3. 1 Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні


Скачати 70.41 Kb.
Назва 3. 1 Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні
Дата 20.05.2013
Розмір 70.41 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
3.1 Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні.


  1. Загальна характеристика та перспективи розвитку регіону щодо потреби у фахівцях заявленого напряму (спеціальності) на термін 5 років.


Необхідність та доцільність подальшої підготовки фахівців з цієї спеціальності обумовлена сучасними потребами розвитку не тільки східного регіону, зокрема Харкова i Харківської області, а й інших регіонів України та ряду закордонних країн, студенти яких навчаються на кафедрі “Комп’ютерні системи та мережі”. Зараз засоби обчислювальної техніки використовуються повсюдно, але високопрофесійне створення i обслуговування сучасного системного програмного забезпечення не в змозі реалізувати навіть той, хто має належну професійну освіту з інших спеціальностей даного профілю. З другого боку, тільки належний рівень системного програмного забезпечення обумовлює ефективне використання ресурсів комп’ютерних систем i мереж.

Технології створення системного програмного забезпечення удосконалюються дуже швидкими темпами, постійно з’являються нові підходи, тому необхідність підготовки спеціалістів за даним фахом з різними кваліфікаційними рівнями стає все більш актуальною. Аналіз ринку програмних продуктів показує, що потреба у спеціалістах цього фаху зростає щорічно на 15-20%. Це стосується підприємств, які безпосередньо займаються їх розробкою, адаптацією та розповсюдженням, а також інших установ різної форми власності, що споживають і експлуатують компьютерні системи і прикладне та системне програмне забезпечення.

Підготовка магістрів за спеціальністю 8.091502 “Системне програмування ” у Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут” буде відрізнятися адаптованістю до потреб підприємств аерокосмічної галузі України , атомної енергетики, білінгових систем, інших систем критичного та бізнес-критичного застосування, а також конкретних підприємств зацікавлених у наших випускниках. Кілька підприємств Харківського регіону різних форм власності направили на нашу адресу листи-заявки із вказівкою щорічної потреби у фахівцях з системного програмуваня. Сукупний обсяг потреб у системних програмистів , що мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістр становить не менш ніж 25-30 чоловік щорічно.

II. Загальна характеристика навчального закладу.



Загальну характеристику Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського „Харківський авіаційний інститут” наведено у таблиці 1.

Таблиця 1.

Загальна характеристика Національного аерокосмічного університету

ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”


№ п/п

Показники діяльності

Кількісні параметри

1.

Сукупний ліцензований обсяг прийому студентів

5392




- молодший спеціаліст

-

- бакалавр

2820

- спеціаліст

1955

- магістр

617

2.

Кількість студентів, курсантів, слухачів разом:

13574

у т.ч. за формами навчання:




- денна

7019

- вечірня

-

- заочна

6555

3.

Кількість навчальних груп

390

4.

Кількість спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців, разом:

50

у т.ч. за освітньо-кваліфікаційними рівнями:




- молодшого спеціаліста

-

- бакалавра

47

- спеціаліста

43

- магістра

37

5.

Кількість кафедр (циклових предметних комісій), разом:

44

З них випускових:

32

6.

Кількість факультетів (відділень), разом:

10

7.

Загальні навчальні площі будівель (кв. м)

101225,2

З них:




- власні:

99618




- орендовані:

1607,2

8.

Площі, які здаються навчальним закладом в оренду (кв. м.)

3634,2

9.

Інше





ІІІ. Наявні і потенційні можливості щодо надання освітніх послуг за заявленим напрямом (спеціальністю).


а) матеріальна база і перспективи її розвитку.

На балансі “ХАІ” є 14 навчально-лабораторних та службових корпусів і 10 гуртожитків, у тому числі профілакторій. Всі корпуси розташовані на одній території за адресою: вул. Чкалова, 17.

Аудиторний фонд учбових корпусів використовується на 100% і забезпечує проведення занять в 1 зміну. Навчально-лабораторна площа складає 84165 м2.

В навчальному процесі використовуються сучасні технічні засоби навчання на основі комп’ютерної техніки, а також теле- і відеоустановки (аудиторії № 233, 235, 238, 240, 136, 123, 114 радіокорпусу та інші).

Бібліотека має 6 читальних залів на 382 місця та 5 філій у гуртожитках.

Студенти проживають в 10 гуртожитках на 4017 місць, забезпеченість складає 100%. Студентів та співробітників обслуговують: фабрика-кухня, їдальня, кафе та буфети загальним обсягом 880 місць для посадки.

Університет має профілакторій на 100 місць та спортивно-оздоровчий табір у Криму на 330 місць.

Для проходження практик, участі студентів у науково-дослідній роботі, а також для наукової роботи аспірантів планується використання матеріально-технічної бази філій кафедри.

б) кадровий склад.

Для підготовки магістрів спеціальності 8.091502 “Системне програмування” рішенням кафедри та з урахуванням навчального плану залучаються, в тому числі й з інших кафедр університету, викладачі, що мають науковий фах та методичний рівень, досвід викладання відповідних дисциплін, серед яких викладачі випускаючої кафедри: д.т.н., проф. Харченко В.С., д.т.н., проф. Конорев Б.М., к.т.н., доц. Орехов О.О., к.т.н., доц. Бохан К.О., к.т.н., доц. Скляр В.В., к.т.н., доц. Лісенко І.В., к.т.н., доц. Кучук Г.А, к.т.н., доц. Горбенко А.В.

Усі викладачі підтвердили свою згоду на викладання дисциплін за спеціальністю 8.091502 “Системне програмування” освітньо-кваліфікаційного рівня магістр.

в) навчально-методичне забезпечення.

На кафедрі Комп’ютерні системи та мережі:

– видано 3 підручники «Основи цифрових систем» (2003), «Надійність цифрових систем» (2005), «Діагностика цифрових систем» (2005) для ВНЗ України за напрямом «Комп’ютерна інженерія»;

– видано 23 учбових та методичних посібника, більш ніж 80 електроних конспектів лекцій та керівництв до лабораторних робіт;

– опубліковано 8 монографій, в т.ч. 2 колективні монографії у видавництві “Springer”, серия LNCS, ФРН та переклад книги Ястребенецкий М.А., Васильченко В.Н., Харченко В.С. и др. Информационно-управляющие системы АЭС: проблемы безопасности / Под ред. Ястребенецкого М.А., Киев: Техника. – 2004. – 502 с. у видавництві NRC, США.

Базові кафедри для підготовки фахівців зі спеціальності 8.091502 “Системне програмування” освітньо-кваліфікаційного рівня магістр мають можливість методично забезпечити навчальний процес.

г) перспективи наукової та науково-видавничої діяльності.

Щорічно співробітники кафедри роблять в средньому 35 доповідей на різноманітних науково-технічних конференціях і семінарах. За останніх 5 років співробітники кафедри прийняли участь в конференціях в 8 країн (Росії, ФРН, КНР, Великобританії, Польщі та ін.). Кафедра є організатором 1-ої в Україні Міжнародної НТК «Гарантоздатні (надійні та безпечні) системи, сервіси та технології DESSERT». Проведено 2 конференції: DESSERT-2006 (25–28 квітня 2006 р., м. Полтава, більш ніж 150 учасників із 10 країн), DESSERT-2007 (24–27 квітня 2007 р., м. Кировоград, більш ніж 100 учасників із 12 країн), проводиться робота з підготовки 3-ої НТК DESSERT-2008 (23–26 квітня 2008 р., м. Кировоград).

На кафедрі, починаючи з 2001 року, проводяться засідання постійно діючого Всеукраїнського науково-технічного семінару “Критичні комп’ютерні технології та системи – КриКТехС”». За цей час проведено 40 засідань, в яких прийняли участь спеціалісти із 4 країн, більш ніж 30 організацій та установ. Також з 2007 року на кафедрі розпочато роботу та проведено 12 засідань Молодiжного наукового семінару, присв’яченому проблемам гарантоздатності інформаційно-управляючих систем.

Наукові та методичні розробки працівників кафедри регулярно публікуються у різноманітних виданнях за фахом. Опубликовано більш ніж 150 наукових статей у виданнях України, Росії, ФРН, США, Великобританії, Польщі, Японії).

Видано 4 галузевих нормативних документа (ДК ядерного регулювання України, 2001; НКАУ, 2005-2007), підготовлені галузеві стандарты з функціональної безпеки програмного забезпечення космічних систем (НКАУ), вимогам до ПЗ ІУС АЕС (ДКЯРУ).

Одержано 3 патенти і 5 сертифікатів на програмні продукти. Подано заявки на 3 винаходи.






Схожі:

“ПОГОДЖЕНО”
Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні
ОБҐРУНТУВАННЯ
Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні
Міністерство освіти і науки України
Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні
Міністерство освіти і науки України
Результати моніторингу ринку праці, що заявляється на ліцензування, ринку освітніх послуг, які вже надаються в даному регіоні
Роль і місце моніторингу кон’юнктури світового ринку готельних і...
Кон’юнктура ринку – ситуація, що склалася на ринку, збіг обста­вин чи стан речей на ринку, здатних впливати на господарську діяль­ність...
Сутність та функції ринку фінансових послуг
Сектором ринку фінансових послуг, де об”єктом операцій являються короткострокові фінансові інструменти є
О. В. Комаровський Аналізуються актуальні проблеми функціонування...
Аналізуються актуальні проблеми функціонування та розвитку освітньої сфери України з точки зору підвищення конкурентоздатності вищих...
Р екламне агентство «ПрофіАрт» на ринку рекламних послуг успішно працює з 1999 року
Тернополі. За цей час силами агентства було реалізовано цілий ряд проектів як місцевого, так і загальноукраїнського характеру. Агентство...
ЗАЯВА про проведення ліцензування освітніх послуг у сфері вищої освіти

ЗАЯВА про проведення ліцензування освітніх послуг у сфері позашкільної освіти

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка