Складено десять артикуляційних таблиць слів української...
Металургійна промисловість. Чорна мет алургія України
України; виховувати екологічну культуру учнів (висновки про вплив галузі на довкілля, раціональне збереження природних ресурсів тощо),...
Ю. Р. Мірошниченком з питань законопроекту Про внесення змін до деяких...
Президента у Верховній Раді Ю. Р. Мірошниченком з питань законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо...
Урок у 8 класі з теми «ОКСИДИ,КИСЛОТИ,ОСНОВИ»
Обладнання: І. ТСО: «Лектор-2000» (кодокартка № І «Хімія — наука чудес», кодокартка №2 «Медик без належного пізнання, хімії досконалим...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка