Перелік дисциплін, які виносяться для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра


Скачати 330.36 Kb.
Назва Перелік дисциплін, які виносяться для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра
Сторінка 1/3
Дата 09.05.2013
Розмір 330.36 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
  1   2   3
Перелік дисциплін, які виносяться

для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра

зі спеціальності «Радіотехніка»
Пристрої надвисоких частот і антени

Методи генерування та формування сигналів

Методи приймання та обробки сигналів

Цифрові пристрої та мікропроцесори

Основи теорії електронних кіл

Сигнали та процеси в радіоелектроніці

Радіовимірювання

Елементна база радіоелектроніки
Програми дисциплін
Пристрої надвисоких частот і антени
Лінії передачі електромагнітних хвиль

Регулярні і нерегулярні, відкриті і закриті лінії передачі. Класифікація ліній передач за типом хвиль, які в них поширюються: а) лінії передачі з хвилями типу ТЕМ (двопровідні і багатопровідні, коаксіальні, смужкові і мікросмужкові); б) лінії передачі з хвилями електричного (Emn) або магнітного (Hmn) типу хвиль (хвилеводи прямокутного, круглого січення, П і Н-хвилеводи); в) лінії передачі поверхневих хвиль (лінія Губо, діелектричні хвилеводи, ребристі структури); г) лінії передачі світлових хвиль (лінзові, дзеркальні, волоконно-оптичні одномодові та багатомодові).

Основні параметри фідерних ліній: хвильовий опір (провідність), стала поширення, фазова і групова швидкість, допустима напруга, потужність, робоча смуга частот, дисперсійність, область застосування.

Аналіз хвильових процесів в лініях передачі. Фізична і математична модель лінії передачі. Режими роботи ліній передач (рухомої, нерухомої, змішаних хвиль), вхідний опір. Еквівалентність відрізків ліній передач зосередженим електричним параметрам та їх застосування в пристроях НВЧ. Коефіцієнт відбиття, КСХ, КБХ тракту.

Узгодження антенно-фідерного тракту

Вплив розузгодження на основні параметри тракту (напругу в лінії, потужність навантаження, вхідний опір), потреби узгодження. Статистична оцінка розузгодження тракту малими неоднорідностями. Елементи вузькосмугового узгодження тракту: чвертьхвильовий трансформатор, реактивні діафрагми і стержні, реактивні шлейфи і трансформатори. Елементи широкосмугового узгодження: нерегулярні відрізки ліній передач, багатоступеневі переходи з чебишевською і максимально-плоскою характеристиками, плавні переходи.

Узгодження комплексних навантажень у смузі частот. Аналіз та розрахунок процесу узгодження за допомогою кругових номограм та комп’ютерних засобів.

Застосування теорії мереж до
аналізу і синтезу НВЧ пристроїв і трактів


Співставлення задач проектування мереж із зосередженими і розподіленими параметрами. Багатополюсник (2N-полюсник) як елемент мережі з розподіленими параметрами. Опис режимів багатополюсника методом лінійної алгебри, застосування матричного апарату. Поняття нормованих напруг і струмів, падних і відбитих хвиль. Матриці опорів та провідностей (класичний підхід) і матриці розсіяння та передачі (хвильовий підхід).

Фізичний зміст елементів матриць. Умови взаємності, симетрії і дисипативності багатополюсників. Топологічний метод аналізу мереж за допомогою сигнальних графів. Елементи автоматизованого проектування. Застосування САПР в задачах аналізу і синтезу вузлів і трактів НВЧ.

Елементи, вузли і пристрої фідерного тракту

Двополюсники: активні і реактивні навантаження. Чотириполюсники – пристрої зміни амплітуди і фази НВЧ коливань. Подільники і суматори потужності. Побудова матриці розсіяння, основні параметри. Хвилевідні Т-з’єднання (Е- і Н-площини), двійний Т-міст, кільцевий, щілинний і квадратний мости.

Спрямовані відгалужувачі на відрізках зв’язаних ліній передач різних типів. Мостові схеми і спрямовані відгалужувачі в мікросмужковому й інтегральному виконанні. Застосування мостових схем і спрямованих відгалужувачів в НВЧ пристроях, антенних трактах, вимірювальних установках тощо.

Частотовибіркові фільтри НВЧ. Класифікація фільтрів за типом частотної характеристики. Низькочастотний прототип фільтра і еквівалентність заміни частотної змінної. Методи розрахунку фільтрів НВЧ. Реалізація фільтрів за допомогою реактивних елементів і відрізків ліній передач. Алгоритмічні і програмні засоби синтезу фільтрів. Пристрої керування НВЧ. Класифікація керуючих пристроїв. Механічні комутатори. Антенні перемикачі на газових розрядниках. Напівпровідникові елементи в комутуючих пристроях НВЧ. Схеми заміщення і застосування діодів з p-і-n-структурою. Прохідні і відбивні фазообертачі на комутаційних діодах, атенюатори. Феритові пристрої НВЧ. Класифікація феритових пристроїв. Властивості підмагнічених феритів: явище феромагнітного резонансу, ефект Фарадея, зміщення поля. Феритові вентилі, циркулятори. Фазовий циркулятор. Феритові фазообертачі. Перестроювані фільтри з намагніченими феритовими резонаторами. Схеми застосування феритових пристроїв.

Класифікація антен. Основні електродинамічні принципи
в теорії антен. Основні характеристики і параметри антен


Рівняння Максвелла, принцип двоїстості, лема Лоренца і принцип взаємності, теорема еквівалентності. Види поляризації електромагнітного поля.

Амплітудна, фазова і поляризаційна характеристики антен. Параметри антен: спрямованість, коефіцієнт підсилення, ширина головного пелюстка, рівень бокових пелюстків, ККД, потужність і опір випромінювання, вхідний опір, діюча довжина антени, ефективна площа, діапазонні властивості.

Елементарні випромінювачі. Лінійній електричний вібратор

Аналіз поля випромінювання у дальній, проміжній і ближніх зонах. Елементарний електричний випромінювач, основні властивості, параметри. Магнітний випромінювач (електричний виток, щілина). Турнікетний випромінювач, елемент Гюйгенса.

Задача випромінювання симетричного вібратора у вільному просторі. Розподіл струму і заряду по довжині вібратора. Поле випромінювання, розрахунок основних параметрів вібратора. Застосування принципу двоїстості в знаходженні характеристик випромінювання щілинних випромінювачів. Вплив ідеально-провідної площини на випромінювання вібраторів.

Випромінювання взаємозв’язаних електричних вібраторів

Поле випромінювання двох активних вібраторів. Теорема перемноження функції спрямованості одиночного випромінювача на множник спрямованості системи випромінювачів.

Розрахунок взаємних опорів методом наведених ЕРС. Внесені і повні опори. Системи з двох зв’язаних вібраторів. Вхідні імпеданси зв’язаних вібраторів, потужність та опір випромінювання. Зв’язані вібратори біля границі розділу.

Теорія приймальних антен

Еквівалентна схема приймальної антени. Принцип взаємності в теорії приймальних антен. Передача потужності між двома антенами і в навантаження. Поляризаційні характеристики приймальної антени. Особливості приймання антен в умовах шумів.

Лінійні ґратки випромінювачів.
Випромінювальні плоскі поверхні і розкриви


Структура лінійної ґратки. Дискретна ЛАР, діаграма спрямованості. Режими випромінювання лінійної ґратки. Методи компенсації бокових дифракційних максимумів, вибір кроку ґратки. Ідеальний лінійний випромінювач. Вплив амплітудно-фазового розподілу збудження на параметри ЛАР.

Поняття випромінювальної поверхні і розкриву. Застосування принципу еквівалентності в теорії випромінювання. Спрямовані властивості плоского розкриву прямокутної форми. Просторові характеристики. Множник спрямованості круглого розкриву. Особливості сканування головного пелюстка діаграми спрямованості у плоскому розкриві. Розташування випромінювачів по розкриву.

Антенні ґратки. Синтез та оптимізація антен

Призначення антенних ґраток. Способи сканування. Фазовані антенні ґратки з фідерним та просторовим живленням. Взаємний вплив елементів ФАР. Антенні ґратки з частотним скануванням. Багатопроменеві антенні ґратки. Антенні ґратки з обробкою сигналів: антени з нелінійною обробкою сигналів; антени з обробкою сигналів елементами логіки; самофокусувальні антени; ретрансляційні антени; антенні ґратки із синтезованою апертурою; радіооптичні антенні ґратки; адаптивні антенні ґратки.

Основні поняття синтезу антен. Надспрямованість антен. Синтез оптимальних лінійних ґраток. Синтез ЛАР методом парціальних ДС.

Антени УКХ. Апертурні антени

Особливості поширення УКХ і вимоги до антен даного діапазону. Прості провідні і щілинні вібраторні антени. Способи живлення за допомогою двопровідних та коаксіальних ліній. Симетруючі пристрої. Антени поперечного та осьового випромінювання: директорні антени, спіральні антени, багатощілинні хвилеводні антени, антени на смужкових лініях, антени поверхневих хвиль. Принципи побудови широкодіапазонних антен.

Випромінювання відкритого кінця хвилеводу, рупорні антени. Лінзові діелектричні та металопластинчасті антени. Лінзи Люнеберга. Дзеркальні параболічні антени.

Антени коротких хвиль (КХ).
Антени середніх, довгих та наддовгих хвиль


Основні вимоги до антен КХ. Прості антени декаметрових хвиль. Ромбічні антени, антени рухомих хвиль. Синфазна горизонтальна антена.

Вимоги до антен. Антени-мачти, Г-Т і П-подібні антени. Особливості розрахунку параметрів.

Вимірювання параметрів антен.
Антени і електромагнітна сумісність (ЕМС)


Методи вимірювання параметрів антен в дальній зоні. Абсолютні відносні вимірювання спрямованості і коефіцієнта підсилення. Методи вимірювання поляризаційних властивостей антен. Особливості вимірювання характеристик ФАР.

Види завад і поняття ЕМС. Вплив параметрів антен на ЕМС. Вплив АФР збудження на випромінювання боковими пелюстками. Синтез антен з підвищеною завадостійкістю.
Література

1. Прудиус І.Н. Основи антенної техніки : навч. посіб. / І.Н. Прудиус. –Львів : вид-во НУ «Львівська політехніка», 2000. – 224 с.

2. Антенны и устройства СВЧ : учеб. пособие / А.Ф. Чаплин, В.Ф. Хмель и др. – К.: Вища шк., 1990. – 218 с.

3. Ільницький Л.Я. Антени та пристрої надвисоких частот : підруч. для ВНЗ / Л.Я. Ільницький, А.Я. Савченко, Л.В. Сібрук. – К.: Укртелеком, 2003. – 496 с.

Методи генерування та формування сигналів
Генератори з зовнішнім збудженням (ГЗЗ).
Основи теорії і розрахунку ГЗЗ без врахування інерційності активних елементів (АЕ)


Предмет, зміст, мета викладання розділів дисципліни. Призначення і області застосування пристроїв генерування та формування радіосигналів. Технічні параметри пристроїв. Міжнародні рекомендації та державні норми. Типова структурна схема пристрою формування радіосигналу. Технічні характеристики, принцип дії, структурна схема ГЗЗ. Баланс потужностей в ГЗЗ та ККД. Параметри АЕ та їх моделі. Режими роботи АЕ в ГЗЗ. Гармонічний аналіз струмів АЕ. Навантажувальні характеристики ГЗЗ. Вибір АЕ для ГЗЗ. Основи (алгоритм) інженерного розрахунку режиму АЕ і застосування ЕОМ.

Врахування інерційності АЕ в ГЗЗ. Кола узгодження (КУ) та схеми ГЗЗ призначення КУ. Синтез простих та складних схем КУ. Втрати в КУ

Еквівалентна схема біполярного та польового транзисторів. Залежність струмів і енергетичних показників АЕ від частоти. Вплив напруг живлення та збудження на режим АЕ в ГЗЗ. Методи стабілізації режиму. Основи інженерного розрахунку режиму транзисторів в ГЗЗ з врахуванням інерційності. Схеми КУ вихідних і проміжних каскадів радіопередавальних пристроїв. Широкосмугові КУ. Обмеження Фано. Схеми широкосмугових КУ. Конструктивна реалізація КУ в різних діапазонах хвиль.

Схеми підсилювачів потужності.
Схеми додавання потужностей. Ключові режими роботи АЕ в ГЗЗ


Загальні принципи побудови схем. Вихідні кола ГЗЗ Приклади практичних схем. Паралельне та двотактне з’єднання АЕ. Мостові схеми додавання потужностей. Генератори для активних фазових антенних ґраток. Енергетичні показники та схеми ключових генераторів.

Генератори з зовнішнім збудженням
НВЧ-діапазону. Помножувачі частоти коливань


Особливості режимів АЕ і коливальних систем НВЧ. Методи конструктивної реалізації схем НВЧ. Конструкції і розрахунок схем генераторів на коаксіальних, смужкових та мікросмужкових лініях. Інтегральні і гібридно-інтегральні схеми ГЗЗ. Застосування ЕОМ під час проектування. Області застосування, технічні параметри помножувачів частоти коливань (ПЧ). Принципи помноження частоти. Помножувачі частоти на транзисторах. Помножувачі на варакторах і діодах з нагромадженням заряду (ДНЗ). Основи розрахунку варакторних ПЧ. Приклади практичних схем ПЧ. Широкосмугові ПЧ. Конструктивне виконання помножувачів частоти НВЧ. Застосування генераторів зовнішнього збудження з швидкісною модуляцією електронів.

Основи теорії автогенераторів (АГ). Схеми автогенераторів

Застосування, класифікація і технічні характеристики АГ. Рівняння стаціонарного режиму. Узагальнена тривузлова схема. Умови самозбудження та стійкості автоколивального режиму. Вибір режиму роботи АЕ в АГ. Побудова одноконтурних схем АГ. Розрахунок режиму АЕ і елементів схеми. Приклади практичних схем.

Нестабільність частоти коливань АГ.
Методи стабілізації частоти. Кварцова стабілізація частоти


Вимоги до нестабільності частоти. Вплив дестабілізуючих факторів і змін елементів схеми на частоту коливань. Короткочасна та довготривала нестабільність частоти як випадкова функція та її спектральні характеристики. Умова забезпечення високої стабільності частоти. Параметрична стабілізація. Стабілізація частоти АГ резонаторами з еталонними
властивостями: кварцовими резонаторами (КР), діелектричними резонаторами (ДР), резонаторами на поверхневих акустичних хвилях (ПАХ). Характеристики і еквівалентна схема КР. Схеми кварцових АГ. Перестроювання частоти кварцових АГ. Термокомпенсація і термостатування кварцових АГ. Мініатюризація кварцових автогенераторів.

Автогенратори НВЧ.
Синтезатори частоти. Збуджувачі радіопередавальних пристроїв


Схеми та конструкції транзисторних автогенераторів НВЧ. Стабілізація частоти в автогенераторах НВЧ. Схеми, конструкції діодних автогенераторів. Квантові та оптичні генератори та їх застосування. Технічні характеристики синтезаторів. Методи синтезу дискретної сітки частот. Синтезатори прямого синтезу. Аналогові та цифрові синтезатори з ФАПЧ. Синтезатори з квантовими стандартами частот. Основні вимоги до збуджувача. Збуджувач виду «кварц–хвиля». Інтерполяційний збуджувач.

Амплітудна модуляція (АМ). Односмугова модуляція.
Імпульсна модуляція. Формування ЧМ- та ФМ-сигналів


Параметри та області застосування АМ-сигналів. Методи здійснення АМ. Статичні модуляційні характеристики. Енергетичні співвідношення за АМ зміщенням, колекторна модуляція та комбінована модуляція. Підсилення модульованих коливань. Формування комплексного стереосигналу. Особливості односмугової модуляції. Методи та схеми формування односмугового сигналу. Параметри та області застосування радіоімпульсних сигналів. Формування когерентних радіоімпульсів. Принципи побудови імпульсних модуляторів.Параметри та області застосування ЧМ-ФМ-сигналів. Методи здійснення ЧМ. Нелінійні та частотні спотворення за ЧМ. Комбінований метод ЧМ. Формування сигналу з ЛЧМ. Методи формування ФМ-сигналів. Формування сигналів з ФМн (QPSK, PQPSK O-QPSK). Формування сигналів з ЧМн (MSK, GMSK). Формування сигналів з AФМ (КАМ-15, КАМ 64).

Радіопередавальні пристрої системи зв’язку та передачі інформації. Телевізійні радіопередавальні пристрої ретранслятори. Радіопередавальні пристрої радіолокаційних та радіонавігаційних систем

Класифікація, технічні параметри зв’язкових та радіотелеметричних передавальних пристроїв. Структурна схема та автоматичне керування передавальним комплектом. Технічні характеристики. Структурні схеми телевізійних передавачів зображення та звукового супроводу. Особливості здійснення модуляції. Принцип побудови наземних та космічних ретрансляторів.

Класифікація і технічні характеристики радіопередавальних пристроїв радіолокаційних та радіонавігаційних систем. Приклад структурної схеми. Особливості побудови високочастотних трактів і модуляторів.
  1   2   3

Схожі:

Перелік дисциплін, які виносяться для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра
Види господарського обліку і їх характеристика. Предмет бухгалтерського обліку та головні його об’єкти. Загальна характеристика методу...
Перелік напрямів для прийому на навчання осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний...
Перелік напрямів для прийому на навчання осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, для здобуття освітньо- кваліфікаційного...
Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей),...

1. Логопедія як спеціальна педагогічна наука
Складання фахового вступного випробування з дисципліни «Логопедія» студентами Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти...
Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей),...
Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей), за якими оголошується прийом на навчання, ліцензовані...
М.І. Степаненко 23 лютого 2013 року Програма вступного екзамену з...
Програма вступного екзамену з корекційної освіти для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст / авт укл. О.І. Березан,...
Фахове вступне випробування з «Основного музичного інструменту» складають...
Фахове вступне випробування з «Основного музичного інструменту» складають абітурієнти, які мають освітньо – кваліфікаційний рівень...
Законодавче регламентування бухгалтерського обліку
Методичні матеріали до вступних випробувань на навчання для осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста...
МетодичнІ матеріали до ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ
Методичні матеріали до вступних випробувань на навчання для осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста...
1 Сутність, призначення оцінки вартості майна та напрями оціночної діяльності
Оцінна діяльність. Збірник текстів лекцій освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст» спеціальність 03050802 Оціночна діяльність,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка